Tujina

Staršem 13-letne jadralke odvzeli skrbništvo

Utrecht, 28. 08. 2009 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče je začasno, za dva meseca, prevzelo skrbništvo nad 13-letnico, ki si želi sama objadrati svet. Ker jo starši podpirajo, so jim onemogočili pravno odločanje v njenem imenu.

Nizozemsko sodišče je 13-letni Lauri Dekker za dva meseca dodelilo skrbništvo države, da bi zavleklo njen poskus, da postane najmlajša oseba, ki bi sama objadrala svet. Odločitev treh sodnikov iz Utrechta pomeni, da njeni starši, ki sicer podpirajo njene načrte, začasno izgubijo pravico do sprejemanja odločitev v njenem imenu. Otroški psiholog bo medtem ocenil njeno sposobnost, da bi dejansko izvedla svoje potovanje.

Sodniki so se strinjali, da bi bila fizična in psihična dobrobit dekleta ogrožena, če bi ji dovolili dveletno samotarsko življenje na morju. Sedaj se bosta morala njena starša pogovoriti s tamkajšnjo službo za zaščito otrok in z njimi doseči dogovor. Nadaljnje pomembne odločitve glede Laure bodo namreč morale temeljiti na tem sporazumu.

Ji bo sodišče preprečilo podreti svetovni rekord?
Ji bo sodišče preprečilo podreti svetovni rekord? FOTO: Reuters

Mlada jadralka bo kljub odločitvi sodišča še naprej živela pri svojem očetu Dicku Dekkerju. Slednji, ki odločitve sodišča še ni komentiral, je pred tem zaprosil za dovoljenje, da njegova hči dve leti ne bi obiskovala šole. Vendar so mu prošnjo zavrnili.

Laura Dekker je nameravala preživeti približno dve leti na svoji osemmetrski jadrnici in podreti rekord, ki ga je ta teden postavil 17-letni Britanec Mike Perham, ki je postal najmlajša oseba, ki je objadrala svet.

