Tujina

VIDEO: Vučić prepričan, da se bo vprašanje glede zapiranja meja razrešilo v nekaj dneh

Beograd/Zagreb, 24. 09. 2015 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
S.S./STA/K.H.
Komentarji
618

Na mejnem prehodu Tovarnik so sprostili promet za vsa osebna vozila. Srbski premier Vučić je hrvaški ukrep, da prepove vstop vozilom s srbskimi tablicami, označil za blaznega. Kasneje pa je izrazil optimizem, da se bo vprašanje rešilo v nekaj dneh. Do zapiranja meja pa so kritični tudi v Evropski komisiji. Slovenski avtoprevozniki pa opozarjajo, da nastaja škoda tudi za slovensko gospodarstvo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Srbsko-hrvaško prerekanje
    01:23
    Iz 24UR: Srbsko-hrvaško prerekanje
  • Iz 24UR: Zapora na mejnih prehodih
    00:52
    Iz 24UR: Zapora na mejnih prehodih
  • Iz 24UR: Z zapiranjem meja Hrvaška in Srbija škodita predvsem sami sebi
    01:47
    Iz 24UR: Z zapiranjem meja Hrvaška in Srbija škodita predvsem sami sebi
Tovornjakarji so že več dni 'ujeti' pred hrvaško mejo.
Tovornjakarji so že več dni 'ujeti' pred hrvaško mejo. FOTO: Reuters video
Napetost med Srbijo in Hrvaško se razrašča. Hrvaška je zaprla meje za srbske tovornjake, zato je Srbija uvedla prepoved uvoza hrvaških proizvodov in zaprla prehod hrvaškim tovornjakom v državo. Temu je sledil povračilni udarec Hrvaške, ki je prepovedala vstop vozil s srbskimi tablicami na mejnih prehodih s Srbijo.

Nekaj minut pred četrto uro popoldne pa so hrvaške oblasti na mejnem prehodu Tovarnik za osebna vozila znova sprostile promet. Tam je tako zdaj spet možen prehod vozil s srbskimi tablicami, ne pa še tudi na drugih mejnih prehodih s Srbijo.

Vučić: Na blazne ukrepe ne bomo odgovorili

"Na ekonomske ukrepe lahko odgovorimo z ekonomskimi ukrepi, na blaznost pa nikakor," je zadnji hrvaški ukrep, da prepove vstop osebnih vozil s srbskimi tablicami v državo, komentiral srbski premier Aleksandar Vučić.

"Srbija na blazne ukrepe ne bo odgovorila. Mislili smo, da so davno minuli časi, ko se je vstopalo v avtobus in govorilo 'ti, ti in ti ne morete naprej'", je dejal Vučić, potem ko je Zagreb v odgovor na prepoved hrvaškega tovornega prometa v Srbijo danes prepovedal vstop v državo za srbske državljane in vozila s srbskimi registrskimi tablicami.

Povedal je, da pred uvedbo zadnjih hrvaških ukrepov ni imel stikov s hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem in da je bil šokiran, ko je slišal, da so na Hrvaškem na meji ustavili avtobus s potniki iz Srbije in jim niso dovolili, da bi potovali naprej.

Dodal je, da begunci "niso krompir niti solata", temveč ljudje, ki jih srbske oblasti nikamor ne preusmerjajo. Poudaril je, da ne bodo gradili taborišča, temveč da se bodo migranti "normalno premikali skozi Srbijo".

V izjavi za srbsko televizijo RTS pa je Vučić dejal, da pričakuje, da se bo napetost glede meja v najkrajšem možnem času razrešila, toda, kot pravi, to ni odvisno od Srbije. "Znan sem po svojem pesimizmu, vendar si upam podati oceno, da se bo to vprašanje rešilo v naslednjih nekaj dneh," je dejal Vučić. Dodal je še, da se z Milanovićem ni slišal ter da Srbija nima z nikomer drugim težav.

