Tujina

Sprožili preiskavo: je Luksemburg McDonaldsu omogočil ugodno davčno obravnavo?

Bruselj, 03. 12. 2015 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija je v povezavi z afero LuxLeaks sprožila preiskavo ameriške verige s hitro prehrano McDonald's. Zanima jo davčna shema, ki jo je bila v Luksemburgu deležna ena najbolj znanih svetovnih prehranskih verig.

Evropska komisija je v povezavi z afero LuxLeaks sprožila preiskavo ameriške verige s hitro prehrano McDonald's. Zanima jo davčna shema, ki jo je bila v Luksemburgu deležna ena najbolj znanih svetovnih prehranskih verig. V podjetju vztrajajo, da spoštujejo vse davčne zakone in pravila v Evropi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Preiskava bo odgovorila na vprašanje, ali so luksemburški organi dali McDonald'su prednost.
Preiskava bo odgovorila na vprašanje, ali so luksemburški organi dali McDonald'su prednost. FOTO: Reuters

Komisija je začela formalno preiskavo v zvezi z davčno obravnavo McDonald'sa v Luksemburgu, njeno predhodno stališče pa je, da bi lahko Luksemburg McDonald'su omogočil ugodno davčno obravnavo, s čimer bi bila kršena pravila EU o državni pomoči, so pojasnili v Bruslju.

Komisija bo zlasti ocenila, ali so luksemburški organi selektivno odstopali od določb nacionalne davčne zakonodaje in sporazuma o izogibanju dvojnemu obdavčevanju, ki ga je Luksemburg sklenil z ZDA, in tako dali McDonald'su prednost, ki ni na voljo drugim podjetjem v primerljivem dejanskem in pravnem položaju, so zapisali.

"Namen sporazumov o izogibanju dvojnemu obdavčevanju med državami je to, da se izognemo dvojni obdavčitvi - ne to, da upravičimo dvojno neobdavčitev," je poudarila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Iz McDonald'sa so v izjavi že sporočili, da "spoštujejo vse davčne zakone in pravila v Evropi ter plačujejo precejšen obseg davka na dobiček podjetij". Med letoma 2010 in 2014 naj bi plačali več kot dve milijardi dolarjev davkov. Prepričani so, da se bo preiskava zaključila v njihovo korist.

Evropska komisija je po razkritju afere LuxLeaks lani že sprožila več preiskav. Številne pomembne multinacionalke so bile namreč v skladu s skrivnimi dogovori z luksemburškimi oblastmi deležne nižjih davkov, v nekaterih primerih celo le enoodstotnih.

McDonald's je četrta ameriška multinacionalka, ki je zaradi takšnih praks pristala pod drobnogledom Bruslja. Pred njim so se lotili tudi kavarne Starbucks, ki je bila ugodnosti deležna na Nizozemskem, tehnološkega giganta Apple, ki je imel dogovor z Irsko, in trgovskega velikana Amazon, ki je davke plačeval v Luksemburgu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nemojte
03. 12. 2015 18.38
+3
luksemburg je najbolj skorumpirana članica eu-ja, tam tudi ni biloterorističnih napadov napadov(?!), juncek se pa ob vsaki priložnosti primitivno norčuje iz vseh nas,.....
aaaaaa122121
03. 12. 2015 18.29
+1
prepovedat macdonalds v evropi, itak prodajajo samo strupe, pa moras biti res prov deb... da zavijas v to greznico imenovano macdonalds, no pa napadite otroci
skorumpiranpolitik
03. 12. 2015 18.11
20 miljonov ojrov!
skorumpiranpolitik
03. 12. 2015 18.04
+1
A tu pri teh hamburgerjih je Junker tud provizijo pokasiral?
LLLEPI
03. 12. 2015 21.50
Tudi pa ne samo on jih je se veliko taksnih v Bruslju
skorumpiranpolitik
03. 12. 2015 17.52
+2
Slovenclji požrete vMC Donaldsu za 20 milijonov! Kdaj boste bojkotirali to ameriško žretje in začeli hoditi na slovenske brgerjE?
jestpia
03. 12. 2015 15.55
+6
a ni bil juncker predsednik vlade luksemburga, ko se je to zgodilo?
razocarani
03. 12. 2015 15.59
+6
barabe se vedno znajdejo ,,ja davki so samo za male ljudi ,predvsem je v tem zeloooo dobra nasa drzavica ,,ko je treba siromaceca olupit ji gre res dobro od parkljev ,,
LLLEPI
03. 12. 2015 21.53
To pa zato ker je mali clovek tiho in placa.Treba se jz upret.Naravna bogastva zemja voda zrak rudnine so od vseh ne samo od pescice ki si jih je prisvojila in jih preprodaja;