Tujina

'Sram naj občutijo storilci, ne pa njihove žrtve'

Ljubljana, 25. 11. 2012 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na bojišču, doma, na ulici, v šoli, na delovnem mestu ali v svoji skupnosti do 70 odstotkov žensk na neki točki v svojem življenju izkusi na lastni koži fizično ali spolno nasilje, je ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami opomnil Ban Ki Mun. "Preveč pogosto storilci ostanejo nekaznovani," je dodal.

25. november je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami v spomin na tri sestre Mirabal, politične aktivistke v Dominikanski republiki, ki so se uprle diktatorju Rafaelu Trujillu in bile zaradi tega leta 1960 umorjene.

Nasilje nad ženskami
Nasilje nad ženskami FOTO: Thinkstock

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je v sporočilu ob tej priložnosti opozoril, da je na milijone žensk in deklet po svetu žrtev pretepanja, posilstva, genitalnega pohabljanja ali celo umorov, kar predstavlja grozljive kršitve človekovih pravic. Na bojišču, doma, na ulici, v šoli, na delovnem mestu ali v svoji skupnosti do 70 odstotkov žensk na neki točki v svojem življenju izkusi na lastni koži fizično ali spolno nasilje, je zapisal.

"Preveč pogosto storilci ostanejo nekaznovani. Zaradi kulture nekaznovanosti se ženske in dekleta bojijo spregovoriti. Boriti se moramo proti občutku strahu in sramu, ki žrtve dodatno kaznujeta, glede na to, da je bilo nad njimi že storjeno kriminalno dejanje, zdaj pa se še soočajo s stigmatizacijo. Storilci bi morali biti tisti, ki naj občutijo sram, ne pa njihove žrtve," je poudaril Ban.

Vse vlade je pozval, naj uresničijo svoje obljube za odpravo vseh oblik nasilja nad ženskami in dekleti, hkrati pa je pozval vse ljudi, naj podprejo ta pomemben cilj.

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila leta 1981.

Dnevi akcij proti nasilju nad ženskami, ki so del svetovne kampanje za pravice žensk, bodo sicer potekali do 10. decembra, ko sicer obeležujemo svetovni dan človekovih pravic. Pri nas so akcije ozaveščanja prebivalcev o oblikah, vzrokih in posledicah nasilja ter tudi o potrebnih ukrepih ob nasilju potekale že v preteklih dveh dneh.

V društvu Ženska svetovalnica poudarjajo, da se vse prevečkrat zgodi, da pogledamo stran, ko se dogaja nasilje. Čeprav do nasilja večinoma prihaja v družini, to po njihovih navedbah ni oseben temveč družbeni problem, ki temelji na neenaki porazdelitvi moči med spoloma.

Po podatkih statističnega urada je nasilje v družini lani utrpelo 1584 žensk, umorjenih pa je bilo 19.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TDI-GDI-SDI
26. 11. 2012 20.08
Se dogaja tud to
faronika
25. 11. 2012 13.11
-10
....gospo,ki se je ločevala,je sodnica vprašala,če ni morda sama kriva,da jo mož kresne....,ker ga verbalno izziva!!!
KML
25. 11. 2012 13.40
-9
Oštja, da ni bila ta sodnica slučajno naša Nežika!
SilverBullet
25. 11. 2012 12.36
-8
@tomi "... ženske veliko pogosteje posegajo po psihičnem nasilju kot moški... " Res je. Ženske pogosteje posegajo po psihičnem nasilju, ker so običajno fizično šibkejše (in ker tudi mati lažnjiva morala od njih pričakuje nebogljenost in pasivnost). Moški pogosteje po fizičnem, ker lahko, ker so običajno fizično močnejši (in ker tudi mati lažnjiva morala od njiih pričakuje "aktivnost"). Oboji pa posegajo po obojem. Nasilje je nasilje. In nasilnik je nasilnik. Udaril bo s tistim, s čimer lahko. In junaki, ki se za hobi boksajo s svojimi ženami in otroci... in junakinje, ki za hobi pretepajo svoje otroke... se redkokdaj menijo za ženevske konvencije in tolčejo z vsemi sredstvi, ki so jim na voljo. Prekleto dobro intuitivno ocenijo kdaj in kako ter s čim bodo svojega "sovražnika" ponižali in mu prizadeli "vojno škodo". Tako da... manj besed, dragi moji, pa več naporov proti VSAKEMU NASILJU DO ŠIBKEJŠIH ("šibkejšost" ni samo fizična kategorija, pomeni da se nekdo ne more ali ne zna branit). Sicer bom pomislil, da vam je za nenasilje kaj malo mar, edino kar vas moti je, da vam nekdo doma skače po glavi, vi pa ga še pošteno pritisnit ne morete. In celemu svetu je že jasno, da osebe, ki so dolgotrajno zapletene v nasilen odnos, s časoma nimajo blage veze več, ne kaj je nasilje, ne kaj je normalno. In to čisto vse, od prvega do zadnjega v tej druščini.
nezika29
25. 11. 2012 12.52
+8
Drži SilverBullet, zato pa moramo govoriti tudi o nasilju o katerem se nič ali skoraj nič ne govori. In to je, mi je zelo žal, predvsem nasilje žensk nad moškimi. To je edina kategorija nasilja, ki je popolnoma zanemarjeno v vseh pogledih, tako na lokalni, kot na mednarodni ravni. Moški si zaslužijo enakovredno obravnavo. Kot si sama zapisala...nasilje je nasilje in ni samo nad žensko ali otorki.
SilverBullet
25. 11. 2012 13.09
+0
... in smo že pri medsebojni komunikaciji in zdravih odnosih... to pa če načnemo, sem prepričan, bo skočilo v luft in se uprlo tri četrt Slovenije.