Kolona tovornjakov na odstavnem pasu se začne približno 15 km pred hrvasko-srbsko mejo.
Kolona tovornjakov na odstavnem pasu se začne približno 15 km pred hrvasko-srbsko mejo. FOTO: Irena Joveva

Slovensko politiko skrbi zaostritev med Hrvaško in Srbijo, nastaja že gospodarska škoda

Zaostritev odnosov med Hrvaško in Srbijo je zaskrbljujoča, sta v izjavi medijem v DZ poudarila tako premier Miro Cerar kot zunanji minister Karl Erjavec, ki pričakujeta rešitev. Cerar je ob tem opozoril, da je Balkan "vnetljivo območje".

Po mnenju premierja Cerarja je zelo pomembno, da Srbija in Hrvaška prejmeta vso podporo za zniževanje tonov oz. smeri sporazumevanja, da poiščeta rešitev glede nadziranega prehajanja beguncev in tudi glede zadostnega odpiranja meja za transport. Ocenjuje, da je nujno, da se napetosti sprostijo in se zagotovi vnovična vzpostavitev običajnega pretoka prometa, vključno s tovornim prometom.

"Mi si želimo, da se zadeva razplete tako, da ne bo več težav," je dodal Erjavec. Naši predstavniki prevoznikov so namreč po njegovih besedah že opozorili, da nastaja gospodarska škoda. Ta je sicer v tem trenutku minimalna, a če bi zaplet potekal dlje, bi lahko po mnenju zunanjega ministra prišlo do večje škode. Še zlasti, če bo podobno kot hrvaška ravnala tudi srbska stran in zapirala meje na drugih mejnih prehodih, torej z Bolgarijo, Romunijo, Grčijo oz. Makedonijo.

"Vidimo, da predvolilni čas na Hrvaškem vodi tudi k nekaterim nerazumnim ravnanjem Hrvaške," je bil oster Erjavec, ki so ga srbski kolegi prosili, da tudi v Bruslju pojasni, kaj se dogaja na hrvaško-srbski meji. Srbija sicer želi, da se meja čim prej odpre, saj so tam že kilometrske kolone tovornjakov.

V GZS podatkov o morebitni škodi še nimajo, saj je veliko tovora še na poti, predsednik Marjan Mačkošek pa tudi ne želi podajati ocen, saj je zanje še prezgodaj. "Če bo spor trajal dlje časa, pa bomo te podatke zbrali in jih tudi javno objavili," je zatrdil. Od vlade, v prvi vrsti pa od ministrstva za zunanje zadeve, pričakuje, "da prek svojih kanalov ta problem odpravi ali vsaj omili".

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič medtem za zdaj nima informacij, da bi pri transportu tovornih vozil zaradi spora na srbsko-hrvaški meji prišlo do kakšnih večjih težav.

Hrvate okarala tudi Evropska komisija

Zapiranje meja ni rešitev, čim prej je treba obnoviti trgovinski tok, je bila kritična do hrvaških ukrepov tudi Mina Andreeva iz Evropske komisije. Ta sicer še preučuje, ali so ukrepi Hrvaške v begunski krizi sorazmerni, nediskriminacijski in časovno omejeni.

Komisija preučuje tudi, ali so hrvaški ukrepi v skladu z obveznostmi EU do Srbije v okviru sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju ali pomenijo kršitev tega sporazuma.

Visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini ter komisar za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja Johannes Hahn sta sicer že v sredo opozorila, da zapiranje meje ni rešitev.

"Trenuten begunski izziv ne sme imeti nesorazmernega učinka na trgovino," je Andreeva danes spomnila na besede Mogherinijeve.

Predsednik komisije Jean-Claude Juncker je tako Mogherinijevo kot Hahna pozval, naj razmere pozorno spremljata.

Komisija je v tesnem stiku z obema stranema in jima poskuša pomagati najti rešitev, s katero bi čim prej obnovili trgovinske tokove, je še poudarila Andreeva.

Hahn danes potuje v Srbijo, kjer bo o položaju razpravljal s srbskim vodstvom, so še pojasnili v Bruslju in še enkrat poudarili, da je treba rešitev najti čim prej.

