Tujina

Ashtonova se veseli sodelovanja z Dačićevo vlado

Beograd, 27. 07. 2012 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Srbski parlament je potrdil novo vlado pod vodstvom Ivice Dačića. Vlada ima 17 ministrov in ministra brez resorja. Za vlado je glasovalo 142 poslancev, proti jih je bilo 72. EU pa od nove srbske vlade pričakuje izpolnjevanje zavez.

Ivica Dačić
Ivica Dačić FOTO: Reuters

Srbski parlament je potrdil novo vlado pod vodstvom Ivice Dačića, v kateri je 17 ministrov in minister brez resorja. Vlada ima tudi štiri podpredsednike, od katerih so trije hkrati ministri. Za vlado je glasovalo 142 poslancev, proti jih je bilo 72.

Novo vlado sestavljajo koalicije, zbrane okoli Srbske napredne stranke (SNS), Socialistične stranke Srbije (SPS) ter Združenih regij Srbije (URS), Socialdemokratska stranka Srbije (SDPS) in Stranka demokratske akcije (SDA).

Dačić je že v četrtek v parlamentu predstavil program vlade in ob tem poudaril, da bo njena glavna prioriteta gospodarsko okrevanje Srbije. Dejal je še, da Srbija ne bo priznala neodvisnosti Kosova, bo pa uresničila vse, kar je bilo dogovorjeno v dialogu s Prištino. Eden od ciljev vlade bo po njegovih besedah tudi pospešitev procesa vključevanja Srbije v evropske integracije.

Vlada tudi že prisegla

Po glasovanju bodo Dačić in ministri prisegli, besedilo prisege pa se glasi: "Prisegam na predanost Republiki Srbiji, s svojo častjo pa se obvezujem, da bom spoštoval ustavo in zakone, da bom dolžnost člana vlade opravljal zavedno, odgovorno in predano ter da bom zavezan ohranitvi Kosova znotraj Republike Srbije.''

Dačić je premierske posle od svojega predhodnika Mirka Cvetkovića že prevzel, ob 15. uri pa naj bi se že začela tudi prva seja nove vlade.

Dačić bo sicer v vladi poleg premierskih nalog vodil tudi notranje ministrstvo. Minister za obrambo in podpredsednik vlade, pristojen za varnost, boj proti organiziranemu kriminalu in korupciji, bo vršilec dolžnosti predsednika SNS Aleksandar Vučić. Zunanji minister bo dolgoletni diplomat in nekdanji srbski veleposlanik na Japonskem Ivan Mrkić.

Predsednik nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem in dosedanji minister za delo in socialno politiko Rasim Ljajić bo podpredsednik vlade ter minister za notranjo in zunanjo trgovino, telekomunikacije in informacijsko družbo.

Vodja URS Mlađan Dinkić bo minister za finance in gospodarstvo, članici te stranke Suzana Grubješić in Verica Kalanović pa bosta podpredsednica vlade za evropske integracije oz. ministrica za regionalni razvoj in lokalno samoupravo.

Kosovska zastava
Kosovska zastava FOTO: Reuters
Dačić nekdanji sodelavec Miloševića

Vodja Socialistične stranke Srbije (SPS) Ivica Dačić je postal novi predsednik srbske vlade. V samem vrhu srbske politike je že dve desetletji, velja za nacionalista, a vseeno obljublja, da bo Srbija ostala na poti v EU. V ozadju se za njim vleče temna senca zadnjega srbskega komunističnega voditelja, danes že pokojnega Slobodana Miloševića.

Dačić je bil rojen 1. januarja 1966 v Prizrenu na zahodu Kosova. Leta 1989 je na beograjski fakulteti za politične vede diplomiral kot novinar. Govori rusko in angleško. Je poročen z ženo Sanjo, imata pa sina Luko in hčerko Andrejo. Že med študijem se je vključil v vrste komunistov, leta 1990, ko je Milošević iz nekdanje komunistične partije oblikoval SPS, pa je postal tudi predsednik Mladih socialistov Beograda.

Član SPS je od sredine leta 1991. Leta 1996 je prvič postal poslanec, tedaj še v zvezni skupščini Zvezne republike Jugoslavije (ZRJ), ki sta jo sestavljali Srbija in Črna gora. Leta 1999 je postal tudi predsednik sveta RTV Jugoslavije. Po ljudski vstaji jeseni leta 2000, ki je Miloševića odnesla z oblasti, je postal član prehodne vlade.

Po smrti Miloševića v Haagu, kjer so mu sodili zaradi vojnih zločinov med vojnami na Balkanu, je decembra 2006 postal predsednik stranke. Leta 2008 je skupaj z demokrati prejšnjega srbskega predsednika Borisa Tadića znova vstopil v vlado. Postal je prvi podpredsednik vlade in notranji minister.

Politika do Kosova

SNS sicer velja za starega zaveznika socialistov. Številni visoki predstavniki "naprednjakov" so bili v socialistični vladi med vojno na Kosovu (1998–1999), tedaj sicer kot člani Srbske radikalne stranke Vojislava Šešlja.