SilverBullet
25. 11. 2012 13.09
+0
... vključno z našimi gospodi v talarjih.
KML
25. 11. 2012 13.19
+2
SilverBullet, podpis! Z žebljico na glavico osnovnega problema!
nezika29
25. 11. 2012 11.31
+21
Tudi sama sem ženska in odkrito priznam, da so moški na tem področju močno diskriminirani. REs je, nasilja nad ženskami je ogromno, a vse več ga je tudi nad moškimi in izjemno hitro raste. Ženske smo moške dobesedno odrinile in jih še odrivamo v duhu feminizacije. Poglejmo, koliko mater samohranilk je. Je res toliko moških nesposobnih in nasilnih? Nikakor. Prav bi bilo, da ženske naredimo malo samorefleksije in priznamo, da smo same vse bolj postajamo tisto, kar smo sovražile pri moških. Družba bi morala več govoirti o moških kot žrtvah nasilja partnerk, dokler ne bo prepozno. Nasilje je nasilje in ga je potrebno ustaviti.
KML
25. 11. 2012 11.47
+2
Saj se delno strinjam s tabo, a si marsikaj pomešala. Med materami samohranilkami, ki jih poznam, jih je bilo več v nasilnem odnosu, iz katerega so odšle in so potem skrbele za otroke, zato niso imele časa hoditi okrog in iskati novega, primernejšega partnerja. Nekatere so novega partnerja srečale, nekatere ne, nekatere šele čez leta.
Morana7
25. 11. 2012 11.55
-1
Dosti je pa tudi ljubic "srečno" poročenih mož, da o tistih, ki so izbrale za očeta svojih otrok povsem nezrelega moškega, ki nočnemu joku niso kos ne govorim...to so t.i. egoisti, katerih življenje se po prihodu otroka načeloma ne spremeni. Sicer pa matere samohranilke ...po statistiki sodeč je 73% vseh plodnih žensk v sloveniji mater samohranilk...je to realno ?? Ne bi rekla...večina teh živi skupaj s partnerjem in prejema večje bonitete ...morda je kakih 10% resnično mater samohranilk ..no od tistih pa si večina prav gotovo ne želi otrok vzgajat samih....si mama samohranilka po svoji želji da pišeš tovrstne komentarje ?
nezika29
25. 11. 2012 12.19
+3
Morana, tukaj se pa strinjam...veliko žensk dejansko manipulira s to samohranilnostjo.
KML
25. 11. 2012 12.27
+3
Prvič, ženske samohranilke, o katerih govorim, so resnične samohranilke. Drugič, ženske, ki pred uradi lažno prikazujejo sebe kot samohranilke, to počnejo v dogovoru s svojimi partnerji.
Morana7
25. 11. 2012 12.29
+1
A moški ki tam živi in se strinja, da ona da vlogo na socialno kot mati samohranilka pa nima nič s tem ?? Glede na to kakšno vlogo pri njih igra ponos moram reči da so se zlahkoto prodali in to za ne boh ve kaj.
nezika29
25. 11. 2012 12.35
+0
Morana7, to je problem, za katerega smo zelo krive ženske. Moški so postali čisto pasivni, večina se jih z vsem strinja, kar reče ženska. Vzgoja je namreč postala nenaklonjena moškim oz. dečkom in strokovnjaki to opozarjajo. Ves čas govorimo o ženskih pravicah, o vključevanju žensk na politične položaje, gospodarske itd. in moške se vse bolj odriva. Feministke to podpirajo, smo pa ženske, ki cenimo moške in vemo, da je to narobe. Družine pa so najbolj tipičen primer, kjer ženska nosi glavno besedo. Koliko poznam žensk, ki kar naprej kritizirajo svoje moške, to nisi ok naredil, to ni prav, to bi moral storiti. Nikoli jim ni prav. Če je moški ves čas na delu, jamrajo, kako ga ni nikoli doma. Čeje ves čas doma, jamrajo, zakaj ne dela. Moškim je danes veliko težje in ženske moramo biti toliko zrele, da to razumemo in jih nehamo odrivati. Nenazadnje je feminizacija ženskam prinesla več slabega kot dobrega.
SilverBullet
25. 11. 2012 12.50
+3
@nežika No, vsaj v tem zadnjem se pa jaz s tabo delno strinjam. Ampak, kaj ima to veze s podcenjevanjem dela moškega nasilja znotraj množice vsega nasilja, mi pa ni jasno. "Pravi moški" se pač ne bo boksal z ženo in otroci. Tako kot se "prava ženska" ne bo podrejala družinskemu boksarju ali z njim po svoje "boksala" in ne bo svojega gneva "psihično" kanalizirala ne nazaj na partnerja, še manj pa na otroke. In, če malo stiliziram: "nepravi moški" in "neprave ženske" so samozadosten svet zase, ki vzajemno skrbi za eksistenco drugega in za svoj svet pridno vzgaja nove generacije. Družba pa kot družba. Če je zdrava, bo videla to, skupaj z vsemi mehanizmi ki to poganjajo, kot problem in bo hotela da je tega čim manj.
Morana7
25. 11. 2012 12.57
+1
nezika ti kar prevzemaj krivdo nase, si pač ženska tista tipična mati tereza na kateri visi cel svet...jaz pa sem mnenja da sta za vzgojo otroka odgovorna dva tako kot sta bila tudi pri spočetju....
nezika29
25. 11. 2012 12.59
+0
Morana7 se strinjam s tabo, čeprav so tvoje objave v stilu, kamor veter pihne.
Morana7
25. 11. 2012 13.04
+1
Hvala to mi dosti pomeni, saj nikakor ne želim biti ozkogledna oseba, ki vidi zgolj eno ostalo pa da na stranski tir.
