Tujina

Srednjeafriška republika razglasila tridnevno žalovanje

Bangui, 08. 12. 2013 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Potem ko je v nasilju med krščanskimi in muslimanskimi oboroženimi skupinami v prestolnici Srednjeafriške republike umrlo skoraj 400 ljudi, je predsednik Djotodia razglasil tridnevno žalovanje. Zagotovil je, da so razmere pod nadzorom in pozval ljudi, naj normalno nadaljujejo vsakdanje življenje.

Predsednik Srednjeafriške republike Michael Djotodia je razglasil tridnevno žalovanje za žrtvami nedavnega nasilja med krščanskimi in muslimanskimi oboroženimi skupinami v prestolnici Bangui. Po podatkih Rdečega križa je bilo od petka ubitih 394 ljudi.

"Da bi počastili spomin na naše državljane, ki so izgubili življenja v nedavnih tragičnih dogodkih, bo potekalo tridnevno žalovanje," je sporočil prek radia.

Izrazil je sožalje vsem prebivalcem Srednjeafriške republike, obenem pa zagotovil, da so razmere pod nadzorom in pozval ljudi, naj normalno nadaljujejo vsakdanje življenje.

Krščanski begunci se zatekajo na letališče.
Krščanski begunci se zatekajo na letališče. FOTO: Reuters

Djotodia se je zahvalil za pomoč Franciji, ki je po zeleni luči Varnostnega sveta Združenih narodov za posredovanje v to afriško državo poslala 1200 svojih vojakov. Francoski vojaki patruljirajo po prestolnici in imajo pod nadzorom letališče, kamor se zatekajo predvsem krščanski begunci.

Predsednik Francije, nekdanje kolonialne gospodarice Srednjeafriške republike, Francois Hollande je sicer v soboto napovedal, da bodo število vojakov še povečali.

Djotodia se je v radijskem nagovoru spomnil tudi nedavno preminulega nekdanjega predsednika Južnoafriške republike Nelsona Mandele. "Ves svet objokuje enega svojih junakov," je dejal in napovedal tridnevno žalovanje za Mandelo med 13. in 15. decembrom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.