Tujina

FOTO in VIDEO: V Atenah kot na bojnem polju

Atene, 29. 06. 2011 06.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
103

Grški poslanci so potrdili sveženj nepriljubljenih varčevalnih ukrepov, medtem ko se na atenskih ulicah protestniki spopadajo s policijo. Nadaljuje se tudi 48-urna splošna stavka.

Grški parlament je potrdil sveženj varčevalnih ukrepov v višini 28 milijard evrov in načrt privatizacije v višini 50 milijard evrov.

V Grčiji se nadaljuje 48-urna splošna stavka zaposlenih v javnem in zasebnem sektorju. V Atenah je parlament potrdil sporni sveženj varčevalnih ukrepov vlade Georgea Papandreuja. V davišnjih izgredih je bilo ranjenih najmanj osem ljudi.

300-članski parlament, v katerem imajo vladajoči socialisti 155 poslancev, je po pričakovanjih sprejel nepriljubljen varčevalni načrt. Za uresničevanje varčevalnega načrta, ki je pogoj nove tranše posojila EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), je glasovalo 155, proti pa 138 poslancev.

Poslanci vladajoče stranke PASOK so potrdili sveženj nepriljubljenih reform.
Poslanci vladajoče stranke PASOK so potrdili sveženj nepriljubljenih reform. FOTO: Reuters
Ker je proti varčevalnim ukrepom glasoval tudi podpredsednik vladajočih socialistov, to pomeni, da je en glas prispeval poslanec opozicije. Socialisti so neubogljivega podpredsednika že izgnali iz svojih vrst, kar pomeni, da imajo poslej v parlamentu 154 poslancev. Za izglasovanje svežnja predlaganih ukrepov je sicer zadostovalo 151 poslanskih glasov.

"Nisem mogel sprejeti izsiljevanja območja evra in Mednarodnega denarnega sklada (IMF)," je slepi Panajotis Kurublis povedal po glasovanju in si prislužil takojšnjo izključitev iz stranke. Na drugi strani je enaka usoda izključitve doletela Elso Papadimitru, ki je edina iz vrst konservativne opozicije glasovala za ukrepe.

Okoli 20 demonstrantov je z metanjem predmetov napadlo poslanca vladajoče stranke PASOK Aleksandra Atanasiadisa, ki je pred glasovanjem napovedoval, da ne bo podprl svežnja varčevalnih ukrepov, nato pa glasoval za.

''Ključen korak stran od bankrota''

Potrditev varčevalnih ukrepov je prva pozdravila nemška kanclerka Angela Merkel. Med sestankom o finančni regulaciji v Berlinu je izjavila, da je bila danes sprejeta odločitev ''pogumna, pa tudi nujna''. Dodala je, da posebej obžaluje, da ''opozicija ne podpira reformnega paketa''. Pri tem pa je še pozvala zasebne banke v evroobmočju, naj Grčiji "ponudijo roko" sodelovanja in prostovoljno pomagajo pri reševanju grške dolžniške krize.

Jutri bodo grški poslanci sprejemali zakonodajo, potrebno za uresničevanje petletnega varčevalnega načrta, ki so ga izglasovali danes. Obe potrditvi sta nujni za odobritev naslednjega obroka posojila EU in IMF.

"Z današnjo potrditvijo prenovljenega gospodarskega programa v grškem parlamentu je država napravila pomemben korak naprej na poti potrebne fiskalne konsolidacije in strukturnih reform za krepitev rasti," pa sta v skupnem odzivu poudarila predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

A obenem je Grčija po njunih besedah "napravila tudi ključen korak stran od zelo črnega scenarija bankrota". "To je bilo glasovanje nacionalne odgovornosti," sta poudarila predsednika dveh osrednjih institucij EU.

"Še drugo pozitivno glasovanje bi utrlo pot za izplačilo naslednjega obroka posojil in prav tako omogočilo hiter napredek v prizadevanjih za dogovor o drugem svežnju finančne pomoči, kar bi državi omogočilo napredek, grškim ljudem pa povrnilo upanje," sta poudarila Barroso in Van Rompuy.

