Tujina

Spopad med verniki in policijo

Jeruzalem, 25. 10. 2009 17.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Tempeljskem griču so se spopadli Palestinci in izraelske policijske enote. Nekaj policistov naj bi bilo ranjenih, 21 protestnikov pa so zaradi metanja kamenja in polivanja olja aretirali.

Ob jeruzalemskem najsvetejšem templju so izbruhnili nemiri. Policija je uporabila celo vodne topove in solzivec, da bi razgnala množico Palestincev, ki so metali kamenje. Čeprav ranjenih ni bilo veliko, je bil to eden od najhujših izbruhov nasilja na Tempeljskem griču v zadnjem času, čeprav je to območje znano po incidentih.

Jeruzalem
Jeruzalem FOTO: Reuters

Tokratni razlog so bile govorice na jeruzalemskem arabskem radiu, da bodo Izraelci zasedli omenjeno območje. Islamski voditelji so zato vernike pozvali, naj se zberejo in preprečijo 'judovsko osvajanje'.

Po poročanju policije so protestniki metali kamenje, molotovke in na tla zlivali olje, da je policistom drselo. Nekateri, večinoma so bili mlajši moški, so se pred oblastmi skrili v bližnjo mošejo.

Nekateri viri pravijo, da je bil ranjen samo en policist, drugi pa, da so bili trije, vendar poškodbe niso bile hude. 21 protestnikov so aretirali, vendar jih to ni ustavilo. "Oni so začeli s tem, podžgali so to, ko pa mi odgovorimo, vse obrnejo tako, da smo mi negativci,“ je bil ogorčen eden od protestnikov. "Mi samo ščitimo nekaj, kar nam je zelo pomembno, kar oni tudi vedo, zato nas skušajo razjeziti na takšen način.“

Nesoglasja glede Tempeljskega griča sicer ležijo v sami srčiki izraelsko-palestinskega konflikta. Gre namreč za najpomembnejše mesto za Jude in za tretje najpomembnejše, takoj za Meko in Medino, za muslimane. Mošeja al Aksa sa in znamenita Kupola na skali sta prav na tem griču.

Območje je od leta 1967 pod izraelsko oblastjo, vendar pa za administracijo skrbi muslimanska organizaicja Waqf.

Napetosti so se začele že pred tedni, ko so tamkajšnji muslimanski voditelji Izrael obtožili, da namerava uničiti muslimanske svete objekte. Tega sicer niso podkrepili z dokazi, zaradi česar je izraelski premier Benjamin Netanjahu ekstremiste obtožil neutemeljenega razširjanja laži.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DropBear
26. 10. 2009 17.44
"Tokratni razlog so bile govorice na jeruzalemskem arabskem radiu, da bodo Izraelci zasedli omenjeno območje" Pa so ga res zasedli, ane?
luciluk
25. 10. 2009 21.05
luciluk
25. 10. 2009 21.04
DedekLakai ja kaj pa misliš da je Bučja vas na Dolenskem, Slovenija???? Ne ni tam je država Republik Okenski okvir !!!!
Love2XLR8
25. 10. 2009 19.41
VERA(pa ne mislim samo islam) je OPIJ ZA LJUDSTVO
Jože Pernek
25. 10. 2009 19.40
In takšne stvari se dogajajo v "božjem" imenu. HVALA LEPA
Sebastjan Butala
25. 10. 2009 19.30
Ma porušt cel hrib pa bo mir :P
DedekLakai
25. 10. 2009 19.20
@zahod.west Tvoj nick vse pove. A si slučajno pozabo da je Izrael tisti ki je okupiral Palestinsko ozemlje. Kak bi se ti počuto če bi se zdaj odločli da na ozemlju rečmo dolenske naredijo državo "čungalunga". Mislim da nebi mirno gledal.
zahod.west
25. 10. 2009 18.50
glede, kako deluje cenzura bom napisal tole o ubogi palestinci, tako miroljuben narod tako napreden narod tako islamo-komunističen narod zakaj se mu vse te krivice dogajajo?
banda_ste
25. 10. 2009 17.53
tistile sprednji kar v vrečko moli, mogoče se notri skriva Alah, med mlekom in salamo...