Odnosi med Hrvaško in Srbijo zaradi beguncev in zaprtja meje zaostreni, kot že leta ne

Na meji med Srbijo in Hrvaško je napeto že več dni, potem ko je Hrvaška zaprla mejne prehode za tovornjake. Spuščali so samo tovornjake s hitro pokvarljivim tovorom. Z zaprtjem meje želi Zagreb prisiliti Beograd, da del beguncev preusmeri na mejo z Madžarsko. Zdaj se je plošča obrnila in je tudi Srbija zaprla mejne prehode za hrvaške tovornjake.

Hrvaška je zaostrila ukrep in prepovedala vstop v državo vsem vozilom s srbskimi tablicami.
Hrvaška je zaostrila ukrep in prepovedala vstop v državo vsem vozilom s srbskimi tablicami. FOTO: Reuters video

Srbski minister za notranje zadeve Nebojša Stefanović je dejal, da je od polnoči prepovedan uvoz hrvaških proizvodov, ker Hrvaška ni izpolnila zahtev. ''Z ekonomskim nasiljem se škoda dela vsem proizvajalcem iz obeh držav,'' je dejal minister in dodal, da niso srečni zaradi uvedbe protiukrepov, a da s tem ščitijo svojo državo.

''Od tega trenutka srbska policija ne bo dovolila vstopa v Srbijo niti enemu tovornjaku s hrvaškimi proizvodi, pa naj bo to hrvaško vozilo ali vozilo neke tretje države,'' je dejal minister sredi noči na mejnem prehodu Batrovci-Bajakovo.

Nadaljeval je, da se Hrvaška obnaša neodgovorno in da si Srbija tega ni zaslužila. Da je v vsem tem času prek njegove države šlo več beguncev kot prek Hrvaške in da so jih tam registrirali, podatke pa posredovali v EU. Poudaril je, da je Srbija ves čas iskala odgovor na begunsko krizo.

Hrvaška vrnila udarec

Meja med Srbijo in Hrvaško - 3
Meja med Srbijo in Hrvaško - 3 FOTO: Reuters video

Hrvaški premier Zoran Milanović je ponoči trdil, da so bili pripravljeni ukiniti ukrepe, a zdaj jih seveda ne bodo. Še več, potem ko je Srbija uvedla prepoved, je že odreagirala tudi Hrvaška. Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je za Novo TV dejal, da je odgovor prepoved potniškega prometa. To pomeni, da niti osebni avtomobili niti avtobusi srbskih registrskih tablic ne smejo v državo.

Kot poroča hrvaški avtoklub, je na mejnem prehodu Batrovci-Bajakovo prepoved prometa za vozila s srbskimi registrskimi tablicami, razen za tovornjake s hitro pokvarljivim tovorom. Kolona je tam dolga okoli 13 kilometrov. Na mejnim prehodu Tovarnik veljajo enake omejitve, a Srbija je zdaj mejni prehod zaprla, poročajo hrvaški mediji. Za ves promet pa so zaprti tudi mejni prehodi s Srbijo Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut in Batina.

Ostojić je danes dejal, da srbski državljani lahko pridejo na Hrvaško, ne smejo pa vozila s srbskimi registrskimi tablicami. Srbska televizija je prikazovala srbske državljane, ki so se morali na meji obrniti in hrvaška policija je dejala, da prepoved velja tako za vozila kot ljudi. Ostojić je zato danes pojasnil, da je bila pri dotičnih težava pri potnih listih. ''Kar se tiče ljudi, oni lahko pridejo na Hrvaško,'' je dejal. ''Naša meja je odprta za vsa vozila brez srbskih registrskih tablic. Avtobusi s srbskimi registrskimi tablicami pa na Hrvaško ne morejo,'' je povedal.

Mučenje in fašizem

''Dokler se ne preusmeri val beguncev in ne prenehajo mučiti ljudi, bo ta omejitev uvedena,'' je dejal Ostojić. ''To je mučenje ljudi, namesto da bi šli neposredno na Madžarsko, morajo še čez ta del,'' je povedal in dodal, da upa, da bo srbski premier Aleksandar Vučić dojel, kakšno škodo povzroča.