Morana7
25. 11. 2012 13.10
-1
Sicer pa nihče te ne sili v moderno dobo...reci staršem naj ti najdejo enega partnerja, poroči se in bodi v podrejenem položaju do konca svojih dni če to resnično ceniš....odreci se službi...lepo pridno molče gospodinji doma in seveda rojevaj kot po tekočem traku, jaz bom pa izbrala sama, ker lahko. Res nova doba je prinesla same slabe nezaslišane zadeve...je pa nekaj ne s čimer se moram absolutno strinjat.....zakon je najbolj funkcionalen, če je eden od partnerjev (po možnosti ženska) v povsem podrejenem položaju...to ti je eliminacija prepira še pred začetkom.
Morana7
25. 11. 2012 13.12
-2
Res da je danes vse šlo v neko pretirano smer a brez gibanja za pravice žensk ne ti ne jaz danes ne bi mogle tu komentirat.
Morana7
25. 11. 2012 13.16
-2
Pa ta forum je nekako zadnji na spisku pridobljenih pravic, ki so moškim tekom celotne zgodovine samoumevne.
nemeebat..
25. 11. 2012 19.55
-2
zaradi takega razmišljanja je morana ločena ženska
Morana7
26. 11. 2012 11.15
Ni res..kaki stereotipi, ker tako gledam na pomen feminizma pred 60 in več leti še ne pomeni da nisem sposobna koeksistirat z moškim že več kot desetletje.
SilverBullet
25. 11. 2012 11.16
+3
Dajmo končno govorit o nasilju NAD ŠIBKEJŠIMI in standardizirat vatle. In usmerit kritike in bes v to. Bo bolje za vse. Verjetno bomo v začetku videli še kakšno stvar več, ampak na koncu bo vseh manj.
SilverBullet
25. 11. 2012 11.43
+1
Kdo so torej tisti trije mimoidoči, ki jim je nasilje nad šibkejšimi normalno in lepo? Ajde, vstanite. Osebne izkaznice na plano. Boste pa ja znali zagovarjati svoj hobi. Ali znajo samo doma pesti pet, jezik pa muca odnesla?
nezika29
25. 11. 2012 12.28
+4
Drži, da nasilje nad šibkejšim ni sprejemljivo. Sploh nasilje ni sprjemljivo, a pazi, po tej teoriji, je torej nasilnež lahko le moški, ker je pač fizično močnejši od ženske. To pa NIKAKOR ne drži, da je zgolj moški nasilnež. Potrebno je govoriti o nasilju v najširšem smislu in nikakor diskriminirati
SilverBullet
25. 11. 2012 12.53
+2
Šibkejši je po definiciji vsak, ki se na konkreten napad ne more, zmore ali ne zna ubraniti. Nihče ne govori o velikih in majhnih. Še manj o širokih in drobnih.
pinocio
25. 11. 2012 11.07
-3
a tA bam ki limun še vedno stresa žakle s dnarjem
br.0001s
25. 11. 2012 11.06
+0
zaj je pameten kaj pa da umre 26.000 otrok dnevno od lakote?
Sabina Furar
25. 11. 2012 10.42
+17
Tudi jaz se strinjam, da se premalo govori o nasilju nad moškimi. Sem že slišala za kar nekaj primerov, da so se ženske znesle nad moškimi. O tem bi bilo treba večkrat spregovoriti. Poleg tega so ogroženi tudi otroci in starejši, ne pozabimo tega. Sploh pa nasilje ni samo fizično, lahko je tudi psihično.
tomi.passion@gmail.com
25. 11. 2012 10.44
+13
Končno ženska, ki razume, da je nasilje nasilje in da če se govori tudi o nasilju žensk nad moškimi, to ne pomeni, da želimo moški kaj manj govoriti o nasilju nad ženskami. Bravo Sabina, še ste prave in zrele ženske med nami!
Morana7
25. 11. 2012 11.12
-10
Se je oglasil nekdo, ki je eden in edini komentator na članek
Morana7
25. 11. 2012 11.17
-5
Dan boja proti nasilju nad ženskami, kjer zagovarja stališče da to ni nič proti temu kar se dogaja moškim.
Sabina Furar
25. 11. 2012 12.30
+5
A moški niso čuteča bitja? Meni se zdi čisto prav, da tudi moški povejo, kako se ženske obnašajo do njih (klofute, manipulacija, tepež, ...). Moške se na tem področju res diskriminira, žal. Če imaš, Morana, slabe izkušnje, ti ni treba vsega gneva izliti na vse moške predstavnike. Nasilja pa ne odobravam ne na moškem, ne na ženski, otroku ali na starostniku!
Morana7
25. 11. 2012 12.42
-1
Sabina moj odziv je predvsem na tomija, ki ne more dojeti, da obstaja dan namenjen opozarjanju nasilja nad ženskami...ni pa mu jasno, da je do tega dneva preteklo kar nekaj desetletij in je kar nekaj žensk moralo izpostavit svojo življensko zgodbo da je do tega prišlo. ...Predlaga da se še moški opogumite in si nekaj priborite...Res je psihičnega in fizičnega nasilja je mnogo preveč...a sam od sebe se ta problem ne bo rešil. Sicer pa Sabina od kje tebi ideja,da sem jaz le proti nasilju nad ženskami ?
Morana7
25. 11. 2012 12.45
+1
Ko preberem tomijev post iz katerega kar veje to njegovo razočaranje se pač odzovem ...vsak je sam svoje sreče kovač...in kar z nekom pač nimaš otroka, družine ...se strinjamo ? In tako kot je ženska tista, ki je v nasilnem razmerju naredi korak ven je tudi moški tisti, ki bo iz nasilnega razmerja moral narediti korak...nihče tega ne more storiti namesto njih...
