Tujina

Džihadisti na krvavem pohodu, iraške oblasti krepijo obrambo Bagdada

Bagdad/Washington, 13. 06. 2014 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Spopadi iraških sil in sunitskih skrajnežev potekajo vse bližje Bagdadu. Džihadisti so osvajalski pohod s severa, ki je v veliki meri pod njihovim nadzorom, nadaljevali proti vzhodu države in zavzeli nova mesta. Pomoč Iraku sta že napovedala Iran in ZDA.

Nasilje v Iraku ne pojenja. Iraške sile so se spopadle s sunitskimi skrajneži, ki napadajo mesto Bakuba, prestolnico province Dijala, ki je od Bagdada oddaljena le kakih 50 kilometrov. Spopadi potekajo na obrobju Mukdadije, približno 35 kilometrov severovzhodno od Bakube. Ofenziva borcev iz vrst Islamske države Iraka in Levanta (Isil) se torej približuje Bagdadu.

Bakuba je etnično mešano mesto, v katerem živijo Kurdi, suniti in šiiti, in je po ameriški invaziji leta 2003 postala nekakšen simbol nasilja. V provinci Dijala je sicer skrajnežem že uspelo zasesti mesti Sadija in Džalula z okolico, kakih 125 kilometrov severovzhodno od Bagdada. Območje, ki je pod njihovim nadzorom, se tako s severa vse bolj širi tudi na vzhod države.

Tiskovni predstavnik visokega komisarja ZN za človekove pravice Rupert Colville je sporočil, da je bilo ofenzivi Isila v nekaj dneh ubitih že na stotine civilistov.

Iraškim skrajnežem, ki so združeni v džihadistično skupino Isil, je v zadnjih dneh uspelo zavzeti tudi drugo največje iraško mesto Mosul. S svojimi vdori se vztrajno približujejo Bagdadu.
Iraškim skrajnežem, ki so združeni v džihadistično skupino Isil, je v zadnjih dneh uspelo zavzeti tudi drugo največje iraško mesto Mosul. S svojimi vdori se vztrajno približujejo Bagdadu. FOTO: Reuters

Po umiku iraških sil ofenzivo proti Isilu sprožile kurdske čete

Po navedbah lokalnih virov naj bi sicer medtem ofenzivo proti Isilu sprožile kurdske čete. Kurdski vojaki pašmergi želijo zapolniti vakuum, ki je nastal, potem ko so se iraške sile od tam umaknile. Na območju poleg Arabcev živi tudi veliko Kurdov in Turkmencev.

Prebivalstvo množično zapušča mesto Mosul.
Prebivalstvo množično zapušča mesto Mosul. FOTO: Reuters

Kurdske sile so sicer že pred dnevi prevzele nadzor nad Kirkukom, da bi ga ubranile pred islamisti, medtem ko se je iraška vojska umaknila. Iraški Kurdi želijo Kirkuk vključiti v svojo avtonomno pokrajino Kurdistan, čemur pa Bagdad ostro nasprotuje.

Pripadnikom Isila je od ponedeljka uspelo zavzeti velike dele večinsko sunitskega severa Iraka, med drugim dve prestolnici provinc, drugo največje iraško mesto Mosul v provinci Ninive in Tikrit v provinci Saladin. Že pred tem so zavzeli mesti Faludža in Ramadi.

Po nepotrjenih navedbah, ki jih povzema britanski BBC, so iraške varnostne sile nato v četrtek sprožile letalske napade na njihove cilje v Mosulu in Tikritu.

Se bo ponovilo krvavo sektaško nasilje v Samari?

Po navedbah očividcev naj bi se pripadniki Isila danes pripravljali tudi na nov naskok na mesto Samara, kjer stoji slovita šiitska mošeja Al Askari. Napad nanjo leta 2006 je vodil v kravo sektaško nasilje, ki je terjalo več deset tisoč življenj.

Kot je napovedal njihov tiskovni predstavnik Abu Mohamed al Adnani, bodo prišli vse do Bagdada in do šiitskih svetih mest še bolj na jugu, kot je Karbala, ki jo vsako leto obišče na milijone romarjev.

Vodja političnega urada ZN v Iraku Nikolaj Mladenov je sicer v četrtek na zasedanju Varnostnega sveta ZN dejal, da predstavlja ofenziva Isila veliko grožnjo za suverenost Iraka, a da Bagdad za zdaj ni neposredno ogrožen.

