Tujina

Srbija bo dobila status kandidatke za članstvo v Uniji

Bruselj, 28. 02. 2012 17.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Srbija je status pričakovala že decembra lani, vendar ga ni dobila. Sprejemanje odločitve je na presenečenje vseh zapletla Romunija, ki je zahtevala, da se v sklepe vključi ureditev statusa vlaške manjšine v Srbiji.

Srbija na poti v EU
Srbija na poti v EU FOTO: Reuters

Članice EU so v Bruslju prižgale zeleno luč za to, da Srbija ta teden postane kandidatka za članstvo v Uniji. Sprejele so priporočilo, naj se Srbiji dodeli status kandidatke, in poudarile, da se veselijo potrditve te odločitve na vrhu Unije v četrtek in petek. Sprejemanje odločitve je na presenečenje vseh zapletla Romunija.

Pričakovalo se je, da bo današnja odločitev sprejeta gladko, sploh po ponedeljkovih izjavah nekaterih zunanjih ministrov članic Unije, na primer vodje francoske diplomacije Alaina Juppeja, da je dogovor dosežen in da temu nihče več ne nasprotuje.

Vendar se je izkazalo, da ni bilo tako. Zapletlo se je zaradi Romunije, ki je zahtevala, da se v sklepe vključi ureditev statusa vlaške manjšine v Srbiji. Po nekaterih navedbah je Romunija želela tudi zagotovila glede svojega vstopa v schengen.

Romunija je trdila, da Srbija vlaški manjšini ne nudi zadostne zaščite. Problem je rešen tako, da v prilogi k sprejetim sklepom piše, da bo Evropska komisija pozorno spremljala prizadevanja Srbije glede varstva manjšin in o tem poročala v poročilu o napredku Srbije na poti v EU v sklopu širitvenega svežnja, ki je načrtovan oktobra.

"To ni le zelo pomemben dan za Srbijo in Kosovo na njuni poti v EU, ampak za celotno regijo, saj se je izkazalo, da se z zadostno voljo na obeh straneh dosežejo rezultati," je po srečanju poudaril državni sekretar na slovenskem zunanjem ministrstvu Igor Senčar.

Po Senčarjevih besedah je zlasti pomemben regionalni vidik, saj so v regiji Zahodnega Balkana zaradi nedavne preteklosti dobri sosedski odnosi in regionalno sodelovanje še toliko pomembnejši.

Slovenija je v tem kontekstu opozorila, da je pomembno, da se Srbija drži vseh zavez, ki jih je sprejela kot stran v sporazumu o nasledstvu, saj je tudi to eden pomembnih elementov v sklopu dobrih sosedskih odnosov in regionalnega sodelovanja, je poudaril Senčar.

Pri tem je državni sekretar še izpostavil, da je zelo pomembno, da se tudi Kosovu omogoči vedno bolj intenzivno sodelovanje pri vsem, kar nudi EU. Pri tem je pojasnil, da bo opravljena študija izvedljivosti glede sporazuma o pridruževanju in stabilizaciji za Kosovo.

Status pričakovali že decembra lani

Srbija je status pričakovala že decembra lani, vendar ga ni dobila, v glavnem zaradi nasilja na severu Kosova, kjer so tamkajšnji Srbi postavili barikade in v streljanju na pripadnike Kforja ranili več nemških in avstrijskih vojakov.

Vrh EU je Srbiji decembra lani določil tri pogoje za status: napredek pri izvajanju dogovorov v okviru dialoga s Prištino, dogovor o regionalnem sodelovanju ter dejavno sodelovanje pri zagotavljanju izvajanja mandatov evropske misije Eulex in operacije zveze Nato Kfor.

