Tujina

Kontrolorji letenja prekinili stavko

Ljubljana/Frankfurt, 22. 02. 2012 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ker je upravitelj frankfurtskega letališča sindikatu poslal ponudbo za pogovore, so se kontrolorji letenja odločili, da za čas pogovorov prekinejo s stavko. Adria Airways je sicer spet morala odpovedati štiri lete.

Na letališču v Frankfurtu so danes odpovedali le 165 letov.
Na letališču v Frankfurtu so danes odpovedali le 165 letov. FOTO: Reuters

Upravitelj frankfurtskega letališča, družba Fraport, je nemškemu sindikatu kontrolorjev letenja (GdF) poslal pisno ponudbo za pogovore. Kontrolorji letenja so ponudbo sprejeli in ko je začela delati nočna izmena stavko prekinili.

"Preučili smo pismo in Fraport obvestili, da smo pripravljeni obnoviti pogovore," je povedal predsednik sindikata GdF Michael Schäfer, ki dodaja, da so stavko prekinili za čas pogovorov. Ti se lahko končajo z dogovorom ali odstopom katere koli od strani od pogovorov.

Zaradi vedno bolj učinkovitih nadomestnih ekip dnevna izguba Fraporta znaša le še nekaj 100.000 evrov, medtem ko je škoda, izražena v milijonih, pri nemškem letalskem prevozniku Lufthansa dosegla dvomestno številko.

Glavni pogajalec za plače pri sindikatu GdF Markus Siebers je ob tem dodal, da bodo hitro videli, ali lahko v pogovorih zbližajo stališča. Če ne bomo prišli skupaj, bomo v ponedeljek znova začeli stavkati, je dejal.

Danes so sicer odpovedali 165 letov znotraj Nemčije in Evrope, kar je po podatkih družbe Frapor najmanjša številka od začetka stavke pretekli četrtek. Pri Fraportu pravijo, da so se na stavko pripravljali že dve leti, zato so v simulatorjih pripravili nadomestne ekipe, kar naj ne bi vplivalo na varnost.

Potniki morajo potrpeti zaradi stavke kontrolorjev.
Potniki morajo potrpeti zaradi stavke kontrolorjev. FOTO: Reuters

Stavka je višja sila, potniki niso upravičeni do odškodnine

Tudi slovenski letalski prevoznik Adria Airways je bil danes prisiljen odpovedati štiri lete – dva iz Ljubljane v Frankfurt in dva iz Frankfurta v Ljubljano. Potnike, ki potujejo na teh dveh linijah (JP148/19 in JP124/5), so znova preusmerili na poznejša leta.

Na Adrii Airways so za 24ur.com povedali, da se stavka obravnava kot primer višje sile, zato potniki niso upravičeni do odškodnin. Letalske družbe pa morajo poskrbeti za potnike in jim med drugim zagotoviti prenočišče v hotelu, če je let prestavljen na naslednji dan. Na Adrii sicer nekatere potnike, ki jim je frankfurtsko letališče samo vmesna postaja, preusmerjajo na bližnja letališča (Dunaj, Zürich, München). Toda tisti potniki, ki so imeli rezerviran poznopopoldanski let, so ostali, saj je novi let sovpadal s terminom odpovedanega.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yaks
22. 02. 2012 16.01
+0
Dajte začet Ellen DeGeneres show predvajat prosim.