Srbski zunanji minister pa je zaostril retoriko. Dejal je, da so mejni ukrepi primerljivi s fašističnim režimom Hrvaške med drugo svetovno vojno.

Milanović zagovarjal svoje ukrepe

Pred novinarje je stopil hrvaški premier, ki je dejal, da so bili ukrepi sprejeti, da bi Srbijo prisilili, da begunce pošilja tudi na Madžarsko. Dejal je, da vse kar zdaj počne Srbija, je to na njeno škodo.

Milanović je Srbiji predlagal, naj ustanovi centre, naj se organizira in naj začne begunce pošiljati proti Horgušu. Blokada na meji ni diskriminatorna in ni uperjena proti srbskim tovornjakom niti proti državljanom. Dodal je, da je morala Hrvaška enostavno zaščitit svoje interese.

Tovornjaki na nikogaršnji zemlji

Tanjug sicer poroča, da je na Bajakovu oviran tudi vstop drugih osebnih vozil, saj ga od davi blokirajo vozniki tovornjakov iz Makedonije.

Tovornjakarji na meji
Tovornjakarji na meji FOTO: Reuters

Trije tovornjakarji, ki prevažajo hitro pokvarljivo blago, so iz nezadovoljstva, ker na meji čakajo že več dni, svoja vozila parkirali na nikogaršnji zemlji med terminaloma na hrvaški in srbski strani mejnega prehoda. Zagrozili so, da bodo blago iztovorili na mejnem prehodu, hrvaška policija pa jih skuša umakniti z območja, še navaja Tanjug.

V sporu med Hrvaško in Srbijo skuša po poročanju Tanjuga posredovati evropski komisar za sosedsko politiko in širitev Johannes Hahn, ki je za avstrijski časnik Der Standard menil, da zapiranje meje ni rešitev. "Prepričan sem, da bomo našli rešitev. Gre za sorazmernost ukrepov in dobrososedske odnose," je dejal.

Hrvaška ni zrela za EU

Hrvaški analitik Davor Gjenero pa je za Der Standard ocenil, da je Milanović s svojimi izjavami pokazal, da Hrvaška ni zrela za EU. "Že dva meseca vemo, da bo Madžarska zaprla meje in lahko bi prilagodili načrte, a se to ni zgodilo," je dejal. Dodal je, da je mislil, da je Hrvaška med pogajanji z EU postala "relativno normalna država", a je Milanović zdaj pokazal, da "še nismo zreli za unijo". Gjenero je še ocenil, da gre premierju samo za uspeh na volitvah, zato uporablja protievropsko retoriko, ker je na Hrvaškem veliko evroskeptikov, s čimer pridobiva politične točke.

Nič novega

Sedanja zaostritev odnosov med Hrvaško in Srbijo v luči begunske krize po oceni direktorja Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (Ifimes) Zijada Bečirovića ni nič novega glede na sodobno zgodovino hrvaško-srbskih odnosov, še posebej ob dveh populističnih premierjih, hrvaškem Zoranu Milanoviću in srbskem Aleksandru Vučiću.

Kot je ocenil, "gre za premierja, ki sta podobnega značaja in nobeden od njiju ne bo dovolil, da bo drugi zmagal v svoji retoriki ali potezah".

