Tujina

Stavka ohromila tri nemška letališča

Stuttgart/Hamburg, 09. 02. 2015 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters, K.H.
Komentarji
2

Varnostno osebje se je za stavko odločilo, ker zahtevajo višje plačilo. Odpovedani so številni leti, policija pa je začasno zaprla vhod na obeh terminalih letališča v Hamburgu. Stavka bo prizadela okoli 40 tisoč potnikov.

Opozorilna stavka varnostnega osebja poteka na treh nemških letališčih: v Hamburgu, Stuttgartu in Hannovru. K stavki je pozval sindikat Verdi, ki za te zaposlene zahteva najnižje plačilo vsaj 9,20 evra na uro. Na letališču v Hamburgu zato vlada pravi kaos, policija pa je začasno zaprla vhod na oba terminala.

Kot prvi so že zgodaj zjutraj protestno prenehali delati varnostniki na letališču Stuttgart. "To pomeni daljše čakanje potnikov pri odhodu," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Verdijev sekretar Bernd Wuttig. Sledili sta letališči v Hamburgu in Hannovru, kjer pregled potnikov, prtljage in blaga opravlja manj varnostnikov kot ponavadi.

Zaradi stavke odpovedani številni leti.
Zaradi stavke odpovedani številni leti. FOTO: Reuters

V Hamburgu so morali potniki čakati na varnostni pregled tudi več kot štiri ure, že zjutraj so zato odpovedali več kot četrtino letov. Policija je kmalu po začetku stavke zaprla tudi vhod na oba terminala. Uprava letališča pa je prek Twitterja potnike, ki imajo rezervirane lete pozvala, naj ne hodijo na letališče.

Celodnevna stavka bo po grobih ocenah samo na hamburškem letališču prizadela približno 40.000 potnikov. Dolge vrste čakajočih potnikov so se oblikovale tudi na letališčih v Stuttgartu in Hannovru.

K celodnevni opozorilni stavki je varnostnike pozval sindikat Verdi, ki želi s tem zaostriti pritisk na delodajalce v panogi varovanja v nemških deželah Baden-Württemberg, Hamburg in Spodnja Saška. "Varnost ima svojo ceno," je zahteve po višjem plačilu komentirala Petra Gerstenkorn, članica izvršnega odbora sindikata.

Delodajalci pravijo, da je opozorilna stavka neupravičena. Tudi v nemškem združenju varovanja (BDSW) za stavko nimajo nobenega razumevanja. "Sindikat Verdi je spet vzel za talce desettisoče nedolžnih potnikov, da bi pritegnil medijsko pozornost," je dejal predsednik združenja Harald Olschok.

Olschok je sindikatu očital, da navaja napačne podatke. Kontrolorji v zračnem prometu namreč že več let veljajo za najbolje plačane v panogi varovanja. Delodajalci v omenjenih zveznih deželah so po njegovih besedah pripravljeni zvišati plače za tri do šest odstotkov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos23
09. 02. 2015 14.20
+0
To imajo ziher naši komunisti prste vmes!
Puroresu
09. 02. 2015 13.57
+2
ah to so ti k smo jim prodali letalisce? gg uninstall slovenija