Evropa je pozdravila potrditev reformnega svežnja. Na fotografiji predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in Jirži Buzek, predsednik Evropskega parlamenta.
Evropa je pozdravila potrditev reformnega svežnja. Na fotografiji predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in Jirži Buzek, predsednik Evropskega parlamenta. FOTO: Reuters

Še bolj neposreden je bil šef evroskupine, luksemburški premier Jean-Claude Juncker. V izjavi za javnost je zapisal, da je Grčija s sprejetim programom "zacementirala" svojo zavezo k ureditvi gospodarskih in proračunskih razmer. "Pot je sedaj prosta za izplačilo pete tranše dvostranskih posojil držav z evrom in IMF," je zatrdil.

Glasovanje v grškem parlamentu je pozdravil tudi predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek, ki je prav tako izrazil upanje, da bo pozitivno tudi četrtkovo glasovanje o izvedbi programa. Potrjeni ukrepi bodo po njegovih besedah pomagali obnoviti "finančno verodostojnost" Grčije.

"Sedaj smo kot Evropejci skupaj dolžni podpreti prizadevanja grške vlade in grških državljanov," je poudaril Buzek. Ker je grški parlament ravnal odgovorno, mora biti EU sedaj po njegovih besedah solidarna z Grki.

Oglasili so se tudi v IMF. Začasni generalni direktor sklada John Lipsky - prihodnji teden vajeti prevzema Francozinja Christine Lagarde - je odločitev označil za "pozitivno novico", pri tem pa je jasno zatrdil, da pri programu ne gre zgolj za boleče varčevanje, temveč predvsem za nujne strukturne spremembe, ki bodo odpravili glavno pomanjkljivost grškega gospodarstva - njegovo nekonkurenčnost.

Na ulice že zgodaj zjutraj

Protestniki nasprotujejo varčevalnim ukrepom.
Protestniki nasprotujejo varčevalnim ukrepom. FOTO: Reuters
Policisti pred parlamentom.
Policisti pred parlamentom. FOTO: Reuters
Sprejem varčevalnih ukrepov je nujen, da bi Grčija dobila naslednji obrok posojila EU in Mednarodnega denarnega sklada ter se s tem izognila bankrotu, ki ji v nasprotnem primeru grozi že sredi julija. Peti obrok posojila znaša 12 milijard evrov in sodi v sklop lani dogovorjene pomoči državi v višini 110 milijard evrov v treh letih.

Pred začetkom glasovanja se je pred parlamentom znova zbralo na tisoče protestnikov, že zjutraj pa je v Atenah prišlo do izgredov, kakršni so središče mesta pretresli že v torek. Skupina približno 400 levičarskih protestnikov je poskušala blokirati glavno cesto, ki vodi do osrednjega trga Sintagma, kjer stoji poslopje parlamenta. Policija je odgovorila s solzivcem. Pri tem je bilo ranjenih najmanj osem ljudi.

Popoldne je okoli 30 protestnikov vlomilo v poslopje banke Eurobank, ki so jo hoteli zažgati, a jim je poskus požiga preprečila policija. Eurobank je druga največja posojilodajalka grški državi. 

Zrak v grški prestolnici je po poročanju Guardiana nasičen s solzilcem, s katerim poskuša policija razgnati protestnike na trgu Sintagma. Oglasil se je tudi Amnesty international, ki je grško policijo opozoril pred neupravičeno in prekomerno rabo sile. 

V državi se medtem drugi dan zapored nadaljuje splošna stavka, h kateri so pozvali vodilni sindikati zaposlenih v javnem in zasebnem sektorju. Sindikati nasprotujejo varčevalnim ukrepom vlade, ki predvidevajo krčenje izdatkov in zvišanje davkov. Stavka je v torek ohromila javni promet predvsem v grški prestolnici, zaprti so bili uradi, banke in šole.

Stavka je povzročila tudi kilometrske zastoje na grško-makedonski meji, kjer mejni policisti v Grčijo spuščajo le osebna vozila, pa še to le 15 minut na vsaki dve uri. Tovornih vozil preko meje sploh ne spuščajo.

Stavki so se za štiri ure danes pridružili tudi grški mediji, vključno z državno televizijo, ki so prenehali oddajati novice ob 11. uri. Zaradi njihove stavke je odpadel prenos glasovanja v parlamentu, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Včeraj in ponoči številni ranjeni

Grško prestolnico so v torek pretresli eni najbolj nasilnih protestov v zadnjem letu in več. Ranjenih je bilo 46 ljudi, med njimi 37 policistov, 14 je bilo aretiranih. Policija je sicer proti nasilnežem na ulicah pred poslopjem parlamenta v Atenah uporabila solzivec.