"Predvsem gre za politični obračun in rivalstvo med Milanovićem in Vučićem, kjer se slednji poskuša vsiliti kot regionalni voditelj in promovirati novo politiko. Milanović na to ne sme in noče pristati, sploh zaradi hrvaške javnosti, posebej pa ne zdaj, ko se bližajo hrvaške parlamentarne volitve in zmagovalec še ni znan".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (618)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maxsel
25. 09. 2015 08.50
+5
Vstop Hrvaške v EU je bila velika napaka le ta bo pripeljal do razpada EU 100%
Multipratik
25. 09. 2015 08.55
+9
Napaka je bila že vstop Slovenije, pa tega še danes ne vidimo, ali nočemo videti...
MaunelNeuer
25. 09. 2015 16.43
kemuri
25. 09. 2015 08.50
+2
Na, točno to je bil namen s temi begunci, skregati narode Evrope in itak tu prednjačijo Hrvati in srbi, čeprav v tem primeru Hrvati mešajo meglo . Namesto da bi na ta kriza združila, da bi se postavioli po robu liberalnim kapitalistom, ki novačijo muslimane, se mi kregamo med seboj, zaradi par politikov, kot je denimo hrvaški predsednik vlade .
deathbite
25. 09. 2015 08.57
+1
+++ Komu neki gre destabilizacija Evrope na roke?!
deathbite
25. 09. 2015 08.50
+5
Na Hrvaškem večina ne odobrava predvolilnih populističnih Milanovićevih ukrepov. Je pa res, da bomo dobili vse begunce mi, takoj ko Madžarska popolnoma zapre meje za begunce. In dlje, ko bo Milanović pritiskal na Srbe in Madžare, manj jih bo šlo skozi Slovenijo. Hrvaška je trenutno slovenska "ograja" pred begunci. Ne verjamem, da se stvari odvijajo tako kot se brez blagoslova Merklove! Od ZDA pa nič!?
deathbite
25. 09. 2015 08.54
+6
Da je hrvaška blokada neke vrste ščit, tega nekateri (primitivci) na tem portalu ne morejo razumeti. Je preveč za njihovo monocefalnost!
murinar
25. 09. 2015 08.33
-1
hrvati -Pahorjevi prijatelji! Ima pa močne prijatelje ,katere jaz in še kdo samo poščije!
deathbite
25. 09. 2015 08.44
+1
kemuri
25. 09. 2015 08.52
-1
Tak je to, tudi Hrvate je v EU zrihtala Marklova, zdaj pa imamo štalo z njimi, no pa kdo jih pozna je to tudi pričakoval .
murinar
25. 09. 2015 08.29
+4
Jaz sem že takrat pisal ,da bo hrvat delal probleme ko bo v EU. Vse obljubi a na koncu se ne drži dogovoraje lažnivec in prevarant
kemuri
25. 09. 2015 08.52
-1
croasan
25. 09. 2015 09.42
+4
Slovenija brani Schengen,Avstrija in Madzarska pa branijo Schengen pred slovenijo ( policija in vojska na meji, ograje itd.) Vsaka cast Slovenija, zopet naivna.
1xy
25. 09. 2015 08.27
+7
protimigracijski protesti v EU so dobili zagon.........v Franciji, Nemčiji.......zanimivo, da evropski mediji o tem molčijo........
murinar
25. 09. 2015 08.34
+5
murinar
25. 09. 2015 08.25
+4
renovatio- Saj jim naši IZDAJALCI napol šenkujejo firme ,hotele itd..!
deathbite
25. 09. 2015 08.51
+0
PATRIOT.SI
25. 09. 2015 08.23
+7
te hrvatje so obupni res, enostranski ukrepi, potem druge obtoževati da se delajo norca iz njih, nobenih dogovorov se držat, že vsi v Evropi počasi spoznavajo kakšni so
Brabus
25. 09. 2015 08.16
+7
Evo,spet se vidi,kako Hrvati ščitijo svojo državo,ne glede na posledice in pa sankcije, ki jih pa itak nikoli ni. Imam občutek, da se jih cela EU boji in je zelo rezervirana z izjavami, EU namreč ,razen malo žuganja z prsti. Zaka pa ne zaprejo meje Julija,Avgusta??? Z njimi,Hrvati bodo še problemi.
PATRIOT.SI
25. 09. 2015 08.24
+1
murinar
25. 09. 2015 08.30
+0
Jaz sem že takrat pisal ,da bo hrvat delal probleme ko bo v EU. Vse obljubi a na koncu se ne drži dogovora
