Tujina

Sramota za Rusijo!

Moskva, 27. 05. 2006 21.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Moskvi so policisti in neofašistične skupine napadle prvo parado homoseksualcev.

Priprtje paradnikov.
Priprtje paradnikov. FOTO: Reuters

Ruska policija in bojevite ortodoksno krščanske ter neofašistične skupine so napadle in zlomile prvo parado homoseksualcev v Moskvi. Aktivisti pod vodstvom 28-letnega Nikolaja Alexeyeva so imeli namen položiti cvetje na grob neznanega vojaka, ki je tudi simbol boja proti fašizmu in nacizmu v II. svetovni vojni, vendar jim je policija zaprla dostop do parka.

"Ustaviti jih moramo, preden pokvarijo naše otroke."
"Ustaviti jih moramo, preden pokvarijo naše otroke." FOTO: Reuters

Mestne oblasti so parado, ki so jo poimenovale "sramota za družbo", prepovedale. Verski voditelji vseh večjih religij so parado obsodile. Nekatere konkurenčne skupine homoseksualcev so poudarile, da je takšen neposreden protest proti diskriminaciji in homofobiji, kot ga je izbral Alekseyev, le razvnel vsesplošno nestrpnost Rusov do homoseksualcev.

Med protestniki je bil tudi član nemškega parlamenta Volker Beck, ki pa ga je nekdo udaril po obrazu. Številni nasprotniki parade so nosili velike ruske ortodoksne ikone in vzklikali: "Moskva ni Gomora." Nek 24-letni nasprotnik parade pa je zatrdil: "Ustaviti jih moramo, preden bodo pokvarili naše otroke."

Neofašistične skupine so napadle parado homoseksualcev.
Neofašistične skupine so napadle parado homoseksualcev. FOTO: Reuters

Peter Tatchell, predstavnik skupine za pravice homoseksualcev iz Anglije je poudaril: "Prišli smo, da bi položili cvetje na protifašistični spomenik, toda oblasti so se nas ustrašile in zaprle vrata. Ko smo prišli, smo naleteli na fašistično skupino in policijo. To je velika sramota za Rusijo, kajti miroljuben shod je bil zadušen."

Homoseksualnost je bila v Rusiji dekriminilizirana leta 1933. Navkljub manjšemu številu homoseksualnih klubov v velikih mestih pa se istospolni partnerji v javnosti ne kažejo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou