Tujina

Spolno nadlegovanje odnaša še politike: 'Vplivni starejši moški se bomo morali iz tega nekaj naučiti'

Dunaj, 04. 11. 2017 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko so najprej začele padati domine v Hollywoodu, kjer so igralke in igralci eden za drugim začeli razkrivati primere spolnega nasilja in nadlegovanja, se sedaj nekaj podobnega dogaja v politiki. Po obtožbah o nadlegovanju v Evropskem parlamentu so zdaj na udaru britanski in avstrijski politiki.

Peter Pilz meni, da bi se morali iz teh primerov moški kaj naučiti.
Peter Pilz meni, da bi se morali iz teh primerov moški kaj naučiti. FOTO: AP

Senca spolnega nasilja in nadlegovanja se iz Hollywooda po odmevnih primerih Harveyja Weinsteina in Kevina Spaceyja vse bolj seli tudi nad politiko.

Potem ko je že bilo precej govora o domnevno spornem vedenju evropskih poslancev, so zdaj na udaru avstrijski in britanski politiki.

Na Otoku tako policija že preiskuje Weinsteina in Spaceyja. Okoli prvega se zanka tudi v ZDA vse bolj zapleta po obtožbah igralke Paz de la Huerta, da jo je dvakrat posilil, ko je bila še vzhajajoča zvezda. Njeni oboževalci pa so prepričani, da je prav to razlog, da je kasneje njena zvezda zašla, igralka pa je padla v prepad samodestrukcije.

Spaceyja so medtem odpustili pri Netflixu. Tam je bil glavna zvezda serije Hiša kart, kot igralec in producent je povezan s filmom, ki je v postprodukciji. Oba projekta naj bi bila zdaj bolj ali manj mrtva, čeprav ustvarjalci Hiše kart iščejo možnosti, kako nadaljevati brez njegovega lika. 

Britanska policija pa se zdaj ukvarja še s politiki, ki naj bi se prav tako neprimerno vedli. Potem ko so obtožbe že odnesle ministra za obrambo Michaela Fallona, je zdaj konservativna stranka suspendirala svojega poslanca iz okrožja Dover Charlieja Elphickeja, ki sicer vsakršne očitke zavrača.

Za razliko od njega je Fallon dejal, da odhaja, ker "s svojimi dejanji ni zadostil visokim standardom oboroženih sil, ki jih je predstavljal". In dodal, da kar je bilo "sprejemljivo pred 15 ali desetimi leti, zdaj ni več".

Na nekaj podobnega se sklicuje tudi vodja parlamentarne Liste Pilz ter soustanovitelj in nekdanji poslanec Zelenih Peter Pilz. Ta naj bi leta 2013 med Evropskim forumom Alpbach otipaval sodelavko, ki je medijem povedala, "da so bile njegove roke povsod, obraz pa veliko bližje, kot bi še bilo primerno".

36-letni politik pravi, da se incidenta ne spominja, če je storil kaj narobe, pa to obžaluje. Podobnega vedenja ga sicer obtožuje še ena ženska, a v tem primeru obtožbe ostro zanika, njegovi krogi pa po pisanju Kronen Zeitunga ocenjujejo, da gre za maščevanje ambiciozne sodelavke, ker ni želel ugoditi njenim željam po napredovanju.

Kot kaže, se bo kariera politika, ki se je odcepil od Zelenih, ki so na avstrijskih volitvah, ki so potekale pred kratkim, ostali pred vrati parlamenta, medtem ko je sam svojo listo popeljal v parlament, kmalu iztekla. Je pa dejal, da upa, da bo tudi njegov primer služil kot učna ura za "starejše in vplivne moške". "Ni pomembno samo, kakšni (ni)so nameni, pomembna je percepcija," je ocenil.

