Tujina

FOTO: 'Pomečkanih pod tanki ne bomo pozabili'

Peking, 04. 06. 2009 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Število mrtvih in pogrešanih ni znano, debata je prepovedana, zbiranje na trgu nadzoruje policija, spletne strani so blokirane. To je 20. obletnica masakra v Pekingu.

Kitajska obeležuje 20. obletnico študentskih protestov na pekinškem trgu Tiananmen. Študenti so takrat pozivali k večji demokratizaciji in protikorupcijskim ukrepom, po nekaj tednih protestov pa je v noči na 4. junij na trg odšla posredovat vojska.

V Pekingu ob obletnici zatrtja pokola niso bili predvideni nobeni dogodki, tradicionalno pa so se ga spomnili v Hongkongu, kjer se je na večerni slovesnosti prižiganja sveč v parku Victoria po navedbah organizatorjev zbralo okoli 150.000 ljudi, še 50.000 pa v njegovi okolici. Policija je sicer navedla, da se je zbralo 63.000 ljudi.

Zbrani so se z minuto molka spomnili žrtev in prisluhnili govorom več nekdanjih študentov, ki so sodelovali v protestih leta 1989. Nekateri udeleženci slovesnosti so nosili majice z napisom "Donald Tsang, ti me ne zastopaš". Tsang je vodja Hongkonga, minuli mesec pa je izjavil, da želi večina prebivalcev Hongkonga 4. junij 1989 pustiti za seboj.

Čeprav je Hongkong danes del Kitajske, so tam slovesnosti v spomin na pokol na Trgu nebeškega miru dovoljene, saj ima nekdanja britanska kolonija poseben status. Kljub temu pa hongkonške oblasti nekaterim študentskim vodjem niso dovolile vsopiti v mesto, kar je sprožilo trditve, da ima mestna vlada črno listo.

Fotografija iz leta 1989: Moški mirno poskuša preprečiti tankovo nadaljevanje poti.
Fotografija iz leta 1989: Moški mirno poskuša preprečiti tankovo nadaljevanje poti. FOTO: Reuters

Ljudska osvobodilna vojska ubijala študente

Kitajska je danes izrazila zaskrbljenost nad dogajanjem v Avstraliji, kjer je izbruhnilo nasilje, usmerjeno proti tujim študentom . Tamkajšnje oblasti od Avstralije zahtevajo, naj zagotovi boljše pogoje za študente na izmenjavi.

Ena od udeleženk se spominja tega dne, ko je stala na ulici in čakala sina. "Mimo so prišli študenti v strganih oblačilih in z razmršenimi lasmi, ob tem pa kričali 'Ubijajo ljudi, streljalo na ljudi!'. Okrog petih zjutraj je mimo pripeljal avtomobil, na katerem je na leseni deski ležalo otroško truplo. Vedela sem, da je usoda mojega sina enaka."

Njen 17-letni sin je bil med stotinami drugih mladih, ki so tisti dan umrli. Ustrelili so jih vojaki Ljudske osvobodilne vojske na ulicah prestolnice. Število žrtev ocenjujejo na nekaj sto ali celo nekaj tisoč, natančnega števila ne ve nihče. Na Kitajskem je namreč kakršna koli debata o tem, kaj točno se je takrat dogajalo, prepovedana.

Seznama ubitih ni

V Hongkongu so se tisoči spomnili žrtev zatrtih protestov.
V Hongkongu so se tisoči spomnili žrtev zatrtih protestov. FOTO: Reuters

Mednarodna skupnost ob tem dnevu poziva Kitajsko, naj razkrije, kaj se je zares zgodilo leta 1989.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je pozvala kitajske oblasti, naj objavijo imena ubitih in pogrešanih med protesti pred dvema desetletjema. "Kitajska, ki je ekonomsko izjemno napredovala in upravičeno postaja svetovna velesila, bi morala raziskati svojo temačno preteklost," je dejala Clintonova. "Pekinška vlada bi morala priskrbeti seznam ubitih, pridržanih in pogrešanih," zato da se nekaj naučimo, kot tudi za celjenje ran, je dodala.

