Tujina

Liberalni ekonomist Beblavi nov egiptovski premier

Washington/Kairo, 09. 07. 2013 09.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Začasni egiptovski predsednik Mansur je napovedal, da bodo predsedniške volitve v državi najpozneje februarja prihodnje leto. Muslimanska bratovščina je predlog že zavrnila. Mansur je za premierja imenoval Hazema el Beblavija.

Predsednik vrhovnega sodišča in začasni egiptovski predsednik Adli Mansur je izdal dekret, s katerim je omejil svoja pooblastila pri sprejemanju zakonov in določil časovni okvir za parlamentarne in predsedniške volitve, poročajo lokalni mediji.

Že čez dva tedna naj bi strokovnjaki začeli pripravljati spremembe sporne islamistične ustave, o kateri naj bi državljani na referendumu odločali čez dobre štiri mesece, sledile bodo parlamentarne in nato še predsedniške volitve najpozneje februarja prihodnje leto.

Muslimanska bratovščina je medtem načrt začasnega predsednika že zavrnila. Kot je danes dejal podpredsednik Stranke za svobodo in pravico, ki velja za politično krilo bratovščine, Esam al Erian načrt državo vrača na začetek.

"Zdaj je jasno, da ne gre le za predsednika, ampak za identiteto in pravice ljudi, njihovo svobodo in demokracijo," je dejal.

Mursijevi podporniki
Mursijevi podporniki FOTO: Reuters

Pozivi k preiskavi napada

Stanje v državi je medtem še vedno napeto. Včeraj je egiptovska vojska pred sedežem republikanske garde v Kairu proti podpornikom odstavljenega predsednika Mohameda Mursija uporabila strelno orožje in solzivec. Umrlo naj bi 51 ljudi, več kot 400 je poškodovanih. Pozivi k preiskavi napada se vrstijo. Napad je obsodil tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun in se zavzel za natančno preiskavo, ki naj jo izvedejo neodvisni organi.

Te razmere pod vprašaj postavljajo prevoz nafte prek Sueškega prekopa. Egipt nadzira ključno dobavno pot skozi ta prekop, zato vlada strah, da bi lahko nemiri prekinili dobavo nafte.

Vojska je Mursijeve podpornike pozvala, naj nehajo protestirati, med protesti pa so zasedli nekatera območja. Obljubila je, da zaradi sodelovanja na demonstracijah ne bodo grozile nikakršne pravne posledice.

Mursijevi podporniki
Mursijevi podporniki FOTO: Reuters

Beblavi premier, Baradej pristojen za zunanje zadeve

Mansur je danes za premierja, ki bo vodil prehodno vlado, imenoval liberalnega ekonomista in nekdanjega finančnega ministra Hazema el Beblavija. Mohamed El Baradej je bil medtem imenovan za egiptovskega podpredsednika, pristojnega za zunanje zadeve.

Beblavi je bil finančni minister od julija do novembra 2011 pod vojaško vladavino. Odstopil je po nasilju v Kairu, ko je bilo v spopadih med koptskimi kristjani, muslimani in varnostnimi silami ubitih 26 ljudi, večinoma koptskih kristjanov. Bil je tudi visoki uradnik v Ekonomski in socialni komisiji Združenih narodov za zahodno Azijo, pred tem pa profesor ekonomije na aleksandrijski univerzi.

ZDA zaskrbljene, a dejanja niso označile za vojaški udar

ZDA ostajajo zelo zaskrbljene zaradi dogajanja v Egiptu po vojaški odstavitvi predsednika Mursija, vendar pa tega dejanja niso označile za vojaški udar. Mlačen odziv ZDA ni všeč Mursijevim nasprotnikom. Posebne ljubezni do Washingtona prav tako ne izražajo Mursijevi podporniki.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je odkrito priznal, da gre za neverjetno zapleten in težaven položaj. "Predsednik Obama je jasno izrazil zaskrbljenost zaradi odločitve vojske, da odstrani predsednika Mursija in zamrzne ustavo," je dejal Carney, vendar dodal, da je obenem treba priznati, da je imelo več deset milijonov Egipčanov legitimne pritožbe zaradi nedemokratičnega načina vladanja Mursija in ti ljudje ne verjamejo, da je šlo za vojaški udar.

Iz Združenih arabskih emiratov pa so sporočili, da so Egiptu ponudili tri milijarde dolarjev vreden paket pomoči. Vsoto sestavlja za milijardo dolarjev garancij in dve milijardi dolarjev vreden depozit v egiptovski centralni banki, ki bo brez obresti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

appollyon
09. 07. 2013 16.19
+2
So pa tudi na liveleaks, dokazi kako pripadniki Muslimanske bratovščine streljajo na vojake, kjer enega tudi ranijo/ ubijejo! In spet bodo kot palestinci v gazi nič krivi!
appollyon
09. 07. 2013 16.17
+1
Ah dejte no pa veste da ne bo ta nekoč teroristična organizacija imenovana mulsimanska bratovščina kr tako z lepa prenehala! sej niso zastojn švercal hamasovce in podobne fanatike v sinaj preko tunelov in podobno!
ljx
09. 07. 2013 11.54
+1
Čik pogodi,kdo bo spet mastno služil ,če dobave nafte ne bodo redne!
didiss
09. 07. 2013 13.32
+3
nafta je zagotovljena prav zdaj ko je morsi skenslan!
Mb128
09. 07. 2013 10.46
+7
Ja, Zda so zaskrbljene. Mislim, kaj pa naj drugega rečejo?! Zaskrbljene so predvsem zaradi tega ker je iz igre dokončno izpadel njihov oproda El Baradej. Ja, so pač zgubile tistega, ki bi mu podelile franšizo, imperjalistično franšizo. Ja, vse bolj kaže na sledečo stvar. Včasih so bile kolonije. A ta stvar je stvar preteklosti, stvar zgodovine. Dandanes imperiji podeljujejo franšize. In dobijo jo samo tisti človek, ki se izkaže in dokaže za oprodo imperija, ki je lastnik te franšize.
NakokiranPahor
09. 07. 2013 10.35
+7
Verjetno imajo pri vsem tem spet ameriski sakali in cia prste vmes. Mojstri za netenje vojn.
izola12
09. 07. 2013 09.46
+9
Zakaj so ZDA zaskrbljeni?? Prokleti Šerif!!
appollyon
09. 07. 2013 10.58
+1
Zato ker so jim edolgo prodajali vojaško opremo!
didiss
09. 07. 2013 13.37
+1
zaskrbljeni so zato,ker obami ni hotel se javiti m
luckyss
09. 07. 2013 09.45
+17
"Stanje v Egiptu napeto, ZDA zaskrbljene"......kaj jih skrbi, da ne bo vojne ?!