Tujina

FOTO in VIDEO: Stampedo v Tovarniku: moški so se prerivali za mesta na vlaku, ženske in otroci so se umaknili

Zagreb, 18. 09. 2015 05.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min

Ker Hrvati ne morejo več nadzirati več kot 17.000 beguncev, ki so vstopili v njihovo državo, so jih začeli preusmerjati proti Sloveniji in Madžarski. Okoli 4.000 beguncev je prevzela Madžarska, ki jih vozi v bližino meje z Avstrijo, okoli tisočim pa je uspelo priti v Slovenijo. Po begunce v Tovarnik je prišel vlak iz Zagreba, a prostora na njem še zdaleč ni dovolj.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Nekateri begunci že tedne skoraj ne spijo
    01:13
    Iz SVETA: Nekateri begunci že tedne skoraj ne spijo
  • Iz SVETA: Reportaža iz Zagreba
    02:12
    Iz SVETA: Reportaža iz Zagreba
  • Iz SVETA: Kako integrirati begunce?
    02:07
    Iz SVETA: Kako integrirati begunce?
  • Razmere v Belem Manastiru
    02:35
    Razmere v Belem Manastiru
  • Čez koruzna polja na Hrvaško
    01:25
    Čez koruzna polja na Hrvaško
  • Jutro v Tovarniku
    03:37
    Jutro v Tovarniku
  • Begunci na grško-turški meji
    01:45
    Begunci na grško-turški meji
  • Prihod beguncev na grški otok Lezbos
    01:24
    Prihod beguncev na grški otok Lezbos
  • Iz 24UR: Neobvladljive razmere na Hrvaškem
    01:48
    Iz 24UR: Neobvladljive razmere na Hrvaškem
  • Iz 24UR: Begunci hočejo iz Tovarnika
    01:59
    Iz 24UR: Begunci hočejo iz Tovarnika
  • Iz 24UR: Od kod prihajajo begunci?
    01:41
    Iz 24UR: Od kod prihajajo begunci?
  • Iz 24UR: 'Hrvaška se ne drži dogovorov'
    01:17
    Iz 24UR: 'Hrvaška se ne drži dogovorov'
  • Iz 24UR: V Grčijo še kar prihajajo begunci
    02:19
    Iz 24UR: V Grčijo še kar prihajajo begunci

Po podatkih hrvaškega notranjega ministrstva je od srede do 19. ure danes na Hrvaško prišlo 17.089 migrantov. Največ, preko 3.500, jih je prišlo preko mejnih prehodov pri Tovarniku in Iloku, številni pa zaradi zaprtih meja s Srbijo tudi čez koruzna polja in travnike.

Hrvaški premier Zoran Milanović je na današnji izredni novinarski konferenci povedal, da Hrvaška ne more več nadzirati begunskega vala, zato ne bo več izvajala postopkov registracije, ti pa bodo imeli čez Hrvaško prosto pot. Dodal je, da jih bodo organizirano preusmerjali proti Madžarski in Sloveniji.

Z železniške postaje v Belem Manastiru, kjer je bilo danes okoli 11.000 beguncev, so proti meji z Madžarsko popoldne začeli voziti avtobusi, ponje pa je prišel tudi vlak. Pri tem je prišlo do pravega stampeda - ljudje so se prerivali, hodili drug čez drugega in plezali na vlak, pa čeprav številni niso niti vedeli, kam jih bo odpeljal.

Na madžarski meji so jih pričakali oboroženi vojaki

Kot poroča hrvaški spletni portal 24sata, so prvi avtobusi z begunci v spremstvu hrvaške policije mejni prehod Beremend na skrajnem severovzhodu države dosegli okoli 15. ure. Bilo jih je 21, na vsakem pa je bilo 60 potnikov. Pričakalo jih je približno 200 madžarskih policistov in 50 vojakov z oklepnimi vozili, ki so zaprli mejni prehod, poroča Reuters. Policija je postavila živi zid, ker na tem delu meje s Hrvaško še niso uspeli dokončati ograje, ki so jo začeli postavljati danes.

Dogajanje na mejnem prehodu Beremend:

Adem iz Sirije je povedal, da je nad tem ogorčen: "Nismo morilci, smo ljudje. V Siriji sem bil bankir. Nismo krivi za pekel, ki ga prestaja naša domovina, ki smo jo morali zapustiti. Imel sem dobrega prijatelja, ki je bil Madžar, in vem, da so to dobri ljudje. A zdaj v nas umerjajo puške. Zakaj nam ne pustijo, da gremo skozi? Sam si želim v Avstralijo," je povedal.