croasan
25. 09. 2015 09.46
+2
Murinar ti si pravoslovni turk, tak da nimas objektivnega mnenja. Kaj pa nam je prinesla EU ?Mogoce kaj dobrega ?
renovatio
25. 09. 2015 07.45
+11
pol pa še vsi rinete na hrvaško na morje.....nej frajerji med turistično sezono zaprejo meje....
Frane Šajn
25. 09. 2015 07.28
-1
Samo vprašđanje časa je za začetek nove "OLJUJE"!
Kwaj
25. 09. 2015 07.44
+1
Trdkegelj
25. 09. 2015 08.23
+2
Kwaj prvic so se Rusi verjetno malo zadrzevali da nebi bilo napetosti z zahodom, zdaj pa ko ta napetost je, je pa vprasanje ce se res kaj takega ne zgodi.
hotchilipoper
25. 09. 2015 07.25
+4
Hrvati in srbi nikoli ne bodo dobri sosedje
renovatio
25. 09. 2015 07.46
+21
hrvati z nikomur nikoli ne bodo dobri sosedi...
Brabus
25. 09. 2015 08.03
+1
kemuri
25. 09. 2015 08.54
-1
te bi pa mnogi radi nazaj v jugo..adijo pamet .
Dule Med
25. 09. 2015 07.12
+4
Vučič je spregledal Ameriška umazana igra mu ne paše ne za njega ne za Srbski narod, raje je začel poslušat in upoštevat navodila od brata Putina, Putin je tudi naš brat saj smo Slovani .
croasan
25. 09. 2015 09.53
+2
Dule zato, ker so nam Srbi brati so nas pa napadli 1991. Najbolje da se preselis v Rusijo k svojim bratom
TurboBart
25. 09. 2015 04.51
-10
Se ni čudno,da na RTV ne pustijo komentirat o beguncih.....če pa ste dokazano prizadet narod.Dobro da vas je samo pol milijona,pol milijona faušljivcev.
renovatio
25. 09. 2015 07.47
+2
ZakoniZdravja
25. 09. 2015 02.10
-3
Bližajo se volitve in izdajalec vučič se mora prikazat kot patriot. Vrjamem da je to vse skupaj sihnorizirano z EU....saj je v njenem interesu da na oblasti v srbiji ostane proevropski izdajalec vučič.
oblikovana realnost
25. 09. 2015 00.47
+9
Ogled današnje tarče na rtv slo 10x bolje od bebavega epiloga.
1xy
25. 09. 2015 00.17
+3
Mejni prehod Šentilj: stojijo vojaške patrulje ----------- Vsakemu avtu pregledajo prtljažnik.
lnterReflections
25. 09. 2015 00.43
+3
Ponemčeni Karantanci pregledujejo, kaj prihaja iz Slovenije.
lnterReflections
25. 09. 2015 00.08
+17
Nemci nimajo med nogami to, kar mora imeti vsak pravi dec. Ne upajo beguncev naložiti na vlake in jih peljati v Francijo. Francija je namreč ena od treh držav, ki bombardirajo Sirijo. Torej so oni edini v Evropi poleg Britancev, ki so dolžni sprejeti begunce in se z Britanci in ZDA dogovoriti, koliko bo kdo sprejel beguncev in ne mi in Nemčija, ki jih ne bombardiramo. Čas je, da se Evropa postavi zase in poda svoje zahteve proti imperialistom kot so ZDA, ZK in Francija.
Leg69
25. 09. 2015 01.47
+3
Mene samo zanima zakaj nekdanje kolonialne sile kot so bile VB,Francija,Nizozemska ne poskrbijo za nered naprimer za Libijo bi morala poskrbeti Francija saj je bila njena kolonija, in zakaj potem ves ta nered čistijo ZDA, ki so ga povzročile prav te sile.
Trdkegelj
25. 09. 2015 08.29
+4
A ni bilo dokaj mirno dokler je bil Gadafi na vrhu Libije? Caki gdo ga je ze pospravu??
Tara29
24. 09. 2015 23.50
+4
obnašajo se kot otroci... se ne igram več s tabo...
tali?ni tom
24. 09. 2015 22.52
+7
zdele , če ima juncker kugle in hrbtenico bi jih moral izključit , hrvate namreč iz eu! in na njihovo mesto srbe ker so jih itaq obral do kostii v vojni za prihodnost,kosovo,firme , skratka vse! in če neb hrčki lezli tako v izločevalno luknjo amerom bi mel zdele srbe za mejaše in bi blo stokrat bolje! so kot narod svetlabna leta boljši do sočloveka ko hrvati!