Tujina

Podnebni vrh brez večjega napredka

Koebenhavn, 16. 12. 2009 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
5

V Koebenhavnu za zdaj niso dosegli občutnega napredka. Na vrh medtem prihaja vse več svetovnih voditeljev, ki bodo vajeti pogajanj prevzeli v svoje roke. Kot kaže, je do globalnega sporazuma o boju proti podnebnim spremembam še daleč.

Danski premier Lars Lokke Rasmussen
Danski premier Lars Lokke Rasmussen FOTO: Reuters

Predsednica podnebne konference v Koebenhavnu, sicer tudi nekdanja danska ministrica za okolje in najverjetnejša bodoča evropska komisarka za podnebne spremembe Connie Hedegaard je odstopila s položaja, poroča tiskovna agencija Reuters. Njen stolček je prevzel danski premier Lars Lokke Rasmussen. Hedegaardova je zanj dejala, da je primernejša izbira za ta položaj.

Še naprej bo vodila pogajanja, danski premier pa jo je imenoval za svojo posebno predstavnico. Razložila je, da gre le za proceduralno vprašanje. Reuters dodaja, da so jo afriški predstavniki kritizirali, saj naj bi bila pristranska in naj bi med pogajanji dajala prednost bogatim državam.

Connie Hedegaard
Connie Hedegaard FOTO: Reuters

Sicer v Koebenhavn prihaja vse več svetovnih voditeljev, ki bodo v četrtek in petek sodelovali na podnebnem vrhu. Rasmussen naj bi tako v naslednjih dobrih dveh dneh skušal v dialogu s skoraj 120 svetovnimi voditelji, med njimi bo tudi slovenski premier Borut Pahor, doseči dogovor, ki naj bi vodil v celovit globalen režim za spopadanje s podnebnimi spremembami.

Razhajanja glede izpustov toplogrednih plinov

Že kar nekaj časa namreč vsi znaki govorijo v prid temu, da bo izid Koebenhavna najverjetneje okviren političen sporazum, ki ga bo treba kasneje, verjetno že v prihodnjem letu, nadgraditi v širši pravno zavezujoč sporazum. Vendar pa tudi določila okvirnega dogovora, ki je v primerjavi z dosedanjimi obsežnimi pogajalskimi predlogi sporazuma sorazmerno kratek dokument, še zdaleč niso usklajena. Odprta ostajajo vsa najbolj sporna vprašanja.

Glede pomoči državam v razvoju še vedno ni enotnega dogovora.
Glede pomoči državam v razvoju še vedno ni enotnega dogovora. FOTO: Reuters

Še vedno ostaja razkorak med razvitimi državami in državami v razvoju glede zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov. Razvite države ne pristajajo na večje zmanjšanje emisij od že predstavljenih zavez, še posebej ker v ameriškem kongresu najverjetneje vse do pomladi prihodnje leto ne bodo sprejeli podnebne zakonodaje, ki bo uzakonila zmanjšanje izpustov v ZDA za najverjetneje skromne štiri odstotke glede na leto 1990. Države v razvoju pa vztrajajo na zgodovinski odgovornosti bogatih za sedanjo koncentracijo izpustov v ozračju in ne popuščajo pred pritiski razvitih, da bi sprejele bolj jasne zaveze o zmanjšanju izpustov in ne zgolj prostovoljne napovedi.

Koliko pomoči državam v razvoju?

Poleg tega še vedno ni jasnih določil glede mednarodne javnofinančne pomoči državam v razvoju za spopadanje s podnebnimi spremembami. Razvite države so v zadnjih dneh predlagale, da bi v tem obdobju za pomoč državam v razvoju pri spopadanju s podnebnimi spremembami namenili skupno 30 milijard dolarjev, voditelji držav in vlad EU pa so minuli teden napovedali, da bo EU skupno namenila 7,2 milijarde evrov oz. približno tretjino zneska. Svoje je dodala tudi Japonska, ki bo revnim državam do leta 2012 namenila 15 milijard jenov (115 mio evrov) zasebnih in državnih sredstev.

Okoljevarstveniki in razvijajoče se države pozivajo k vsaj 150 milijard dolarjev letne pomoči razvitih po 2012.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bohem
17. 12. 2009 11.43
@tramih 16.12.2009, 23:58 ...Kdaj si bodo lastili zrak? _________________________ Lahko bi rekli, da si ga s tovrstnimi pogodbami in davki pravkar začenjajo lastiti. V glavnem, najedli in napili so se, slikali, rokovali in trepljali po rami tudi, še kak ogled mesta in hiter skok po spominke za domače in je prestižna ekskurzija v Koebenhavnu konkretno izpeljana. Briga jih za podnebne spremembe, saj udeleženci niso nikakršni strokovnjaki za okolje, temveč politiki - tam so le zaradi rezanja ogromne pogače, v pričakovanju, da jim pade kaka drobtina v žep.
erikferfoljo
17. 12. 2009 11.40
bando zelenoritsko poslat delat kaka fizična dela, da se bodo manj delali pametni
YesNo
16. 12. 2009 23.58
V eni uri sonce pošje na planet Zemljo več energije kot je človeštvo porabi v enem letu. Torej je to matematično 1/8766-tina oziroma pavšalno gledena za zadnjih 100 let 100/8766-tin. To ni dovolj energije, da bi se globalno lahko poznalo na temperaturi. Strinjam se, da je treba omejiti onesnaževanje s težkimi kovinami in plini, vendar je CO2 tukaj hrana za rastline in plin ki ti speni pivo, gazirane pijače mineralno vodo. Strah me je visokih stroškov povezanih z davki, ki jih dobimo pravgotovo. Zato sem skeptik, ker se nekateri zelo znajdejo kot npr. Al Gore, ki ima tudi v lasti veliko podjetij, ki prodajajo odpustke za CO2. Kaj misliš mu gre res do čistega planeta ali pa je samo zružil prijetno s koristnim. Že danes plačujemo takso za obremenjevanje vode, tudi če zalivaš vrt! Vodni viri so že državna last po priporočilih WTC-ja. Kdaj si bodo lastili zrak?
YesNo
16. 12. 2009 23.49
Pahorja jim pošljemo, da jim naredi čudovit dan.
skydrol7
16. 12. 2009 18.37
do nekih drasticnih resolucij sigurno ne bo prislo upam za neki skupni manifest kjer se vodilne drzave obvezejo za znizanje emisij in izpustov v ozracje da ne bo samo veliko vrocega zraka v nastopu delegacij brez konkretnega rezultata...