Tujina

Spor med Savdsko Arabijo in Katarjem oziroma kako pomemben je vrstni red

Doha/Rijad, 09. 09. 2017 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Savdska Arabija je prekinila dialog s Katarjem, kmalu po telefonskem pogovoru med katarskim voditeljem in savdskim kronskim princem. Strani sta se sicer sprva pogovarjali, da bi razrešili katarsko krizo, a Savdska Arabija je kmalu zatem obtožila Katar prirejanja podatkov.

Katar so izločili iz skupine, ker mu očitajo podporo terorizmu.
Katar so izločili iz skupine, ker mu očitajo podporo terorizmu. FOTO: AP

Savdska Arabija je zavrnila kakršenkoli dialog s Katarjem za razrešitev trimesečne krize v Zalivu. Sprva je sicer kazalo dobro, nato pa se je zapletlo zaradi tega, kdo je bil prvi, ki je pogovore sploh predlagal. 

Katarski šejk Tamin bin Hamad al Tani je bil v telefonskem pogovoru v noči na danes s savdskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom sicer pripravljen na pogovore o odprtih vprašanjih.

Ameriški predsednik Donald Trump je dan pred tem izrazil pripravljenost na posredovanje v diplomatskem sporu. Kot je dejal, bi lahko zaradi svojih dobrih odnosov s Savdsko Arabijo po lastnih besedah "zelo hitro izpogajal dogovor". Trump se je pred tem ločeno pogovarjal s predstavniki Savdske Arabije, Katarja in Združenih arabskih emiratov.

Savdski prestolonaslednik je pozdravil željo Katarja, a hkrati dodal, da bo Savdska Arabija kaj več sporočila, ko bo dosegla dogovor z Bahrajnom, Egiptom in Združenimi arabski emirati. Obeti, da bi lahko dosegli preboj, so nato kmalu splahneli, ko je savdska tiskovna agencija SPA obtožila Katar, da je objavil napačno informacijo, da je bila Savdska Arabija prva, ki naj bi predlagala pogovore.

"Stik je bil na zahtevo Katarja, prav tako tudi poziv k dialogu," je SPA navedla predstavnika savdskega zunanjega ministrstva.

Savdska Arabija, Bahrajn, Egipt in Združeni arabski emirati so na začetku junija prekinili vse diplomatske stike s Katarjem, ki mu očitajo podporo terorizmu in preveč tesne odnose s šiitskim Iranom.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aijn Prenn
09. 09. 2018 11.16
Arabci dobro vedo, da prihaja čas, ko nafta ne bo prinašala več neizmernega bogatstva. Pa so se začeli prerivati kje bi kdo razširil svoje vplivno območje za črpanje bogatstva v prihodnosti.
scorpion777
09. 09. 2017 18.33
-2
Pomebnost vrstnega reda?? : odstop hrvaske od arbitraze - prisluhi Drenik - Erjavec, hvaljenje Erjavca da ima informacije glede arbitraze - arbitrazna sodba - upostevanje arbitraze?
Fifi 24
09. 09. 2017 15.18
+8
Vraga zakaj se zaveznika nista zahaklal 5 let prej potem katar ne bi financiral rakete v lj
mallonge
09. 09. 2017 14.38
-1
Kdo bo vzel Cerarja in Korlna na šolanje?
mallonge
09. 09. 2017 14.39
+1
RobespierreWithGuillotine
10. 09. 2017 08.05
SA bo Katar prej ali slej pohopsala ( ko bodo ugodne razmere ). Velike ribe pojejo manjse.
Ate_ist
10. 09. 2017 10.43
+1
prej bodo razdrobili SA kot pa bo zmogela SA požreti Katar, pa še bojevati ne znajo kaj pošteno v SA zato pa je spor s Katarci, ki so rekli da ne bodo več sodelovali z luzerji v Jemnu.