SilverBullet
25. 11. 2012 12.59
+1
Problem je to, da se v teh debatah pogosto in veliko govori o moških ali o ženskah, precej manj pa o nasilju in nasilnežih.
URAWA
25. 11. 2012 10.19
+16
SEM PROTI NASILJU NAD ŽENSKAMI ..AMPAK STOP...ZAKAJ SE GOVORI SAMO O ŽENSKAH KAJ PA MOŠKI...NI JE GRŠE STVARI KO ŽENSKA IZVAJA PSIHIČNO NASILJE NAD MOŠKIM..sicer žal takega deca ne morem razumeti..POZNAM EN TAK PRIMER SE GRE ZA MOJEGA NAJ PRIJATELJA..FANT JE PSIHIČNO IN FINANČNO ČISTO NA TLEH...KO JE BIL OTROK NA POTI MU JE OBLJUBILA DA SE BO POBOLJŠALA...STVARI SO Z DNEVA V DAN HUJŠE SEDAJ JE NA VIDIKU ŽE LOČITEV...FANT SE MI SMILI RES SE MI obenem ga pa ne razumem zakaj sta se sploh poročila in zakaj je šel otroka delati ČE JE VIDEL ŽE NA SAMEM ŠTARU DA NE GRE....IMEL SEM PRILOŽNOST VIDETI IN SLIŠATI NJENO O.D.U.R.N.O. N.AG.R.A.V.Ž.N.O. UPITJE.........AMPAK NA KONCU KONCEV JE PA SPET TIP TISTI KI JE NEZNOSEN P.@RA.SEC IN NE VEM ŠE KAJ VSE.....DO TAKŠNIH ŽENSK JAZ ENOSTAVNO NIMAM SPOŠTOVANJA......NO HVALA BOGU NISO VSE TAKŠNE IN ENI IMAMO SREČO DA IMAMO NORMALNO ŽENSKO
tomi.passion@gmail.com
25. 11. 2012 10.21
+5
SilverBullet
25. 11. 2012 11.20
-2
Tudi moški redno in efektivno izvajajo psihično nasilje v naši družbi.... res pa so običajno tudi po postavi močnejši in lahko učinkoviteje podkrepijo še s kako okoli ušes ali med rebra... torej tisto pravo vprašanje, ki zadene bistvo, je ZAKAJ SE ODKRITO IN KRITIČNO GOVORI SAMO O FIZIČNEM NASILJU?
tomi.passion@gmail.com
25. 11. 2012 11.22
+7
SilverBullet, ženske veliko pogosteje posegajo po psihičnem nasilju kot moški. To je dejstvo.
KML
25. 11. 2012 11.30
-5
tomi, to je lahko tvoje dojemanje ali morda izkušnja, ni pa dejstvo. Skorajda ne poznam ženske, ki ni doživela psihičnega nasilja. Tako s strani moških kot s strani žensk. In poznam veliko moških, ki so doživeli psihično nasilje. V bistvu je marsikaj psihično nasilje. Tudi odsoten oče, ki se zanima za službo in s tem s skrbjo nad družino dodatno obremenjuje partnerko, ki potem svoj stres prenese na skupne otroke, je na primer psihično nasilen. Očitno imaš zelo enostranski pogled na ta pojav, zato me čudi, da si drzneš trditi, da so tvoje navedbe dejstva.
nezika29
25. 11. 2012 11.33
+6
nezika29
25. 11. 2012 11.36
+9
KML....SEM ŽENSKA IN TI DIREKTNO POVEM, DA MANIPULIRAŠ IN TO KAR SI NAPISALA, JE PREPROSTO LAŽ. ŽENSKE ZNAJO (ZNAMO) BITI PRAVE MOJSTRICE MANIPULACIJE IN PSIHIČNEGA NASILJA. ZATO PROSIM, NE PIŠI TEH STVARI
Morana7
25. 11. 2012 11.48
+2
Nezika govori zase..jaz ko kaj želim to predvsem jasno obrazložim brez kakšne manipulacije. Ob sebi imeti nekoga ki mi ni umsko dorasel je zame totalno nesprejemljivo. Sicer pa KML tako kot ti lahko poda svoje mnenje na forum brez žaljivk.
KML
25. 11. 2012 11.57
+0
nezika29, laži se ne poslužujem, manipulacije pa tudi ne. Govorim svojo resnico, v katero verjamem. Sicer se izneverim sebi - in ni je večje izdaje, kot je izdaja sebe.
SilverBullet
25. 11. 2012 12.03
+0
@tomi Hipotetiziraš, mogoče, da tisti, ki rad udari, udari zgolj z roko?
SilverBullet
25. 11. 2012 12.07
+1
@nežika Kaj natanko je KML manipulirala. S čim natanko, od tistega, kar je napisala, se ne strinjaš? In kakšno je tvoje mišljenje o tisti temi? Ne razumem, kaj si hotela povedat.
Morana7
25. 11. 2012 12.09
+1
Pa saj glede svojega dejstva ima prav ker je nekako logično, da se ženska zaradi fizične konstitucije poslužuje psihičnega nasilja ...čeprav pri otrocih je pa še kako bolj prisotno fizično ..tudi s strani žensk ..zakaj ?? Ker otroka fanta lahko nalomi odraslega moškega pa nikakor...obsojanja vredno v vsakem primeru.