S tem pa nakazal na problem, ki ga zadnje dni izpostavlja vse več tistih, ki spremljajo plaz obtožb o spolnem nadlegovanju - da so določena sporna vedenja v določenih krogih dolgo veljala kot sprejemljiva, čeprav temu ne bi smelo biti tako.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanZiska
04. 11. 2017 22.17
+1
Razen v Sloveniji, Janković press
Infraping
04. 11. 2017 22.00
-2
O pomenu spolnega nadlegfovanja v družini, najprej rajajočega, zmagovitega v faktu, potem psihološko smrtnega od tistih, ki jih preizkušiš, vedno odbiješ v perfekcijo, in jim daš tisto, kar še razumeti niso sposobni. Toliko o tem. Seveda je še ... .
Infraping
04. 11. 2017 21.56
-2
O slepenju tepcev, pregloboko v vril napičenih, da argumentirajo v tem, kot o kuhanih rakih argument. recimo, v Firmi tega ni. spoštujemo logiko in to upoštevamo v zavedanju prihodnosti naše, ki bo v tem, da bomo šli veseli. Kar se pa moje bodoče žene tiče, te ali one večne ali večno-posmrtne, ji moram priznati, me ima v nečem. Velja za obe takoi. O moji perfekciji in njuni, in o smiselnosti njunih. Je v dlaki, tepci. P...izd . a vama m.aterna za to, pa še vedle ne bi par mescu , ko bi misnle de sn Bog, js pa vedu, de vidve ne tut to, in pol bi gledu, če opazita poraščenost dlak. Toliko da se izenačimo. Nikoli nisem hotel bil z dvema ženskama v postelji. Kot moja bivša, ki naj postane drag queen za hrano. Sicer pa, ni več šala z Bogom to, edino ti mi jo bolš. Ma on svojo Ženo in seksa bolš ko vsi mi smrtniki tu, ni važn ka nardimo. Lahk jo On ali Ona bolš ko njega al njo, v preizkušnjo, če bi stanov fu.k bil smiseln. In ker sta Bog in Žena njegova, delata kar hočeta s tepci. Hvala Vama za to spoznanje.
Frane Šajn
04. 11. 2017 21.19
+6
In kot prvo naj ne mečejo stran denarja za viagro, če jim bejbe ne dajo. Naj se raje odpravijo na enodnevni izlet v ulico Pigal v Parizu! Mogoče bo klavrn občutek ampak za take Yokerje je tudi to v redu!
stadion
04. 11. 2017 20.45
-3
Zensske niso dost pametne, da bi v lajfu uspele brez tega, da se moskim ponujajo, ker je njihova bioloska vloga cisto nrkaj drugega. Gre cisto za nekaj naravnega, vendar po cloveskih standardih za nekaj nemoralnega.
Frane Šajn
04. 11. 2017 21.22
+2
Po zaslugi svete cerkve vsaj v Evropskem prostoru in kjer koli so z misijoni uspeli spreobrniti domorodce z ognjem in mečem , da ne bo pomote in da ne pozabim.
Intelektualka
04. 11. 2017 20.04
+4
36 letni politik??? Peter Pilz je bil rojen leta 1954. Legasteniki med "novinarji" portala 24ur.com?
Frane Šajn
04. 11. 2017 21.23
+0
leond1
04. 11. 2017 20.02
-3
če jo ne bi potipal bi rekla da je impotenten
100 % BDP = STOP
04. 11. 2017 20.24
+2
Frane Šajn
04. 11. 2017 21.24
+1
A tista, ki jo ti revše tako škodoželjno le opazuješ, za premik k njej pa ni korajže.!?
Jožajoža
04. 11. 2017 19.52
-2
v čem je sedaj problem. sedaj, ko imajo te blodinke službo na račun SEX.........a ,naj bodo tiho. sedaj bi bilo prav, da jih odpustijo, ker so toliko krive,kot so krivi ti gospodje. , ki so probali. če bi rekle NE, bi pa prišle druge,mlajše,boljše, ki bi z veseljem dale, samo da bi imele tako dobro plačano službo.
