Tujina

Srhljiv klic iz uredništva: 'Pokliči policijo! Tukaj je pravi pokol, vsi so mrtvi!'

Pariz, 08. 01. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ko sta zamaskirana in oborožena napadalca vkorakala v stavbo tednika Charlie Hebdo v Parizu, sta imela jasen cilj. Vedela sta, koga bosta ubila, in zakaj, pravi policija. Medtem pa na dan prihajajo pretresljive zgodbe ljudi, ki so bili priče masakru. Kdo je prvi poklical policijo in kam so vzgojiteljice v sosednjem vrtcu skrile otroke?

Napadalca, ki sta v sredo vkorakala v prostore uredništva satiričnega tednika Charlie Hebdo v Parizu, sta točno vedela, kaj počneta in koga bosta ubila. Na ulici pred stavbo ju je odložil tretji moški v črnem citroënu z zatemnjenimi stekli. Oborožena s kalašnikovima sta pod oblačili nosila neprebojne jopiče in se premikala odločno, mirno ter preračunljivo, pravi policija. Vse je bilo skrbno načrtovano.

Tudi trenutek za napad je bil premišljeno izbran. Sreda zjutraj je čas, ko tednik izide, in čas za sestanek osebja. V konferenčni sobi v drugem nadstropju stavbe se je prav tedaj zbralo okoli 15 novinarjev, karikaturistov in urednikov, da bi sestankovali o vsebini.

Teroristična napadalca v Parizu
Teroristična napadalca v Parizu FOTO: Twitter

Preberite tudi: Iskalna akcija napadalcev še poteka. 18-letnik, ki se je policiji predal sam, je očitno nedolžen. A to bo dokazala šele preiskava.

Prisilila uslužbenko, da ju je spustila v stavbo

Čas: 11.30, kraj: Pariz. Karikaturistka Corinne Rey je v bližnjem vrtcu pobrala hčerkico, nato pa prišla do vhodnih vrat stavbe tednika Charlie Hebdo. Tam sta jo dohitela zamaskirana in oborožena neznanca ter ji ukazala, naj ju spusti notri. "Hotela sta gor. Vtipkala sem kodo, s katero sem jima odprla vrata … Tekoče sta govorila francosko, dejala sta mi, da sta člana Al Kaide," pojasnjuje Corinne.

Ko sta vstopila v stavbo, najprej nista točno vedela, kam bi šla, pravijo očividci. Najprej sta na recepciji vprašala, v katerem nadstropju najdeta časnik. Yves Cresson, ki dela v medijski produkciji sosednjega podjetja Bayoo, je povedal, da sta vkorakala v njegovo pisarno in mu rekla, da iščeta Charlieja. Izstrelila sta dva naboja, eden je zadel vrata, drugi okno. Ženska, zaposlena v drugem nadstropju, je povedala, da so s sodelavci najprej slišali glasen pok. Potem je nekdo odprl vrata in hotel vedeti, kje je uredništvo časnika. Imel je puško. Ko je izvedel in odšel, so slišali samo še strele in kričanje.

Takoj, ko sta strelca našla prostore uredništva, pa sta se namenila naravnost v sejno sobo, pravi policija. Razgledala sta se naokoli in vprašala: "Kje je Charb? Kje je Charb?" (urednik Stephane Charbonnier, op. a.) Nato sta ga ubila. Za njim sta ubila še devet ljudi.

Novinar Laurent Léger je ob 11.40 uspel poklicati na pomoč. Poklical je prijatelja in mu naročil: "Pokliči policijo, tu je pravi pokol, vsi so mrtvi!" Nato se je linija prekinila.

Rocco Contento, član policijskega sindikata Unité, je prizorišče po streljanju opisal kot klavnico. "Notri so šli z namenom, da bi pobili čim več ljudi," je povedal.