Iraške oblasti okrepile obrambo glavnega mesta

Kljub temu pa so iraške oblasti v luči grozeče nevarnosti okrepile obrambo glavnega mesta. Kot so danes sporočili z notranjega ministrstva, so sprejeli nov načrt za zaščito Bagdada, ki med drugim predvideva nameščanje dodatnih sil, krepitev obveščevalne dejavnosti in uporabo tehnologije, kot so opazovalni baloni in kamere ter druga oprema.

V Bagdad se zgrinjajo množice prostovoljcev, ki želijo ob prihajajoči grožnji, vstopiti v iraško vojsko in se boriti proti skrajnežem.
V Bagdad se zgrinjajo množice prostovoljcev, ki želijo ob prihajajoči grožnji, vstopiti v iraško vojsko in se boriti proti skrajnežem. FOTO: Reuters

ZDA preučujejo možnosti za pomoč iraškim varnostnim silam

ZDA medtem po besedah predsednika Baracka Obame preučujejo "vse možnosti" za pomoč iraškim varnostnim islam v boju proti skrajnežem. Irak naj bi ZDA med drugim že zaprosil za napade z brezpilotnimi letali, a naj bi bila ta prošnja zavrnjena. Tudi vojakov Američani v državo ne bodo pošiljali. "Ameriških vojakov ne bomo poslali nazaj v Irak, sem pa zaprosil svojo ekipo za nacionalno varnost, naj pripravi niz drugih možnosti, ki bi lahko pomagale pri podpori iraških varnostnih sil," je danes dejal Obama.

Poleg ZDA je pomoč iraškim oblastem v boju proti Isilu obljubil tudi večinsko šiitski Iran. V ta namen sta bila že mobilizirana dva bataljona elitnih enot Al Kud iranske revolucionarne garde.

Medtem so ameriška podjetja v četrtek začela evakuacijo več sto ameriških državljanov, ki v pomembnem vojaškem letalskem oporišču Balad, kakih 80 kilometrov severno od Bagdada, pogodbeno delajo za iraško vlado na programih, povezanih z lovci F-16.

Kot je potrdila tiskovna predstavnica State Departmenta Jan Psaki, podjetja delavce iz varnostnih razlogov začasno umikajo v Bagdad. Kot je poudarila, ameriška vlada pri tem ne sodeluje, veleposlaništvo ZDA v Bagdadu pa še naprej normalno dela.

Oglasil se je tudi nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier, ki opozarja, da bi lahko dana situacija razdelila Irak in hkrati sprožila nemire v celotni regiji.

Isil, ena najnevarnejših džihadističnih skupin na svetu, naj bi štel okoli 5000 borcev

Isil je zrasel iz več manjših skupin, povezanih s teroristično mrežo Al Kaida. V sedanji obliki deluje približno leto dni in naj bi štel okoli 5000 borcev. Je odlično organiziran in velja za eno najnevarnejših džihadističnih skupin na svetu. Po lastnih navedbah tudi hitro pridobiva nove člane, tudi iz zahodne Evrope in ZDA.

Od lani se Isil bori na strani sirskih upornikov proti režimu Bašarja al Asada in nadzoruje tudi precejšnja območja na severu in vzhodu Sirije. Če bi uspel zadržati Mosul in nekatere druge pozicije v Iraku ter okrepiti svoje položaje, bi bil to velik korak v smer oblikovanja islamskega emirata na območju Sirije in Iraka. To bi bil največji uspeh džihadistov od leta 2001.