Animal_Pump
04. 11. 2017 20.16
+7
Se pravi...po tvoje mora ženska dat noge narazen, in reči JA, če želi dobiti službo? Znanje pa izobrazba nista pomembni al kaj? Če bi vsi tako razmišljali, bi šle vse firme že v maloro.
Jožajoža
04. 11. 2017 20.37
+0
si že videl kakšno grdo farmacevko,kakšno grdo asistentko v bruslju,kakšno grdo tajnico............ne, nisi je videl .ker grda izpade že v 1 krogu, ostale, ki so dobre,dolge noge,srednji joški,blodinka se pa pogajajo. o znanju se pa nihče ne pogovarja.
Animal_Pump
04. 11. 2017 20.57
+5
Eh niso ne vem kaj...ampak starim slinavcem so itak dobre...pa še te jim očitno nočejo dat, in jih morajo nadlegovat, da kaj dobijo...tiste, ki pa malo bolje izgledajo, pa teh staruhov itak ne šmirglajo.
amigp
04. 11. 2017 19.46
+7
ne potpiram posiljevalcev ampak mnoge ne bi bile danes tam kjer so. se pa to ne dogaja sam v holiwudu ampak v vsaki mal večji firmi
LOS - T
04. 11. 2017 19.28
+6
Lov na čarovnice. Vsak starec s ful denarja ima polno jahto mladenk ki so prostovoljno prišle gor, vsaka moška filmska zvezda si lahko vsak večer v lokalu izbere drugo najstnico, ki bo šla z njim čisto prostovoljno, vsaka Slovenka se po eni pijači in informaciji o krepkem stanju na računu usede v porscheja, pa tud če je tip odvratno nezanimiv, pokvarjene materialistke ste ženske do obisti. Pol se pa najde ki se usaja ker ji je en direkt pokazal da ga zanima sex z njo hahah...
dipe
04. 11. 2017 19.26
-1
Jadne ženke, ostat če nej....e. Poj pa ni čudn da je use več toplovodarjev
Uporabnik981904
04. 11. 2017 19.23
+11
Slovenci podpirajo brezkompromisen boj proti temu zlu - drugje ! Doma pa po potrebi odmahnejo z roko
Animal_Pump
04. 11. 2017 19.05
+11
Sam tale Peter Pilz pa za 36 let precej zmatran zgleda ;P(drugače jih ima 63)...sej ni čudn, da potem ženske nadleguje, da dobi tisto minuto pozornosti, ker drugače ga nobena ne šmirgla pet posto...ponavadi samo taki nadlegujejo, ki so vampasti in čudno, pa zmatrano izgledajo...tisti dec, ki da kaj nase ne rabi nobene nadlegovat, pa če je star 30 al pa 60 let ;P
JApajaDAja
04. 11. 2017 18.51
+5
"odnaša še politike"....pa kaj so oni priviligeria kasta....kdo jim daje to pravico? molk je ta, ki jih ščiti!
Nightyfly
04. 11. 2017 18.32
+13
Cisto pravilno je , da se o tem pise . Zato ,ker so vse te stvari tudi resnicne . Ce pogledate in berete redno evropske izdaje casopisov , je neverjetno stevilo umorov zensk cisto vsak dan . Jaz pravim temu, da to pocenjajo moski , ki so v bistvu reve , so inferiorni , ne razumejo zensk ,ker so bili tudi vzgojeni kot ´´machoti´´ in jim je izpod casti , da so zenske pametnejse in z veliko vec intuicije prevladujejo v domacem okolju in nasploh .Kar je cisto v redu in normalno , ker tudi naredijo skoraj vse v krogu druzine . Ze v krscanski religiji je zenska manjvredna , da ne govorimo o islamu . Torej je vecina zensk drugotnega pomena , poleg tega so pa se veliko manj placane za isto delo . Prioriteta moskega je zensko posedovati ,nadzorovati in jo v bistvu zasuznjiti . Stara jajca ,ki v moderni dobi nimajo kaj iskati . Ce zenska prevara take butce jim dam z veseljem eno roko , pa se kaj drugega . Tako je ta stvar . Kot moskega me je sram, da obstajajo taki delikventi . Zivele zenske .
