Tujina

Stavka na zagrebškem letališču, del poletov preusmerjen na Brnik

Zagreb, 21. 11. 2013 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na zagrebškem letališču je zaradi stavke obstal promet. Odpovedanih je kar 60 poletov iz Zagreba, nekatere letalske družbe pa so svoje polete preusmerile na sosednja letališča. Stavko bodo končali v petek ob polnoči. Če ne bo dogovora, se bo stavka nadaljevala 26. novembra.

Zaradi dvodnevne stavke delavcev zagrebškega letališča Pleso so ob 10. uri ustavili celoten komercialni promet na največjem hrvaškem letališču. Odpovedanih je 60 poletov iz Zagreba. Letalski družbi Air France in KLM sta preusmerili svoje polete na ljubljansko letališče. Do Zagreba bodo prevažali potnike z avtobusi.

Zaradi stavke bo danes odpovedanih 60 komercialnih poletov.
Zaradi stavke bo danes odpovedanih 60 komercialnih poletov. FOTO: Reuters

Hrvaška letalska družba Croatia Airlines, ruski Aeroflot in Turkish Airlines so polete preusmerili na splitsko letališče, Austrian Airlines in Lufthansa na graško, Qatar Aiways pa na letališče v Budimpešti. Tudi ti letalski prevozniki so zagotovili avtobusne povezave z Zagrebom.

Sindikati zaposlenih na Plesu so napovedali, da bo letališče odprto zgolj za izredne primere. Za stavko so se odločili, potem ko so propadla pogajanja z upravo, pristojnim ministrstvom in francoskim koncesionarjem o pridobljenih delavskih pravicah, potem ko bo Pleso prevzel mednarodni konzorcij Airport International Company (ZAIC).

British Airways in portugalski TAP sta odpovedala četrtkove in petkove polete proti Zagrebu, so objavili na spletni strani zagrebškega letališča.

Kot so pojasnili, je težava v tem, da bo nova uprava zaposlila delavce ne v ZAIC, temveč v šestih hčerinskih podjetjih, v katerih ne bodo imeli pravic, ki so zagotovljene s kolektivno pogodbo. Opozarjajo tudi na sumljive finančne vire konzorcija, ker dobro leto zamuja z začetkom del na novem potniškem terminalu, ki bi ga po pogodbi o koncesiji za 30 let moral zgraditi.

Stavko bodo končali v petek ob polnoči. Če ne bo dogovora, sledi dvodnevno nadaljevanje 26. novembra. Če tudi potem ne bodo izpolnjene njihove zahteve, bodo znova za nedoločen čas stavkali od 2. decembra, ko naj bi koncesionar tudi uradno prevzel letališče.

Uprava letališča trdi, da je stavka neutemeljena in nezakonita, zato so napovedali, da bodo popoldne na sodišču sprožili postopek za prepoved stavke. Ocenili so, da bodo dnevno imeli za približno 300.000 evrov neposrednih izgub, medtem ko bo gospodarstvo utrpelo za več kot milijon evrov škode dnevno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
21. 11. 2013 15.58
+5
Važno, da gredo " u boj" v Brazilijo, kakor pravi Šimunič.
gogi_
21. 11. 2013 13.10
+1
Sam na svetovno v nogometu pa grejo.