Tujina

Spopad med Srbi in kosovsko policijo

Kosovska Mitrovica, 27. 04. 2009 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na severu Kosovske Mitrovice je zaradi obnove albanskih hiš prišlo do spopada med kosovsko policijo ter pripadniki civilne misije EU in Srbi.

Kosovska policija in pripadniki civilne misije EU na Kosovu (Eulex) so se danes v severnem delu Kosovske Mitrovice spopadli z nekaj sto tam živečimi Srbi, ki so protestirali zaradi načrtovane obnove tamkajšnjih albanskih hiš. Pri razganjanju protestnikov so policisti uporabili solzivec in gumijaste naboje, pri čemer je bil ranjen Srb. V večinsko srbskem naselju Brđani na severu Mitrovice tamkajšnji Srbi že več dni protestirajo zaradi obnove nekaj albanskih hiš, ki so jih njihovi lastniki zapustili po vojni na Kosovu leta 1999.

Kosovo
Kosovo FOTO: Reuters

Obnova hiš se je nadaljevala tudi danes, ko so se protesti sprevrgli v izgrede. Približno 100 protestnikov je namreč prebilo policijsko zaporo okoli Brđanov, kosovski policisti ter pripadniki Eulexa in misije zveze Nato (Kfor) pa so v odgovor uporabili solzivec, slišati je bilo celo strele.

Ranjena ena oseba

Med spopadom je bil z gumijastimi naboji ranjen srbski protestnik, ki pa je po zdravniški oskrbi že odšel domov. Poleg tega je zaradi težav, ki jih je povzročil solzivec, zdravniško pomoč poiskalo več Srbov. Situacija naj bi bila še vedno napeta. Predstavnik lokalnih kosovskih Srbov Siniša Lazić je mednarodne sile na območju obtožil, da "skušajo z uporabo sile Srbe pregnati iz tega naselja (Brđani) in s severa Kosova". Kot je dejal, bodo poskušali Srbi spor glede obnove albanskih hiš še naprej rešiti na miren način, "vendar pa se ustvarja vtis, da si mednarodni mirovniki in Albanci tega ne želijo".

kosovo
kosovo FOTO: Reuters

Srbi svoje nasprotovanje obnovi albanskih hiš utemeljujejo s tem, da doslej še ni bila omogočena vrnitev približno 450 Srbov na njihove domove v južnem, pretežno albanskem delu Mitrovice. Kot tudi poudarjajo, naj bi bila obnova albanskih hiš v skladu z dogovorom iz leta 2000 mogoča le s soglasjem obeh strani.

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu je nasprotno ocenil, da Srbi s svojim ravnanjem kažejo, da so proti temeljnim človekovim pravicam, med katerimi je tudi pravica do vrnitve. Ob tem je tako Srbe kot Albance pozval k vrnitvi na njihove domove v severnem in južnem delu Mitrovice.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

