Tujina

Generator za hlajenje ni deloval

Tokio, 21. 03. 2011 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
44

Dva tedna pred katastrofo v jedrski elektrarni niso opravili vseh varnostnih pregledov. Medtem pa so v morski vodi v bližini elektrarne namerili radiacijo. Za malčke, ki so bili prizadeti v potresu, pomoč zbira tudi POP TV.

V elektrarni naj bi hranili gorivne palice, ki so jih porabili v šestih letih.
V elektrarni naj bi hranili gorivne palice, ki so jih porabili v šestih letih. FOTO: Reuters

V elektrarni Fukušima je bilo v času nesreče precej več urana, kot so bile njene prvotne zmogljivosti. Hkrati so v zadnjem desetletju odpovedali več zaporednih varnostnih pregledov, je zapisano v dokumentih podjetja Tepco, ki upravlja z elektrarno. Ameriški znanstveniki, ki so pred 50 leti sestavili reaktorje, si niso niti mislili, da bodo v elektrarni kdaj take količine porabljenega goriva. V stavbah z jedrskimi reaktorji je bilo 11. marca, ko se je zgodila nesreča, za skoraj šest let jedrskih odpadnih gorivnih palic.

"Že dolgo sem prepričan, da je celoten sistem drek. Še enkrat bomo morali prečesati našo celotno jedrsko strategijo. Zdaj na svojem dvorišču ne bo nihče več sprejemal jedrskih odpadkov. O tem se bomo morali dobro pogovoriti," pravi dolgoletni kritik uporabe jedrske energije in poslanec japonske liberalne demokratske stranke Taro Kono.

Manj kot dva tedna pred neserečo je bila agencija, ki nadzira varnost jedrskih elektrarn tudi obveščena, da v Fukušimi niso uspeli pregledati kar 33  kosov opreme, vključno z rezervnim generatorjem, katerega naloga je v kriznih trenutkih črpati vodo za hlajenje reaktorjev. Analitki za jedrsko energijo menijo, da so Tepcu predstavniki regulatorjev prizanašali. Japonska agencija je namreč ocenila, da ne gre za neposredno ogrožanje varnosti in je dala podjetju čas do 2. junija, da se odzove.

IAEA bi na novo postavljala globalne standarde

Potres in cunami, ki sta 11. marca prizadela severovzhod Japonske, bi lahko japonsko gospodarstvo stala do 235 milijard dolarjev, je sporočila Svetovna banka. Obnova utegne trajati do pet let, menijo. Potres in cunami sta sicer zahtevala več kot 21.000 mrtvih in pogrešanih, več kot 350.000 ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo.

Japonska jedrska kriza je pokazala, da bo potrebno okrepiti mednarodne varnostne standarde pri jedrski energiji, je prepričan Jukija Amano, generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo. Pri tem priznava, da bo težko take standarde predpisati kot obvezne. Varnostni ukrepi so obveznost vsake posamezne države, IAEA pa ni organizacija, ki jih nadzira, je dodal Amano.

"Na nekaterih področjih, bi bilo treba standarde okrepiti. Iz tega se bomo morali nekaj naučiti in IAEA je kraj, na katerem bi morala taka diskusija tudi potekati. Potrebna bo podrobna analiza nesreče. Potrebno bo spremeniti tudi sedanji okvir odziva mednarodne skupnosti, ki smo ga v glavnem začrtali leta 1986 po nesreči v Černobilu," je povedal.

Se stanje v Fukušimi izboljšuje?

Tepco je danes tudi sporočil, da so v morski vodi v bližini elektrarne odkrili sledi radiacije. Vendar pa niso namerili količin, ki bi lahko predstavljale neposredno grožnjo. Sicer se stanje v jedrski elektrarni, ki je bila poškodovana v potresu, počasi izboljšuje. Vojska je zjutraj po lokalnem času začela hladiti četrti reaktor. V drugi, peti in šesti reaktor so napeljali elektriko in upajo, da bodo kmalu lahko preizkusili vodne črpalke.

Na vprašanje, ali je 10-dnevne krize torej konec, je ameriški minister za energetiko Steven Chu dejal: “Mislim, da je, a ne želim delati prehitrih zaključkov.“ Vodja ameriške jedrske regulatorne komisije Gregory Jaczko pa je dodal, da stopnja radioaktivnega sevanja upada.

Dim nad Fukušimo
Dim nad Fukušimo FOTO: Reuters

"V zadnjih 24 urah je bilo nekaj pozitivnega napredka, a na splošno je situacija še vedno zelo resna,“ je sporočil Graham Andrew iz Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA). Amano pa je povedal, da je situacija sicer zelo resna, a ne dvomi, da bo Japonska premagala to krizo. Da se situacija počasi, a vztrajno izboljšuje, je potrdil tudi japonski premier Naoto Kan. "Prizadevanja delavcev, ki tvegajo svoja življenja, vseskozi po malem izboljšujejo položaj," je dejal.

