Tujina

Stavka ni ustavila zagretih kupcev

London, 26. 12. 2010 17.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stavka voznikov podzemne železnice je povzročila precejšnje težave, ni pa ustavila na desettisoče Londončanov, ki so na tako imenovani boxing day preplavili trgovine. Najbolj vztrajni so v vrstah čakali tudi dvanajst ur.

Ljudje čakajo pred trgovino Selfridges, da odpre svoja vrata.
Ljudje čakajo pred trgovino Selfridges, da odpre svoja vrata. FOTO: Reuters

V Londonu, kjer sicer potekajo pobožične razprodaje, stavkajo vozniki podzemnih železnic. Ti namreč zahtevajo trojno plačilo in en prosti dan za delo na današnji praznik, znan pod imenom boxing day, delodajalci pa so zavrnili kakršno koli dodatno plačilo.

Londončani, ki so se množično odpravili na pobožične razprodaje, imajo tako precejšnje težave v javnem prevozu, saj londonska podzemna železnica že drugi dan ne obratuje.

Direktor podzemne železnice Mike Brown je delavce zato obtožil, da "imajo Londončane za talce". Dodal je, da so tovrstne zahteve v nasprotju z dolgoletnimi dogovori o plačilu in prostih dneh.

Predstavniki delavcev pa trdijo, da njihovi delodajalci boxing day, ki je v Britaniji državni praznik, obravnavajo kot navaden delovni dan.

"Sindikati smo prepričani, da je to nesmisel – zahtevamo dodatek za delo na ta dan," so še dodali.

Več ur v vrstah pred trgovinami

Trgovine na boxing day ponudijo posebne popuste in razprodaje.

Londončanov stavka sicer ni ustavila pri nakupovanju. Na stotine jih je stalo v vrstah pred trgovinami, nekateri že sredi noči. Posebej velika gneča je bila pred trgovino Selfridges, kjer so najbolj vztrajni čakali tudi do dvanajst ur, ko pa so se končno odprla vrata (zaradi nedeljskega urnika sicer nekoliko pozneje kot sicer), je bilo slišati krike in vzklike olajšanja, poroča BBC. Znano trgovino naj bi tako obiskalo okrog 80.000 ljudi, nekaj manj, približno 65.000, so jih pričakovali v Leedsu.

Kljub dejstvu, da nedeljski urnik pomeni krajši delovni čas, in kljub težavam z javnim prevozom si prodajalci manejo roke. Pravijo, da je letina boljša kot pretekla leta in da ljudje ne varčujejo. Največ dobička do zdaj si obetajo tudi spletne trgovine; ocenjujejo, da bodo Britanci samo na današnji dan preko spleta zapravili okrog 323 milijonov funtov (približno 380 milijonov evrov).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adiiiii
26. 12. 2010 20.56
+1
Na mesto, da bi se Angleži borili in protestirali proti bančnikom, ki so jim v zrak pognali milijarde funtov, se borijo zato, da lahko zapravljajo nakupujejo, morda zopet zgolj na kredit, narobe svet, cela Evropa tone v propad!
proofreader
26. 12. 2010 19.24
+1
Boxing day se menda reče zato, ker se kupci boksajo med seboj za artikle v akciji.
gozdar1
26. 12. 2010 19.20
Zares zalostno...in s tem ne mislim na stavko...