Hrvaška je čez madžarsko-hrvaško mejo z vlakom poslala okoli 1000 beguncev in 40 hrvaških policistov. Tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs je to označil za resen incident. Po poročanju nekaterih medijev so Madžari hrvaške policiste razorožili, strojevodjo pa priprli. Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve pa je informacijo, da so bili hrvaški policisti aretirani, demantiralo.

Potem pa se je zgodilo nekaj nepredvidljivega. Policijski načelnik je beguncem povedal, da so madžarske oblasti proti Beremendu poslale avtobuse z namenom, da bi migrante prepeljali v Avstrijo. Ob tej informaciji se je razlegel bučen aplavz.

Madžarska vlada je sporočila, da je na njihovo ozemlje iz Hrvaške doslej vstopilo že 4.000 beguncev, v naslednjih urah jih pričakujejo še okoli tisoč. Začeli so jih vkrcavati na svoje avtobuse in sprva ni bilo povsem jasno, kam jih nameravajo prepeljati. Madžarska policija je nato za avstrijsko tiskovno agencijo APA potrdila, da jih bodo prepeljali v registracijske centre v krajih Vamosszabadi in Szentgotthard na zahodu države. Prvi leži v bližini mejnega prehoda pri avstrijskem Nickelsdorfu, drugi pa na madžarski strani mejnega prehoda v avstrijskem Heiligenkreuzu.

Iz Osijeka je na prehod Beremend prišlo 11 avtobusov z okoli 600 begunci. Okoli 20 avtobusov iz Zagreba je v spremstvu policije pripeljalo na mejni prehod Goričan v Medžimurski županiji. Po poročanju Reutersa pa je v madžarsko mesto Magyarboly prispel tudi vlak z več kot tisoč begunci.

Prihod vlaka v Magyarboly:

Milanović: Plan B deluje!

Milanović je na vprašanje, ali se je s tem začel uresničevati plan B hrvaške vlade, dejal, da "bi lahko to tako poimenovali". "Naši načrti se uresničujejo. Napako delajo vsi tisti, ki mislijo, da je Evropo treba zapreti z bodečo žico. To ni Evropa. Kot vemo, tisti ljudje ne želijo ostati ne na Madžarskem ne v Sloveniji. Ne morem razumeti, da nekdo zapira mejo, da bi jih ustavil. Nemčija tega ne zahteva," je povedal.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je Hrvaško obtožil, da begunce na svojem ozemlju spodbuja h kršitvi zakona: "Namesto da bi spoštovali pravila, ki veljajo v EU, spodbujajo množice h kršitvi zakona, kajti nezakonito prečkati mejo pomeni kršiti zakon."  Zanikal je obstoj kakršnega koli dogovora s hrvaškimi oblastmi glede prevoza migrantov z madžarske meje proti meji z Avstrijo. "(Hrvaški) policisti trdijo, da obstaja dogovor z madžarskim notranjim ministrstvom, ampak to ni res, nikoli nismo sklenili takšnega dogovora. Hrvaško vlado smo zaprosili, naj preneha širiti lažne informacije," je poudaril.

Da madžarski prevozi beguncev niso dogovorjeni z avstrijskimi oblastmi, so sporočili tudi iz avstrijskega notranjega ministrstva. Tistim, ki ne bodo zaprosili za azil, ne bodo dovolili vstopa v državo, so še dodali.

Begunci na mejnem prehodu Beremend.
Begunci na mejnem prehodu Beremend. FOTO: Reuters

Beli Manastir je bil preplavljen z begunci, zdaj je prazen

Prevozi beguncev na mejo z Madžarsko so povsem razbremenili Beli Manastir na skrajnem severovzhodu Hrvaške, 25 kilometrov južno od Madžarske in približno 15 kilometrov zahodno Srbije. Ta je bil danes namreč preplavljen z begunci - bilo naj bi jih okoli 11.000.

Med ljudmi v Tovarniku se je pojavil večji plakat v arabščini, da so meje s Slovenijo odprte, da naj bi bilo pri nas že 5.000 beguncev in naj si vsi prizadevajo za to, da gredo tudi oni proti Sloveniji, je javila Joveva.

Tja so jih iz Tovarnika vozili z avtobusi. Hoteli so jih namestiti v sprejemni center spremenjene nekdanje prostore vojašnice, a je število beguncev preseglo vsa pričakovanja in zmožnosti. Po poročanju hrvaških medijev so se begunci za razliko od prejšnjih dni danes svobodno gibali naokrog. Trkali so na vrata hiš in prosili za vodo, hrano in drugo nujno pomoč. Vladal je popoln kaos, ljudje so ležali in spali na cestah, bili so lačni. Niso vedeli, kje pravzaprav so. "Ne dovolijo nam, da odidemo v Nemčijo. Mi samo želimo oditi," je za Vecernji.hr povedal eden od njih. So preplašeni, onemogli, bolni, je dodal. Zanje je skrbelo 40 prostovoljcev Rdečega križa, ki jim je zmanjkovalo vode in hrane.