illuminati
17. 05. 2009 23.47
...obojim bi dal neomejene količine orožja in naj se 1x pobijejo do zadnjega - prej pa ne bo miru ,...
dr.psiho
17. 05. 2009 23.27
nekega dne srbije nebo več.....
sottozero
29. 04. 2009 12.07
Jasno je bilo in bo...KRŠČANSTVO in islam ne gresta skupaj. Srbiji je bilo Kosovo odvzeto...a nekega dne se bodo sile sveta zamenjale...in potem bodo imeli "žegn", da vzamejo nazaj, kar je njihovo... ZDA so s svojimi NATO ZAVEZNIKI naredili na Kosovu "kvazi državo", ki je LEGLO: -trgovine z ljudmi (pretežno ženskami) -trgovine s človeškimi organi -trgovine z MAMILI (center distribucije za Evropo) -trgovine z orožjem -LEGLO ISLAMSKIH SKRAJNEŽEV (TERORISTOV) NATU in ZDA hvala v naprej za "umetni" Afganistan v SRCU EVROPE!
Bolivar
28. 04. 2009 20.32
/Jugoslaviji. Torej v škodo Srbiji, tisto nekaj malega kar je ostalo od nje :)/ A res? Oni bi še največ pridobili! Priporočam ,da preveriš kaj točno pomeni beseda hegemonisem!
TunTun
28. 04. 2009 19.15
srbija do kraja beograda... jedva... kamoli do tokija... :)
12309
28. 04. 2009 16.20
Re:..Čudno, da imate net sploh tam doli...je. ------- 50 let komunističnega "back to nature" ,poltiičnega enoumja in pranja možganov, pobijanje preživelih intelektualcev, polnjenje prelepih jadranskih otokov s političnimi oporečneži. Srbija je bila najrazvitejša regija v Kraljevini Jugoslaviji. TEKSTIL ********* 77% takratne tekstilne industrije v periodu pd 1918 do 1941 je bilo bazirano v današnji Srbiji. 1955 65% tekstilne industrije v SFRJ Jugoslaviji bazira v Sloveniji. AVTO ******* 1904 prvi avtomobi sestavljen na področju Jugovzhodne Evrope je bil v Kragujevcu, investicije ameriškega FORD-a. 1939 CHEVROLET vloži v Kragujevac avto industrijo, usred Šumadije se delajo modeli za celo Evropo, zapošljavajočih 12.000 delavcev, koliko Slovencev in Zagorcev je bilo ni znano točno. AVIO ****** 1911 Srbi proizvedejo prvi model vojnega letala OLUJ, kateri je uporabljen pri obrambi pred balkanskimi enotami Avstroogrske, 1914. Komunisti so vse uničili, razgradili in preorali oz preselili ven iz Srbije. V Mostar so prestavili celo tovarno letal IKARUS, v imenu naroda.
12309
28. 04. 2009 16.20
Re:..Čudno, da imate net sploh tam doli...je. ------- 50 let komunističnega "back to nature" ,poltiičnega pranja možganov, pobijanje preživelih intelektualcev, polnjenje prelepih jadranskih otokov s političnimi oporečneži. TEKSTIL ********* 77% takratne tekstilne industrije v periodu pd 1918 do 1941 je bilo bazirano v današnji Srbiji. 1955 65% tekstilne industrije v SFRJ Jugoslaviji bazira v Sloveniji. AVTO ******* 1904 prvi avtomobi sestavljen na področju Jugovzhodne Evrope je bil v Kragujevcu, investicije ameriškega FORD-a. 1939 CHEVROLET vloži v Kragujevac avto industrijo, usred Šumadije se delajo modeli za celo Evropo, zapošljavajočih 12.000 delavcev, koliko Slovencev in Zagorcev je bilo ni znano točno. AVIO ****** 1911 Srbi proizvedejo prvi model vojnega letala OLUJ, kateri je uporabljen pri obrambi pred balkanskimi enotami Avstroogrske, 1914. Komunisti so vse uničili, razgradili in preorali oz preselili ven iz Srbije. V Mostar so prestavili celo tovarno letal IKARUS, v imenu naroda.
12309
28. 04. 2009 15.26
Re:.Vlada v Beogradu je hotela hegemonizirati celo SFRJ in tako še bolj zmanjšati vpliv manjših narodov,le komu bi to bilo v interes!??? -------- Jugoslaviji. Torej v škodo Srbiji, tisto nekaj malega kar je ostalo od nje :)
12309
28. 04. 2009 15.16
Vsem Srbom,ki tako Ljubite srbijo....Zakaj ste pa potem v Sloveniji..pejte v srbijo in branite kosovo ------------- jel tebi samo rektalna stimulacija u glavi ili su to traume iz detinjstva :)
12309
28. 04. 2009 15.06
re krutirealizem ..selektivno informirajo Dobro jutro Kolumbo :)
krutirealizem
28. 04. 2009 09.02
