Tujina

Srbska vstopnica v EU

Luxembourg, 29. 04. 2008 17.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
17

"Srbija mora svoj čolnič privezati na veliko evropsko ladjo," je ob podpisu pridružitvenega sporazuma dejal srbski pogajalec Đelić.

Od tega trenutka je evropska prihodnost Srbije odvisna od Srbije in srbske vlade, je pred podpisom poudaril vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel. Danes je odličen dan, srečen dan tako za EU kot Srbijo, je v uvodnem nagovoru pred podpisom poudaril minister Rupel, ki vodi zasedanje zunanjih ministrov EU. Še posebej pomemben je tudi za Slovenijo, saj si je med predsedovanjem EU zadala nalogo, da ves Zahodni Balkan pokrije s temi sporazumi, je pojasnil minister. "Enega podpisujemo danes," je poudaril.

Glavni srbski pogajalec Đelić, srbski predsednik Tadić, komisar za širitev Rehn in slovenski zunanji minister Rupel.
Glavni srbski pogajalec Đelić, srbski predsednik Tadić, komisar za širitev Rehn in slovenski zunanji minister Rupel. FOTO: Reuters
Sporazum je v imenu srbske vlade podpisal podpredsednik vlade in glavni srbski pogajalec Božidar Đelić, slovesnosti pa sta se udeležila tudi srbski predsednik Boris Tadić in zunanji minister Vuk Jeremić. Na strani EU sta sporazum najprej podpisala minister Rupel ter komisar za širitev Olli Rehn, nato pa tudi vsi preostali zunanji ministri držav članic EU.

"Kot je rekel veliki srbski reformist Milovan Milovanović - Srbija mora svoj čolnič privezati na veliko evropsko ladjo," je poudaril Đelić. "Danes ponavljam ta veliki stavek, ker sem prepričan, da je to prav," je pojasnil in dodal: "Jaz sem srbski patriot in prepričan sem, da je to danes pravi patriotizem."

To je prvi sporazum, ki Srbiji obljublja polnopravno članstvo v EU, je poudaril Đelić. "Danes odpiramo vrata in pot, državljani pa bodo odločili, ali bo sporazum imel tudi praktično uveljavitev v njihovih življenjih, prepričan sem, da bodo srbski državljani izbrali to pot," je menil v pričakovanju predčasnih splošnih volitev 11. maja.

Kdo se bo smejal na koncu?
Srbski zunanji minister Vuk Jeremić
Srbski zunanji minister Vuk Jeremić FOTO: Reuters

Srbska stran je danes nakazala, da si je pot v EU zastavila velikopotezno. Srbija cilja na odpravo vizumov za vstop srbskih državljanov v EU do konca leta, je dejal Đelić. Srbija cilja na status kandidatke do konca leta, pa je poudaril Tadić. Morda se v EU smejite, ampak tudi mi si še včeraj nismo mislili, da bomo sporazum danes res podpisali, je dejal.

Podpis sporazuma je sprožil tudi vprašanje Kosova, zaradi katerega del srbske politike tudi nasprotuje sporazumu, češ da pomeni potrditev neodvisnosti Kosova. "Ta sporazum je statusno nevtralen," poudarja Rehn. "Kdor trdi drugače, ne govori resnice," je dodal. Srbija ima pravico, da brani svojo ozemeljsko celovitost, hkrati pa ima pravico do evropske prihodnosti, pa je ob tem poudaril Tadić.

V Haagu zadovoljni

Glavni haaški tožilec Serge Brammertz je zadovoljen s podpisom sporazuma, še posebej, ker ostaja pogoj EU o polnem sodelovanju Srbije s haaškim sodiščem in da morajo glavni obtoženci priti pred roko pravice.

Sodelovanje s haaškim sodiščem je bil ključen pogoj Srbiji za podpis sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju. Predvsem Nizozemska in Belgija sta vztrajali, da bi morala Srbija najprej haaškemu sodišču predati glavnega obtoženca, nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov, generala Mladića.

Radikalci: Tadić je izdajalec

Demokratska stranka Srbije (DSS) in Srbska radikalna stranka (SRS) sta se ostro odzvali na podpis sporazuma. V DSS so napovedali, da bosta nova srbska vlada in parlament sporazum razveljavila, v SRS pa so dejali, da bodo srbskega predsednika Tadića obtožili izdaje.