Mars1212
05. 11. 2017 13.01
-1
Odrež si luleka če te je sram lastnega spola...
bema1201
04. 11. 2017 18.23
+8
Bomo videli če bodo v državah kjer se to dogaja tudi dokazi romali v koš kot pri nas.
hle
04. 11. 2017 18.14
+0
Trenutno smo v obdobju jačanja histerije na to temo in ko bo ta dosegla svoj vrhunec bo takšna obtožba doletela možakarja tam čez lužo ki ima ženo naših korenin tisti o katerih beremo danes pa so samo kolateralna žrtev te operacije
Rudar
04. 11. 2017 18.06
-2
Dej nehite že enkrat s tem spolnim nadlegovanjem, bolj je podobno lovu na čarovnice.
JApajaDAja
04. 11. 2017 18.22
+9
da mladenke izzivajo "vplivneže" drži, da si nekateri na položajih dovolijo preveč drži....Človek, ki ima pošlihtano glavo na to ne naseda in ne izkorišča!
Arabo Hest
04. 11. 2017 17.46
+8
Veliko je govora o spolnem nasilju in nadlegovanju. Kaj pa ostale oblike nasilja in nadlegovanja? Recimo politično oziroma družbeno? Kaj je z ekonomskim nasiljem in nadlegovanjem? Načeloma naj bi bile vse oblike nadlegovanja in nasilja enake.
Arabo Hest
04. 11. 2017 17.47
+5
Če ti recimo šef v službi pove, da v kolikor nečesa ne boš naredil, ne boš dobil plačila. TO JE EKONOMSKO NASILJE!!!!!
tomi.passion@gmail.com
04. 11. 2017 17.43
+23
PRI VSEM SKUPAJ SE SKRIVA ŠE ENA NEVARNOST, KI JE NIHČE NE ŽELI IZPOSTAVITI. TO NAMREČ, DA "KER SEM JAZ TAKO REKLA", POSTAJA DOKAZ ZA "UNIČENJE" NEKOGA. ZGOLJ ZATO, KER JE ŽENSKA TAKO REKLA, ŠE NE POMENI, DA SE JE RES ZGODILO, KAR DOKAZUJEJO TUDI JAVNE STATISTIKE - 61% PRIMEROV PRIJAV SE KONČA Z OPROSTITVIJO, SAJ NI BILO NOBENIH DOKAZOV O ZLORABAH. ŽENSKA, KI NEKOGA OBTOŽI NADLEGOVANJA, MORA PODATI JASNE DOKAZE, IN TAKRAT NAJ OBDOLŽENEC ODGOVARJA. DOKLER PA JE TO SAMO NA NIVOJU FEMINISTIČNEGA PRITOŽEVANJA IN FEMINISTIČNIH SOLZ, JE ČLOVEK ABSOLUTNO NEDOLŽEN, KOT TO VELEVA MEDNARODNO PRAVO. BOJIM SE, DA FEMINIZEM ŽELI SEDAJ SPREMENITI TUDI TO, SAJ BO TAKO HITREJE OBRAČUNAL Z MOŠKIMI, FEMINISTKE BODO TAKO HITRO PRIŠLE DO POLOŽAJEV. PA ŠE TO. 20,30 LET NOBENO OD TEH ŽENSK NI MOTILO PRAV NIČ. Z VESELJEM SO SE SLIKALI Z MOŠKIMI, KATERE SEDAJ OBTOŽUJEJO, JIM PLOSKALALE, NAVIJALE ZA NJIH OB PREJEMANJU RAZNIH NAGRAD IN ŠE KARIERO SO SI TAKO ZGRADILE. OBŽALOVANJE NEKEGA DEJANJA NI POSILSTVO DRAGE FEMINISTKE.
Arabo Hest
04. 11. 2017 17.48
+13
emilzapata
04. 11. 2017 17.49
+9
"žensko je nemogoče razumeti, jih pa lahko ljubimo, dokler so mlade in lepe", je dejal velikan med pisatelji Lev Nikolajevič Tolstoj.
JApajaDAja
04. 11. 2017 18.25
+7
"ljubiš " jo lahko samo, če je ona "za "....sicer si nadležen!