Tujina

Spregovoril v slovenščini

Rim/Betlehem, 25. 12. 2006 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

'Božje dete naj vam podeli svoj blagoslov,' je papež v poslanici mestu in svetu voščil slovenskim vernikom.

Papež je voščil tudi v slovenščini
Papež je voščil tudi v slovenščini FOTO: Reuters
Rode spremljal papeža

Papež je vernike - zbralo se jih je več deset tisoč - nagovoril z lože na Trgu svetega Petra. Ob tem sta ga, kot je že v navadi, spremljala dva kardinala, tudi Franc Rode.

Papež Benedikt XVI. je pred množico vernikov na rimskem Trgu svetega Petra prebral tradicionalno božično poslanico mestu in svetu, 'urbi et orbi'. Opozoril je, da je v dobi, ko se vsi sklicujejo na solidarnost, naprednost in mir za vse, po svetu še vedno vse polno vojn in nasilja.

Vernikom po svetu je za božič voščil v številnih jezikih, med njimi prvič tudi v slovenščini, z besedami: "Božje dete naj vam podeli svoj blagoslov."

Za Benedikta XVI. je to drugi božič, odkar je postal papež. Lani je na razočaranje številnih vernikov po svetu voščilo v različnih jezikih močno skrajšal.

Med polnočnico se je spomnil otroka

Papež se je ob božiču spomnil otrok
Papež se je ob božiču spomnil otrok FOTO: Reuters

Sveti oče je med polnočnico poudaril, da bi morala podoba Jezuščka v jaslih vsakogar spomniti na revne, zlorabljene in zapostavljene otroke po vsem svetu. "Otrok Betlehema usmerja naš pogled k vsem otrokom, najbolj k tistim, ki trpijo in so zlorabljani, naj bodo rojeni ali nerojeni," je dejal in s tem znova izpostavil cerkveno nasprotovanje splavu.

79-letni sveti oče je polnočno mašo vodil pred 10 tisoč verniki v vatikanski baziliki svetega Petra. Na tisoče vernikov je mašo spremljalo tudi na trgu pred cerkvijo, več milijonov ljudi pa je papeževim besedam prisluhnilo pred televizijskimi sprejemniki.

Polnočnica v Vatikanu
Polnočnica v Vatikanu FOTO: Reuters

Papež je tudi obsodil prekomerno porabništvo, ki, kot pravi, velikokrat zasenči pravi pomen božiča. "Med prazničnimi pojedinami v teh dneh se spomnite Gospodovih besed: Ko pripravljate večerjo, ne vabite tistih, ki bodo v zameno povabili vas, raje povabite tiste, ki jih nihče drug ne in ki vas ne morejo povabiti," je dejal in dodal, da isto velja tudi za obdarovanje.

Molitev v arabščini

Član kongregacije je med polnočnico prebral molitev v arabščini, nov poskus papeža za zbliževanje z muslimanskim svetom. V njej je Boga prosil za 'dialog, medsebojno razumevanje in sodelovanje' med verniki vseh treh velikih monoteističnih religij - krščanstva, islama in judovstva.

Zvonovi bili za mir

Medtem ko se je v Rimu trlo ljudi, je Betlehem, kjer se je po verovanju kristjanov rodil Jezus Kristus, sameval. Zaradi napetosti med različnimi palestinskimi frakcijami, izraelskih omejitev potovanj in gradnje tako imenovanega varnostnega zidu se je v mesto prebilo veliko manj vernikov kot v letih, ko je vladal mir. Da bi se ta spet vrnil, je bilo zato glavno sporočilo tamkajšnjih molitev.

Maše v Betlehemu se je udeležil tudi palestinski predsednik
Maše v Betlehemu se je udeležil tudi palestinski predsednik FOTO: Reuters

Več sto romarjev se je zbralo na mestnem trgu, številni so obiskali tudi cerkev Jezusovega rojstva. Polnočnice se je udeležil tudi palestinski predsednik Mahmud Abas, vodil jo je jeruzalemski latinski patriarh Mišel Sabah. V pridigi je pozval h koncu palestinsko-izraelskega nasilja in obnovitvi mirovnih pogovorov.

