Črna kronika

Stara starša pozabila na vnuka: po dveh urah v razgretem vozilu ni imel možnosti, da preživi

Atlanta, 07. 09. 2015 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V ameriški zvezni državi Georgia sta dedek in babica pazila na 11-mesečnega vnuka. Z njim sta se odpeljala v cerkev, ko sta se vrnila domov, pa sta ga pozabila v avtu. Da dečka ni, je opazila šele njegova mamica, ko se je zbudila, a je bilo zanj takrat že prepozno.

11-mesečni deček, ki je v soboto umrl v vozilu, parkiranem pred hišo svojih starih staršev v ameriški zvezni državi Georgia, je že 19. letošnja žrtev v ZDA, ki je umrla v razgretem vozilu. Dečka sta v soboto dopoldan čuvala stara starša, ki sta vnuka z avtom odpeljala k maši v cerkev, medtem ko je dečkova mamica po nočni izmeni spala doma. Skupaj z njimi je v cerkev odšla tudi starejša hči oziroma dečkova teta s svojim otrokom. Ko so se po maši okoli 13. ure vrnili pred hišo, so avto zapustili, dečka pa pozabili v vozilu.

V ZDA je letos v razgretih vozilih umrlo že 19 otrok.
V ZDA je letos v razgretih vozilih umrlo že 19 otrok. FOTO: Thinkstock

Vozilo je bilo parkirano na soncu, temperature pa so bile takrat okoli 33 stopinj Celzija. To pa pomeni, da se je zrak v vozilu v slabih 15 minutah segrel nad 50 stopinj Celzija, to pa so razmere, ko je življenje dojenčka že ogroženo.

O tem, kako hitro se segreje vozilo parkirano na vročini, smo poročali sredi julija, ko smo tudi v Sloveniji obravnavali več primerov otrok, ki so jih starši pustili v razgretem vozilu. K sreči nihče od otrok ni umrl.

Da so dečka pozabili v vozilu, so ugotovili šele, ko se je otrokova mamica zbudila in povprašala po sinu, do takrat pa je minilo že skoraj dve uri. Takoj so poklicali reševalce, mamica pa je otroka tudi sama oživljala, a zaman. Zaenkrat policija še ni vložila obtožnice zoper trojico, ki je pozabila otroka v vozilu, bodo pa zadevo temeljito preiskali.

Kljub opozorilom v razgretih vozilih letos v ZDA umrlo že 19 otrok

Kot so sporočile ameriške oblasti, je deček že 19. otrok, ki je letos umrl v razgretem vozilu v ZDA. Kljub pozivom pristojnih, v katerih opozarjajo prebivalce, naj nikar ne puščajo otrok, starejših in živali v zaprtih vozilih, se tragedije še vedno dogajajo, najpogosteje pa je razlog prav dejstvo, da otroka pozabijo v vozilu.

Leta 2014 je Georgio pretresla smrt 22-mesečnega dečka Cooperja Harrisa, ki ga je v vozilu pozabil njegov oče. Ta se je zjutraj s sinom odpeljal v vrtec, a ga je pozabil oddati v vrtcu in se odpeljal naravnost v službo. Šele popoldan, ko ga je sorodnik klical, da dečka ni v vrtcu, se je spomnil, kje je otrok, a je bilo za malega Cooperja že prepozno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3