Zaradi dima evakuirali delavce

Največ zaskrbljenosti vzbuja tretji reaktor, kjer je gorivo iz mešanice plutonijevega in uranovega oksida. Plutonij je namreč poleg radioaktivnosti tudi izjemno strupen. Notranji reaktor tretjega bloka naj ne bi bil poškodovan.

A kmalu za tem se je izkazalo, da nevarnosti še ni konec. Japonska agencija Kyodo je namreč poročala, da se je iz bazena z izrabljenim jedrskim gorivom v drugem in tretjem reaktorju spet začel viti siv dim, zato so se vsi reševalci, ki so ju skušali hladiti in znova zagnati hladilne sisteme, umaknili na varno. Dobri dve uri kasneje so sporočili, da dima ni več videti.

Tiskovni predstavnik operaterja nuklearke Tepco Hiroši Aizava je sporočil, da preučujejo vzrok za to, japonska agencija za jedrsko varnost pa je sporočila, da so pri tem zaznali zgolj manjše spremembe pri sevanju.

Pomoč za malčke, ki jih je prizadela tragedija na Japonskem, zbira tudi POP TV.

Podatki za nakazilo v dobrodelne namene:
POP TV d.o.o.
Kranjčeva 26
1251 Ljubljana

TRR: SI56 0292 2005 2254 477
Sklic: 00 1313
Namen: Za Japonsko

Tretji reaktor je sicer že v nedeljo povzročal preglavice zaradi naraščajočega pritiska. Situacija se je umirila, nato pa je očitno prišlo do tako visokega pritiska, da so ga morali znižati z izpustom v ozračje.

V okolici jedrske elektrarne so se pojavile tudi težave s kontaminacijo hrane in vode. Ker so v vodi odkrili trikratno povečanje radioaktivnosti, je zdravstveno ministrstvo prebivalce pozvalo, naj ne pijejo vode iz pipe, vlada pa bo na območje poslala cisterne s pitno vodo. Povišano stopnjo radioaktivnosti so zaznali tudi v zelenjavi in mleku.

Cizelj: Za hlajenje sredice je potrebno več let

Kot pojasnjuje Leon Cizelj, vodja odseka za reaktorsko tehniko na Inštitutu Jožef Stefan, je aktivno ohlajanje sredice jedrskega reaktorja potrebno še nekaj let po zaustavitvi. V ta namen izrabljeno gorivo iz reaktorja za nekaj časa umaknejo v bazen za izrabljeno gorivo, potem pa ga lahko premestijo v posebne zabojnike, npr. tiste, ki jih nemški protestniki ustavljajo med prevozi po železnici. "Zagotavljanje – četudi zasilnega – hlajenja je trenutno najpomembnejši ukrep v Fukušimi,“ pravi.

Japonska agencija za jedrsko varnost je še pred nesrečo v Fukušimi opozorila elektropodjetje Tepco, da že več tednov zamuja z varnostnimi pregledi kritične opreme. Med 33 kosi opreme naj bi bili prav ključni deli hladilnih sistemov - zasilni dizelski generatorji, vodne črpalke in oprema za generator. "Za zdaj ne moremo povezovati tega z nesrečo. Izvesti bomo morali temeljito preiskavo, še prej pa moramo rešiti to krizo," je dejal predstavnik agencije.

Delovna temperatura v tlačnovodnih reaktorjih je okoli 320 stopinj Celzija, v vrelovodnih pa okoli 280. Ponavadi velja, da sta gorivo in reaktor ohlajena, če temperatura hladila ne presega 90 stopinj Celzija, še pojasnjuje Cizelj. "Če goriva ne hladimo, pri približno 900 stopinjah Celzija lahko cirkonij začne pokati, kar ponavadi povzroči izpuste žlahtnih plinov in lahko hlapljivih joda in cezija. Intenzivna oksidacija cirkonija, ki ob prisotnosti vodne pare sprošča vodik, se začne pri približno 1200 stopinjah Celzija."

Desetletje za razgradnjo nuklearke?

Po ocenah strokovnjakov bo sicer trajalo še več let, morda celo desetletje, da bi razgradili nuklearko. Kot je za japonski časnik Asahi Šimbun povedal eden od predstavnikov Tepca, zaradi radioaktivnega sevanja zelo verjetno sploh ne bodo mogli odstraniti poškodovanih jedrskih gorivnih palic iz prvega, drugega in tretjega reaktorja. Na drugi strani pa s petim in šestim reaktorjem ne bi smelo biti problemov in bi ju teoretično verjetno lahko celo ponovno zagnali. "A verjetno bo to glede na skrbi prebivalstva težko narediti, zato je razgraditev vseh šestih reaktorjev neizogibna," je še dejal.

