Tujina

Srbija ne ve, kje je Mladić

Beograd, 11. 09. 2008 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srbske oblasti ne vedo, kje se skriva vojni zločinec Ratko Mladić, izginili so tudi dokumenti z njegovimi prstnimi odtisi.

Predsednik srbskega Nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić je izjavil, da trenutno ne vedo, kje se nahajata zadnja haaška ubežnika Ratko Mladić in Goran Hadžić. Potrdil je tudi, da so se izgubili dokumenti s prstnimi odtisi Mladića.

Ratko Mladić
Ratko Mladić FOTO: Reuters

"Ratko Mladić je bil dolgo v Srbiji, v tem trenutku pa nimamo jasnega dokaza o tem. Mi delamo, kot da je tukaj," je izjavil Ljajić. Poudaril je, da bo "delo okoli Mladića opravljeno", in dodal, da je bil že večkrat presenečen nad okoliščinami, ki so privedle do aretacije obtožencev Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu.

Na vprašanje o poročanju časnika Blic, da so iz evidence Varnostno obveščevalne agencije (BIA) izginili Mladićevi prstni odtisi, ki so nujno potrebni, da bi ugotovili, ali je tudi on poskušal pridobiti lažno identiteto, je Ljajić potrdil, da je izginil dokument s prstnimi odtisi, pri čemer je poudaril, da gre za napol točno informacijo.

"Odredili smo, da je treba najti prstne odtise preostalih haaških obtožencev glede na to, da sta imela tudi (Radovan) Karadžić in (Stojan) Župljanin lažni identiteti. Ugotovili smo, da ima Mladić srbsko državljanstvo od 7. julija 1993 in da je dokumentacijo za izdajo osebne izkaznice vložil leta 1999," je povedal.

Ljajić je dodal, da je predmet nadaljnje preiskave, kako je Mladić dobil osebno izkaznico, ne da bi se pojavil, sumijo pa, da je eden od uslužbencev odstranil dokumentacijo s prstnimi odtisi. Ljajić ni želel povedati, na kateri policijski postaji se je to zgodilo, ocenil pa je, da ni dobro, da se takšne informacije pojavljajo v medijih "praktično en dan po tistem, ko smo do njih prišli mi".

Ljajić se je sicer v sredo v Beogradu sešel z glavnim haaškim tožilcem Sergeom Brammertzom, ki je začel dvodnevni obisk. Ob tem je zagotovil, da bo Srbija storila vse, da bo "ugotovila, kje se nahajata še zadnja haaška obtoženca, da ju bodo aretirali in izročili haaškemu sodišču".

Brammertz se bo sešel tudi še s srbskim predsednikom in premierom, Borisom Tadićem in Mirkom Cvetkovićem, pa tudi z namestnikom premiera in notranjim ministrom Ivico Dačićem in pravosodno ministrico Snežano Malović.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bostjan@kocevje.com
12. 09. 2008 10.49
uzalud te đenerale traže.... ne daj se ratko!
Rika21
12. 09. 2008 08.38
Ja ja sj so tudi od Karađiča prenosni računalnik ob aretaciji čudežno izgubili:) ko so ga pa \"našli\" pa nekaterih podatkov ni bilo več na njem - meni se vse zdi kot da bi še en dobr film spremljala Srbi in američani točno vedo, kje je bil Karađič in kje je Ratko Mladić.
deadea
12. 09. 2008 02.36
baje je bil dober clovek. pred vojno.
Kum_Urke
11. 09. 2008 22.14
Ma to je vse amerisko maslo naprimer Karađića so tud americani varovali pa vse ustrezne dukomente uredili zdaj se bo pa vlada menjala v ameriki in ga tud ne potrebujejo to je samo rezija decki in deklice sej razpad jugoslavije je amerika zrezirala prevec dobro nam je slo ker smo vsi imeli sluzbe pa redne dohodke in stanovanja.kaj pa danes dobijo vasi stari starsi 300pokojnine
Dejan Dejcy
11. 09. 2008 20.01
nedaj se mladić
luciluk
11. 09. 2008 18.27
Zdej bo pa zal Karadzicu da niso izgubili njegovih prstnih odtisov, Hehehe. Ni pene prstne odtise Radka M. imajo v USA, Fr, Nizozemska, .... . Tako da zgodbe se ni konec.
mindfucker
11. 09. 2008 17.38
in tako je srbija postala dežela reda in dela......