Protestniki pred parlamentom. Spopadi so potekali tudi ponoči.
Protestniki pred parlamentom. Spopadi so potekali tudi ponoči. FOTO: Reuters

Obenem so včeraj potekali množični protesti, na katerih se je samo v središču Aten pred poslopjem parlamenta zbralo po različnih navedbah od 10.000 do 20.000 ljudi. Od popoldneva so proteste spremljali nasilni izgredi, ki so trajali kar deset ur in se zavlekli pozno v noč.

Anarhistični protestniki, mnogi s plinskimi maskami na obrazu, so med drugim metali zažigalne bombe in kamenje, uničevali okoliške zgradbe in zažgali dva novinarska kombija. Proteste je sicer spremljalo okoli 5000 policistov, ki so v polni pripravljenosti tudi danes.

Tako je bilo ponoči v Atenah:

Potujete v Grčijo?

Na spletnih straneh slovenskega ministrstva za zunanje zadeve je pod to državo zapisano, da državljanom priporočajo, naj se protestov izogibajo. "Svetujemo splošno previdnost, spremljanje informacij lokalnih medijev in upoštevanje napotkov lokalnih organov. V turistični sezoni posebej opozarjamo na previdnost in skrbno ravnanje z osebnimi dokumenti, gotovino," so še dodali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
30. 06. 2011 09.24
Liberalni kapitalizem in nesposobna politika sta uspela izropati in uničiti EU. Tehnologijo in tovarne so naši vrli YUPPIJI izvozili na območja z poceni del. silo, ukinili del. mest in si še povečali dobičke. Države so se nato zaradi manjših prilivov v proračune zadolževale in kupovale svoj obstoj. SKLEP; BREZ INDUSTRIJE IN GOSPODARSTVA NI DRŽAVE..... Vse ostalo pa so le mokre sanje našega Pahorja !
tsdafsdfsfgjhtz
30. 06. 2011 09.12
se mi zdi da se teli protesti širijo hitreje kot ecoli, ptičja in svinjska gripa skupaj.
asslover
30. 06. 2011 08.56
grki predolgo ste lenarili, bo treba za delo poprijet
HLAPCI.HLAPCI
30. 06. 2011 08.34
Dokazi so, fotografije, da se kot tolikokrat že, in več kje, policija pomeša med protestnike in pomagajo izzvat težave da lahko potem njihovi kolegi "upravičeno" mlatijo po ljudeh
yarrick
30. 06. 2011 08.22
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Pa kaj ste tu gor res SKORAJ VSI GLUHI(pa še neumni povrhu) ?! NAJ ŠE ENKRAT POVEM(pa še sami si poglejte, namesto da nabijate neumnosti): GRČIJA NE BO ŠLA IZ EU, DOKLER IMAJO FRANCOZI IN NEMCI ŠE KAJ BESEDE PRI TEM !!! Pa zaboga a res ne znate pogledati kdo vlagal v grčijo denar in KDO ji je pomagal pri PONAREJANJU BILANC, Daso lahk sploh prišli v EU?! Ma beda od bede! Pa kaj zaboga ste v času, ko visite po netu samo na FB? Ma nimam več besed...
yarrick
30. 06. 2011 08.18
domidomi 30.06.2011, 02:05 Svobodo si je treba PRIBORITI, ker nikomr ni dana. In mi si jo bomo težko, ker jo ob prvih znakih težav ali nevarnosti popihamo na varno(beri: raje trpimo kot da bi malo tvegali in imeli boljše življenje).Če kdo misli, da se bo pod novo vlado KARKOLI spremenilo se mi smili.Najprej naj pogleda globalne dogodke, ki vplivajo na gospodarstvo inpolitiko, potem pa naj pametuje.Počasno okrevanje? z povečanim zadolževanjem? LOL Grki so po naravi res len narod, to je dokazano, AMPAK kar pa se dogaj sedaj tam doli je pa dobesedno sužnjelastništvo ! V luči "POSOJIL" bodo morali razprodati za 78 MILJARD(in ne 50 kot tu piše avtor članka; le kje dobivajo te informacije?!) državnega premoženja, prek različnih meril prihraniti 28 miljard € a narod naj pa umira na obroke.Kdor posveti temu več časa kot 5 minut bo vedel, da je v grčiji JU kar grdo