Tujina

Odpovedali so 200 letov

Frankfurt, 27. 02. 2012 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.Z./STA/Š.Z.
Komentarji
2

Stavka kontrolorjev letenja na frankfurtskem letališču bo po napovedih trajala vsaj do četrtka zjutraj. Nemški prevoznik Lufthansa je odpovedal najmanj 148 letov, dva je odpovedala tudi Adria Airways.

Po v petek propadlih pogajanjih z upraviteljem frankfurtskega letališča, družbo Fraport, zaradi stavke kontrolorjev letenja z največjega nemškega letališča oziroma tretjega največjega letališča v Evropi danes ne bo vzletelo eno od devetih letal letalskega prevoznika Lufthansa.

Obtičali potniki
Obtičali potniki FOTO: Reuters
Že v nedeljo zvečer je 200 delavcev zapustilo svoja delovna mesta, kar je povzročilo 10 takojšnjih odpovedi. Samo v prejšnjem tednu pa so odpovedali več kot 1000 poletov.

Gre bolj ali manj za polete na krajše relacije v Evropi, kamor se da priti z vlakom, vse ostalo bo potekalo normalno, so sporočili iz Fraporta. Kot pravijo, pričakujejo, da bo normalno izpeljanih najmanj 85 odstotkov načrtovanih letov, tako da je skupno odpovedanih 200 letov.

Posledično je slovenski letalski prevoznik Adria Airways danes odpovedal dva leta, in sicer enega v Frankfurt, drugega pa iz Frankfurta. Potnike so znova preusmerili na poznejša leta.

Nemški sindikat kontrolorjev letenja (GdF), ki med drugim želi doseči od 25- do 50-odstotno zvišanje plač, večje bonuse in krajši delovni čas za okoli 200 kontrolorjev letenja, ki usmerjajo letala na parkirne prostore in z njih, namreč po krajših stavkah, ki trajajo že vse od 16. februarja, stopnjuje pritisk. Po njihovih napovedih bo stavka trajala do četrtka do 5. ure.

Izpostavljajo dodatno kompleksnost, ki ga je v njihovo delo vneslo odprtje četrte vzletno-pristajalne steze na letališču v Frankfurtu konec lanskega leta, kar pa se ne pozna na njihovem delovnem času in plačilu. Za potezo so se odločili, ko je Fraport zavrnil predlog za mediacijo.

Njihovim zahtevam pa nasprotujejo preostali sindikati, ki zastopajo približno 20.000 zaposlenih na frankfurtskem letališču. Kot opozarjajo, bi bilo povišanje plač omenjenim 200 kontrolorjem letenja nepravično do ostalih zaposlenih na letališču.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

volek
27. 02. 2012 12.05
+3
To je pa dobra novica. Adria jih ma sam 8.
kuhar2000
27. 02. 2012 10.57
+4
En teden je že mimo vi pa še zmerej pišete, da stavkajo kontrolorji letenja. Stavkajo zemeljski kontrolorji zaposleni pri upravljalcu Frankfurtskega letališča in ne kontrolorji letenja kateri so zaposleni pri DFS (Nemška kontrola letenja). Edina povezava med njimi je , da oboje zastopa GdF (sindikat kontrolorjev letenja).