Kitajska, kjer komunistična partija nikoli ni izpeljala preiskave glede dogodkov izpred 20 let, je že izrazila svoje veliko nezadovoljstvo z izjavami Clintonove. "Ameriška poteza neosnovano obtožuje kitajsko vlado," se je odzval predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Qin Gang. Vlada je sicer tedanje proteste označila kot 'kontrarevolucionarno dejanje', ki ga je bilo treba zatreti.

Ostri ukrepi

Edina spominska slovesnost na kitajskih tleh poteka v Hongkongu, kjer se je zbralo več tisoč ljudi.

V Pekingu vladajo zelo ostri varnostni ukrepi, policija med drugim tujim novinarjem preprečuje vstop na trg. Televizijske ekipe niso smele snemati niti današnjega dvigovanja zastave ob zori.

Veliko disidentom so pred današnjim dnem ukazali, naj zapustijo Peking, mnogim pa naj bi tudi odredili hišni pripor. Policisti poleg tega tudi stražijo vhode univerz, da ne bi prišlo do kakršnih koli spominskih slovesnosti ali celo izgredov.

Cenzura na spletu

Že pred dnevi je vlada blokirala dostop do številnih priljubljenih spletnih strani, kar je javnost dojela kot poskus nadzorovanja informacij glede dogodkov na Trgu nebeškega miru. Med njimi so bili Flickr, Hotmail, Twitter, poleg tega pa še vrsta domačih strani.