okleščena(po predvidevanjih bo zaradi takih in drugačnih ukrepov na cesti kmalu 100-150.000 ljudi), plače so šle marsikje dol za 25%( !), neredna izplačila plač...le kak bi se vi počutili? pa še tale hiter namig; ko bo grčija dobila ves denar iz tega naslova(ECB,Eu in IMF) bo potrebovala VSAJ ŠE ENKRAT TOLIKO DENARJA...Le kdo ga bo plačal? le kdo bo dal bailout španiji z zunanjim primakljajem 4x večjim od grčije? ali pa italiji z skoraj istim kot španija? belgiji? franciji? Kdor ne vidi, da ti "ukrepi za pomoč državam v krizi" ne pomagajo je SLEP.Ne bomo mogli v nedogled reševati držav iz krize, enkrat bo zmanjkalo denarja ali potrpljenja(pomoje obojega)...in takrat se bo začel razpad Eu.Pa pomoje ta dan ni več tako daleč....
urmek
30. 06. 2011 08.13
Izključite že te lenobe Grške iz EU pa naj sami štrajkajo in tiskajo denar za previsoke plače!
HAWX
30. 06. 2011 07.48
Kaj delajo banke v zasebnem lastnistvu. Vidite zakaj je bil pohlep greh sedaj pa ga je uzakonila celo RKC. Celi narodi trpijo in nimajo za jest da bi oboleli pohlepnezi imeli se kako milijardo vec! Kriza ni zaradi lenih grkov skrajno naivno razmisljanje je to, krize vdepovsod so zaradi pohlepnih bank. LJUDJE CAKAJO POLICIJA NE DOVOLI AMPAK EDINA RESITEV IZ TEH KRIZ JE NACIONALIZACIJA BANK IN ARETACIJA ZLOCINSKIH BANKIRJEV!
kohar38
30. 06. 2011 06.28
bojujejo se z mlini na veter.
partizan71
30. 06. 2011 04.51
Hudo je ko drzava ne dela za narod ampak proti narodu. Leni in koruptivni Grki se gredo vojne vedno pred turisticno sezono kot da bodo prihodki padali z neba. Najmodernejsi zakon oz. cenik o prekrskih v Republiki Sloveniji ima podobne posledice na narod kot varcevalni "ukrepi" v Grciji. Zalostna ugotovitev po dvajsetih letih "samostojnosti" ,da so nam drzavo ugrabili "bogovi" za svoje izzivljanje...
Domen Lorencin
30. 06. 2011 02.05
SNAJPF - velikokrat sm tko razmišlu k ti... žau smo vedno bli hlapci ampak zato ker nas je zgodovina tepla, pač zasedali so nas večji in močnejši narodi kot smo sami..., 20 let smo samostojni, to je zelo kratkotrajna doba ene države in slovenski narod se bo še lahko dokazal če je hlapčevski... po drugi strani pa je res da so imeli politiki in tajkuni 20 let in še več, da so si nas lahko do temeljev podredili... lahko ponavljam slogan iz zgodovine, ki mislim da se bo spet ponovil pač mal predelan...pa ne samo pri nas... SMRT KAPITALIZMU, SVOBODA NARODU!
malo.sutra
30. 06. 2011 01.17
KOTNIK, PEJT SPAT, SE TI VIDI DA NIMAŠ POJMA ZAKAJ SE GRE, JUTR JE ČETRTKANJE SE GA BOŠ LAHKO NALIL IN ŽURAL
Gregor Kotnik 1
30. 06. 2011 01.00
neke takšnega se more pri nas zgodit
simevlado
30. 06. 2011 00.47
domidomi 30.06.2011, 00:34 v slo se nebo zgodil upor ka večinoma folk ma dnar nas par posameznikov na netu pa ni neko število...drugač pa mentaliteta dost pomen pri revoluciji in uporih...recimo grki imajo bogato zgodovino in niso oni neki loleki kot slo...in recimo nas par folka da gre protesterat jutr pred parlament nas bodo mel za debile...mah nimam pojma kva nardit dokler se večina folka ne poenoti nimamo kej...
yarrick
30. 06. 2011 00.47