danes naprej pošiljamo tudi novice drugih medijev, slovenski namreč le selektivno informirajo slovenske bralce. Kje so članki o pošiljanju argumentacije Mednarodnemu sodišču v Haagu s katero Slovenija še vedno, vztrajno podpira kosovsko neodvisnost? Kje so članki o obisku Thaqi-ja, Seidiu-ja v Slovenijo? BULLSHIT PROPAGANDA!!!
alessioo
28. 04. 2009 08.09
Vsem Srbom,ki tako Ljubite srbijo....Zakaj ste pa potem v Sloveniji..pejte v srbijo in branite kosovo
Bolivar
28. 04. 2009 03.59
/takrat so bili skoraj na vseh visokih polozajih Hrvati, tako da so oni napadli Slovenijo in ne SRBIJA!!!!!! ce gledamo tako JNA je imela vso pravico zaustaviti separatiste tj. Slovence!!!! In JNA ni mogla biti agresor!!!/ Ja pa palčki obstajajo !? Ti kar prirejaj "resnico" v svojih sanjah! Dejstva so pa druga zadeva! Hrvati,Bošnjaki in Albanci(60% vojakov v Sloveniji) so se ,v delu JNA,ki je napadla Slovenijo ,predali med prvimi in sploh niso hoteli sodelovati v agresiji! Tehnično gledano je JNA samo prišla zavarovato teritorij pred "separatisti" ,seveda pa razlogi za ta "separatizem" niso bili nerazumni! Vlada v Beogradu je hotela hegemonizirati celo SFRJ in tako še bolj zmanjšati vpliv manjših narodov,le komu bi to bilo v interes!??? Pomoje ni potrebe dvakrat ugibati! Temu predlogu (danem v Beogradu) so nasprotovale Slovenija,Hrvaška ,Bosna in Makeodnija! Podprle pa so ga Srbija in Črna Gora ter obe avtonomni pokrajini Vojvodina ter Kosovo ,ker so jih pač zastopali Srbi! Sledilo je višanje napetosti in nato razpad...
Bolivar
28. 04. 2009 03.46
Srbenda /Kosovo je Srce i Dusa Srbije, Kao sto je Ljubljana Srce Slovenije.!!!/ Kot prvo naj ti povem ,da Ljubljana ni srce Slovenije ampak je to Gosposvetsko polje,kjer je stal Knežji kamen in kjer so ustoličevali karantanjske kneze! Ljubljana je pa politično središče Slovenije! Seveda je Kosovo zibelka Srbov! O tem ni dvoma! Tudi Albanci po vaše šiptari so zelo prevarantski narod a vseeno si napisal kar precej buč v svojem komentarju oziroma si ponekod preveč potenciral in zameglil drugo stran resnice!
delija_90
28. 04. 2009 00.25
patriot upam da te ki srecam lepo bit frajer prek neta
patriot007
28. 04. 2009 00.12
malce bi popravil vaše komentarje, 1. kosovo ni smrdija 2. kosovo je KOSOVA po novem v "albanskem jeziku" 3. kar so smrde hotle to so dobile 4. go kosova go go go
Niko_K
27. 04. 2009 23.48
Albanci so se namnožili ko zajci... Oklicali so svojo državo, zdaj pa še zdrahe delajo in ne bodo se zlepa ne končale. Sram je lahko tiste, ki zdraharske Albance podpirajo!
Pepermint
27. 04. 2009 22.57
Komaj čakam Albanijo v EU! Takrat boste vsi videli kdo ali kaj so to Albanci. Tako kot zdaj Italijani vidijo kaj so to Romuni in Bolgari! Nekateri pač ne verjamejo dokler ne doživijo.
Srbenda
27. 04. 2009 22.34
24. ur ce ze kopirate novice z Srpskih medijev, bi lahko napisali kot pise da so Albanci z avtomatskim orozjem streljali na Srbe, tu zgoraj pa vidim nic ne pise.!!!!???!!!
Srbenda
27. 04. 2009 22.31
- Prvi rafal ispaljen je iz Suvog Dola, gde isključivo živi albansko stanovništvo, i pravo je čudo da smo svi čitavi. A onda su Euleksova policija i Kfor nastavili da nas gađaju gumenim mecima i šok-bombama. Haos se potom proširio na celu severnu Kosovsku Mitrovicu, bilo je tenkova, oklopnih vozila, mnogo suzavca... Helikopteri Kfora su sve vreme nadletali poprište događaja. Dečko od 16 godina zadobio je ranu od gumenog metka, srećom život mu nije ugrožen. Još nekoliko Srba lakše je povređeno - priča Lazić. On ističe da u Brđanima živi oko 3.000 Srba, da ima 150-160 srpskih kuća, kao i da je tu pre rata bilo 30-ak albanskih kuća. - Još 2000. godine postigli smo sporazum s Kforom, Unmikom i Albancima da se ne prelazi preko takozvane žute linije, koja nas razdvaja od Albanaca. Dogovor je bio i da u Brđanima nijedna strana ne sme ništa da gradi bez saglasnosti druge. Albanci to krše iz političkih razloga, pošto žele da zauzmu i severnu Mitrovicu. Srbi ne odustaju od protesta - kazao je Lazić.