Ravno politika do Kosova bi lahko pomembno vplivala na njegovo vodenje srbske vlade. Kot minister je bil namreč eden prvih, ki se je glasno zavzel za delitev Kosova na albanski in srbski del. Evropa je to sicer zavrnila, vendar pa Dačić vztraja, da bo Srbija ostala na poti proti EU. Ne pomeni pa to, da bo Srbija slepo izpolnjevala vse zahteve iz Bruslja, je napovedoval med volilno kampanjo. Tu se s predsednikom Nikolićem zelo strinjata.

Po drugi strani analitiki opozarjajo, da bi Dačić lahko v časih krize v Evropi postal grešni kozel. Nikolićevi naprednjaki naj namreč ne bi prevzeli resorjev, povezanih z gospodarstvom in financami, demokrati pa bodo v opoziciji, kar pomeni, da bodo lahko zlahka zvalili krivdo zgolj na Dačića in njegove socialiste, če se bo kaj zalomilo.

Catherine Ashton
Catherine Ashton FOTO: Reuters

EU od nove srbske vlade pričakuje izpolnjevanje zavez

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton in evropski komisar za širitev Štefan Füle sta ob imenovanju nove vlade v Srbiji izrazila pričakovanje, da bo še naprej izpolnjevala svoje zaveze v okviru približevanja EU, vključno s hitrim nadaljevanjem dialoga s Prištino in uresničitvijo doseženih dogovorov v okviru tega dialoga.

Ashtonova se je z Dačićem pogovarjala po telefonu in mu dejala, da se veseli sodelovanja z njegovo vlado pri soočanju s temi izzivi, so sporočili iz Bruslja. Iz srbske vlade so sporočili, da je Dačić v pogovoru Ashtonovo seznanil, da je Srbija pripravljena uresničiti dogovore, dosežene v dialogu s Prištino, in da je pripravljena nadaljevati ta dialog na politični ravni. Zagotovil je, da je Srbija trdno na evropski poti in da je pripravljena nadaljevati obsežne reforme. Zagotovil je tudi, da bo Srbija še naprej zanesljiva partnerica ter steber miru in stabilnosti v regiji, želi pa si še krepitve vezi in sodelovanja z državami v regiji. Ashtonova in Dačić naj bi se sestala septembra, po poletnem premoru evropskih institucij.

Ob imenovanju je Dačiću čestitalo že več državnikov. Hrvaški premier Zoran Milanović je ob tem izrazil trdno opredeljenost hrvaške vlade za nadaljevanje sodelovanja in razvoja dobrososedskih odnosov s ciljem uresničevanja skupnih interesov. Obljubil mu je tudi nadaljnjo podporo na poti Srbije v EU. Tudi črnogorski premier Igor Lukšić je v čestitki izrazil pričakovanje, da bosta državi nadaljevali in krepili dobre odnose.

Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila upanje, da bo Srbija nadaljevala s približevanjem EU prek nadaljevanja reform in normalizacijo sosedskih odnosov s Kosovom. Ruski premier Dmitrij Medvedjev pa je izpostavil, da so odnosi med državama zgrajeni na večstoletni tradiciji, prijateljstvu in sodelovanju, pri tem pa poudaril, da so odnosi usmerjeni tudi k promociji velikih gospodarskih in investicijskih projektov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ljx
28. 07. 2012 00.07
+0
Moram priznat da je tole tud mene mal presenetil,ampak hej,modeli so vzel zraven Rasima iz SDA,to je že fajn gesta,tud za sosede.
Vasojevich
28. 07. 2012 09.15
Vasojevich
28. 07. 2012 09.16
2 Muslimanske stranke sta del vlade, Ljajiceva SDPS in Ugljaninova SDA.
un.capitano
27. 07. 2012 22.51
-4
sam teli pa res ne morejo iz svoje kože ))) kmalu bodo 100 let za leseno žlico !!
ljx
28. 07. 2012 00.04
+5
Ti si njih zgleda zamešal z unimi iz Ribnice!
bozur
27. 07. 2012 16.37
+1
A niste mogli postaviti vecjo zastavo///skoda ker je ne bomo videli na olimpijskih igrah
eleganca
27. 07. 2012 16.00
+2
Srbija jo je dobila, mi jo bomo pa kmalu zgubili!
CKKPJ_Milko
27. 07. 2012 15.02
-6
In kaj me briga za tistio deželo tam spodaj ! Zakaj ne pišete takih novic tudi ko se konstituira vlada v Švici, Češki , Slovaški ali Španiji.ki so nam mnogo bližje?
Juzni
27. 07. 2012 19.20
+5
Ja ko bo 50.000 svicarjev zivelo v Sloveniji bodo mogoce kaj napisali.
YUGO45
27. 07. 2012 14.29
+0
Mali Sloba Dačić in Šešeljev učenec Nikolić to je pravi načrt za časovni stroj \"potovanje\" skozi čas v 90.leta! Žal samo v preteklost!!!
ljx
28. 07. 2012 00.05
+2
Ta ti je dobra,Back to the future brez Michaela Foxa.
I G N O R A N T
27. 07. 2012 13.58
-1
Vasojevich
27. 07. 2012 23.31
+4
Jadan Tadiqi, Dacic mu izmak´o stolicu..hahaha