KML
25. 11. 2012 12.19
+0
No, tudi besna odrasla ženska lahko nalomi odraslega moškega in tako naprej. Ni pa res, da se psihičnega, čustvenega, verbalnega nasilja in manipulacije poslužujejo samo ali večinoma ženske. Storilec (moški spol uporabljam generično) se praviloma poslužuje več oblik nasilja - če zadostuje fizično manj invazivna, poseže po tisti, ki zadošča. Nekateri svoje žrtve obvladujejo s pogledom. Večkrat sem omenila krog nasilja (wheel of violence). Na podlagi komentarjev imam močan občutek, da nas je le nekaj komentatorjev, ki to poznamo. In da bi pri marsikateri zadregi pri razumevanju pomagalo že to, če bi to poznali (osnovni povzetki so dolgi zgolj eno stran).
nezika29
25. 11. 2012 12.21
+0
No Morana7, lepo da počasi tudi ti priznavaš, da s(m)o ženske nasilne in to vedno bolj, le da dominira psihično nasilje.
KML
25. 11. 2012 12.25
+0
nezika29 Če prebereš vse naše komentarje (Morana, SilverBullet, jaz), boš videla, da nihče ne trdi, da so nasilni zgolj moški. Nasprotno. Takšna trditev je v nasprotju z zapisanim. Rada pa bi opozorila, da ne komentiramo članka, ki bi govoril o nasilju na splošno, temveč da objavljeni članek govori o problemu nasilja nad ženskami - zato, ker je to ŽAL bolj razširjeni pojav. To, da se potem vsuje ogromno komentarjev o tem, da je nasilje nad moškimi dosti hujše, in celo komentarjev o tem, da so ženske tiste, ki sprožajo nasilje moških, pa je že sprevrženo.
Nina Nubia 1
25. 11. 2012 09.55
-4
BAN KI MON kaj pa savdska arabija???dvolicnost na nivoju,pac klasicno za ZN!!
Morana7
25. 11. 2012 10.57
+2
Zgleda misli, da se avdska arabija ne nahaja na tem planetu...
KML
25. 11. 2012 09.51
-5
Poznam ogromno ljudi, žensk in moških, ki so doživeli ali doživljajo nasilje. Žal pa poznam neprimerno več primerov nasilja, ki gre čez vse mere, pri ženskah (govorim o težjih oblikah telesnega in spolnega nasilja pri ženskah vseh starosti). To potrjujejo tudi statistični podatki, podatki o policijskih intervencijah, poročila, strokovna in drugačna literatura, pričevanja, ... Na podlagi vsega menim, da živimo v družbi in kulturi, ki spodbuja nasilje (dovolj je, da si pogledamo vsebino televizijskih programov, tiskanih in drugih medijev, publikacij, ...), in da je marsikdo med nami od malega, zaradi stanja v družini, ki se mu potem odraža drugje v življenju, ujet v spiralo nasilja.
tomi.passion@gmail.com
25. 11. 2012 09.57
+13
KML, DRŽI, TEŽAVA JE V TEM, DA O NASILJU ŽENSK NAD MOŠKIMI NE GOVORI PRAKTIČNO NOBENA STATISTIKA IN RAZISKAVA. A NE ZATO KER GA NE BI BILO, TEMVEČ ZATO, KER NI V INTERESU DRUŽBE. TAKO SE VEDNO LAHKO MANIPULIRA S ŠTEVILKAMI, KI KAŽEJO ENO PLAT MEDALJE IN KAŽE KAKO SO ŽENSKE ZGOLJ IN SAMO ŽRTVE, NIKOLI PA PLAT DRUGE MEDALJE. TO JE PROBLEM. PREPRIČAN SEM, DA JE VEČINA MOŠKIH ŽE VSAJ 1X DOŽIVELA KAKŠNO OBLIKO NASILJA S STRANI ŽENSK (PSIHIČNO, FIZIČNO), A O TEM SE NE GOVORI. KO BOMO NAREDILI RESNO RAZISKAVO TUDI O TEM, POTEM BOMO DOBILI REALNO SLIKO. DO TAKRAT, PA IMAMO ZGOLJ ENOSTRANSKI POGLED.
Morana7
25. 11. 2012 10.55
+2
Pa kaj bi ti rad no da bo tvoja poklicala policijo medtem ko klofuta tebe ??? Žal agresor nikoli ne bo storil tega ne ženska ne moški...žrtev je tista, ki bo morala odreagirat..
KML
25. 11. 2012 11.10
+0
Žrtev ali priče. Pogosto so priče (na primer sosedje) tiho.
SilverBullet
25. 11. 2012 11.32
+0
KML, to da si na zgornje mimgrede fasala 10 minusov, ti lahko pove marsikaj. Najbrž v tem primeru predvsem to, da se po internetnih teh "klepetalnicah" sprehajajo številni pubertetniki. Ampak pustimo se tudi razočarat. Po drugi strani pa... mogoče so ravno zaradi tega oni akutne žrtve (in hkrati naslednja generacija) celega problema. Sicer se pa 100% strinjam s tvojimi ugotovitvami.
SilverBullet
25. 11. 2012 11.36
+0
@tomi V interesu družbe ni odpravljanje nobenega nasilja, dokler nasilneži in žrtve, ki jih je sram, da so žrtve, predstavljajo večino družbe.
x eror
25. 11. 2012 09.31
+6
Ustavite psihično nasilje nad moškimi in tako se bo pomirilo nasilje nad ženskami.Psihično nasilje je 100x hujše od fizičnega!!! Podpiram nasilje nad ženskami in vsem ki si to zaslužijo saj z lepo besedo nekaterim dobesedno ne gre razložit!! Če pa hočejo biti enakopravne, to pomeni da lahko brez sramu udariš žensko kot moškega!!!!
tomi.passion@gmail.com
25. 11. 2012 09.38
+14
x eror....v določenem delu se v celoti strinjam s tabo, v določenem nikakor. Popolnoma prav imaš, ko praviš, da naj ustavijo psihično nasilje nad moškimi, ker to pogosto rezultira v nasilje nad ženskami. Moški je danes potisnjen v kot. Ne sme nič narediti, nič reči, velja samo tisto kar rečejo ženske. To je narobe. ČE bi ženske pogosteje prisluhnile moškim in jih probale razumeti, bi bilo veliko bolje. Žal radikalni feminizem uničuje družbo, je kot rak, ki vse razžira, celo ženske same. Ne strinjam pa se, da se z nasiljem odgovori na nasilje. Prav bi bilo, da bi moški začeli bolj naglas govoriti o tem in zahtevati, da družba začne obravnavati tudi nasilje žensk nad moškimi. Vsako nasilje si zasluži, da se ga obravnava enako.
