Tujina

Spomin na dramo v Beslanu

Moskva, 01. 09. 2009 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred petimi leti so teroristi v beslanski šoli zajeli več kot 1100 ljudi. Po dveh dneh pogajanj so v šolo vdrle ruske enote in se spopadle z ugrabitelji. Umrlo je več kot 330 talcev, med njimi številni otroci.

Na današnji dan pred petimi leti se je na šoli v Beslanu v ruski republiki Severna Osetija dogajala drama s talci. Skupina teroristov iz Čečenije in Ingušetije je na prvi šolski dan 1. septembra 2004 v šoli zajela več kot 1100 ljudi. Med talci so bili otroci, njihovi svojci in učitelji.

Pokopališče
Pokopališče FOTO: Reuters

Ugrabitelji so zahtevali umik ruskih enot iz Čečenije in izpustitev somišljenikov v Ingušetiji, vendar so bila pogajanja neuspešna, zato so ruske enote dva dni pozneje vdrle v poslopje. Vnel se je spopad, v katerem je bilo ubitih več kot 330 talcev, med njimi številni otroci.

Na ruševinah šole se je danes zbralo več deset preživelih in svojcev umrlih, ki so se z venci in sklenjenimi rokami spomnili krvavega dogodka, ki je pred petimi leti njihov svet obrnil na glavo. Ob tem so spomnili, da še vedno čakajo na pravično preiskavo tragedije, pritožili pa so se tudi, da se razmere na Severnem Kavkazu dnevno poslabšujejo.

"Pred petimi leti, po Beslanu, smo mislili, da se svet mora spremeniti. A leta kasneje vidimo, da se ni spremenilo nič. Še vedno nas je strah poslati otroke v šolo, saj se teroristična dejanja, ki so postala še grozovitejša, na Severnem Kavkazu dogajajo vsakodnevno," je izjavila ena izmed preživelih, Valentina Ostanij, ki so jo pred petimi leti teroristi skupaj s sinom in nečakom zadrževali v šoli.

Obletnici krvave drame v Beslanu je sicer prostor na svojih straneh danes posvetila le peščica ruskih medijev, saj so jo zasenčile komemoracije ob 70. obletnici začetka druge svetovne vojne in udeležba ruskega premiera Vladimirja Putina na slovesnosti v Gdansku.

Neskladno poročilo in izjave prič

Ruska parlamentarna komisija je decembra 2006 v poročilu ugotovila, da je bila akcija posebnih ruskih enot upravičena, za ugrabitev in visok krvni davek pa je okrivila več vodij čečenskih upornikov, med njimi Šamila Basajeva, ki so ga ruske sile leta 2006 ubile.

Omenjeno poročilo se sicer ni skladalo s trditvami več talcev, ki so za visok krvni davek krivili neustrezen odziv Moskve, mnogi pa so tudi prepričani, da so oblasti prikrile dejanski potek dogodkov. 89 svojcev in staršev otrok, ki so umrli v Beslanu, je zato julija 2007 na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu vložilo tožbo poti Rusiji.

Strokovnjaki so tragedijo v Beslanu dolgo opisovali kot politični šok, podoben terorističnim napadom 11. septembra 2001 v ZDA, in prelomnico v politiki Kremlja na Kavkazu. V luči porasta nasilja na severnem Kavkazu so opozorili, da se podobna katastrofa lahko zgodi tudi danes.

Ženska ob fotografijah umrlih otrok
Ženska ob fotografijah umrlih otrok FOTO: Reuters

"Ponovitev grozljivih zločinov, podobnih Beslanu, je žal možna, saj smo v zadnjih mesecih videli nov porast terorističnih dejanj, ki jih varnostne sile niso mogle preprečiti," je dejal vodja vodilne in najstarejše ruske nevladne organizacije za človekove pravice Memorial Oleg Orlov.