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fika Armel
27. 06. 2014 18.08
Naj že enkrat ustavijo te ŽIHADISTE z brespilotnim letali imajo verjetno tudi tanke in stemi in označena minska polja z varovanjem noč in dan in helikopterji ki nosijo nevarna orožja in naj zaščitijo starce ženske in otroke sicer bo hudo to je že itak a naj gredo na njih vse do pekla in naprej in do zadnjega poloviti in naj gredo pokopavati mrtve ki ih bo precej in naj kričijo njihovega ALAHA in na koncu bi še njih dal bobit a ne osvoboditelji ampak tistim ženskam ki so im oni pobili može naj ženske obračunajo za zmeraj in pika...............lp.
br.0001s
14. 06. 2014 10.23
+4
RUPLA JE TREBA DOL POSLAT KO JE BIL PAMETEN S PODPISOVANJEM. KJE SO ZAJ NJEGOVI PODPISI... KJE SO DOKAZI ,MATER VAM RUPLOFSKO???????
GreenHerb
13. 06. 2014 22.38
+1
nasilje rodi nasilje. lahka pobijemoo vse te "teroriste" pa ne bo pomagalo ker se bo to nasilje preneslo na naslejdno genersacijo in tako dalje
Dbist
13. 06. 2014 19.25
-1
Džihadisti; Fašisti; Nacisti; Stalinisti; Komunisti; Kleristi; Oportunisti; Janšisti; Fetišisti;Marksisti: Fuzbalisti; Traktoristi; Avtomoilisti; Motoristi; Radisti; Daltonisti; Eksibionisti; Maoisti; Sadisti; Mazohisti...!!! Če se človeštvo,vključno naštetimi in vsemi neneštetimi, ne vsaj malo umirilo in prenehalo nastopati tako agresivno, sbo vsi skupaj obsojeni za propad. Verjetno si nič poljšega niti ne zaslužimo! Žal posameznika nihće ne vpraša nič in politika goni svoje! Suma sumarum: politike smo izvolili posamezniki, torej smo za posledice odgovorni mi. Volilci! Naj nam bo zemljica lahka, dokler jo še imamo!! RIP ČLOVEŠTVO. Pridružiti se bo treba Dinozavrom. GEA se nas bo odrekla in to upravičeno!!
malimoz2012
13. 06. 2014 18.30
+2
Brez pilotna letala..pa bo
nevski
13. 06. 2014 20.05
+1
Neuporabna proti ISIS, ker so preveč dobro oboroženi. Proti njim mora nastopiti kompetentna kopenska vojska ob podpori konkretnega letalstva, ki ga Irak nima.
nastjamarko
13. 06. 2014 18.27
+3
sam pocakmo se mal da se uporniki polastijo naftnih polj potem pa ameroti ne bodo vec razmislali ampak jih reveze zravnali z zemljo.
Dbist
13. 06. 2014 22.48
skorumpiranpolitik
13. 06. 2014 18.26
+4
Uvožena mesarska demokracija iz ZDAA: mislim, da se Iračanom še kolca po Sadamu.
+11
Da ne morejo 5000 ljudi eliminirat pa je tudi neumnost... Enodnevna vojaška akcija z lovci in pobijejo vse do zadnjega terorista...
nevski
13. 06. 2014 20.11
Na strani ISIS se bori tudi veliko nekdanjih Saddamovih vojakov in častnikov in jih podpira vsaj del sunitskega prebivalstva. Neuradno naj bi bil v ozadju tudi Saddamov naslednik, poveljnik nejdanje iraške republikanske garde, general Izzat Ibrahim al-Douri.
Iniesta
14. 06. 2014 13.16
Verjetno drzi. Al Duri vodi vojaske akcije Isisa. Je zelo sposoben, saj ga Americanom ni uspelo zajeti ...
igorli
13. 06. 2014 18.03
+11
Žal je to pač tako kot je. To so pa moderne vojne, ki so pravtako nehumane. Američani se bojujejo z mediji, vsilijo demokracijo v narekovajih. S tem si razširijo tržišče in vojna industrij nekaj zasliuži. To je edini način ohranjanja Amercan way of life. Na žalost. Nič bolj niso humani kot nacisti med 2ww ampak jaz jih razumem. Ali to al pa propadejo kot nacija. Oni to rabijo. Tak ko je tudi hitler rabil vojno.
igorli
13. 06. 2014 18.11
-1
zakaj sem dobil minuse? Ker mislite da se motim al zato ker imate radi Ameriko?
tali?ni tom
13. 06. 2014 16.56
+5
tile iračani so tut prjel kačo za zob ko so "sprejeli" ameriški sistem demokracije! nenazadnje so tile džihaisti al kaj so negdanji "borci" za svobodo! če mal pogledamo nazaj kak je bil irak pod Sadamom , ki je bil trd človek vendar drugače ni bilo mogoče vzdrževat reda in miru! irak je država v kateri po ameriški zaslugi ne bo miru do dne ko se pojavi neki "novi" sadam! če pa bi zaradi agresije zahoda na to državo in nato še posrednih dejanj prešteli mrtve ki so jih tako ali drugače pobili američani z zavezniki za par sodov ukradene nafte je deset Haagov premalo da obsodijio genocid zahoda na iraški narod!
