Tujina

Ministra za gospodarstvo 'iščejo mrtvega ali živega'

Rim, 06. 09. 2011 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stavki italijanskega sindikalnega združenja CGIL so se pridružili tudi javni uslužbenci. V Rimu se je zbralo na deset tisoč protestnikov, ki nad vlado niso navdušeni. Pravijo, da je varčevalni paket nepravičen in neodgovoren.

Na italijanskih državnih železnicah obljubljajo, da bo normalno vozilo 94 odstotkov vseh vlakov, prav tako naj bi nemoteno vozili hitri in mednarodni vlaki.
Na italijanskih državnih železnicah obljubljajo, da bo normalno vozilo 94 odstotkov vseh vlakov, prav tako naj bi nemoteno vozili hitri in mednarodni vlaki. FOTO: Reuters

Italijo je ohromila splošna stavka, s katero so sindikati izrazili svoje nezadovoljstvo z varčevalnimi ukrepi, ki jih predlaga vlada. Osemurna stavka se je z množičnim zborovanjem začela v Rimu, organiziralo pa jo je največje sindikalno združenje v državi CGIL. Zaradi stavke, ki je naperjena proti 45,5 milijarde evrov vrednemu varčevalnemu paketu vlade, je bil močno oviran javni potniški promet, pridružili pa so se ji tudi javni uslužbenci.

V središču Rima se je pod rdečimi zastavami združenja CGIL zbralo na deset tisoče protestnikov, ki so z zgovornimi plakati vladi sporočali, kaj si o njej mislijo.

"Želite nas odpustiti brez upravičenega razloga. Mi vas bomo odpustili z upravičenim razlogom," je bilo mogoče prebrati na plakatih. Ministra za ekonomijo Giulia Tremontija "iščejo mrtvega ali živega" je pisalo na plakatu v slogu Divjega zahoda, ker je povzročil razdejanje v pokojninskem in plačnem sistemu.

Vodja sindikalnega združenja CGIL Susanna Camusso je ob začetku pohoda stavkajočih po Rimu dejala, da je vladni varčevalni paket nepravičen in neodgovoren, saj med drugim ukinja sredstva za naložbe, vlada pa nima nobene vizije prihodnosti države.

Ryanair odpovedal kar 200 letov

Stavki so se poleg zaposlenih v javnem prometu pridružili še zdravniki, zaposleni v muzejih in na poštah, zato so za turiste ostale zaprte številne znamenitosti, poročajo italijanski mediji.

Protestu v Rimu so se pridružili številni politiki leve sredine, med drugim vodja največje opozicijske stranke, Demokratske stranke Pier Luigi Bersani. Med vihranjem zastav CGIL je moč videti še zastave Italije vrednot, Zelenih in Federacije levice.

Težave so imeli tudi letalski potniki. Nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je odpovedal kar 200 letov iz in v Italijo, zaradi česar je na tleh ostalo okoli 35.000 potnikov. Družba je Evropsko unijo hkrati pozvala, naj prepove takšne stavke v evropskem letalskem prometu, kar pa je že razburilo sindikalne predstavnike letalskega osebja v okviru CGIL.

Spori med sindikalnimi združenji

Ker splošne stavke niso podprli v dveh od treh glavnih sindikalnih združenj v državi, so že izbruhnile polemike med sindikalnimi voditelji. Predstavniki CGIL sindikalnima združenjema CSIL in UIL sporočajo, da so med protestniki tudi njihovi člani in da bi bil že čas, da nehajo podpirati to vlado.

Iz CISL na drugi strani Camussovi sporočajo, da bi se morali zaradi težav, v katerih se je znašla država, obnašati odgovorneje in da je stavka v teh okoliščinah norost.

Na Italijo pritiskata Evropska centralna banka in Bruselj

Varčevalni paket, ki ga je vlada Silvia Berlusconija sprejela sredi avgusta po hudem pritisku finančnih trgov, je danes obravnaval tudi senat, do konca tedna pa naj bi ga potrdili tudi v poslanski zbornici.

Ker je paket doživel številne spremembe in ker naj ne bi dosegel predvidenega učinka 45,5 milijarde evrov, so Italijo k izpolnitvi zavez pozvali tako v Evropski centralni banki kot v Bruslju, da bi tako prepričali vlagatelje v sposobnost države redno poravnavati dolgove.

Pribitki na desetletne italijanske državne obveznice v primerjavi z referenčnimi nemškimi v zadnjih nekaj dneh znova dosegajo ravni prek 370 bazičnih točk, donosi pa so presegli 5,5 odstotka, poročajo italijanski mediji. To je približno odstotno točko pod rekordnimi ravnmi, ki so jih donosi dolgoročnih italijanski obveznic dosegali v začetku avgusta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

byteME
07. 09. 2011 08.57
zmeram bližje so nam stavke.. zdej se že lahk kej od sosedov naučimo heh... grem na kozarec mleka in žlico meda
Marcel Korošec
06. 09. 2011 19.28
pri nas tut iščemo ministre in to žive
Jimi1
06. 09. 2011 15.28
Našim gospodarskim družban gre slabše kot Italjanskim, delavci imajo manj pravic kot v Italiji, plače so neprimerljivo nižje..... Novinarčki pa pisarijo o mItalijanih, kot da je pri nas vse O.K......
VURDERINGER
06. 09. 2011 12.56
proofreader 06.09.2011, 07:35 0 Ni čudno, da jim gre slabo, če pa so cele dneve na ulici. RE: NEKAJ JIH JE ŠE V PORTOROŽU, HA, HA !! SICER PA BI SE TUDI MI LAHKO KAJ NAUČILI TAKO OD ITALJANOV KOT FRANCOZOV, NE DA SAMO KIMAMO IN SMO SAMO HLAPČKI. PREJ SMO BILI DUNAJSKI HLAPCI SEDAJ PA SMO HLAPČKI DOMAČIH TAJKUNSKIH IN VLADNIH ELIT !
Krimsky
06. 09. 2011 07.48
Bodo pa čakajočim prodali kakšno pico več – pa se zgliha ...
proofreader
06. 09. 2011 07.35
Ni čudno, da jim gre slabo, če pa so cele dneve na ulici.