Zaradi nasilja trpi turizem, ki je bil glavna gospodarska panoga v Betlehemu, zaradi izraelskih omejitev številni prebivalci ne morejo v službe v Jeruzalem in Hebron. Revščina je zato vse hujša, prebivalci zapuščajo mesto, kljub svečanemu vzdušju pa je tudi božič bolj žalosten kot ponavadi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maycha_freaky
26. 12. 2006 13.01
citiram: some1 | 25.12.2006 | 16:36 hehe dokazi da bog obstaja vsekakor so. :) in tisti ki dvomite in nimate vere se mi kar malce smilite...kajti da ti toliko veselja, sreče, upanja...ko ti je hudo imaš vedno nekoga..." some1...to si ful lepo napisal..in se strinjam s tabo..točno tako je kot si napisal...veselje sreca upanje...res me veseli da poleg tega morja brezvernikov in takih ki znajo samo žalit..obstajajo tudi taki ki tako razmisljajo..vsa cast... lp..
nekdo...
25. 12. 2006 20.18
Neron in it.sucks2 upam lahko da včeraj nista slučajno stala pri paunočnicah v prvi vrsti pred oltarjem in bla v prva v vrsti za hostjo kot bivši komunisteki
it.sucks2@yahoo.com
25. 12. 2006 20.03
some1 ... u tvoji glavi dogaja ... da si srečen, da maš upanje in da ti gre neka stvar dobro itd ... nima bog s tem veze ... nekaj si govoril o dokazih;) daj no mir;) smešno hihi ....
victoriosus
25. 12. 2006 17.01
Neron, potem ne poznaš delovanje Cerkve. A ni tako, da je vsak človek nedolžen, dokler mu ne dokažejo nasprotno? Edini obsojen je bil g. Frantar, pa punca je študentka psihologije, pred parimi leti se je lepo in veselo slikala z njim, mu torto spekla.... jst pač ne verjamem. V glavnem, upaj si trditi karkoli, ampak nimaš nujno prav. Pravzaprav sploh nimaš prav, ker govoriš iz nevednosti ali o dogajanju pred 500 leti. Nisi objektiven, še manj pa verodostojen.
Neron
25. 12. 2006 16.44
bfras kdo pa govori o veri. Ker vera pa cerkev sta 2 popolnoma različni stvari. Lahko bi celo rekel - nasprotni. Strinjam se s tem, da vsakršno verovanje za vernika prinaša upanje, za cerkev, sploh za RKC pa si upam trditi nasprotno, saj prinaša le zlo in trpljenje. Pa lp
kgb@akcija.net
25. 12. 2006 16.39
no pa predstavi te dokaze:)
Ciril Jazbec
25. 12. 2006 16.36
hehe dokazi da bog obstaja vsekakor so. :) in tisti ki dvomite in nimate vere se mi kar malce smilite...kajti da ti toliko veselja, sreče, upanja...ko ti je hudo imaš vedno nekoga... in naveličam sem izjav da če si veren si neumen itd...sam sem zoisov štipendist...zelo uspešen v vsem... Bog je in ima rad vsakega...tudi tebe. :) Vesel božič in mir. :)
Krbo?
25. 12. 2006 16.25
Ce berem ta komentarje se lahko samo nasmejim. Ni dokazov da bog obstaja pa ni dokazov da bog ne obstaja. To je vsakemu cloveku samemu prepusceno ali verjame ali pa ne. Kaj se pa tice cloveske domislije; kaj bi bilo ce je celo zivljenje kot ga dozivljamo domsilija? kdo pravi da je vse tak, kak mi vidimo, slisimo in cutimo? Dokazano pa je, da je vera zelo pomemben del cloveskega zivljenja, posebaj tam kjer je zivljenje zelo hudo. Vera da upanje. Lp
Tonček Balonček
25. 12. 2006 13.47
Pač po načelu "Ne glej kaj delam ampak poslušaj, kaj govorim!", pa naj gre za pedofilijo, gospodarsko in čustveno izkoriščanje in še kaj. Očitno je to ljudem všeč, sicer si ne bi dovolili nategovanja že 2000 let, s čimer se radi hvalijo. Tudi človeška neumnost je neskončna, zato ni strahu, da bi vero kdo uničil in, bognedaj, izkoreninil. To tudi teoretično ni možno, vsaj dokler bo čovek na tem svetu! Bog pomagaj!
Rijad Proši?
25. 12. 2006 13.43
če se ne motim je sdrago bil župan Brezovice v prejšnjem mandatu, verjetno se je kdaj ,tudi kaj zlagal.
it.sucks2@yahoo.com
25. 12. 2006 13.24
no dragi drago ... a si se že kdaj zlagal? a to spada med smrtni greh?!
sdrago@siol.net
25. 12. 2006 13.20
Verjemite mi, da verjamem tistemu, kar doživljam sam doma, v soseščini, kraju, župniji občini in državi. Pravljicam v filmih in zapisanim pa ne verjamem, saj papir vse prenese. Človeška domišlija pa tudi ne pozna meja.
it.sucks2@yahoo.com
25. 12. 2006 13.11
Sex crimes and the Vatican ... dragi drago ... sej itak vem da si nauš pogledu ... ker si tko veren in si zatiskaš oči ...
it.sucks2@yahoo.com
25. 12. 2006 13.10
pa kwa ti ni jasn ... a misleš da strojane podpiram?! razčisti pri sebi ... preglej poste ...!! ITAK DA OBOJE OBSOJAM!!
sdrago@siol.net
25. 12. 2006 13.09
itsucks2 piše res neverjetno podrobno, kot, da ima lastne izkušnje s tem... Da ni morad kak prfoks na OŠ ali SŠ....
it.sucks2@yahoo.com
25. 12. 2006 10.53
hahaha papež se je spomnil otrok ... SUPER upajmo, da ne na takšen način kot je nabolj razširjen v cerkvi ... z bombončki ... končajo se pa v zakristiji ... na kolenih !!
it.sucks2@yahoo.com
25. 12. 2006 10.52
hahaha papež se je spomnil otrok ... super ... upam da ne na tak način ki je eden izmed bolj standardnih izdar otrok v cerkvi ... sej vsi vemo kakšen!!