Kapitan Kirk
25. 11. 2012 09.52
+5
to pa je zato, ker si iščete samo avše, ki druga v življenju ne delajo kot pa da skrbijo za nohte in lase ...
x eror
25. 11. 2012 09.56
-1
samo ženska te lako obrne iz normalnega človeka v morlca
Sodnik_Kriv
25. 11. 2012 09.57
+8
če te psihično ženska maltretira jo preprosto odženeš stran?! kaj je tu nelogičnega?
KML
25. 11. 2012 09.59
-5
Zanimiv moški pogled na stvari. Zanima me, koliko sta v življenju prisluhnila ženskim izpovedim. Jaz sem prisluhnila moškim. Šele tako sem počasi spoznavala, da niso vsi grozni in pošasti, kot sem jih sprva doživljala. Da so med njimi tudi krasne osebe in da je takšnih krasnih moških pravzaprav zelo veliko. Če bosta prisluhnila ženskam, se bo morda tudi vama odprl drugačen, nov pogled. Zagotovim vama, da to nima nikakršne zveze s feminizmom in enakopravnostjo. Morda naša družba na površju izgleda v očeh nekaterih enakopravna, a smo od enakopravnosti in enakovrednosti vsakega slehernega posameznika še zelo, zelo, zelo daleč.
tomi.passion@gmail.com
25. 11. 2012 10.02
+12
KML, ZDAJ JE ČAS DA SE GLEDE TEGA PRISLUHNE MOŠKIM. KAR SE TIČE NASILJA, SE VSE PODREJA ŽENSKAM. SI POMISLILA, DA NA SVETU NE OBSTAJA ENA ORGANIZACIJA, EN SAM MEDNARODNI DAN, ENA SAMA RAZISKAVA IN NITI EN SAM PLAKAT, KI BI OPOZARJAL NA NASILJE ŽENSK NAD MOŠKIM? ZATO JE ZDAJ ČAS, DA SE PRISLUHNE TUDI MOŠKIM.
KML
25. 11. 2012 10.03
+4
Pa še to. Kot otrok sem jih fasala vsakokrat, ko je oče prišel živčen iz službe. Zaradi njegovega odgovornega položaja je bilo to velikokrat. Stres na delovnem mestu je sproščal nad nami. Ne mati, ne sestra ne jaz si nismo upale niti pisniti. Vsakokrat, ko smo slišale ključ v vratih, smo utihnile in čakale na usodo. Ki je bila odvisna od tega, kakšne volje bo vstopil.
KML
25. 11. 2012 10.09
+1
tomi, tukaj govoriš malce na pamet. Z izjemo organizacij, ki eksplicitno pomagajo ženskim žrtvam nasilja, takšne organizacije ne diskriminirajo na podlagi spola. In pomagajo vsem žrtvam nasilja, ki se nanje obrnejo. V enem od komentarjev omenjam spiralo nasilja. Predlagam, da si pogledaš, kaj to je. In da poiščeš literaturo o krogu nasilja. Več je v angleščini, a vem, da admi briše, kar je napisano v drugih jezikih.
tomi.passion@gmail.com
25. 11. 2012 10.14
+5
KML, POVEJ MI KATERA ORGANIZACIJA SE JE KDAJ JAVNO ZAVZELA ZA USTAVITEV NASILJA ŽENSK NAD MOŠKIMI. POVEJ MI, KJE LAHKO NAJDEM ENO RESNO RAZISKAVO, KI ZAJEMA PODATKE O NASILJU ŽENSK NAD MOŠKIMI.
KML
25. 11. 2012 10.19
-3
tomi.passion@gmail.com
25. 11. 2012 10.23
+3
In ja, tipični ženski odgovor. Ko se vas postavi v kot, rečete Pogooglaj. Sem že in celo Google na najde ene same resne raziskave. Torej je s to sliko o nasilju res nekaj narobe, aj se prikazuje izrazito enostransko. Ženske pa se jo oklepate kot pijanc plota, ker veste, da dokler je statistika enostranska, lahko z njo manipulirate.
KML
25. 11. 2012 10.36
-2
Odgovorila sem ti pogooglaj, ker je na tebi, da prevzameš odgovornost zase. Pogooglaj, in boš veliko našel. Večinoma so članki v angleščini. Predvidevam, da znaš dovolj angleško, da si boš znal sam pomagati. Glede na to, da nisi prisluhnil nobenemu mojemu dobronamernemu odgovoru in da trmasto vztrajaš pri svojem, ni na meni, da ti dodatno namenjam energijo, ki jo boš zavrgel.
tomi.passion@gmail.com
25. 11. 2012 10.38
+1
KML, ne obračaj stvari in ne izmotavaj se ven. TI mi povej za eno resno mednarodno raziskavo na to temo. Jaz sem ti povedal, da je nisem našel. Kako neverjetne ste ženske, ko vam zmanjka argumentov, takoj postanete sovražne, užaljene, žaljive. Torej, povej mi, kje lahko najdem eno resno raziskavo na temo nasilje žensk nad moškimi. Hvala!
