Tujina

Sporni silikon so uporabljali zaradi dobička

Marseille, 28. 12. 2011 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ustanovitelj podjetja PIP, za katerim je razpisana tiralica, je priznal uporabo nedovoljenega silikona. Razlog je bil v želji po dobičku. Njegov odvetnik je dejal: "To je morda bedno, a tako pač je. Živimo v kapitalističnem svetu."

Jean-Claude Mas, ustanovitelj francoskega podjetja Poly Implant Prothese (PIP), ki je proizvajalo nevarne prsne vsadke, je priznal uporabo nedovoljenega silikona, je razkril njegov odvetnik Yves Haddad.

Odvetnik Yves Haddad
Odvetnik Yves Haddad FOTO: Reuters
Jean-Claude Mas
Jean-Claude Mas FOTO: Reuters

V podjetju so vedeli, da v proizvodnji uporabljeni silikon ni bil dovoljen za izdelavo prsnih vsadkov. Hkrati pa je poudaril, da ne gre za strupene proizvode in da ni bilo dokazano, da lahko počijo. Razlog za uporabo nedovoljenega silikona je bil po besedah odvetnika želja po dobičku. "To je morda bedno, a tako pač je. Živimo v kapitalističnem svetu," je povedal za časnik Liberation.

72-letni Mas, za katerim je Interpol izdal mednarodno tiralico, na svojem domu v Franciji okreva po operaciji. Zaradi hude poneverbe bo moral predvidoma prihodnje leto stopiti pred sodnika, proti njemu pa so po eni smrti uvedli tudi preiskavo zaradi suma uboja.

Bodo vsadke odstranili 400.000 ženskam?

Francosko ministrstvo za zdravje je sicer že v petek 30.000 ženskam s silikonskimi prsnimi vsadki, ki jih je izdelalo podjetje PIP, preventivno svetovalo, naj jih odstranijo, potem ko so pri osmih ženskah z vsadki ugotovili raka.

Venezuelska vlada pa je v torek sporočila, da jih bodo ženskam brezplačno odstranili. Sporne vsadke naj bi imelo med 300.000 in 400.000 tisoč žensk v več kot 65 državah, predvsem v Južni Ameriki in Zahodni Evropi. V Slovenijo naj jih ne bi uvozili.

Podjetje PIP so lani zaprli, njegove izdelke pa prepovedali, potem ko so ugotovili, da je uporabljalo nedovoljeni silikon, pri katerem je neobičajno visok odstotek poškodb. PIP je bil nekdaj tretji največji proizvajalec silikonskih vsadkov na svetu, proizvedli pa so več kot 100.000 vsadkov na leto.

Do proizvodov podjetja PIP je bila že leta 2000 kritična Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA). Tako je podjetju PIP že takrat poslala pismo, v katerem ga je opozorila na napake in pomanjkljivosti v proizvodnji. Opozorilo se je sicer nanašalo na vsadke, polnjene s soljo, in ne na silikonske vsadke.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
29. 12. 2011 13.46
Za kaj pa drugega, ...nekdo je odkril ti. toplo vodo.
odbogaposlan
28. 12. 2011 18.46
+5
60 milijonov za odstranitev bo šlo pa iz zavarovalne blagajne vseh državljanov, ki jih morajo francozi plačevati zaradi teh neumnic! tudi to je kapitalizem!
odbogaposlan
28. 12. 2011 18.45
+2
no še napište, da je bil pred 30 leti neke vrste mesar ali prodajalec mesa! a je to sedaj z jški kaj drugače!
Krimsky
28. 12. 2011 17.48
+10
Odvetnik se ta trenutek mogoče niti ne zaveda, a njegova izjava bo prišla v zgodovino. Bistva kapitalizma namreč ni mogoče izraziti bolj kratko, jedrnato in slikovito.
S.GOVOR
28. 12. 2011 16.57
+10
\"To je morda bedno, a tako pač je. Živimo v kapitalističnem svetu,\" je povedal za časnik Liberation. - DAJTE MU NOBELOVO NAGRADO ZA RESNICO IN ŠE BOB LETA!!!!