Tujina

Spor med Libijo in Švico se končuje

Tripoli, 13. 06. 2010 15.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Libijo sta obiskala švicarska zunanja ministrica in španski zunanji minister, ki sta pri tamkajšnjih predstavnikih oblasti poskušala doseči, da se švicarski poslovnež lahko vrne domov. Očitno sta bila prepričljiva.

Švicarski poslovnež Max Goeldi
Švicarski poslovnež Max Goeldi FOTO: Reuters

Švicarsko-libijski spor se je očitno končal. Švicarski poslovnež Max Goeldi, ki je bil v libijskem zaporu štiri mesece, nato pa vse od julija 2008 ni smel zapustiti te severnoafriške države, se bo končno lahko vrnil domov.

"Goeldi danes zapušča Libijo,“ je povedala švicarska zunanja ministrica Micheline Calmy-Rey, potem ko se je sestala s predstavniki libijske vlade. Dejala je še, da sta strani podpisali nekakšen načrt glede tega, kako rešiti diplomatski spor, v katerega sta se zapletli po izbruhu "afere Hanibal".

Švica se je za objavo posnetkov aretacije Hannibala Gadafija opravičila.

Vse se je začelo zaradi aretacije Hanibala Gadafija, sina libijskega voditelja Moamerja Gadafija, in njegove žene v ženevskem hotelu julija 2008, ker naj bi grdo ravnala s hotelskim osebjem. Obtožbe proti Hanibalu Gadafiju so nato opustili, vendar se je Gadafijeva družina zaradi incidenta umaknila iz švicarskih bank in prekinila dobavo nafte, poleg tega so v Libiji zadržali dva švicarska poslovneža. Švica pa je omejila izdajanje vizumov visokim libijskim predstavnikom, Libija pa je prenehala izdajati vizume za vse države schengenskega območja. Nato pa so v javnost pricurljali še posnetki aretacije, kar je spor še dodatno zapletlo.

Omenjeni sporazum med Švico in Libijo, ki naj bi rešil spor, sta sicer podpisali tudi Španija, ki trenutno predseduje EU, in Nemčija, ki se je prav tako trudila s posredovanjem med državama.

Goeldijev odvetnik je povedal, da še čaka na vizo, s katero bo poslovnež lahko zapustil državo. Libijski vodja Gadafi pa medtem prireja večerjo, ki se je bo udeležil tudi slovenski premier Borut Pahor.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hondica
13. 06. 2010 17.13
Denar dela čudeže. Tudi zamere čudežno izginejo.