Tujina

'Starši, naučite svoje sinove, kaj je prav in kaj narobe'

New Delhi, 15. 08. 2014 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Indijski premier je obsodil številna posilstva, ki pretresajo državo, in jih označil za sramoto. Starše je opozoril, da so odgovorni za obnašanje svojih sinov, ki očitno nikoli niso bili naučeni spoštovanja drugih oziroma žensk.

Prvi odzivi na premierjev govor so bili pozitivni. 63-letni Modi, ki je 26. maja zaprisegel kot 15. indijski premier, je ob nastopu položaja med drugim zapisal, da si bo prizadeval za razvoj, dobro upravljanje in stabilnost v Indiji.

Indijski premier Narendra Modi je v svojem prvem govoru ob dnevu neodvisnosti, odkar je zasedel premierski položaj, obsodil številna posilstva v državi. Opozoril je, da je raven posilstev osramotila njihovo državo. Starše je ob tem pozval, naj prevzamejo odgovornost za obnašanje svojih sinov in jih naučijo razlike med tem, kaj je prav in kaj narobe.

Indijo so v zadnjih dveh letih pretresli številni primeri množičnih posilstev žensk in deklet, ki so sprožili jezo v domači javnosti, odmevali pa so tudi v svetu. Eden zadnjih primerov je bil napad na dve mladoletni dekleti v zvezni državi Utar Pradeš, ki so ju storilci posilili in nato obesili na drevo. Dekleti sta bili napadeni, ko sta šli v temi na stranišče na polje.

V Indiji številna gospodinjstva namreč nimajo stranišč in ljudje potrebo opravljajo zunaj doma. Tega vprašanja se je v svojem govoru dotaknil tudi Modi. Po njegovih besedah bi si v Indiji morali prizadevati za to, da bi v naslednjih štirih letih vsako gospodinjstvo imelo stranišče in vsaka šola ločene sanitarije za deklice in dečke.

Indijski premier Modi med govorom.
Indijski premier Modi med govorom. FOTO: Reuters

'Ne žrtvujte hčera za sinove'

Premier je med drugim še pozval k spremembi miselnosti v državi, kjer rojstvo dečka še vedno pogosto velja za blagoslov, zlasti na podeželju. Kljub zakonu, ki prepoveduje staršem, da bi izvedeli za spol otroka pred rojstvom, se v Indiji rodi več dečkov kot deklic. Modi je ob tem pozval zdravnike in matere, naj ne žrtvujejo svojih hčera za sinove.

Obljublja pomoč najrevnejšim

Modi je v 45-minutnem govoru, ki ga je imel v znameniti Rdeči trdnjavi v New Delhiju, še obljubil, da bo njegova vlada omogočila tudi najrevnejšim v družbi, da odprejo bančni račun.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SeVednoSemDevica
16. 08. 2014 07.40
-1
lacni sexa :)
Philips Peja
16. 08. 2014 00.43
-2
pa to je neka spet politika tu vmesana "obljubil da bodo najrevnejši lahko odprli račun" pa kaj ima veze posilstvo z bancnimi racuni??? :/ kot da so zeleli da pride do taksnega govora, da so lahko tako na taksen nacin povedali! mores vedeti da indijci so zelo stari narod, kateri je bil med prvimi zelo spotovan in izobrazen narod! zaj 5 tisoc let kasneje ..pa so kr na enkrat neumni! sej ne recem da nekateri niso, samo v sloveniji in drugo po evropi je tud veliko neumnih, mogoce sem tud jaz! samo, vse skup mi smrdi z politicnimi zadevami! zakaj prej ni bilo mnozicnih posilstev? kamasutra...odkod ze prihaja? cudno no...zakaj je politika v zadnjih par desetletjih, po hitlerju, expermintalna po vsem svetu!
jenihvetes
15. 08. 2014 12.58
+5
haha, obljubil da bodo najrevnejši lahko odprli račun; kaj pa jim bo koristil, če bodo potem samo banki plačevali stroške zanj, na njem pa razen minusa ne bodo imeli nič...
luckyss..
15. 08. 2014 19.13
+3
V Indiji je problem, ker (predvsem zaradi kastnega sistema) večina posilstev ni prijavljena...Po uradnih podatkih imajo namreč manj posilstev kot v Sloveniji in bistveno manj kot npr. Švedska !!
Raspunin777
15. 08. 2014 12.41
-7
Tudi takšni ljudje imajo vrednote komunizma da počnejo takšne stvari. Samo preobleka je druga! Včasih gredo celo tako daleč da se izšolajo za duhovnike da tako prikrivajo sbojo bolanost.
jenihvetes
15. 08. 2014 13.03
+5
kaj šele ta preobleka, ko vidiš človeka, pa misliš, da je Slovenec, pa je v resnici Ljubljančan in s tem država sam zase, "interes" na dveh nogah!
Emilija Glavina
15. 08. 2014 14.52
+3
Gospod Lj klovn. Očitno je, da ste se o vrednotah komunizma učili iz napačnih knjig
ficfiric 1
15. 08. 2014 12.21
+15
Sicsr bomo videli kaj bo dejansko naredu...ceprov morm rect da koncno eden ki se je dotaknu te teme....je ze cas da naredijo malo redu glede teh posilstev...ker ocitno so kazni tako mile da je isto kot da bi enmu ukradu bonbon...
jenihvetes
15. 08. 2014 13.01
-3
ja sej teme se "dotaknit" ni problem, tudi pri nas se vsi politiki dotikajo tem, še posebej pred volitvami ali ko rabijo podporo, potem pa naredijo "kompromis" in stvar opustijo. Nobene reforme ne bo narediil tale ata, mislim, kako ste lahko še naivni, pa živite v sloveniji, kjer so politiki pokazali pravo lice "demokracije". Gotovo si eden izmed tistih, ki je volil Cerarja, "dobrega, modrega", zdaj pa sanjaš in sanjaš...
ficfiric 1
15. 08. 2014 13.49
+5
Hahaha....ti pa ga pihnes..zihr si sds-ovc..oni take nabijajo....kot prvo je tuki govora o posilstvih in ne o slovenski politiki...reku sm da koncno en ki je to vsaj omenil...ne pa njegovi predhodniki ki so to javno celo podpirali..in da bi mogl posiljena dekleta kaznovat in take...za tipe so rekl pa "fantje bodo vedno fantje"...mislim kaksne izjave...ti pa tle men o politiki..tako pocnejo sam desnaki...non stop nabijate...pa sm ze prej pisal da ni noben od njih vredn mojih 5min da ga bi volu...vi pa zagovarjate tipcke ki vas ze 20 let svalkajo sem in tja...pa stalno vidte neke komuniste povsod...zafrustriranci...kaj ste glasni...zgubil ste vojno...sprjaznte se....vi bi po vojni poceli isto...ce bi zmagali..pa niste...glede na to kaksne kvasite nonstop po televiziji sm se zmeri misljenja da se je premalo lukenj nafilalo...zdej pa mamo nestabilno drzavo...evo moj zleht odgovor..