hereANDnow 29.06.2011, 23:43 Nedolžnega policaja? kateri policaj pa je res nedolžen? bi šel ti nosti glavo naprodaj zartadi grešk ki jih je delal politični sistem? bi varoval njihove r1ti? mene še taka plača ne prepriča v to, da bi šel varovat nekoga, KI JE ZAFURAL DRŽAVO. Se pravi da so isti kot so politiki, katere ščitijo. @carpathian ja, tu se pa strinjam, sam kaj ko je folk še vedno SLEP za resnično dogajanje.Vem da je na Utube kar nekaj videov kak so razkrinkali policijske provokatorje, škoda da tega ni več....poleg tega pa vedno po tv kažejo samo tiste najbolj divje kak razgrajajo, KJe pa so posnetki kako policija napade protestnike ki MIRNO protestirajo? Od kdaj so pa mirni protesti PREPOVEDANI oz od kdaj predstavljajo mirni protestniki GROŽNJO policiji? Folk vidi anarhiste še vedno zgolj kot "podivjane norce, ki uničujejo vse pred sabo", kar pa dela škodo tej subkulturi.Nisem pripadnik nobene anarh. organizacije a so mi znani njihovi cilji in jih načeloma podpiram.Res škoda, ker so ljudje tako SLEPI...
Domen Lorencin
30. 06. 2011 00.34
žalostno je, pa tud jst sm med njimi... glasni smo sam na internetu, nč se pa ne zgodi konkretnga, pa da si ne bo kdo narobe predstavlju, še enkrat povem, nism za nasilje… zakaj, ker rodi nasilje, sam pa pride oddobje, ko se človek ne more za sebe postavit na drugačen način kot s splošne proteste, protesti, sam nam to žal ne gre... dober primer je sedaj, ko fantje protestirajo (podizvajalci del na avtocesti), da jim SCT ni plačal del, in protestirajo s počasno vožnjo in zaporo ceste (zaradi vseh, ki tu berejo naj povem, da nimam nobene povezave z njimi in da je moje mnenje subjektivno), povem samo to, da se mi zdi na to, da se ostali občani in prebivalci drage Republike Slovenije ali vsaj mnogo od njih na ta protest odzivajo kot sledeče: zakaj vozijo počasi in delajo zastoje jaz morm pridt v službo in podobno, saj jaz nism kriv za vse to, zakaj je to prizadelo mene..., naj raj onim povzročijo krivdo, ki so krivi za to, žal se ljudje ne zavedajo, da ti, ki so na avtocesti se ne postavljajo samo za sebe... ampak se postavljajo za vse nas, ker prej al slej bomo tud mi na vrsti, da se bo nad nami zgodila krivica in razumem, da nekateri imate na tisti dan res pomembne opravke, ampak apeliram na vse druge, kot tudi na sebe, da si zaslužijo podporo!
yarrick
30. 06. 2011 00.28
Georgio 29.06.2011, 16:49 NOBENO varčevanej ne bo spravl več grčije nazaj na zeleno vejo.preber si kak povzetek finančnih ekspertov v teh zadevah...bom povedal bolj preprosto; na svetu je VEČ DOLGa kot pa je denarja v obtoku.Le kako boš potem plačal kredite in prišel nazaj na zeleno verjo? The truth is that these international “bailouts” are just more new loans. What the EU and the IMF are proposing is that Greece should go into even more debt and hand over even more sovereignty. @avvalvasor 29.06.2011, 19:54 isto bi se pol lahk v libiji, siriji, pakistanu....pa se niso eh? @avvalvasor 29.06.2011, 22:33 vojska? grška vojska? taista vojska ki grozi z nepokorščino VRHOVNEMU VODITELJU VOJSKE in državni udar v primeru da politični establišment razproda grško zlatnino? pa mislim, da je bil on prejšnji kometar namenjen tebi, ja.lahk se pa tut kdaj zmotim....
simevlado
30. 06. 2011 00.25
bravo grki povejte evropi da bo treba naredit konec temu brezglavemu lopovstvu!!!!
PirateCerealGuy
29. 06. 2011 23.52
SNAJPFR Pojdi naprej igrat svoj Airsoft, saj če boš naprej pisal takšne norije po internetu, ti bo mamica vzela dostop do PCja in vse tvoje plastične pištole. Protesti so potrebni, vendar ne take, ki vodi pubertetnik. Če pa imaš takšno željo, pa pojdi protestirat sam, včasih je en glas glasnejši od tisočih.
sandi101
29. 06. 2011 23.49
A ni baje že Slovenija naslednja!?? Bo vsaj Kresalka imela kaj delat z policisti vred!!!