KML
25. 11. 2012 10.59
+2
Žaljiv, sovražno nastrojen in nesramen si ti. Pogooglaj - violence against men. Zadetkov ogromno. Poglej si pod posamezne povezave, beri in boš našel dodatne navedbe, imena raziskovalcev. Če ti je do tega, jih kontaktiraj. Naravnost absurdno je, da trdiš, da je najhujša oblika nasilja ta, da ti je neka ženska nekajkrat siknila nazaj (na tej točki se mi počasi dozdeva, da si jo do tega morda celo pripravil), da je to dosti hujše od na primer nasilja nad ženskami, ko je eden izmed naslovnih člankov na temo okrutnega posilstva ženske.
Sodnik_Kriv
25. 11. 2012 09.10
+16
Tipi ki tepejo ženske so navadni strahopetci in slabiči nič drugega!
tomi.passion@gmail.com
25. 11. 2012 09.21
+14
Kaj pa v primeru, da ženska provocira tipa in ga namenoma sama prva udari in začne nato tolči po njem, pa jo on udari nazaj, torej v samoobrambi? Je še vedno strahopetec in slabič? Zanima me tvoje mnenje?
Sodnik_Kriv
25. 11. 2012 09.52
+2
evo ti bom še na roko šou! če te ženska udari iznenada nepričakovano evo boxom! je nazaj nebi udaru sam nagnau bi jo stran od sebe! najlažje je vrnat to zna vsak!
Sodnik_Kriv
25. 11. 2012 09.56
+1
a sodeč po tvojem komentarju bi ti žensko nazaj udaru? taki ste res slabiči in strahopetci! če te ženska udari te nespoštuje zato ker te izkoršča in ve da je nebi nazaj uradu zato jo pač naženeš stran od sebe! tipi ki pa svojo jezo stresejo nad žensko pa tk brezveze sploh kej govorit in ženske ki provocirajo svoje tipe sploh niso ženske! sam tolk
Nina Nubia 1
25. 11. 2012 10.00
-2
TOMI pametnejsi odnehameni!!! ali te lahko zenska udari stako mocjo kot ti njo?? ce te kaki krepak varnostnik malo udari,zakaj mu ne vrnes??glavo das dol in odides!
Sodnik_Kriv
25. 11. 2012 10.03
-8
tomi.. sori ampak nepozna primera da bi ženska tepla tipa in da bi ta nazaj v samoobrambi udaru nazaj! razen če si res 30kg težek pa ti drugega nepreostane! kajti ženska pa res nima udarca k nek bokser no! in ja še vedno je strahopetec in slabič če udariš žensko nazaj če ta prva tebe!
tomi.passion@gmail.com
25. 11. 2012 10.10
+10
NINA NUBIA, PRAVKAR SI REKLA DVE NEUMNOSTI. PO TVOJEM BI MORAL MOŠKI MIRNO POŽRETI, ČE GA ŽENSKA UDARI. TOREJ SMO PRIŠLI DO TEGA, DA JE SPREJEMLJIVO, ČE ŽENSKA UDARI MOŠKEGA, NESPREJEMLJIVO PA JE, ČE MOŠKI UDARI ŽENSKO. IN NE RAZUMEM PRIMERJAVE Z VARNOSTNIKOM. ČE JE ŽENSKA TOREJ ŠIBKEJŠA, NAJ TOREJ RAZMISLI, NA KOGA DVIGA ROKO. JASNO, NE TOLERIRAM TUDI TEGA, DA MOŠKI UDARI ŽENSKO. SODNIK_KRIV...TOREJ TOLERIRAŠ NASILJE NAD MOŠKIM, KI MORA MIRNO POŽRETI ŽALJIVKE IN UDARCE ŽENSKE. KJE IN KDAJ SI TI IZGUBIL SVOJA JAJCA? DAJ POSTAVI SE ZASE. NIKAKOR NE TOLERIRAM NASILJA NAD ŽENSKAMI, AMPAK ČE ŽENSKA DVIGNE ROKO NAD MENE PRVA, JIH BO DOBILA NAZAJ IN TO ISTO VELJA ZA MOŠKE. NE GLEDE NA TO ALI SEM MOŠKI, NAD MENE NIMA NIHČE PRAVICO DVIGAT ROKE IN NASILJE JE NASILJE. SAJ NI ČUDNO, DA JE SVET TAKO ZAŠEL, KO VAS JE PA TOLIKO MOŠKIH BREZ JAJC IN SAMOSPOŠTOVANJA....SAMI MAMINI SINKOTI, KI SE PODREJAJO ŽENSKAM.
Morana7
25. 11. 2012 10.24
-4
Tomi v takem primeru je veza dosegla dno in v kolikor želiš ohranit nekaj samospoštovanja spakiraš in greš...ker ta ženska te že dolgo ne ljubi...če pa ti nimaš poguma naredit koraka v svoje dobro pa ne vem točno kdo ti je kriv..jaz to ne bi prenašala pa če na cesti spim....to prenašat ni normalno to je sadomazo. Zdaj če nisi finančno preskrbljen da bi si sobo najel imaš ziher kako žlahko...zdaj če ponos ovira ...te zopet sprašujem kdo ti je kriv ? Za svojo srečo si v največji meri odgovoren sam..ne pa neka ženska tam ki očitno nima kančka spoštovanja več do tebe.Ko boš šel verjemi da te ne bo okol iskala pa ti grozila iz tega kar si napisal bo zanjo tvoj odhod to kar želi.
KML
25. 11. 2012 10.25
-5
tomi, poglej v svojo družino in spoznal boš, od kod tvoji vzorci, ki ti očitno prinašajo dodatno bolečino v življenju. Zame je odgovor z udarcem ali s kakršnokoli obliko nasilja izraz nemoči. Če nočem imeti opravka z osebo, če je oseba z mano nespoštljiva, ni vredna, da ima z mano stike oziroma odnos. Pa naj se krega sama s seboj, če hoče. Ne pozabi, nasilje rodi nasilje. Dejstvo.