Preboj je bil dosežen konec minulega tedna, ko sta bila v okviru dialoga Beograda in Prištine izpolnjena dva od omenjenih pogojev. Strani sta namreč po dolgih pogajanjih dosegli kompromis o zastopanju Kosova na regionalnih srečanjih in o izvajanju dogovora o skupnem upravljanju meje na severu Kosova.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tedo974P8medo
29. 02. 2012 16.21
+1
Ko boste Srbi v EU, boste v raju, tako kot mi - pa zna se !
AIZ
29. 02. 2012 11.12
-4
Ni čudno da EU propada kakšne države pa sprejema medse ??? Romunijo ne me J. zdej še Srbijo hrvaško ki so še v slapšem položaju kot mi ! Ta EU nemore zdežat dovgo :) Drugače sem pa vesel da bo Srbija v EU :)
Ceda
29. 02. 2012 11.28
-1
Bolgarija,Romunija so še v slabšem stanju kot Srbija pa so članice že kr par let! Bolgari in Romuni hodijo v Srbijo delat, kot počas mi tu iz Slovenije hodimo v Avstrijo, Italijo... Kakšen mesec-dva nazaj je bil na 24ur članek o preseljevanju slovencev oz. državljanov slovenije v Avstralijo, in so vprašali slovensko ambasado v Avstraliji, koliko tedensko dobijajo klice državljanov Slovenije, ki se zanimajo za postopek, (na kratko- da bi šli živet v Avstralijo), odgovorili so, kakšno leto nazaj smo dobili vsake 7 do 10 dni EN klic, sedaj pa dobijamo vsak dan po 3-4 klice !
AIZ
29. 02. 2012 11.32
+1
Avstrija je ena najbolj razvitih držav na svetu ! Zakaj pa hodijo v Avstrijo zato ker je v sloveniji kriza in ne dobijo službe ! V Avstriji pa so zelo iskani strojniki zdravstveniki gostinci ....
TheGreatRusia
28. 02. 2012 23.34
+2
EVROPA NAS SPET "ZDRUŽUJE" TO JE SAMO DOKAZ, DA UMAZANI ZAHOD NI PRENESEL MOČI JUGOSLAVIJE IN JO JE UNIČIL NAČRTNO, ZDEJ PA TVORI SKUPNO DOMOVINO, KI ITAK NE BO OBSTALA VEČ KOT MAX 5 LET. TO JE ZGREŠENI EKSPERIMENT- EU KOLIKO PONIŽANJ SO SRBI DOŽIVELI V TEM OBDOBJU, ZDEJ JIH PA ŠE ROMUNI JEB,..0, O TADIĆ KAKO SI NAIVEN IN NEUMEN, ŠE ROMUNI TI POGOJE POSTAVLJAJO. TADIĆ JE SAMO ZA NA KOSOVO MED ALBANCE NAJ SE JIM PRIDRUŽI, NA OBLAST PA NIKOLIĆA
mcc
29. 02. 2012 09.17
-1
AIZ
29. 02. 2012 11.25
-4
Po mojem mnenju Jugoslavije nikoli ni bilo ampak je bila velika Srbija hvala bogu da smo se jih rešil ! In vidim da si zelo ne razgledana oseba ali pa Srbski priseljenec Pinkerton . Nevem zakaj bi hotel zahot zrušt Jugoslavijo ??? Slovenija se je hotela losat teh Jugo.vičov ! Ki so iskoriščali slovenijo hkrati jo pa niso priznavali ! Gdaj je Tito govoril slovensko pred publiko ?? Pa je bila mati Slovenka oz pred Slovensko publiko nikoli ! Res pa je da danes živimo v kapitalizmu kjer je na nek način vsega več in vsega man ! Polek tega si pa lahko srečen da smo se Slovenci dokaj dobro organizerali in izvršili odpor ! Drugače bi se v Sloveniji lahko kaj hitro zgodila prava vojna in če nebi imeli imel pomoči Zahoda bi živeli pod diktatorsko oblastvo Srbije ! + Zgodila bi se ponovno kakšna Srebrnica ali pa Goli oktok ! Zato če misliš takšne nemometne (neu) pisati pojdi raje na kako drugo omrežje kjer ni Slovencov ampak so Srbi če bi te kaj takega slišali na Hrvaškem bi te Nab.il :) LP
sava27
28. 02. 2012 20.25
-1
ne vem kaj rinejo v evropo-itak je to samoumor...obljubljali so ni da ni,tonemo pa iz dneva v dan...sploh pa glupi kompromisi glede kosova...
titovka
29. 02. 2012 04.21
+3
kje pa blaginja jih čaka...1000 e penzije....saj vidiš kako je nam lepo!
Ceda
28. 02. 2012 19.55
+6
Tadić bi vse dal, samo da Srbija dobi status kandidata, da lahko v kampanji maha z zastavico poglejte mi smo dobili status! Status i kaj potem, Makedonija ima status že 5-6 let in niso nič bližje EU, Turčija ima status že 30 let in še vedno ni v EU, Slovenija je imela status 8-9 let preden je vstopila v EU!
bkaval
29. 02. 2012 09.08
+1
Čim več takih držav v EU, tem prej bo ta razpadla. Iz zgodovine: Rimski imperij, Imperij pod vladovino Aleksandra Velikega, Frankovsko cesarstvo, Napoleonov imperij. Vse je propadlo torej bo tudi EU. Mogoče bomo takrat uspeli obdržati samostojnost ali pa bomo klonili našim severnim sosedom
Krimsky
28. 02. 2012 19.12
+7
Od Urala do Atlantika, Od Egejca pa do Baltika uvek si mi draga bila, Europo moja mila, Europa ♪♪♪ Europa ♪♪♪
titovka
29. 02. 2012 04.20
+0
AAAAAAAAAAAAAA
28. 02. 2012 19.11
+3
tadici prodal kosovo za vstop na Titanik (EU) ki se počasi bliža ledeniku...
titovka
28. 02. 2012 18.20
+6
zakaj so nas pa skregali, da smo se poklali sedaj nas pa zopet skupaj tlačijo...čuden je ta svet!!!!!
kim llsung
28. 02. 2012 19.02
+5
prej smo bili mocni danes smo razbiti hlapci
titovka
29. 02. 2012 04.19
+0
AIZ
29. 02. 2012 11.29
+0
Raje bi bil pod Veliko Nemčijo kot pa pod Veliko Srbijo !
CRNALUKNJA
28. 02. 2012 17.55
+3
Tadič je vse od sebe dal,samo da vleze v ri. tistim kateri so mu ubijali lastni narod. Podobnega izroda Srbija ni imela nikoli,bogi je narod ki ima takšnega vodjo!!!
srpko
28. 02. 2012 17.32
+4
Samo da ne bo EU do leta 2017 - propad. Vsi napori srbije bi bili s tem - brez veze. Pa toliko ponižanj za srbijo. A tudi drugi niso bili na boljšem.
kim llsung
28. 02. 2012 17.18
+13
EVROPSKI ODPAD ne pa evropska unija