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TomoK
22. 03. 2011 07.37
Evakuirali so jih zaradi dima??? Sem mislil, da je problem ra sevanje. Japonci so se izkazali za ene velike šalabajzarje. Vse so zgradili na sužnjelastniškem odnosu do ljudi. In tudi zdaj tajijo razsežnosti nesreče. Ko se bodo že vsi svetil po noči, bodo še vedno trdili, da je samo dim. A se že ne zavedajo, da sevanje ni tsunami.
York
22. 03. 2011 00.48
Na Japonski ambasadi lahko daruješ res direktno in brez posrednikov. Še jutri je odprta knjiga žalosti, tako, da se lahko pokloniš žrtvam in daruješ za preživele.
Miklav?i?
21. 03. 2011 22.57
z veseljem bi dau dnar..ma ga dam smo na roke tistmu ka ga res rabi..tle je pa posrednik pop tv pol je kaki unicef pol še japonska..in na koncu siromak na cesti ne dobi nič ka use tarugi poberejo..."takse"
kritik46
21. 03. 2011 21.46
pol se bomo pa spet čudval od kje naslednih 100 let otroci s posebnimi potrebami
isys_sm
21. 03. 2011 21.29
Se mi je kar zdelo da je vsaj del krivde za nesrečo posledica nekih popuščanj, neupoštevanja predpisov in raznih bližnjic....
Iniesta
21. 03. 2011 20.39
Še malo pa bo prvi fuzijski reaktor (projekt Iter) v funkciji in težav z radiaoaktivnimi odpadki več ne bo!
Igor Hari 1
21. 03. 2011 20.12
DEj mal se zberte , saj vas nihče ne prosi za vaše premoženje ...Če se boste odpovedali samo enemu DŽointu boste v veliko pomoč ...Kakšna je ta SLO. beda .....
Igor Hari 1
21. 03. 2011 20.07
Dej ne PIZDOLIRITE , če bi se to zgodilo v naši državi , bi se malo drugače pogovarjali ... Kar so naredili JAPONCI je hvale vredno ...Naše hiše , bloki , stolpnice ??? Koliko zdržijo ??? Globin ADMIN TE JE IZBRISAL , KER SI *....
tinetone
21. 03. 2011 20.05
"...Za malčke, ki so bili prizadeti v potresu, pomoč zbira tudi POP TV...." koliko plenic bo padlo iz letala? ...oziroma koliko pomoči se bo izgubilo na poti?
Globin
21. 03. 2011 19.41
A to mi je admin zbrisal podatke, ali je ta zvezdica kaka avtomatska zadeva?? U glavnem, bistvena podatka iz tabelce - Coal – world average 161 (26% of world energy, 50% of electricity) Hydro - world including Banqiao) 1.4 (about 2500 TWh/yr and 171,000 Banqiao dead) Nuclear 0.04 (5.9% of world energy) - to vključuje černobil...
nosferatu
21. 03. 2011 19.37
"V Krškem ni več prostora,bog ve kam to rinejo." Verjetno v podobne bazenčke kot v tem japonskem reaktorju. Ki morajo prav tako ostati hlajeni še par let po koncu njihove uporabe.
Tonček Balonček
21. 03. 2011 19.36
Vv redu za malčke, kdo bo zbiral pa za njihove mamice, Kanal A mogoče? A bo kakšen koncert, Beli golob morda?
haarpo
21. 03. 2011 19.32
.preden se lotite pljuvat, poglejte do konca!!
nosferatu
21. 03. 2011 19.31
Aja, pa glavni učinek radiacije je ponavadi kaka manj fizično opazna bolezen, recimo levkemija, kar se ne vidi vedno na zunanji pogled. Me pa zanima, kakšne so namerjene vrednosti urana in plutonija v teh živalih...
Globin
21. 03. 2011 19.30
Samo v razmislek, čisto objektivni podatki (ja, pri jedrski so zajete tudi žrtve zaradi sevanja - rezultati so pa do leta 2008) žrtve na TW energije: *
nosferatu
21. 03. 2011 19.29
"V vseh 4-rih nadaljevanjih boste videli medvede, srne, jelene, ki se na tistem območju razmnožujejo že 20 let brez opaznih mutacij!!!" LOL, sveta preproščina... Daj pojdi si pogledat arhivske posnetke Pripjata in okolice pred nesrečo, pol pa preštej, koliko človeških prebivalcev so posneli v teh 4ih nadaljevanjih. Še sreča, da medvedi, srne in jeleni, ki se tam tako veselo razmnožujejo, ne znajo brat opozorilnih tabel v cirilici ter ne znajo uporabljati geigerjevih števcev, drugače bi verjetno šli kam drugam.
proofreader
21. 03. 2011 19.24
@haarpo Živali so prišle tja potem, ko so ljudje odšli.
haarpo
21. 03. 2011 19.20
Za černobil so trdili, da je uničena okolica za tisoče let, da ni možnosti za življenje...... Na jutjubu odtipkajte "Chernobyl: Life in the Dead Zone"... V vseh 4-rih nadaljevanjih boste videli medvede, srne, jelene, ki se na tistem območju razmnožujejo že 20 let brez opaznih mutacij!!!
big brother
21. 03. 2011 19.15
V Krškem ni več prostora,bog ve kam to rinejo.
proofreader
21. 03. 2011 19.03
Tudi v Krškem se zaloge kopičijo, ker še vedno ni urejeno skladišče. Z denarjem za razgradnjo pa so pomagali kupovati podjetje Delo Revije.