Tujina

Srbski narkošef, za katerega je bil še Šarić sluga

Zagreb, 23. 05. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Braziliji so pred mesecem dni prijeli Srba, ki je bil pomemben člen mednarodne kokainske verige. Proti njemu je še Darko Šarić, za katerega naj bi delali tudi slovenski obtoženci v zadevi Balkanski bojevnik, pravi vajenec.

Test na kokain
Test na kokain FOTO: Reuters

Bil je največji razpečevalec v Braziliji, poročen je bil s prelepo manekenko in živel v vili. "Izvažal" je na tone droge, ki je bila zapakirana v konzervah s sadjem in zelenjavo, potem pa ga je izdal navaden kurir. Specialcem se je predal mirno, ostal je brez več milijonov evrov vrednih slik in dokumentov, ki bodo pokazali, kako velika je njegova nelegalna operacija. Brazilci so njegovo vilo imenovali trdnjava. Obdana je z železno ograjo, v kateri je elektrika, številne kamere in oboroženi stražarji pa varujejo njenega lastnika, srbskega narkošefa z veliko močjo, ki so ga prijeli pred enim mesecem. Imel je sto podložnikov, kurirjev in pomočnikov, milijonski posel in odlične kontakte.

Goran Nešić Ciga je še zloglasne kriminalce, kot sta tudi brata Šarić, naslavljal s sluga. Ko so do zob oboroženi brazilski agenti vdrli v njegovo vilo, se ni upiral. Bil je v družbi žene, atraktivne Brazilke. Zaplenilo so mu šest velikih plazma televizorjev, milijonske umetnine in številne dokumente, ki naj bi potrjevali njegovo vpletenost v globalno verigo tihotapljenja kokaina.

Brazilski mediji so poročali, da je policijska akcija potekala mirno in tudi sosedje naj je praktično ne bi opazili. Nešić je živel v hiši, ki jo je kupil pred nekaj leti in jo spremenil v pravo utrdbo z najmodernejšo opremo za nadzor. Dela so potekala polni dve leti, potem pa se je Nešić vselil. Sosedje pravijo, da so nekega dne videli kolono luksuznih avtomobilov z zatemnjenimi okni.

Brazilski policisti
Brazilski policisti FOTO: Reuters

Sosedje ga niso nikoli videli

Nešića na ulici niso nikoli videli. Tla v hiši krasi porcelan, stene v drugem nadstropju pa so steklene, skozi njih pa je bilo mogoče videti le luksuzno pohištvo.

Policijsko akcijo "Niva" so sprožili ameriški preiskovalci agencije za boj proti drogam DEA, britanski agenti in srbski tožilci. Prijetih je bilo 47 ljudi, zaplenjenih 15 luksuznih vozil, plovil in prek 30 nepremičnin, luksuznih stanovanj in vil, vrednih okoli 16 milijonov dolarjev.

Po prijetju velikega šefa Nešića je padla cela piramida podšefov, uličnih preprodajalcev in kurirjev, obveščevalcev, med njimi pa je veliko srbskih državljanov, starih znancev policije. Zaplenili so tudi 620 kilogramov kokaina in 864.000 evrov. Nekako se je izkazalo, da so Srbi imeli glavno besedo v "narkohobotnici".

S pomočjo svojih balkanskih sosedov seveda, saj se je izkazalo, da so na nižji ravni sodelovali s Hrvati, Albanci in tudi Slovenci. Med prijetimi so tudi Dejan Stojanović Keka, Alen Memović Mali, Aleksandar Sekulić Seka, Milan Karanović in Aleksandar Nešić Aki.

Nešić, ki tekoče govori portugalsko in špansko, je s posredovanjem med narkokarteli in proizvajalci ter porabniki začel leta 2003, je vir iz srbske policije povedal za časopis Blic. Hitro je napredoval do te mere, da so bili njegovi klienti tudi italijanska mafija, brata Šarić in kolumbijski karteli.

Drogo so iz Brazilije do evropskih pristanišč vozili s prekooceanskimi tovornimi ladjami. Koko so kupovali v Boliviji, pakirali so jo v Braziliji, predelovali pa so jo v okolici Madrida. Del pošiljk so prepeljali tudi z letali, ponavadi pa so drogo pošiljali skupaj s sadjem in zelenjavo. Albanci in Turki so vstopili v posel tako, da so organizirali mrežo uličnih preprodajalcev v evropskih mestih, vse pa je bilo podobno zelo dobro uigrani multinacionalki.

Nešić je hitro prevzel položaj brazilskega Scarfacea. Star le 41 let, z lažno identiteto in potnim listom na ime Ilija je bil povezan tudi s srbskimi in črnogorskimi narkoklani.

Srbski mediji pišejo, da je bil po vplivu, še posebej zaradi dobrih poznanstev, daleč pred Darkom Šarićem. Njegovi sodelavci so bili tudi fantje iz klana Amerika, ki jo je vodil Mileta Miljanić. Ta je po Evropi pošiljal tovornjake, napolnjene s kokainom, v začetku leta pa so ga zaprli v Italiji. Živel je daleč od oči javnosti in medijev ter bil zaljubljen v umetnine.

Izživljal se je nad sodelavci

Darko Šarić
Darko Šarić FOTO:

Viri z vrha srbske policije so tamkajšnjim medijem neuradno povedali, da je Nešić skrbel za red in disciplino tako, da se je dobesedno izživljal nad svojimi sodelavci, med drugim tudi nad Darkom Šarićem in Dejanom Stanojevićem. Govoril jim je, da so sluge in jih poniževal.