Slednje so se ob tem odločile, kot kaže, uprizoriti subtilni protest, saj so na stran, kjer izvemo, da dostop ni mogoč, sarkastično napisale, da je vzrok 'praznik' z imenom kitajski dan vzdrževanja spletnih strani. V tihem protestu naj bi se združilo več kot 300 kitajskih spletnih strani.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vzhod
06. 06. 2011 18.51
mislim da bi to dogajanje v pekingu morali dodati v obtoznico proti ratku mladicu saj je on tisti ki je to narocil :D
jack.the.ripper
17. 06. 2009 17.39
kontra-skids Zakaj komunajzerji za vsak drek zraven vpletete USA oz ostale politične nasprotnike?? Tale pokol, černobil ... Gnili ste da kar smrdi in obtožujete druge za svoje sranje. Živ dokaz ti je današnja vlada z Golobičem na čelu, kateri še ni podal izjave ne da bi okrivil SDS za karkoli. Pljunem ti na komunizem!!!
gorgoroth
17. 06. 2009 16.26
Fotografija iz leta 1989: Moški mirno poskuša preprečiti tankovo nadaljevanje poti. (Foto: Reuters) Ta je pa bil brihten,pred tank in pred šolane morilce (kar vojaki so) skakat.
zogby
05. 06. 2009 15.50
Svobodni "komunizem je za zakon!!! V Yugoslaviji smo bolj doživljali socializem in bratstvo. Komunizem je pa res edina, ki se lahko upre imperialidstični in kapitalistični Ameriki." Res je,ampak tudi obratno velja. Amerika je edina ,ki se lahko upre komunizmu. Seveda ob pomoči nekaterih drugih zahodno orientiranih držav! Enako kot nekoč Sovejtska zveza ,ki se je ob pomoči svojih komunističnih zaveznikov,lahko uprla zahodu!
Kimberley-Echo
05. 06. 2009 14.14
Se popolnoma strinjam kg83, ta ježek je verjetno nastanjen v kakšni psihiatrični bolnišnici brez možnosti, da bi bil izpuščen v normalen svet. Pač prenizek IQ za življenje med ljudmi.
bre11
05. 06. 2009 14.11
naj zivi kumonisticna partija kitajske
kg83
05. 06. 2009 13.37
*zimskega=zimske
kg83
05. 06. 2009 13.36
@ jezek_pupa_papa A tebe JJ plača od vsakega posameznega komentarja ali imaš IQ v višini povprečne zimskega temparature na Aljaski? Če že imaš kaj za napisat (tudi, če je tako neumno kot ponavadi napišeš) napiši to v enem komentarju, še bolje pa je, če se kar zadržiš in ne napišeš nič.
jezek_pupa_papa
05. 06. 2009 11.31
V šolah se še zmeraj učimo "Jankovičevo" komunistično zgodovino ......
jezek_pupa_papa
05. 06. 2009 11.30
Pol mamo pa še Jankoviča ...... LOOOOL .....
jezek_pupa_papa
05. 06. 2009 11.29
V Sloveniji smo se rešli komunizma a je še zmeraj skor prepovedano govoriti o žrtvah komunistične partije ...
jezek_pupa_papa
05. 06. 2009 11.28
komunizem je izšel iz marksizma .....
bnam 2707
05. 06. 2009 08.33
Če bi Kitajska dopustila anarhijo,bi bile posledice katastrofalne tudi navzven.Demokracija je ali je pa ni.V mnogih demokratičnih državah je ni samo skriva se pod plaščem demokracije v bistvu pa vladajo kapitalistični mogotci,ki jim je vrednejši kapital in enormni profit,kot ljudstvo. Če pogledamo Slovenijo,ki se ima za demokratično družbo hitro ugotovimo,da je tudi pri nas vse podvrženo kapitalu,saj kljub zakonom,ki jih imamo nekateri kapitalisti,še zlasti tisti,ki so prišli na sumljiv način do kapitala in lastništva podjetij,ne spoštujejo zakonov,to jim pa omogoča država in pravosodje.Skratka vse je skorumptirano.Ljudstvo pa mora dnevno poslušati politične mešetarje,ki se delajo,da rešujejo probleme v družbi,ki so jih več ali manj sami zakuhali. Na kitajskem je preko milijarde prebivalcev in ,če bi se tam šli neke demokracije zahodnega tipa,bi hitro zavladala lakota in beda,kar bi bilo nevarno za ekspanzijo Kitajcev navzven.Zato je treba pustiti Kitajsko,da svoje stvari sama ureja in se ne podvrže zahtevam zahoda.Tudi na zahodi ni vse kot bi moralo biti.Če bi se svet globalno spremenil na ekonomskem področju z večjim akcentom na tistih,ki dobiček ustvarijo in postavil nove temelje in omejil enormne dobičke,bi tudi Kitajska bila bližje demokraciji.Tako pa za enkrat tam to ni mogoče.Menim,da bodo Kitajci še kako hitro ujeli zahod,morda v nekoliko letih,vendar tam nihče ne bo stradal. Ne očitajmo velikanu,da se je otresel komarjev.....
Jooseef_f.
05. 06. 2009 07.08