Podpisnik sporazuma v imenu srbske vlade Đelić je na slovesnosti govoril srbsko, da bi poudaril, da se srbska identiteta v EU ne izgublja.
Podpisnik sporazuma v imenu srbske vlade Đelić je na slovesnosti govoril srbsko, da bi poudaril, da se srbska identiteta v EU ne izgublja. FOTO: Reuters

Predsednik DSS in srbski premier Vojislav Koštunica je tako ocenil, da Tadić s podpisom sporazuma ni osramotil Srbije, ampak izključno samega sebe. Poleg tega je napovedal, da ga bo parlament v novi sestavi takoj razveljavil, saj gre po njegovih besedah za "protiustavno in protidržavno dejanje, ki je s tem nezakonito in povsem nelegitimno".

"Nova srbska vlada in parlament bosta Tadićev podpis takoj razveljavila. Nikoli in nikomur ne bomo dovolili, da v imenu Srbije podpiše neodvisnost Kosova, zato je današnji Tadićev podpis povsem ničvreden," je napovedal Koštunica.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mk333@email.si
13. 06. 2008 14.48
očitno noben ne kapira da te države na balkanu morejo iti v EU, hočejo ali ne, sam vprašanje časa je kdaj bodo šli not.
nemejugat
03. 05. 2008 00.22
....brez EU jim ni perspektive....
gogo27
02. 05. 2008 16.33
jaz sem tudi doživel cenzuro od strani adminov na POP-TV-ju in SAMO ZARADI TEGA KER SEM SRPSKI POPULACIJI ZAŽELEL SREČNE VELIKONOČNE PRAZNIKE V SRPSKEM JEZIKU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... demokratično zelo ni boljši nismo od Yuge!!!! Upam da se bodo srbi spametovali in nikoli nebodo privolili v EU saj samo kradejo kradejo kradejo!!!!!!!!!!!!!!!! Zadnje čase poslušam komentarje g. Rupla in se mi zdi da si on bolj želi srbijo v EU kot srbija sama madona!!!wtf zelo močen davek je palačal srbija za vstop v EU. moj nasvet srbiji: EU da ili ne??? veliki NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
kriss714@amis.net
02. 05. 2008 01.02
Admin, preberi si zakon o medijih, predno boš imel probleme zaradi tvojega samovoljnega cenzuriranja replik.
,,KRI-SS začni se dopisovat zJOSEF FRITCLOM,saj imata veliko skupnega.Daj razumi da normalnim ljudem ni potrebno brat tvojih komentarjev . pravii naslov za tebe je psihijatrija.
Prvo Borec
01. 05. 2008 09.38
Bolje imeti za brata Srba , kot pa našega domobrančka.
kriss714@amis.net
30. 04. 2008 22.59
Nobeni. Oboji so navadni balkanski paraziti.
exim@t-2.net
30. 04. 2008 09.25
Bolje Srbi, kot Hrvatarji!
kriss714-ali pa KRI_SS,očitno da ti tudi imaš skupnega dedeka in očeta
e-bulldog
29. 04. 2008 23.39
Jeremićeva in Đelićeva slika pove veliko! V Srbiji jih tretirajo kot izdajalce Tadić se pa dela miren in samozavesten... pomojem ga čaka podobna usoda kot Đinđića
e-bulldog
29. 04. 2008 23.29
Po mojem je Tadić prav tako kot Rupel marioneta vzhodnih velesil. Tale sporazum naj bi bil prevaga na stran demokratov na volitvah. Vendar po mojih informacijah je po enostranski odcepitvi Kosova v Srbiji bolj radikalna klima veliko mladih in izobrazenih naj bi letos za razliko od prejšnjih volitev svoj glas predala radikalni stranki. Mislim da se EU tresejo hlače in na vsak način hočejo spremenit mišljenje Srbov v korist eu marionetanov. Škoda
e-bulldog
29. 04. 2008 23.21
Uroš članek govori o Srbiji?!???
kriss714@amis.net
29. 04. 2008 23.12
A so srbijanci že plačali odškodnino za razbito slo ambasado ob osvoboditvi kosova? Verjetno ne. Rupež jim pa spet nekam leze. Nima več nobene podpore v ljudstvu, pa vseeno hodi okoli in nas sramoti s svojo servilnostjo.
Felix1
29. 04. 2008 20.21
Hja, Hrčki imajo pa cvetlična korita s stražo! HEHEHEHE
Buena Vita
29. 04. 2008 19.43
kaj ves čas ne govorim,kdor se zadnji smeje,najslaje se smeje
mini36866
29. 04. 2008 18.59
Brrr1111
29. 04. 2008 17.53
Zgleda da bodo Srbi res prej v EU kot pa Hrvati xD