Okoli poldneva je med njimi celo zavrelo zaradi vozovnic za vlak, ki so jih kupovali. Pred vhodom na železniško postajo sta se spopadli in s kamenjem obmetavali dve veliki skupini beguncev Sirijcev in Afganistancev, med katerimi vlada največ napetosti.

Razmere v Belem Manastiru:

V Tovarniku spet gneča in prerivanje

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je popoldne obiskal Beli Manastir in za hrvaški radio dejal, da je tamkajšnji namestitveni center prazen, ker so begunce že odpeljali proti Madžarski.

Povsem drugače pa je v večernih urah pri mejnem prehodu Tovarnik, kjer je spet gneča, sporoča novinarka 24UR Irena Joveva. "V Tovarniku postaja napeto. Tu je sigurno 10.000 ljudi! Po več urah sta prišla dva avtobusa po begunce. Ne morejo vsi gor. Gneča je nepredstavljiva, kilometrska. Kaos. Prišle so policijske okrepitve. Policija miri, s težavo!" je povedala.

Okoli 21.20 pa je v Tovarnik prišel še vlak iz Zagreba. Begunci so ga dočakali z aplavzom, zatem pa se je začel stampedo. Vlak sprejme 1.100 ljudi, kar niti približno ni dovolj za množico, ki čaka na prevoz, zato se ljudje zdaj prerivajo, kregajo, kričijo, nekateri plezajo skozi okna. Ženske z otroci so se umaknile. Vlak pa naj jih ne bi popeljal v Zagreb, pač pa v Beli Manastir, poroča 24sata.

Migranti se vkrcajo na vlak v Tovarniku
Migranti se vkrcajo na vlak v Tovarniku FOTO: Reuters

Iz Tovarnika v Zagreb so sicer čez dan z vlakom prepeljali 1.200 migrantov, ki so jih namestili v prostorih zagrebškega velesejma.

Begunci pri Tovarniku: 

 

Noč v Tovarniku:

Več kot 800 migrantov, ki so bili na potniškem vlaku na poti iz Osijeka proti Zagrebu, je v poznih popoldanskih urah zapustilo vlak v Koprivnici. Nato so jih prepeljali do Botova, od koder so pot nadaljevali peš proti madžarski meji in čez most na reki Dravi vstopili na Madžarsko. Hrvaški mediji poročajo, da jih ni dočakala madžarska policija.

Po poročanju 24sata se je več sto beguncev peš odpravilo proti Osijeku, da bi se lahko vkrcali na avtobus za Zagreb in nato naprej proti Sloveniji. Do Zagreba se odpravljajo tudi s taksiji.

"Nočem se boriti, zato sem odšel. Zdaj sem skušal najti taksi, da nas odpelje do slovenske meje, a 180 evrov je preveč za prevoz," je za Vecernji.hr povedal Husam, medicinski tehnik, ki je iz Sirije zbežal, ker ga je vojska hotela mobilizirati. Povedal je tudi, da ne ve, kje so. "Iskreno, nimam pojma, izpraznila se mi je baterija na telefonu, zato nimam navigacije."

V Belem Manastiru so se spopadli Sirijci in Afganistanci.
V Belem Manastiru so se spopadli Sirijci in Afganistanci. FOTO: Reuters

Lažne informacije o kaznivih dejanjih

Ob vsem tem so se po družbenih omrežjih in elektronski pošti razširile govorice o večjem številu kaznivih dejanj, ki naj bi jih storili migranti. Pisalo se je, da se je v zadnjih nekaj urah zgodilo več posilstev, poskusov posilstev, uličnih ropov in ugrabitev otrok.

Hrvaško notranje ministrstvo je takoj sporočilo, da gre za lažne navedbe, saj policijske uprave nimajo podatkov o povečanem številu prekrškov, kaj šele o kaznivih dejanjih. "Javnost pozivamo, naj ne naseda na lažne in vznemirljive govorice, katerih cilj je povzročanje panike," so zapisali. Hrvaške državljane so tudi pozvali, naj ne ovirajo dela policistov in ostalih pristojnih služb.

Vse osebe, ki znajo jezike, kot so arabski, farski, somalijski, paštu in urdu ter želijo prostovoljno pomagati pri sprejemu migrantov, so tudi povabili, naj se oglasijo ministrstvu za socialno politiko in mlade.

Madžarska gradi ograjo na meji s Hrvaško

Medtem pa je Madžarska danes začela z gradnjo ograje na meji s Hrvaško, je sporočil premier Viktor Orban. Kot je dejal za radijsko postajo Kossuth, bodo najprej postavili 41 kilometrov  dolgo ograjo na kritičnem območju, kjer držav ne razmejuje reka.