Laura naj bi se rodila na jadrnici pred obalo Nove Zelandije, saj sta bila njena starša na sedemletnem jadranju okoli sveta. Svojo prvo jadrnico je dobila pri šestih letih, sama pa je začela jadrati pri 10 letih. ''Od tedaj vem, da hočem jadrati okoli sveta,'' je dejala Laura in dodala, da si ''enostavno želim učiti se o svetu in živeti svobodno'', poroča BBC.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Armanee
21. 12. 2009 10.33
muckamacka: zakaj se ti zdi, da nebi bla sposobna? 13 let ni veliko, a vendar tudi ni premalo. Spoštujem tako razmišljanje, še vedno gre na lastno odgovornost. Mislim, da ve kaj dela. Glede 13 let, bom pa sam to reku.. čez poletje smo ga mal bluzili po gozdovih v Afriki. Ne bom pozabu, kako nas je 8 letni otrok učil stvari kako preživeti daleeeč stran od kakeršne koli vasi. Mali je vedu za vsazga krokodila, kje najdt hrano, kje prespat, ... tam smo bili mi v njegovem okolju. Celo veslal v drevaku med trodnevnim spustom po reki. Nepredstavljivo, a še kako resnično. Drugače je, če človek odrašča v takmu okolju, kot pa če nekega 13 letnika vržeš na jadrnico in pošlješ okoli sveta. Sam če punca prav, da ma iskušnje.. poguma ji prav gotovo ne manjka. Jst vse to skupaj vidim kot zatiranje svobode. Tveganje v takem primeru pa zmeraj prevzame vsak posameznik nase. LP Arm
spartanec_90
29. 08. 2009 23.37
Ramzess
29. 08. 2009 20.01
"Sodišče je začasno, za dva meseca, prevzelo skrbništvo" Iz kolektivne izkušnje vemo kako zelo relativen je ta postopek, in kako se še prerad zavleče daleč izven začasnih proporcev. "Otroški psiholog bo medtem ocenil njeno sposobnost, da bi dejansko izvedla svoje potovanje." Čuden stave, in ozkogledno stališče, samo ocena psihologa, plačanega po kdo ve kom (vprašljiva verodostojnost ocene, poročila), nikakor ni dovolj. Psihične in fizićne sposobnosti so eno, kje je še ocena potrebnega znanja in izkušenj, za samo pot, in srečanje z 'nepredvidljivimi' okoliščinami. Kakršenkoli bo že rezultat te šarade oblasti, ki ima svoje interese, v vsakem primeru bo družina uničena. V vsakem primeru, pa je neznanka, kakšne bodo posledice te šarade. Ejanca="Otrok pač ni sposoben it na takšno pot." Po čem sodiš, zato ker je pač otrok. Izkušnje in nevarnosti na poti so enake za odraslega in otroka, razlik ni. Sicer pa tudi sam v tem zelo spreminjajočem in težko predvljivem svetu ne bi pustil na pot. Danes svet ni takšen kot za pred desetletji. La80vie="Najbolj me je groza ko vidim da ko nekdo hoce izstopit iz tega norega sistema poneumljanja otrok mu druzba tega ne pusti!. Kaj nam pol se preostane..." Da 'postane' avtist, navsezadnje je avtizem umik od tega norega sveta, ki takim otrokom, ki so navadno inteligentni, ne dovoljuje razviti njihovega potenciala. Še vedno šteje samo povprečje, nič pod ali nad.
la80vie
29. 08. 2009 16.20
Jaz sem pa za to da se pravica odlocanja vzame se starsem katerih otroci kadijo, pijejo alkohol, se drogirajo, zganjajo kriminal, so pretirano debeli, visijo ceu dan pred tv ali igrajo igrice ... in podobne nekoristne zadeve Ce gre punca sama jadrat ni hudic da ne bojo pazili nanjo. Ce zgubi 2 leti sole in pol dve leti kasneje kot sicer konca faks je tudi ne bo hudic pobrau. Ne vem zakaj je u razvitem svetu vrlina vtikat se u zivljenja drugih, sploh ce ti nc hudega necejo. Ce bi hotla pustit solo da bi ratala Britney Spears bi blo vse OK. Ker pa se ukvarja s sportom in naravo je gvisno razvajena, njeni starsi pa utrgani. To pa da so otroci pri 13 nesposobni skrbet sami zase je pa produkt nasega razvitega sveta, kjer se otroke obravnava kot jajca do 18 leta. Drugod (in tudi pri nas, nekoc) so otroci ze pri 10 letih skrbeli za mlajse, pomagali starsem skrbet za druzino ... Drugje so ze vojaki, delajo v tovarnah itd. Ne pravim da je to prav ampak da so lahko otroci veliko bolj sposobni, ce se dolocenih stvari naucijo. Odvisno od vzgoje. Pri nas pa velja za dobro vzgojo crtanje in izpolnjevanje vsake otrokove zelje, zato pa pri 15ih ne znajo niti it sami na wc, odgovornosti nobene, zahtevajo pa vedno vec. Najbolj me je groza ko vidim da ko nekdo hoce izstopit iz tega norega sistema poneumljanja otrok mu druzba tega ne pusti!. Kaj nam pol se preostane..
ZIGY_ZIGY
29. 08. 2009 14.39
js jo podperam samo nej podpiše da sama odgovarja zase
aloalo
29. 08. 2009 11.37
nc posebnega Bravo punca..Ne razumem zakj ne..
ninja.subversion
29. 08. 2009 10.21
01 589 3 200 - pro plus ce koga moderator izbriše - naj pokliče !
Desno
29. 08. 2009 08.54
u vrtec ne pa okol sveta sicer pa globus ji dejte pa nej gre z prstom okol sveta
buhtl5
29. 08. 2009 08.53
S to prepovedjo, so ji mogoče rešili življenje, ter nedvomno uničili sanje.
buhtl5
29. 08. 2009 08.48
S to prepovedjo so ji mogoče rešili življenje ter zagotovo uničili sanje
sherlock2
29. 08. 2009 08.41
Iluzije in želje mladih postajajo vedno bolj drzne in imaginarne....to je slabo....slabo.
Mundas
29. 08. 2009 01.51
Haha eni ste pa res... Ali mislite, da rabi šolo glede na to, da je svojo prvo JADRNICO dobila pri 6. letih? Taki ljudje že imajo poklic. Po poklicu so sin ali hčerka, odvisno od spola.
MirkoiSlafkoNikadRobom
29. 08. 2009 01.11
neumen rekord
vzhod
28. 08. 2009 23.38
a ce bi sla ji bi tak uspelo hehe...mogoce
Milky-mis
28. 08. 2009 23.29
še sama jest ne zna pa bo šla jadrat! prosim no...
zvezdicananebu
28. 08. 2009 19.51
to je za otroka valda nova izkušnja, dogodivščina. kdo se pa nebi želel zdi se mi pa bedno da jo starši podperajo samo da bi se zapisala v knjigo rekordov
mehka pupa
28. 08. 2009 19.38
Pri trinajstih človek, še ni psihično in fizično razvit, čeprav si misli da je.
chemil
28. 08. 2009 19.32
pa prvo naj naredi vsaj osnovno šolo,ne moreš spustit otroka pri 13-tih samega in to še na morju,kjer ni ničesar.okhasan tam piše da je sama začela jadrat pri 10 letih,se pravi jadra 3 leta.mislim kdaj bo pa šolo naredila,kake čudne imajo eni in to sam zaradi rekorda.okoli sveta lahko gre jadrat tudi pozneje
Ejanca
28. 08. 2009 19.10
Bravo. Prav so nardili. Otrok pač ni sposoben it na takšno pot.
okhasan1
28. 08. 2009 19.06
lahko bi ji dovolili če so izpolnene vse varnostne standardi na jadrnici. mislim da če človek jadra vse od rojstva ,potem v 13 let lahko bolj izkušen od marsikaterega odraslega. če te lahko pošlejo v zapor in marsikje celo na električni stol za hujša kazniva dejanja že od 14 let starosti, potem ne vidim razloga zakaj v 13 ali 14 let ne bi se mogel odpraviti okoli sveta.