Tujina

SPS odrekla poslušnost Miloševiću

Beograd, 16. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izvršni odbor Socialistične stranke Srbije je zavrnil Miloševićevo zahtevo po strankini podpori kandidaturi Šešlja za srbskega predsednika, jugoslovanski predsednik Koštunica pa bo svojo kandidaturo najverjetneje potrdil v naslednjih dneh.

Miloševićev poziv ni dobil podpore v njegovi stranki
Miloševićev poziv ni dobil podpore v njegovi stranki FOTO: Reuters

Izvršni odbor Socialistične stranke Srbije (SPS) je odrekel poslušnost svojemu predsedniku Miloševiću, ki je stranko pozval, naj podpre vodjo Srbske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešlja kot skupnega kandidata na septembrskih predsedniških volitvah v Srbiji.

Izvršni odbor SPS se je odločil izbrati svojega kandidata za predsedniške volitve 29. septembra, največ možnosti pa pripisujejo Milutinu Mrkonjiću. Igralec Velimir Bata Živojinović je namreč namige o kandidaturi že zavrnil. Odločujočo besedo o kandidatu bo imel glavni odbor stranke v soboto, ko naj bi o svojem kandidatu odločala tudi vladajoča koalicija DOS.

Tudi Koštunica v predvolilni boj

Vojislav Koštunica naj bi v kratkem potrdil kandidaturo
Vojislav Koštunica naj bi v kratkem potrdil kandidaturo FOTO: Reuters

Srbski premier Zoran Đinđić je v pogovoru za srbski časnik Vreme dejal, da bo "brez težav" lahko sodeloval s Koštunico, če bo ta postal srbski predsednik. "Tuji tisk je pisal o tem, da bo Koštunica v primeru zmage razpustil skupščino, razglasil izredno stanje in bo izbruhnila kriza. Vendar so tovrstna pisanja preprosto brez podlage," pravi Đinđić.

Predsednik Državljanske zveze Srbije (GSS) in jugoslovanski zunanji minister Goran Svilanović pa je napovedal, da bo njegova stranka podprla predsedniško kandidaturo podpredsednika jugoslovanske vlade Miroljuba Labusa.

GSS ocenjuje, da bi Labusova zmaga omogočila stabilizacijo srbske vlade. "Koštunica na položaju predsednika skupne države, Đinđić kot predsednik srbske vlade in Labus kot predsednik Srbije bi tvorili trikotnik, ki bi omogočal premostitev političnih razlik," je dejal Svilanović za novosadski tednik Libertatea.