Tujina

Srečala sta se kljub opozorilom Pekinga

Dunaj, 26. 05. 2012 22.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Avstrijski kancler Werner Faymann se je srečal s tibetanskim duhovnim voditeljem. Kitajska je zaradi tega protestirala in opozorila, da gre za vmešavanje v kitajske notranje zadeve.

Dalajlama
Dalajlama FOTO: Miro Majcen

Avstrijski kancler Werner Faymann se je danes na Dunaju srečal s tibetanskim duhovnim voditeljem dalajlamo. Kitajska je zaradi tega protestirala.

Srečanje pomeni "resno vmešavanje v kitajske notranje zadeve" in "žali čustva kitajskega naroda", je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Hong Lei. Po njegovih besedah je dalajlama "politični izgnanec, ki se v imenu vere že dolgo ukvarja s protikitajskimi odcepitvenimi dejavnostmi".

Zunanje ministrstvo v Pekingu in kitajsko veleposlaništvo na Dunaju bosta protestirala pri avstrijskih oblasteh, je napovedal Hong in opozoril, da bo imelo srečanje posledice na odnose med državama.

Faymann je danes zavrnil opozorila iz Pekinga, da bo dalajlamov obisk v Avstriji ogrozil odnose med državama.

Dalajlama je na 11-dnevni obisk v Avstriji pripotoval iz Slovenije, kjer pa ga ni sprejel noben predstavnik političnega vrha.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

g12345@email.si
27. 05. 2012 09.29
+7
jasno smo pokazali, v katere riti sedaj lezemo. bravo slovenčki, zopet smo jasno pokazali, da smo popolnoma brez hrbtenice.
Miha Geršak
27. 05. 2012 00.41
+8
tudi ni bilo za pričakovati da bi slovenske riti naredile tako politično gesto, čeprav vsi vemo kako je s tibetom. če nimaš jajc ostajaš majhen in pobiraš drobtine.
VolkBrenin
27. 05. 2012 10.56
+2
VolkBrenin
27. 05. 2012 00.18
+4
aha...kitajci kažejo zobe zahodu...kar se naših politikov tiče...očitno se dalajlama NE druži z vsakim človekom (ali pa se ti koga bojijo, ali pa se bojijo kakšne "višje" inštance-bruslja...in po tej logiki so klečeplazci brez hrbtenice...kaj smo potem MI, če oni predstvaljajo v eu in širnem svetu nas...)...še zanimivost..se je pa dalajlama v sloveniji sklonil in objel Sulejmana Jamusa...kar veliko pove o Sulejmanu in Dalajlami...bojita pa se oba prav gotovo NE...Nikogar.