I G N O R A N T
13. 06. 2014 16.30
+6
Islam ne bo sprejel zahodnjaske demokracije
+1
Zato ker njihove možganske celice ne delujejo pravilno... Imajo oprane možgane o veri, vse za Alaha, vse za vero... Tako ljudje predstavljajo nevarnost za svet... Pa ni treba da sprejmejo demokracijo, naj Irak ustvari nek svoj sistem v katerem ne bo vojn... Samo kaj ko teh nekaj tisoč motenih osebkov vsiljuje vero vsem prebivalcem...
nightrider2
14. 06. 2014 01.18
-1
nightrider2
14. 06. 2014 01.18
Handschar
13. 06. 2014 15.47
+4
V Bagdad se zgrinjajo množice prostovoljcev, ki želijo ob prihajajoči grožnji, vstopiti v iraško vojsko in se boriti proti skrajnežem. (Foto: Reuters)
Handschar
13. 06. 2014 15.48
+6
Množice prostovoljcev so siiti. ISIL napreduje proti Bagdadu.
tapunkljast
13. 06. 2014 15.12
-6
še kolibe ali cerkve od rkc zakurte pol bo mal miru
lotmerzanec
13. 06. 2014 15.33
+9
Si pa res bolan!! Ti bi tudi uničeval samo ne upaš si pač vsrane!!
Našvasan_zob
13. 06. 2014 15.04
+9
Pod Sadamom tega ni blo.. Živela Ameriška mesarija.... Mislm, Demokracija, no....
+5
Pod Sadamom tega ni bilo ker so njegovi ljudje te skrajneže sami poiskali in eliminirali...
Juzni
13. 06. 2014 14.56
+2
Americani so unicili zivljenje vsem Iracanom ze leta 2003,ko so napadli Irak in srmoglavili Sadama Huseina. Ce bi Americani pustili Irak in Iracane pri miru danes ne bi bilo nobenih spopadov v Iraku. Zdaj pa so se lepo umaknili iz celotnega kazina. Ja res so civilizirani.
alko82
13. 06. 2014 13.34
-8
Iran je šel pomagat svojim bratom v sosednji državi. Kaj pa dela rusija, ko se v sosedni ukrajini vršijo čistke nad civilnim prebivalstvom? Nič! še plina niso sposobni zapret! Na tak način bodo Rusi tud krimski polotok izgubili.
klepecp
13. 06. 2014 15.58
+0
alko82 imas nerasciscene pojme. Rusija se ne vtika v Ukrajino, ker Americani samo cakajo na izgovor za polno vmesavanje. Poleg tega pa se bo zaprlo plinsko pipo, ker je tako visok odprt racun... ce ti ne placas plina ti ga bo plinarna tudi zaprla kljub temu da smo vsi slovenci.
Fika Armel
27. 06. 2014 18.27
Ukrajina ima sigurno nekaj svojega plina in ta plin v tovarne a ugrevanje na trda goriva in Ruse zapret v njihov krog naj imajo svoj plin a koliko dolgo še ponujali ga bodo saj Rusijo samo plin večina drži pokonci in velike dohodke a ko tega dohotka nebo kaj bodo pa potem .......................................................
alenexxx
13. 06. 2014 12.38
+4
tile isla teroristi ko sem gledal posnetke na you tubu,vozijo hamerje pa ameriška vojaška vozila...nevem al so se američani naveličal bagdadske vlade al želijo na grob način razdelit irak
torkov
13. 06. 2014 13.02
+4
Ne, dostavljali so jim to orožje v Sirijo in so se želeli, da se ameriški vojaki z ramo ob rami z njimi borijo proti Assadu. Na drugi strani meje pa s temi istimi ljudmi vojujejo. Logika ameriške zunanje politike zadnjih 15 let ne obstaja. Poslali pa so jim že za nekaj milijard dolarjev orožja, ki ga čez mejo uporabljajo za pobijanje teh isti ljudi, ki so jim jih želeli poslati v Sirijo.
Handschar
13. 06. 2014 12.25
-4
Maske so padle : Iran in ZDA skupaj proti ISIL. Ostrostrelci ISILa so v Bagdadu
LovecNaKomuniste
13. 06. 2014 11.51
+3
To se zgodi v tretjem svetu, ko je večina oči uprtih na svetivno prvenstvo v Fuzbalu, še tisto malo, ki pa ne pa v Ukrajino.
ZakoniZdravja
13. 06. 2014 11.50
-1
v bistvu so skrajnezi vojaki rezim ki ga je vspostavila ZDA. ti ki jih imenujete skrajnesi pa so bivsi pripadniki samadama huseina ki sedan osvobajajo drzavo od domacih izdajalcev. zelo lepa zgodba kako po nekaj letih skusajo osvoboditi dezelo skoda da prozahodni mediji to lepo zgodbo tako pocenijo z imeni separatisti teroristi in ostale bedarine