Tujina

S kamenjem nad Rome

Beograd/Pančevo, 15. 06. 2010 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je v Srbiji državljan romske narodnosti umoril 17-letnega domačina, se že peti dan zapored pred romskim naseljem vsak večer zbere na stotine vaščanov, ki zastrašujejo Rome.

Potem ko je konec minulega tedna v vasi Jabuka v okolici Beograda po hudem prepiru eden izmed tamkaj živečih Romov umoril 17-letnega domačina, so protesti krajanov v tem tednu prerasli v širjenje rasne in nacionalne sovražnosti. Po poročanju tamkajšnjih medijev se pred romskim naseljem vsak večer zbere na stotine vaščanov, ki z glasnimi vzkliki ter grožnjami zastrašujejo Rome ter v njihove hiše mečejo kamenje.

Simbolična slika
Simbolična slika FOTO: POP TV

Policija pripravljena na najhujše

Zaradi nevarnosti, da bi prišlo do fizičnih obračunov, so oblasti na območje, kjer živijo romski priseljenci, že poslale večje število policistov. "Napadajo naše hiše. Ne upamo stopiti niti do bližnje trgovine. Uničujejo našo lastnino, okna, vrata, počnejo nam, kar se jim zljubi,“ so za tamkajšnje medije dejali Romi. "Nismo vsi drugi krivi zaradi njega,“ so ogorčeni nad napadi, ki so se začeli po umoru mladoletnega vaščana. Pravijo, da ni pravično, da nastradajo le zato, ker so romske narodnosti.

Da že dolgo ne gre več le za mirne proteste, kot je sprva kazalo, je potrdil tudi načelnik policijske uprave Pančevo Zvezdan Radojković. "Policija je pripravljena na posredovanje v vsakem trenutku,“ je dejal in pojasnil, da trenutno pred vsako romsko hišo stojijo policisti. "Vaščani se zbirajo v vse večjem številu. Smo v situaciji, ko neljubi dogodek že tone v pozabo, v ospredje pa prihajajo težnje po reševanju lokalnih težav. Ljudem poskušamo razložiti, da nismo tukaj le zaradi odkrivanja, pač pa tudi zaradi preprečevanja nadaljnjih kriminalnih dejanj,“ je dejal Radojković.

Vaščani ne poslušajo oblasti

K umiritvi razmer je nedavno pozvala tudi županja občine Pančevo Vesna Martinović. "S predsednikom skupščine sva prišla v Jabuko z namenom, da poskušava umiriti napetost ter preprečiva morebitno ponovitev tragedije, kateri smo bili priča,“ je dejala, a naletela na hladen tuš. Ker je namreč policija zaradi širjenja rasne nestrpnosti in sovražnega govora pridržala pet oseb, so vaščani do nadaljnega zavrnili vse pogovore z lokalno oblastjo.

Simbolična slika
Simbolična slika FOTO: POP TV

'Rasisti že peti dan zapored napadajo nedolžne državljane'

Razočaranje nad dogajanjem je včeraj izrazil tudi državni sekretar Marko Karadžić. Dejal je, da rasistični napadi na srbske državljane romske narodnosti v Jabuki, predstavljajo brezup, v katerem se nahaja današnja družba. "Kriminalci, rasisti in fašisti že peti dan zapored napadajo nedolžne državljane Srbije. Namesto, da bi se državljani sami postavili v bran svojih lastnih državljanov, moramo občinskim oblastem ukazati, naj Romom zagotovijo hrano in medicinsko pomoč,“ je dejal.

Rom, osumljen umora 17-letnika, bo priveden pred preiskovalnega sodnika višjega sodišča v Pančevu. Policijska preiskava je še vedno v teku.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou