Tujina

Spor med ZDA in Rusijo zaradi Sirije v Varnostnem svetu ZN se poglablja

New York, 18. 09. 2016 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin je v soboto zvečer zapustil izredno zasedanje Varnostnega sveta o Siriji, ki ga je sam sklical, ker mu je veleposlanica ZDA Samantha Power dejala, da gre pri seji le za šopirjenje, polno ciničnega in hinavskega moraliziranja. Rusija pa ZDA očita, da so namesto teroristov bombardirale Asadove sile.

Sirija
Sirija FOTO: AP

Rusija je izredno zasedanje o Siriji sklicala potem, ko so koalicijske zračne sile v Siriji bombardirale položaje armade predsednika Bašarja Asada in pobile več deset vojakov ter ranile več kot 100. Ameriško centralno poveljstvo je bombardiranje prekinilo, ko je dobilo obvestilo od Rusov, da namesto teroristov Islamske države (IS) pobijajo Asadove vojake.

Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin je na ZN dejal, da še nikoli do zda ni bil priča takšni ameriški neobčutljivosti, in pojasnil, da mu je veleposlanica ZDA Samantha Power dejala, da je ne zanima nič, kar želi povedati, ker gre le za šopirjenje. Čurkin je povedal, da je želel s člani Varnostnega sveta deliti resne skrbi, ker je zelo sumljivo, da so se Američani odločili za napad na Asadove sile v tem času.

Powerjeva pa je povedala, da Čurkin še nikoli ni sklical izrednega zasedanja Varnostnega sveta, ko so Asadove sile napadale opozicijo ali zadrževale pomoč obleganim območjem.

Zaradi bombardiranja Asadovih sil je zdaj pod vprašajem premirje, o katerem sta se pretekli teden dogovorila državni sekretar ZDA John Kerry in ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Američani podrobnosti dogovora nočejo objaviti, kar je v soboto kritiziral ruski predsednik Vladimir Putin med obiskom Kirgizije. Dejal je, da Američani še vedno niso sposobni ločiti opozicije od kriminalnih in terorističnih elementov.

O dogovoru je znano, da mora premirje trajati sedem dni, nato bi se moralo začeti sodelovanje ameriških in ruskih zračnih sil v Siriji za usklajene napade na teroriste.

Do zdaj ZDA še niso napadle Asadovih sil

V času premirja napadi na Asadove sile niso dovoljeni, vendar jih ZDA do zdaj tako ali tako niso še nikoli napadle, in sobotno bombardiranje položajev sirske armade v mestu Deir el Zour je bilo prvo od začetka državljanske vojne.

ZDA vztrajajo, da ne bo nobenega sodelovanja z Rusijo, dokler oblegano mesto Alep ne dobi človekoljubne pomoči. ZN pravijo, da dostop do pomoči ovirajo Asadove sile, te pa skupaj z Rusijo krivdo valijo na upornike.

Rusija se je ostro odzvala na napad in tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova je med drugim dejala, da so potegnili grozljiv sklep, da so Američani na strani IS. Čeprav napad ni bil nameren, Rusija meni, da so krive ZDA, ker zavračajo koordinacijo z Rusijo.

Ruska vojska je sporočila, da so napade izvedla štiri letala. Dva lovca F-16 in dve letali za boj proti pehoti in oklepnim vozilom A-10. Ruska vojska ni povedala, ali je šlo za ameriška ali kakšna druga letala, in tudi ameriško centralno poveljstvo govori le o koalicijskih letalih.

Televizija CNN poroča, da so ZDA prek Rusije Siriji izrazile obžalovanje za nenamerno izgubo življenj. Centralno poveljstvo zagotavlja, da so napade takoj prekinili, ko so jih Rusi obvestili, da je tarča napačna.

Vendar je bilo že prepozno, in sirski Observatorij za človekove pravice iz Londona poroča, da je umrlo 83 vojakov, 120 pa jih je bilo ranjenih. Sirska vojska je predtem poročala o najmanj 62 mrtvih in približno 100 ranjenih.

Zračna baza sirske vojske v Deir el Zouru je enklava, obkrožena s silami IS, ki si jo že dlje časa prizadevajo zavzeti. Po zračnih napadih naj bi sile IS potem prav tako napadle položaje sirske vojske. Kakšen je bil razplet, še ni znano.

Za Asadovo vlado je napad jasen dokaz, da so ZDA v Siriji na strani IS in drugih teroristov. Centralno poveljstvo ZDA pa je sporočilo, da bo pregledalo napad in okoliščine ter skušalo iz tega potegniti nauk za naprej.

Iz Pentagona je prišlo sporočilo, da je položaj v Siriji zelo zapleten, saj so razne vojaške sile in milice blizu druga drugi.

"Lokacija napada je na območju, kjer so koalicijske sile že napadale prej. Člani koalicije v skupnem centru za zračne operacije so ruske kolege predhodno seznanile, da bo prišlo do zračnega napada," sporočilo Pentagona prenaša tiskovna agencija AFP.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bover
19. 09. 2016 18.10
+1
Saj je res ze zadnji cas da Putin dobi pravega partnerja za resevanje tezkih problemov v Siriji,ker dokler ne bo odlocen politik zahoda v pogajanjih bo ostal kaos v Siriji.Da slucajno ne bo kdo pomislil da je to crooked...saj veste kaj mislim?
scorpio50
19. 09. 2016 14.44
+0
Največji teroristi in zločinci so američani!
damirg@email.si
19. 09. 2016 10.55
+3
A še kdo verjame tem ameriškim pravljicam? namerno so pobili sirsko vojsko, ki ščiti 300k civilistov pred masakrom. predvidevam da je šlo za kakšen deal med IS in zda, zato da kao nebi izvajal terorističnih napadov v zda. toliko o pogajanjih zda s teroristi.
Matej Andjeli?
19. 09. 2016 15.29
User1063544
19. 09. 2016 09.24
+4
Dejstvo je da je svetovna elita (top 1%) krdelo egomanskih fanatičnih psihopatov. Pa ni važno kdo je kdo, vmešavajo se v družbe, finančne sisteme, ekonomijo, medije; POVSOD SO.. In samo hočejo hočejo hočejo. Neglede na ceno in škodo sebi in drugim.. Zato pa se ne čudit ko se nekateri sprašujejo zakaj bi to počeli, če pa uničujejo tudi svoje okolje.. Ker psihopat nima empatije vidi samo zadani cilj neglede na ceno ki jo bo z svojim dejanjem plačal. Potem pa se pogovarjate o nekih jedrskih bombah ipd...
appollyon
19. 09. 2016 09.16
-4
at to so jim amerigosi samo vrnili za tisto bombardiranje enot s strani assada oz. rusije pred dobrim mesecem.
User1063544
19. 09. 2016 09.09
+5
Da sem Putin, na meji v Siriji namestim s400 in s500 sisteme ter obvestim VSO SVETOVNO JAVNOST, da so v času premirja protiletalski sistemi aktivni in če prileti samo mušica v sirski račni prostor bodo bodo rakete brezpogojno klestile VSA tudi Ruska letala.
appollyon
19. 09. 2016 09.17
-4
s400 in s500 do danes še nista sestrelila nobeno sovražno letalo oz. letalo narejeno v ZDA. Misliš da deluje tako kot rusi pravijo, ker za s300 so tudi tako trdili pa se Izraelci z letali iz 80 let se pravi f-16 lepo igrajo v sirijskem zračmnem prostoru.
User1063544
19. 09. 2016 09.27
+3
Moj odgovor bi bil... HAHA... Ne gre se za to kdo ima daljšega ampak za nedolžen narod ki vsak dan trpi ko se nekdo krega kdo ima boljše rakete. In verjamem da so Rusi več kot sposobni sklestit te frčoplane.. Ampak niso takšni psihotiki ker v Siriji je že tak vse skupaj napeto, ne želijo mednarodnega incidenta z Izraelom ali pa Arabci.. Če pa bo padel kakšen Rus zaradi tega vojaškega preseravanja, potem pa .... recimo da se obrne novi list v zgodovini vojn...
User1063544
19. 09. 2016 09.42
+7
Pa še nekaj, glede na to da je Asad še vedno legitimni predsednik sirije, je ZDA z bombardiranjem sirske vojske izvedla vojni napad na suvereno državo. Torej s tem Siriji razglasila VOJNO, seveda mimo kongresa. To so vaše ZDA...
spodajbrez
18. 09. 2016 22.40
+6
Churkin pred eno uro na tisk,konferenci-po tistem kar je povedal je jasno razvidno kdo podpira ISIS-ZDA-samo toliko novinarji na 24ur-to ve cel svet samo vi ne-vi pa še naprej pište o malih penisih-
kolbek460
18. 09. 2016 21.07
+2
Na naftnimi polji se tepeta dva ki tam ni nič njunega ,,Amerika ne zaželjen in nepovabljen gost ,,
modrook
18. 09. 2016 17.24
+16
Putin bi moral samo rečt da bo uporabil atomsko orožje na komurkoli bo prečkal Sirsko mejo brez dovoljenja - pa da vidimo kdo se gre heroja.
BenQurer24
18. 09. 2016 17.22
-3
Na tak napad nemoreš niti odbraniti,saj misliš da bido letala nad tvojo glavo spustele bombe nad isis... nato pa boom boom boom boom... rep med noge pa to...
sannja5
18. 09. 2016 17.19
+7
voda jim teče v grlo, saj Hillary zaradi švoh zdravja počasi izgublja bitko. vam povem, da bo še pred volitvami vojna, raje vojna kot poraz, tudi če gre ves planet v pogubo.
BenQurer24
18. 09. 2016 17.18
+1
Veselja bo konec, ko bodo sirici pripeljali svoje protilatalske tanke... rusi bi jim dali s300 samo kaj ko bi američani takoj odvrgli prenosne protiletalske sisteme pomotoma isisu... in no fly zone bi se obami uresničil...
BenQurer24
18. 09. 2016 17.13
+5
To ni res, da američani do sedaj niso napadli asadove vojske. Točno na item mestu, al de zour so jih napadli, še pred rusko intervencijo... toliko o tem... pa tudi drugje so jih.... izraelci npr. So napadli moderno vojaško letališče s katerega se je morala asadova vojska umakniti zaradi teške isisove izolacije.... letališče je popolnoma ne prepoznavno.
sannja5
18. 09. 2016 17.12
+2
pač ZDA se bori za obstoj prve velesile na umazane, človeštvu nevarne načine. Drugače nočem ne Rusov ne lažnivih jenkijev, tudi Rusi znajo povedat, da življenje pri njih ni ok, vlada prava diktatura. Je pa vse boljše od skrajnih islamistov.
BildiTheEmperor
18. 09. 2016 17.10
+18
Saj tudi simpatizerji Amerike vemo da je Donald Trump izjavil da je Obama ustanovil, oborožil in financiral ISIS. Kar tako tega ni izjavil. Ob temu da je morje indicev ki kažejo da to drži. V bistvu bi moral Obama skupaj s Clintonovo za to odgovarjat na mednarodnih sodiščih. Na pa nemogoče da bi se to zgodilo na ameriških sodiščih. Eventualeno sodelovanje med Trumpom (ko bo predsednik) in Putinom, bi gotovo odprlo novo poglavje na globalnem gospodarskopolitičnem prostoru. Nimajo vsi ti dogodki veze z američani. To počne peščica ljudi ki so pri vrhu oblasti.
User1063544
19. 09. 2016 09.12
+2
Mislim da bi zadnji trije predsedniki mogli pred medanrodno sodišče, vključno z Britanskim, Francoskimi in Nemškimi...
LazniviZares
18. 09. 2016 17.03
-25
Umakniti terorista alasada in putina in mir se bo uzpostavil sam.
HorstWiesel
18. 09. 2016 17.06
+9
Mir bi se sam od sebe tudi vzpostavil, če teroristični amerosi in njihovi teroristični arabski prijatelji ne bi obilno na vse možne načine podpiral teroristične skupine......
spodajbrez
18. 09. 2016 16.55
+6
NOBELOVA NAGRADA ZA MIR- CERTIFIKAT ZA MORIJO
Nightyfly
18. 09. 2016 16.39
+24
Sirja je kompletno sesuta . Se 5 let nazaj je bila biser Bliznjega vzhoda , sekularna drzava z naprednim vodstvom . Nekdo je nascuval in oborozil upornike proti legalni vladi , legalnemu predsedniku , da bi Sirijo unicili in si jo podredili , v koaliciji proti Rusiji , torej na strani Savdske arabije in emiratov . Po sto letih spet Briti in Ameri krojijo politiko surovin, predvsem nafte in plina . Ameriskemu predsedniku celo dajo Nobelovo . Torej si je Josip B. zasluzil kar nekaj Nobelovih -a ne , ce smo posteni .
AnonimniSlo
18. 09. 2016 16.28
+26
Rusko zunanje ministrstvo: "ZDA akcije mejijo med popolno malomarnostjo in načrtno pomočjo ISIS" Seveda mi vsi vemo da narod z 50+ sateliti in včasih najbolšim letalstvom ne dela napak. Te buče lahko prodajate komu drugemu. ZDA je ustanovila terorizem, ga financira in mu pomaga preživeti in to je tudi edini razlog zakaj ZDA vedno zavrne sodelovanje z Rusi. Ker to pomeni konec tiste bande v enem tednu - to kar se je pričakovalo od koalicije 50ih držav 2 LETI NAZAJ.
Nightyfly
18. 09. 2016 16.39
+6
Nightyfly
18. 09. 2016 16.17
+15
veleposlanica ZDA Samantha Power ********ma kaj je ta zenska prifliknjena ali kaj ? Letala USA so komletno zgresila cilje in Obama je to priznal . Ta coprnica pa zali drugo stran , da se napihuje ? Prav je , da Rusi in Sirci zahtevajo pojasnila tam kjer se resujejo stvari -v UN . Ubili so 61 sirskih vojakov in ranili par sto drugih .