Tujina

Stanje kongresnice kritično, a stabilno

Tucson, 11. 01. 2011 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po strelskem pohodu v Arizoni je sedem oseb še vedno v bolnišnici. Stanje demokratske kongresnice je kritično, a stabilno. Domnevni strelec je medtem že stopil pred sodnika.

Po strelskem pohodu, na katerega se je v soboto v Tusconu v ameriški zvezni državi Arizona podal 22-letni Jared Lee Loughner, in v katerem je bilo ubitih šest ljudi, ranjenih pa 14, je sedem oseb še vedno v bolnišnici. Stanje petih je resno, dva od njih sta celo na intenzivni negi.

Jared Lee Loughner
Jared Lee Loughner FOTO: Reuters

40-letna demokratska kongresnica Gabrielle Giffords, ki jo je napadalec iz neposredne bližine ustrelil v glavo, je napad preživela. Njeno stanje je kritično, vendar zaenkrat stabilno. “Zaenkrat je v umetni komi. Veseli me, da lahko rečem, da diha samostojno. Nismo še iz najhujšega, a smo optimistični. Možganska oteklina običajno izgine tri dni po streljanju, tako da si bomo lahko oddahnili šele tretji ali četrti dan," je za CNN povedal šef nevrokirurgije na univerzitetnem kliničnem centru Michael Lemole.

Z nasmeškom pred sodnika

Loughner je sicer včeraj zvečer že stopil pred sodnika. Vklenjen v lisice in z obrito glavo je mirno poslušal obtožbe, ki ga bremenijo dveh umorov, dveh poskusov umora in poskusa atentata, ter potrdil, da razume. Če bo obsojen, ga lahko čaka smrtna kazen. Prvo zaslišanje bo 24. janurja, do takrat pa bo ostal v zaporu, je odločil sodnik.

Žrtev streljanja se je v ponedeljek z minuto tišine spomnil ameriški predsednik Barack Obama, ki naj bi jutri obiskal Tucson.

22-letnik naj bi imel duševne težave, užival pa naj bi tudi različne prepovedane substance. Leta 2008 se je poskušal prijaviti za služenje vojske, a mu to ni uspelo, saj so v njegovi krvi našli mamila. Na eni od spletnih strani je med svojimi najljubšimi knjigami navedel Hitlerjev Mein Kampf, Marxov Komunistični manifest in Keseyev Let nad kukavičjim gnezdom.

Randy Loughner, osumljenčev oče, je svojega soseda Waynea Smitha prosil, naj novinarjem, parkiranim pred hišo, pove, da bo kasneje dal izjavo. "Trenutno ne more govoriti. Iz sebe ne spravi niti treh besed, ne da bi ob tem jokal,” je opisal Smith. Po njegovih besedah sta Randy in njegova žena Amy skrušena, saj nista vedela, da je njun sin sposoben česa takega. “Ničesar nista slutila. Prav tako presenečena sta bila, kot smo bili mi.”

Giffordsova je še vedno v kritičnem stanju.
Giffordsova je še vedno v kritičnem stanju. FOTO: Reuters

Kot je znano, se je incident zgodil na srečanju demokratske kongresnice Giffordsove z volivci. Napadalec, ki je bil oborožen z 9-milimetrsko pištolo glock s 30 naboji, je prišel z namenom, da jo ubije, je pojasnil šerif Clarence Dupnik. Policija naj bi ga že obravnavala v povezavi z grožnjami, a Dupnik ni želel povedati, komu naj bi grozil. Prav tako ni želel ugibati o njegovem motivu za dejanje.

Assange krivi nasilno retoriko

Giffordsova je v zveznem predstavniškem domu od leta 2006, lani novembra pa je tesno osvojila nov mandat. Med drugim je ostra nasprotnica spornega imigracijskega zakona Arizone, ki so ga zagovorniki pravic priseljencev označili za rasističnega, zvezna sodišča pa so ga večinoma razveljavila. Njeno pisarno so marca lani, pred sprejetjem zdravstvene reforme, razdejali neznani vandali.

Na strelski napad se je danes, še pred prihodom na sodišče, odzval tudi ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange, ki je kritiziral nasilno retoriko nekaterih ameriških politikov in komentatorjev ter zahteval kazenski pregon zanje.

Giffordsova je bila namreč ena od demokratskih kandidatov na kongresnih volitvah, ki so jih v taboru nekdanje podpredsedniške kandidatke republikancev Sarah Palin na svoji spletni strani upodobili kot strelske tarče. Prav sovražna retorika je po oceni Assangea tudi vzporednica med napadom na kongresnico, katere življenje trenutno še vedno visi na nitki, in ostro kampanjo v ZDA proti WikiLeaksu in njegovim sodelavcem, potem ko so objavili četrt milijona tajnih ameriških diplomatskih depeš.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

chelson
11. 01. 2011 18.00
Mene bolj zanima zgodba ubitih civilistov kot pa kongresnice. Sicer pa se vsi obnašajo kot da se je zgodilo pri nas dost je bilo pisanja o tem !! Mene bolj zanimajo zanima kako bo Janez iz zgornjega dupleka plačal položnice glede na stanje pri nas ! pa lep večer vsem
ekskluziv.scena
11. 01. 2011 15.01
@Odpri.oci 11.01.2011, 09:58 Je ista oseba. Lasje ga toliko spremenijo. Je pa res, da mediji navajajo nepomembne podatke. Edina pomembna zadeva je ta, da je načel vsemogočnost politikov.
TV-MindControl
11. 01. 2011 12.48
Maček2
11. 01. 2011 11.52
Odpri.oci-ja imaš kar prav tole ni nekaj vrdu ali nibil včeraj čisrto en drug na sliki.
.eu.
11. 01. 2011 10.56
NWO SE ŠE NI ODAHNIL. Z NAFTO JE KONC ELEKTRIKA PLIN VODA
milinho333
11. 01. 2011 10.50
Jst resnično nobenmu ne priviščim tega kar se je zgodilo tam, samo sem pa mnenja, da je ameriška politika posredno sama kriva za take dogodke. Ne izključujem pa tudi, da se to ne more tudi zgoditi pri nas, glede na družbeno stanje in izkoriščanja pravic povprečnih, navadnih državljanov.
Odpri.oci
11. 01. 2011 09.58
Sedaj pa res ne vem, kdo se dela norca in iz koga !!!! . Poglejte si Jarod-ovo sliko zgoraj... in jo primerjajte z včerajšnjo sliko istega "storilca"...