V Avstrijo je ponoči z Madžarske prispelo okoli 300 novih beguncev in avstrijski organi so jih z obmejnega kraja Heligenkreuz z avtobusi prepeljali na Dunaj. Pristojni avstrijski organi so sicer v pripravljenosti na morebiten večji val beguncev. Avstrijski Rdeči križ je med drugim že pripravil šotore in uredil poljske kuhinje.

Na meji je več sto vojakov in policistov. "Ravnati moramo enako, kot smo na srbsko-madžarski meji," je še dejal Orban. Dodal je, da ograjo postavlja 600 vojakov, kasneje bodo tja poslali še 700 vojakov, čez vikend pa še več. "Zdi se, da se ne moremo zanesti na nikogar drugega. Branili bomo naše meje," je še dejal.

Hkrati je madžarska vlada krizne razmere razširila še na štiri okraje na jugu države, in sicer na županijo Baranja, Šomod, Zala in Železno, ki so na meji s Hrvaško, Slovenijo in Avstrijo. Skupno na Madžarskem sedaj krizne razmere veljajo v šestih madžarskih županijah. Razglasitev kriznih razmer madžarskih pristojnim oblastem omogoča posebne ukrepe glede beguncev.

Kot je danes sporočila madžarska policija, so do polnoči v Baranji na meji s Hrvaško prijeli 453 beguncev, večinoma Sircev in Afganistancev, ki so nezakonito vstopili na Madžarsko. Skupno je Madžarska policija v četrtek odkrila 764 beguncev, dan prej jih je bilo 277. "Zahodna balkanska pot je še vedno aktualna. Dejstvo, da je madžarsko-srbska meja zaprta, ni zaustavilo vala," je še ocenil Orban. Pred postavitvijo ograje na madžarski meji s Srbijo je na Madžarsko povprečno dnevno prišlo okoli 2.000 beguncev.

Kritika iz Srbije

Kot je znano, je Hrvaška v četrtek zvečer, potem ko je v državo prišlo več kot 11.000 beguncev, zaprla sedem mejnih prehodov s Srbijo. Zapore so začeli izvajati postopoma od četrtka popoldne, veljale pa bodo do nadaljnjega.

V Srbiji so se na ravnanje sosednje države ostro odzvali. "Želimo opozoriti Hrvaško in vsako drugo državo, da zapiranje mednarodnih poti ne pride v poštev in da bomo zaščito svojih gospodarskih in vseh drugih interesov terjali pred mednarodnimi sodišči," je bil jasen minister za delo Aleksandar Vulin.

Oblasti v Bosni in Hercegovini pričakujejo, da bi begunci, ki so jih ustavili na mejah Srbije in Hrvaške, lahko krenili tudi proti BiH. Doslej sicer prihoda beguncev z Bližnjega vzhoda, ki so v zadnjih dneh preplavili predvsem Hrvaško, še niso zabeležili.

Kot je nadaljeval, to, da Hrvaška ni sposobna poskrbeti za vsega 6.000 ljudi, ni in ne sme biti razlog, da grozi drugim državam, in še manj, da beguncem zavrača osnovne človekove pravice. Kot je poudaril, Srbija ne bo plačevala računa za nesposobnost drugih držav, je pa cinično pripomnil, da so Hrvaški, če je res tako nemočna, pripravljeni poslati na pomoč ljudi, ki so se pri njih uspešno spopadli s kar 140.000 mirnimi in civiliziranimi prišleki, tako da ni prišlo do niti enega najmanjšega incidenta. "Žal mi je, da je solidarnost Hrvaške trajala samo dva dni," je dodal.

"Če bi Srbija zaprla svoje meje, ko je v eni noči iz Makedonije in Grčije k nam prišlo več kot 9.000 migrantov, bi bila Makedonija danes soočena s popolnim kolapsom, EU pa s humanitarno katastrofo nepredstavljivih razsežnosti," je še spomnil Vulin.

Iz ZDA, kjer je na tridnevnem obisku, se je oglasil tudi srbski premier Aleksandar Vučić in Hrvaški sporočil, da ne razume njenih težav pri zagotavljanju nujne pomoči in podpore beguncem. "Veste, v naši državi ti ljudje prečkajo okoli 600 kilometrov in ostanejo veliko dlje, kot so ostali na Hrvaškem, ki ima ta problem dva dneva, mi pa že štiri mesece."

Preberite tudi:

V naslednjih 24 urah pričakujejo, da bo v Slovenijo vstopilo okoli tisoč beguncev

Bruselj: Hrvaška je dolžna registrirati begunce

Begunska kriza je ušla izpod nadzora. Gre za usodo Evrope'

Begunska kriza banner
Begunska kriza banner FOTO: POP TV
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1