Tujina

Sprti strani v Ukrajini brez napredka o premirju, izmenjali bosta le ujetnike

Minsk, 25. 12. 2014 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na mirovnih pogovorih med ukrajinsko vlado in samooklicanimi oblastmi v Lugansku in Donecku so dosegli dogovor o izmenjavi ujetnikov. Tako bodo zamenjali 150 kijevskih vojakov za 225 proruskih separatistov.

Ukrajinski vojaki
Ukrajinski vojaki FOTO: Reuters

Udeleženci sredinih mirovnih pogajanj za razrešitev ukrajinske krize, ki so potekala v Minsku, so vendarle dosegli nek napredek - dosegli naj bi sporazum o izmenjavi ujetnikov med proruskimi separatisti in ukrajinskimi silami.

"Pogovori v Minsku se nadaljujejo in prehitro je še govoriti o kakršnem koli sporazumu," je danes povedal vodja samooklicane republike Doneck Aleksandar Zaharčenko.

"Edino, kar lahko rečem je to, da smo uspeli doseči sporazum o izmenjavi zapornikov po načelu 'vsi za vse'," je dejal.

Samooklicani republiki Lugansk in Doneck sta pripravljeni zamenjati 150 kijevskih vojakov za 225 oseb, med katerimi je večina civilistov, ki jih zadržujejo ukrajinske oblasti, še navaja ruska tiskovna agencija.

Pogovori med predstavniki Kijeva, Moskve, proruskih separatistov ter Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so se sicer v sredo zaključili po petih urah pogovorov. Ali se bodo nadaljevali tudi v petek, kot je bilo načrtovano, še ni povsem jasno.

Ob vprašanju izmenjave ujetnikov so imeli na programu tudi pogovore glede dostave humanitarne pomoči na konfliktnih območjih na vzhodu Ukrajine, ki jih nadzirajo proruski separatisti. Med temami naj bi bil tudi umik težkega orožja. Rusija in separatisti pa od Ukrajine zahtevajo konec gospodarske blokade separatističnih regij Doneck in Lugansk.

Pogajanja so "zelo težka" in trenutno potekajo preko videokonference, je še povedal Zaharčenko. Tudi vodja sosednje samooklicane republike Lugansk Igor Plotnicki je potrdil, da pogovori potekajo.

"Pomembno je, da se pogovori nadaljujejo in obstaja podlaga za domnevo, da bodo pogajanja kmalu sklenjena," pa je danes po navedbah nemške tiskovne agencije dpa dejal tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
25. 12. 2014 18.25
+8
Ne bo premirja, ker je Washington dal Kijevski hunti za 350000$ $ orožja.
hladni_tus
25. 12. 2014 18.19
-3
pričakovati, da bi rusi držali besedo, je popolna iluzija ... tako, kot so med srbsko agresijo na Hrvaško in BiH naivneži pričakovali, da bodo morda srbi kdaj držali svojo besedo
+0
To pa ni poštena menjava... 225 za 150...
Viggen
26. 12. 2014 11.50
+4
Mogoče nisi videl, da je večina civilistov.
.jest
27. 12. 2014 15.37
+2
Taki vidijo samo tisto, kar jim napiše zahod. Ne znajo misliti po svoje.
Infraping
25. 12. 2014 17.59
-2
Torej nobena od teh dveh držav nekak ni za nenacionalni new world order, al ka je to potem?
Infraping
25. 12. 2014 17.51
+2