edino pravilno... nimaš se kaj upirat vodilnim in policiji. Na kitajskem pa drugače ne gre kot pobijat izmečke. Če bi imeli na Kitajskem take kazni kot pri nas ne bi noben delal samo bi se pobijali pa kradli!
Bolivar
05. 06. 2009 04.15
DedekLakai /Kitajska ni bila nikoli prava komunistična država. Na kitajskem vlada diktatura in to ti bo povedal vsak kitajc ki ga boš vprašal. Seveda to ti bo povedal ko nebo na kitajskem ker doma se preveč bojijo bilo kaj rečt. Žalostno.../ Ja tako mišljenje vam ,ki ste po srcu komunisti velikokrat prav pride,da zanikate negativne strani komunizma! Enako lahko rečemo,da tudi nekatere današnje demokracije niso nikoli ,niti približno enake DEMOKRACIJI ,katero ime nebi smelo biti izrabljeno! Tudi v svetu ,kjer države pripadajo demkratičnim sistemom ,je veliko držav ,ki ne spošujejo socialnih pravic ,in so tarča kritikov ,kot večina komunističnih držav! Med tem ko obstajajo tudi demokratične države,kjer ljudje živijo bolje,kot v katerikoli drugi komunistični državi! Tudi zato ,ker so združili dobre lastnosti demokracije in socializma! Kapitalizem je pa tako osnovni steber komunizma in demokratično urejenih držav,kajti brez denarja in bnak ne gre,tudi v komunizmu ne!
Bolivar
05. 06. 2009 04.08
domnov 04.06.2009, 17:10 10 Komunizem je najvecja mozna oblika cloveskega obstoja.In najbolj pravicna.Preden tolcete po njem se spravite prebirat clanke kako bi naj potekalo zivljenje v komunizmu.Se visja in svobodnejsa oblika vladanja pa je anarhizem. Vendar je za oba potrebna samodisciplina vsakega posameznika. Komunizem na kitajskem ni KOMUNIZEM.Kitajski tako kot ostalim drzavam vladajo mafijski botri. Nikjer na svetu ga se nobena oblast ni uspela izpeljati v njegovi pravi obliki.Najblizje idealu smo bili v bivsi Jugoslaviji.. Trenutna svetovna vlada z Izraelom in USA na čelu pa goni gonjo proti njemu ze 50 let in to samo zato ker v komunizmu ni dobicka za katerim te barabe, ki vladajo svetu tako hrepenijo. Kdaj jim bo jasno da na oni svet nic ne odneses :( Studentske demonstracije pred 20 leti na kitajskem so skrbno nacrtovale in izpeljale tajne sluzbe(CIA in MOSSAD).Ker so hoteli zrusit takratno vlado in tako kot povsod po svetu razsiriti svoj imperij se v veliko Kitajsko. Tko da so tudi delno krivi za masaker ki je sledil. Ne podpiram niti scenarija ki se je kasneje zgodil. Sozalje svojcem takrat ubitih otrok. No ja,v Jugoslaviji smo pač imeli najboljšo obliko komunizma,t.j. socilaizem! A če pogledaš,so v večjem delu Evrope živeli še bolj kot mi v Jugoslaviji ,pa niso imeli enake ideologije! Kar se pa tiče organiziranja teh šzidentskih protestov in po tvoje v ozadju Cia in Mossad!??? Težko verjetno,kajti Kitajska je zelo zaprta družba ,pred letom 1989 je bila pa še bolj! Tam tudi ni nekih tujcev,še posebno ne zahodnjakov,preko katerih bi se dalo destabilizirati državo! Tako ,da je to bolj le teorija kitajskih oblasti,kako manipulirati z resnico! Je pa res,da se študentje najprej zavedo nekih krivic v državi ,tako na Kitajskem ,kot tudi v ZDA ,kjer redno protestirajo ,a jih zaradi tega še ne gazijo s tanki! Ti kitajski šzudentje so morda videli sistem drugod po svetu in si zaželeli podobnega,pa so izrazili svojo podporo spremembam. Sicer pa ,lahko bi izvedli referendum in povrašali ljudstvo kaj si želi od teh dveh alternativ!
Insignia90
04. 06. 2009 23.32
AH SEVEDA SE BO POZABLO ENAKO KOT VIETNAMSKO VOJNO VSE SE POZABI PREKOSLEJ RAZEN TISTI SE BODO SPOMNILI KISE VELIKO OZIRAJO V PRETEKLOST VSI OSTALI PA BODO POZABILI TAKO KOT MARSIKAJ V ZGODOVINI TUDI VAS BODO VNUKI POZABILI ENKRAT KO VAS NE BO VEČ.....ITD
redinmir
04. 06. 2009 22.17
V komunizmu na oblast pridejo človeški izmečki. Tako se zgodi, ker gre za boj za prevlado. Komunizem je spaka in tako je tudi s Kitajsko. Z monopolom nad mediji lahko celo daš vtid, kot da ljudje živijo v raju. Bedno. Svoboda Tibetu!
Svobodni
04. 06. 2009 22.07
komunizem 04.06.2009, 21:28 -2 komunizem je za zakon!!! V Yugoslaviji smo bolj doživljali socializem in bratstvo. Komunizem je pa res edina, ki se lahko upre imperialidstični in kapitalistični Ameriki.
Svobodni
04. 06. 2009 22.05
Hochschtapler Mater si beden. Ne bi se raje pretvarjal, da si papež. Pa pusti veliko osebo na miru. Raje se spravi na vraga z nazivom papež.