"Nimamo zagotovil, da se Beslan ne bo ponovil. Zdaj vemo, da se takšna stvar lahko zgodi. Pred tem je bilo to nepredstavljivo," pa je ocenil vodja moskovskega inštituta za strateško ocenjevanje Aleksander Konovalov. Orlov je ob tem tudi opozoril, da so islamski skrajneži po tragediji v Beslanu izpopolnili taktike bojevanja, zaradi česar se je proti njim še težje boriti.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
02. 09. 2009 22.44
che22 Ti kvasiš neumnosti in za vsak verski spor kriviš ameriko ,tako poveličuješ ruse kako so hrabri kako se ničesr ne bojijo ,a hkrati pišeš kako ZDA podpirajo čečenske separatiste ,človek pravoslavni rusija tega nebi trpela ,torej bluziš to mi je jasno! ZDA in Rusija sodelujeta pri boju proti terorizmu ,samo nekateri še vedno živite v preteklosti... "ce nebi blo rusov bi ti zaj nemsko govoril" no ja ,ampak rusi niso osvobodili Slovenije. Rusi bi pregnali Nemce ,to je dejstvo ,ampak če se nebi Nemci borili na dveh frontah Rusija ne bi nikoli uspela priti do berlina ,verjetno bi tudi slovenija bila pod naci Nemčijo. Torej so za osvoboditev zaslužni tako rusi kot američani ,pa če se še tako razpočiš nad tem ;)
Abacus
02. 09. 2009 21.37
che22 Ti kvasiš neumnosti in za vsak verski spor kriviš ameriko ,tako poveličuješ ruse kako so hrabri kako se ničesr ne bojijo ,a hkrati pišeš kako ZDA podpirajo čečenske separatiste ,človek pravoslavni rusija tega nebi trpela ,torej bluziš to mi je jasno! ZDA in Rusija sodelujeta pri boju proti terorizmu ,samo nekateri še vedno živite v preteklosti... "ce nebi blo rusov bi ti zaj nemsko govoril" no ja ,ampak rusi niso osvobodili Slovenije. Rusi bi pregnali Nemce ,to je dejstvo ,ampak če se nebi Nemci borili na dveh frontah Rusija ne bi nikoli uspela priti do berlina ,verjetno bi tudi slovenija bila pod naci Nemčijo. Torej so za osvoboditev zaslužni tako rusi kot američani ,pa če se še tako razpočiš nad tem ;)
bre11
02. 09. 2009 09.53
jezek malo ti zahodna propaganda sili iz glave ce nebi blo rusov bi ti zaj nemsko govoril tisti ki pa napadajo sole in bolnice pa si ne zasluzijo milosti stoka jedna
JanZiska
02. 09. 2009 09.45
Beslan je bil prelomnica pri kateri se je Evropa zavedla, kaj prazaprav prinaša radikalni islam. Temo, teror, nasilje. Islamski agitatorji pripisujejo krivdo ruskim oblastem. Z retoričnim nakladanjem glede smiselnosti odziva, uporabe pretirane sile in podobnim. A so se otroci sami ugrabili, jim mame in očetje niso dali vode, so jih učitelji mučili??? Dejstvo je, da so bili ugrabitelji islamski teroristi, predvsem pa je dejstvo, da so bili otroci več kot dva dni popolnoma brez vode. Vsak študent prvega letnika medicine lahko potrdi, da sta dva dneva skrajna fiziološka meja in da bi ob nadaljnem čakanju ne imeli več koga reševati.
Abacus
02. 09. 2009 02.30
che22 01.09.2009, 22:45 Svoj glas ste že oddali -1 ceceni so nardili najvecji zlocin po drugi svetovni vojni in zahod podpira to stoko ------------------- Preslabo poznaš Ruse ,če bi zahod to res podiral bi Rusi že zdavnaj zarohneli ,že zaradi "malenkosti" kot je protiraketni ščit ne popuščajo ,pa misliš da tu nebi?? Ti nisi resen ,ali pa propagandno širiš govorice...
Abacus
02. 09. 2009 02.28
nitros007 01.09.2009, 23:36 1 Sej res pravijo da v terorizmu in vojni ni pravil, samo da se pa spraveš na šolo ali bolnico...itd je pa nepredstavljvo, takim sploh ne veš kaj bi naredil --------------------------- Sej talibani tud polivajo deklice s kislimo v imenu "božje volje"
nitros007
01. 09. 2009 23.36
Sej res pravijo da v terorizmu in vojni ni pravil, samo da se pa spraveš na šolo ali bolnico...itd je pa nepredstavljvo, takim sploh ne veš kaj bi naredil
bre11
01. 09. 2009 22.45
ceceni so nardili najvecji zlocin po drugi svetovni vojni in zahod podpira to stoko
Alexander Bakharev
01. 09. 2009 18.37
Za to niso odgovorni ljudije ...svinje , katere sploh Koran v rokah ne drzali , kateri ali fanataki ali zveri ki so zrihtali na tem denar ali svoji cilij . Cecenska vojna ... mogoce bila 1-2 leti za svobodo cecenskega naroda , potem ze zaceli delat biznis ... orozje , droge , cloveske organe ... in z tem ukvarjajo tudi cecenci tudi rusi ... oba naroda mucijo :( Vojake , navadne ljudi ... pravijo da vojnu lahko bilo koncat 2-3 leti ,,, samo vprasanje , zakaj.. ?! ...
ciaobella
01. 09. 2009 12.50
+1
Žalost in sramota, da za kakeršenkoli "višji" cilj...v imenu terorizma, ali boja za svobodo... še dandanes... tudi ta trenutek... naš svet...ta planet... pobija otroke, starce, nemočne, pohabljene, prizadete, revne in bogate... upam, močno upam, da kamorkoli že nese naše duše...ko nekoč zapustimo to telo, ki nam je dano v uporabo...kamorkoli pač gremo...da nas čaka... pravičnejši in lepši svet!
Ramzess
01. 09. 2009 12.31
"Nimamo zagotovil, da se Beslan ne bo ponovil. Zdaj vemo, da se takšna stvar lahko zgodi. Pred tem je bilo to nepredstavljivo," V čem je poanta te izjave, po vojni je lahko vsak general. Res smešni so. Resnica je taka, da so posledice tega dogodka krive ruske oblasti. Ali je res mogoče pričakovati od oblasti dober razplet, če ta pride 'na pomoč' s težko oborožitvijo, skratka oborožitvijo nasploh, žal ne. To bi bilo zelo naivno in nevedno. Računati moramo, vedno, nato, da interesi oblati, niso enaki interesom navadnih ljudi, zanjo so žrtve, med dvema ognjema, vedno, zgolj kolateralne žrtve. Sprevideti morate kako deluje današnji sistem, potem veste kaj lahko in smete pričakovati. Vsaka podobnost, tudi psihološka, z 11.septembrom, je naključna, in to ni razlog za izgovore oblasti. Težko je pričakovati od nekoga (oblasti) da bodo nek zločin preprečile, če posredno same podpirajo le te, in stojijo za njimi. Terorizem velja za izmišljotino, s katero je bil in je zaposlen cel svet, da bi se ne mogel ukvarjati s pomembnejšimi zadevami in vprašanji, ki se dogajajo zunaj njegove vednosti. Ena od mnogih.
ninja.subversion
01. 09. 2009 10.58
+1
spomnimo da so bili za vecino zrtev odgovorni rusi
BlueChelsea
01. 09. 2009 10.22
Čečenska banda!