V Srbiji vedo, kdo sta Darko Šarić in Dejan Stojanović Keka. Vedo tudi, kako vplivna sta na tem območju in tudi kako surova sta. Dovolj je že spomniti na zgodbe, kaj je Stojanović počel svojim sovražnikom in kako je novačil ljudi v svoje vrste. Glede na ugled bi se zdelo, da sta med glavnimi šefi tako v Braziliji kot tudi v Južni Ameriki, a izkazalo se je, da sta le navadna delavca Nešićevega klana. Sicer pa akcija Niva, ki so jo v Srbiji in Braziliji začeli leta 2008, še vedno poteka in v kratkem naj bi sledile nove aretacije.

Povzeto po Jutarnjem listu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tito1980
24. 05. 2011 06.48
+2
Sosedje pravijo, da so nekega dne videli kolono luksuznih avtomobilov z zatemnjenimi okni. Za sve to vreme susedi su viđali luksuzne automobila sa zatamnjenim staklima koji ulaze i izlaze iz dvorišta. To ti je prevod ;)
povrsniste24kur
24. 05. 2011 01.10
+2
dobro da v duplek nič ne pridejo..kaki specialci mislim
UNDECLARED
23. 05. 2011 23.16
-1
ne se je.*, kr en srb glavni nad usemi šarič pa pajo sluga
kim llsung
23. 05. 2011 18.38
pohlep te unici
kaj pa pol
23. 05. 2011 16.09
tk je prav. kr v arest z njimi al pa na kitajsko tam bojo sej pošteno sodbo dobili.
urban turk
23. 05. 2011 15.01
+1
kakšne bedarije to pišejo! šarič in nešič nista nikoli opravla kliceu al kar kol druzga....:D to majo v tako pošlihtano da je kr hudu...edino kar je da je nešič več zasluzu kot šarič v tem mu je moogoče sluga! znotraj kast pa nimajo tako kot je kle navedeno kar malo po domače, žaljenje itd.
6300nokia
23. 05. 2011 13.24
+1
Tisti k so jih postavl na ta položaj so jih zdej tud odstranl, kar so jim dal so jim zdej uzel. Gre se sam za menjavo generacij.
Aleksandar Stojkovski 1
23. 05. 2011 13.01
sej lpo piše da ma dobra poznanstva, tko da mu tut v zaporu ne bo manjkala plazma pa masažni stol, posle bo pa lahko še naprej vodil... Par let odsedi pol se pa lepo vrne nazaj v svojo graščino, pa tut če ne, dnarja ma dost da si novo zgradi :)
BALIENCRIP
23. 05. 2011 12.56
-1
platon tam se pa raziskava konca.
YUGO45
23. 05. 2011 12.36
Vcasih sem raje majhna ribica! Clovek se ne zaveda kaj pomeni svoboda dokler mu je ne odvzamejo.
belc20
23. 05. 2011 11.51
cjelo selo smrce bjelo..
mlutherking
23. 05. 2011 11.48
+2
Denar je zaplenila druga mafija. Zakaj se ne izkorenini prodaja drog. Zato, ker se iz tega financirajo tajne službe in druge take podobna združenja.
mk13
23. 05. 2011 11.12
+1
dobr vedu sm da so dobri v kriminalu na pa spet tok dobri da vladajo v Braziliji.....
superdonleon
23. 05. 2011 10.38
-1
Ni na svetu človeka ki bi mu smrdel denar. vsi bi pritaknili kozarček, če bi le vedeli kako priti zraven.
Platon23
23. 05. 2011 10.25
še malo brsskajte da ugotovite komu je tale brazilec sluga! Boste hitro prišli do kakšne velike politične osebe!
gaga12
23. 05. 2011 10.21
bravo Armonia!!!!!!!! zelo spevno....
Armonia
23. 05. 2011 10.09
red_star23.05.2011, 07:5619 Nešić zdej poje: "nemože nam niko ništa, jači smo od sudibne, mogu samo, da nam pu še, oni što nas ne voleee..." :)))v Ne zdaj piše pesmi: Dragi Red Star rad bi ti napisal pismo, poslal vsaj kak pozdrav, že dolgo je odkar skupaj nismo, a še kadiš tisto, kakor nekoč, na skrivaj? Tu v zaporu noči so dolge, strašne, od mamil uničenih duš sliši se odmev, bodi priden in ubogaj svojo mamo, če želiš na svobodi videti svetlobe jutranje odsev. P.s. Pisal bi ti v portugalščini, toda vem, da ti tuji jeziki ne grejo najbolje od rok.
Libra77
23. 05. 2011 10.07
Imamo dve veji posla v katerem se vrti ves denar sveta, vladni in mafijski, delata pa roko v roki. Ampak to raja nikoli ne bo dobila potrjeno, preko tega obtoka se v bistrvu vse vrti in vsem je prav, da je tako. Po določenem času, ko en mafijski šef ne plačuje dovolj, ga pač aretirajo ali odstranijo.
lolekibolek
23. 05. 2011 10.07
+0
To je samo kaplja v morje. Balkanske mentalitete(mislim predvsem na hrvate in srbe) ne boste nikoli dojeli, ze sam Gadafi je rekel da so hrvati in srbi najboljsi vojaki in jih ima v svojih vrstah. Kot drugo gre za izredno disciplinirane ljudi, ki ne ubijajo vse po vrsti, ki so sposobni iz navadnega uličnega narkodilerja zlesti na vrh mafijske piramide. Droge so pereč problem, ker je vse več in več napsihiranega naroda zaradi politikov in družbenih razmer.
HALAcR7
23. 05. 2011 10.03
+2
svaka jim čast,treba je vodit tako podjetje.