Tujina

Stavka nemških strojevodij končana

Berlin, 21. 05. 2015 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Stavka nemških strojevodij, ki se je v torek začela v tovornem prometu, v sredo pa se je razširila še na potniški promet, je končana, saj so se dogovorili za mediacijo. To je bila že deveta stavka sindikata strojevodij GDL od lanskega septembra.

Stavka nemških strojevodij, ki se je v torek začela v tovornem prometu, v sredo pa se je razširila še na potniški promet, je končana, je danes sporočil operater nemških železnic Deutsche Bahn. Strani sta se dogovorili za mediacijo.

Strani sta se ponoči dogovorili, da bosta imenovali mediatorja, ki jima bo pomagal rešiti več mesecev trajajoč spor.
Strani sta se ponoči dogovorili, da bosta imenovali mediatorja, ki jima bo pomagal rešiti več mesecev trajajoč spor. FOTO: Reuters

"Več tisoč strank lahko lažje diha - stavka sindikata GDL se končuje s tem trenutkom," so v izjavi sporočili iz Deutsche Bahn. Strani sta se ponoči dogovorili, da bosta imenovali mediatorja, ki jima bo pomagal rešiti več mesecev trajajoč spor.

To je bila že deveta stavka sindikata strojevodij GDL od lanskega septembra, s katero so zahtevali zvišanje plač za pet odstotkov in skrajšanje tedenskega delovnika za eno uro ter vključitev strojevodij ranžirnih lokomotiv v podjetniško kolektivno pogodbo.

Deutsche Bahn v Nemčiji vsak dan prepelje okoli 5,5 milijona potnikov in več kot 600.000 ton tovora.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
21. 05. 2015 17.18
+1
Ne razumem ta sindikat, pa da delavci to podpirajo? Skrajšanje tedenskega delovnika, manj ur dela, potem tudi manj plače. Ponavadi delavci gledajo da delajo kakšne nadure, te so pa ponavadi precej dobro plačane. Se vidi razlika med evropskimi in ameriškimi sindikati.
korintos23
21. 05. 2015 09.42
+5
A niso v Nemčiji ljudje več tako zadovoljni kot so bili?
Klampfman
21. 05. 2015 10.33
+9
Če bi malo potoval naokrog bi videl, da ni nikjer z rožicami postlano (razen v hišah vodilnih bankirjev sveta).