KML
25. 11. 2012 10.30
-5
Rada bi dopolnila Morano7. Oseba (ženska ali moški, v tvojem primeru ženska), ki tako ravna, ne spoštuje niti sebe, zato ne more spoštovati tebe in zato te ne more ljubiti. Če se ti zdi, da je v svojem srcu biser, in če se ti da z njo ukvarjati (pod pogojem, da tega ne počneš, ker imaš rešiteljski kompleks), ji lahko postaviš pogoj, da mora na terapijo ali da gresta skupaj na terapijo. Vztrajati v takšnem odnosu ni smiselno, je pa zelo boleče. Smisel življenja pa ni v tem, da trpimo, temveč da živimo.
tomi.passion@gmail.com
25. 11. 2012 10.32
+1
Morana7 in KML...torej vidve zagovarjata tezo, da mora biti moški ponižan in s spuščeno glavo oditi. Zakaj? Z eno besedo pa niste obsodile nasilja. Torej, če vajino mnenje obrnem, če ženska pač faše batine, naj preprosto tiho gre.
KML
25. 11. 2012 10.44
+3
Ženske, ki zmorejo, preprosto odidejo. Če bi resnično vsaj kaj prebral na to temo, kot se hvališ, da si, bi vsaj to vedel. Kaj imaš od tega, da vztrajaš v nasilju? Želiš dokazati svoj prav? Ali želiš samo boljše življenje zase, proč od nasilja? Kje je tu ponižanje? V tem je odgovor, ko rečeš: Na to ne pristajam več. To zame ni življenje. Zaslužim si nekaj boljšega. Ko to zmoreš, ne odideš ponižan in s spuščeno glavo, temveč ponosen, ker si zmogel moč zavzeti se zase in oditi.
Morana7
25. 11. 2012 10.48
+5
A se imaš ti sploh rad ?? Ali si res samo en sprevržen sadomazo ?? Ja itak da greš ...spokaš in greš ker tam ni mesta zate..kaj ti ni jasno ? Ta oseba te nima rada pika konec zgodbe...zgeda ti je lažje ostat in čakat da se še ti spremeniš v žival in udariš nazaj...ja stari pametnejši odneha zato govorive o odhodu......zakaj vendar bi tvegal poškodbe ali pa da ti koga resno poškoduješ ko pa je tako preprosto..vsaj v zdravem umu...ti pomojem nisi ćisto pri sebi da takšne pišeš.
mehka pupa
25. 11. 2012 08.49
+23
Nasilje je povsod obsojanja vredno, pa naj bo to nad ženskami, moškimi, otrocmi, živalmi; zakaj vedno neko skupino previligirajo;
tomi.passion@gmail.com
25. 11. 2012 08.57
+14
Drži. Vedno sem bil proti nasilju nad ženskami in nasilju na sploh, a kadarkoli sem vprašal, zakaj se o nasilju nad moškimi ne želi govoriti nič, so ženske ponorele in niso želele slišati nič o tem. Žal je pogsto nasilje tudi klic na pomoč med moškimi. Ker ga družba ne želi poslušati, drži to jezo, strah in občutek manjvrednosti v sebi, dokler ne poči. Tako pogosto pride do nasilja, tudi nad ženskami. Če bi se mnogim ženskam res šlo proti nasilju, bi morale prisluhniti tudi moškim. Tako pa se jim mnogim gre žal le za privilegije.
Morana7
25. 11. 2012 10.18
-5
Šovinist pričakuje posluh žensk za svoje potrebe ?? Ta je pa dobra ...najprej razčisti sam s sabo obišči neko strokovno pomoč potem se pa javi.
tomi.passion@gmail.com
25. 11. 2012 10.33
+0
Morana7 predvsem si najdi že moškega, boš manj obremenjena.
Morana7
25. 11. 2012 10.50
+2
Imam pretežno srečno razmerje že 11 let .....torej svetuješ da si omislim še enega za poleg ? Sori veš poligamija pa ni zame eden mi več kot zadostuje.
tomi.passion@gmail.com
25. 11. 2012 08.14
+15
Sem proti nasilju nad ženskami. Toda zakaj se še vedno nič ne govori o nasilju nad moškimi? Svetujem, da v Youtube vpišete: Reaction To Women Abusing Men In Public in pozorno spremljajte ta video.
Morana7
25. 11. 2012 10.14
-3
Zgleda imamo tebe zato tu ...nima veze o kom je govora...moški najbolj trpi.
vlak
25. 11. 2012 08.10
+9
Tista ženska,ki je občutila nasilje je včasih zanje težko spregovoriti zaradi sramu in ponovnega nasilja.Mislim,da v današnjih časih ženske prej spregovorijo,kot mnogo let nazaj.
weinheim
25. 11. 2012 07.55
-8
že tako so ženske bolj ranljive kot moški ,veliko narodov pa ima povsem neprimeren odnos do žensk,kar še poslabšuje njihov položaj. Lepo je biti ženska,a prepogosto zelo težko.
tomi.passion@gmail.com
25. 11. 2012 08.25
+16
mehka pupa
25. 11. 2012 08.51
+12
weinheim
25. 11. 2012 09.40
+0
moški komentarji,ker zopet ne razumejo bistva.....in zaradi takšnih imajo ženske probleme,ne zaradi samopomilovanja.Ni problem za ženske,ki so neodvisne od moških,je pa problem tam kjer že zaradi kulture in drugih razlogov ne morejo biti,zato posploševati v tem primeru ....???!!!
Morana7
25. 11. 2012 10.10
-3
Tomi bi moral dobit neko priznanje za najbolj trpinčenega moškega da bi bil mir...res če cel rale forum okol obrnemo je on najbolj bogi..pravzaprav ne vem več če je to sploh on...deluje mi kot ena nemočna ženska.