Prizorišče terorističnega napada v Parizu - 3
Prizorišče terorističnega napada v Parizu - 3 FOTO: Reuters

Groza tudi na ulicah

Na ulicah je vladala groza. 27-letna natakarica, ki živi nasproti stavbe, kjer se je vse skupaj odvijalo, opisuje, kako je slišala poke. "Najprej sem mislila, da so petarde. Pogledala sem skozi okno in ugotovila, da so streli. Videla sem dva zamaskirana napadalca, oblečena v temna oblačila in oborožena. Bila sem popolnoma v šoku."

Fradji Guez pripoveduje, da je bila v bližnjem vrtcu njegova štirimesečna vnukinja. "Ko je osebje slišalo strele, so otroke skrili pod postelje. Strah jih je bilo, saj niso vedeli, od kje prihajajo. Poklicala me je snaha, ki je bila povsem v solzah. Moral sem po njeno hčerko, da ji zagotovim, da je z njo vse v redu," je povedal.

Ko sta strelca pritekla iz stavbe, sta naletela naravnost na policijski avto. Spet so odjeknili streli, umrla sta še policist in varnostnik. "Vedeli smo, da gre zares, ko so reševalci policista oživljali kar na tleh, niso ga niti poskušali odpeljati v bolnišnico," je povedal očividec.

Zbežali s citroënom, nato ga zamenjali za clia

Napadalca sta nato skočila v citroën, ki ju je čakal na ulici. Medtem sta vzklikala: "Alah je velik!" in "Ubili smo Charlieja Hebdo!" Ko je avto z veliko hitrostjo odpeljal, je mimogrede trčil še v pešca.

Kmalu zatem so napadalci zamenjali avtomobil. 33-letni Cedric Le Bechec je videl, kako se je to zgodilo. "Vse skupaj je bilo zelo mirno, brez kričanja. Sredi ceste so ustavili svoj avtomobil in iz sivega renault clia za njimi potegnili moškega, starega okoli 60 let. Usedli so se v avto in moškemu rekli: Medijem lahko poveste, da smo člani Al Kaide iz Jemna! Moški jih je prosil: Počakajte, naj vzamem svojega psa!, ki ga je imel s seboj v avtu. Dovolili so mu, da je vzel psa, nato pa so se odpeljali."

Policija je na kraj prihitela pet minut pozneje, za napadalci pa se je izgubila vsaka sled.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (490)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Primož Mravlje
09. 01. 2015 14.02
+5
Vsi ste čisto preveč pametni!!! Tudi muslimani obsojajo to dejanje!! In kaj nam to pove, da so ravno tako ljudje!! Z drugo vero in drugačnim načinom razmišljanja. In to da so se preselili na Zahod pomeni samo nekaj, naveličali so se vojn v njihovih državah v imenu "demokracije", ki jih je sprožil zahod. Pa naj si bo to za nafto, prodajo orožja, hujskanje držav eno proti drugi itd. Vprašajte se zakaj je razpadla bivša Juga? Zato ker je imel zahod nekaj od tega. Zakaj so zahodnjaki pobijali in lovili kvazi diktatorje? Zato, da so imeli vmes čas hujskati ljudi med sabo!! Kaj hočem povedat, zakaj se selijo južnaki v Evropo in Zahod zato ker imajo dosti vojn, skuhanih ravno na zahodu in v Evropi. Se pravi zahod je kriv, da ima sedaj to kar je prosil. Kar daš to dobiš!!!!
toncek.bb
18. 01. 2015 17.49
+1
Strel v glavo z eno najmocnejsih pusk z pol metra razdalje, brez kaplje krvi. Naslednji dan madez krvi 1m stran, kjer bi moral biti. Glavni inspektor (sef policije), ki je dobil/prevzel (tako pomemben) primer, isto noc naredi samomor!? Vse to se dogajalo v zidovski cetrti, Nikjer nobenega prometa, ljudi, turistov sredi dneva. Slike in posnetki samo s strani zaposlenih v omenjenem casopisu. Domnevni storilci pozabijo dokumente v avtu, in se skrijejo v zidovsko trgovino. Policija naredi akcijo in strelja vsepovprek, ceprov notri talci, ki cez 10sek prosto pobegnejo vsi ven (lahko bi bil storilec med njimi). Izrael napovedal prihod svojih specialcev v Paris, da ''zascitijo'' svoj narod?! Domnevni skrajnezi bi se v 'normalnem' napadu razstrelili, kot vemo, tu pa se skrivajo?? Nobene obdukcije nikogar, le hitri pogrebi. Prevec cudnih stvari na kupu. Vprasanje kdo je res v ozadju.
brank1
09. 01. 2015 11.21
+0
Dragi novinarji vsi vpijete da vas niso prestrašili. Pogrešam kakšno karikaturo Mohameda.
Elias47
09. 01. 2015 10.00
+2
YT: PARIS 7 JANUARY 2015 || OPERACIJA LAŽNA ZASTAVA || ZAR OPET NAMJEŠTALJKA ????
Venividivici1
09. 01. 2015 09.08
+0
Cel svet ožaluje in objokuje smrt nedolžnih Francozov, pri nas pa imamo pametnjakoviće, ki se norčujejo iz tega. Le kam smo prišli?
Maruša Šuštar
09. 01. 2015 08.45
+3
Samo to je: Francija bo zdaj imela ''jasen razlog'' za posredovanje v vojni proti terorizmu v Libiji, kot je napisal Abdul al Atba, urednik katarskega časopisa. Zelo narobe je, da se dogodek politizira.
mobutu1
09. 01. 2015 07.39
+2
Ne čudite se preveč, tudi med nami je veliko podobnih...
Jebi Veter 1
09. 01. 2015 07.09
+3
OD TEGA DOGODKA IMA SPET KORIST SAMO KAPITAL, NAEBAL PA BO SPET PREPROST, PRIDEN IN PREPROST ČLOVEK KATEREGA V ŠTARTU NAJVEČJA NESREČA JE BILA, DA SE JE SPLOH RODIL V TA GNILI SVET..
brank1
09. 01. 2015 06.14
+1
Zakaj za hudiča sedaj samo 86000 policistov lovi dva islamista. V učinkoviti demokraciji gre v boj dva miljona, en milijon policistov in en milijon vojakov. Lahko bi aktivirali civilno zaščito in gasilce. Zopet narobe taktika. Ni čudno da so skrajneži tako uspešni če imajo tako premoč.
Mamas&Papas
09. 01. 2015 04.18
+11
Še nekaj glede asimilacije. Koliko Evropejcev se je pa "asimiliralo" v Avstraliji, Ameriki (severni in južni), Afriki, Indiji .... ko so prišli tja kot tujci? Aja, se niso ...... so rajši pokristjanili domačine in jim vsilili evropske navade .... vsaj tistim preostalim katerih niso pobili. In koliko Evropejcev in Američanov, ki danes živijo na Bližnjem vzhodu ali Afriki se je asimiliralo z domačo kulturo in navadami? Pet ali šest? DVOLIČNOST NE POZNA MEJA!
Mamas&Papas
09. 01. 2015 04.26
+11
..... pa ne mi zopet o tem, da so Evropejci šli na druge kontinente širit demokracijo in zidat ceste ...... ceste so gradili zato, da so po njih lahko vozili nakradena rudna bogastva do pristanišč in domov. Tudi k nam je prišla "demokracija" izključno zaradi posla in njihovih trgovskih centrov in jne zaradi človekovih pravic. Eno od osnovnih (pravico do dela) smo s prihodom demokracije celo izgubili ....
zasvobodo
09. 01. 2015 00.49
+15
Malo je čudno to,vse so splanirali,se opremili,potem pa pustijo osebne dokumente v avtu?!Ma dajte no,tu nekaj hudo ne štima,ni logike,tako nor še otrok ne bi bil
borzojoj
09. 01. 2015 04.14
+2
zakaj to ne bi bilo mogoče, ko moraš nabrusiti pete. prav je tako, da sta pozabila dokumente.
testosteron
08. 01. 2015 23.13
+4
Nikakor ne zagovarjam takšnih dejanj ampak tale časopis se je delal norce iz muslimanov in njihove vere - kot tisti Danski - in si s tem sam podpisal svojo usodo. Mi pa gre na bruhanje , ko vidim kako so naši novinarji solidarni in kako vehementno poudarjajo svobodo govora - ob tem pa tale forum doživlja cenzuro do onemoglosti, komentiranje je onemogočeno, da o pristranskosti ne govorim. .........................................................................Dokaz bo izbrisana objava !!!...
soniksk
08. 01. 2015 23.36
+15
Zakaj pa iz papeža se lahko dela karikature in tudi iz angelov in Jezusa se lahko dela karikature, pa se ne najde noben katolik da bi moril v imenu vere, ko se pa dela karikature iz muslimanov pa morijo kot zverine? Zakaj???
soniksk
08. 01. 2015 23.46
-4
24 ur so zelo korektni pri dopučanju izjav, če pa širite sovraštvo in pišete neobjektivne komentarje pa ni čudno da vam jih brišejo. Tudi meni so že kakšnega pa čeprav sem na objavo dobil 30 plusov. Svoboda govora je na prvem mestu, vendar neka meja mora bit.
-2
Lahko bi poslali Slovenske vojake v Francijo da pomagajo Francoskim enotam.
primorec91
08. 01. 2015 22.42
+6
"Srhljiv klic iz uredništva: Pokliči policijo tukaj je pravi pokol, vsi so mrtvi." No v tem primeru je bolje poklicati mrtvašnico. To je samo satira, pričakujem, da tokrat ne bom cenzuriran.
Acjom1
08. 01. 2015 23.21
+0
pihecmihec
08. 01. 2015 22.32
+2
2-4 ur najboljš, da še ta članek zaklenete, pol boste pa komplet glede svobode govora.
Acjom1
08. 01. 2015 23.23
+0
Res je. Po moje se jim ne da delat konstantne cenzure, kateri komentar spada in kateri komentar ne spada pod njihovo politično orientiranost, pa so rajši kar vse zaklenli.
primorec91
08. 01. 2015 22.22
-3
Upam, da so novinarji pred smrtijo uspeli narisati svojo karikaturo. ;))) To je samo satira, pričakujem, da tokrat ne bom cenzuriran ;)))
fotrlole
09. 01. 2015 09.00
+0
Angelski
08. 01. 2015 22.13
+2
80000 vs 3 ????
Bullschevik
08. 01. 2015 21.41
-5
Ker novinarjem pri svojem izražanju ni bilo mar za etiko in spoštovanje, bo mogoče zadoščal strah,
kvaternik
08. 01. 2015 21.17
-9
Ni tako dolgo, nekaj deset let nazaj, ko so JNA "družeti" na Slovensko-Italijanski meji, ob črti Miren- Nova Gorica streljali, pobijali ob prebegih naših ljudi na zahod in za ta dejanja dobivali "nagradno odsustvo". To Jugoslovansko doktrino smo takrat obsojali. Če se kaj takega prebežnikom iz vzhoda resnično kaj takega dogaja, jih je potrebno razumeti. Je pa to lahko polresnica in je tu prisotna politika tako držav Islama, kot posameznikov.
srebrnibreg
08. 01. 2015 22.17
-1
Pošten ni bežal čez mejo ampak je lepo šel čez mejni prehod.
Poisonivy
08. 01. 2015 22.23
+9
bravo srebrni... na živce mi gre to potvarjanje zgodovine... Šli smo čez mejo, imeli smo potni list, ki je bil spotovan in s katerim smo lahko šli kamorkoli, kadarkoli
brank1
09. 01. 2015 11.18
Se strinjam, da za poštenega v bivši državi ni bilo problema. Z raznimi barabami imamo pa tudi sedaj probleme, ki bi jih v prejšnji državi enostavno rešili pa bi bil mir.
Bullschevik
08. 01. 2015 20.50
+1
Vrstijo se shodi v podporo svobodi žaljenja verskih čustev, nekateri tega ne bodo mirno prenašali, kot kristjani pri nas.Si upa kdo objaviti na naslovnici predsednika s kamelo v naročju,
Bullschevik
08. 01. 2015 20.36
-17
Džamijo v vsako slovensko vas.