Tujina

Spolnega nadlegovanja na delovnem mestu izjemno veliko, a žrtve molčijo 

London, 25. 10. 2017 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Polovica Britank se je na delovnem mestu ali kraju študija soočila s spolnim nadlegovanjem, a kar 63 odstotkov tega ni prijavilo. Žrtve so tudi moški. Večinoma so žrtve nadlegovali nadrejeni, šlo pa je tako za verbalna nadlegovanja kot za spolne napade.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Ženske spregovorile o spolnem nadlegovanju
    02:20
    Iz 24UR ZVEČER: Ženske spregovorile o spolnem nadlegovanju
  • Iz 24UR ZVEČER: Obtožbe glede spolnega nadlegovanja v evropskih institucijah se vrstijo
    03:16
    Iz 24UR ZVEČER: Obtožbe glede spolnega nadlegovanja v evropskih institucijah se vrstijo
Spolnega nadlegovanja na delovnem mestu je verjetno veliko več, kot se zdi oziroma je prijav.
Spolnega nadlegovanja na delovnem mestu je verjetno veliko več, kot se zdi oziroma je prijav. FOTO: Thinkstock
Kar polovica Britank se je na delovnem mestu ali kraju študija soočila s spolnim nadlegovanjem, je pokazala anketa BBC. Nadlegovanje je občutila tudi petina moških, so dodali. Od žensk, ki so priznale, da so bile žrtve spolnega nadlegovanja, jih kar 63 odstotkov tega ni prijavilo, tudi 79 odstotkov moških je dogajanje zamolčalo. 

Anketo je za BBC opravila agencija ComRes, pogovarjali so se z več kot 2000 ljudmi. Nastala pa je na podlagi vse več razkritij o dogajanju v filmski industriji, kjer so mediji razkrili številne grozljive podrobnosti o odnosu Harveyja Weinsteina do žensk, ki jih je nadlegoval, spolno napadel in posilil. 

Zgodba je sicer prinesla tudi nekaj dobrega, na glas smo se o tej problematiki začeli pogovarjati in številnim žrtvam je dala pogum, da obelodanijo svojo zgodbo. Prek družbenih omrežjih se tako z oznako ''tudi jaz'' (''me too'') širijo izpovedi žrtev, ki so doživele poniževalen odnos na delovnem mestu.

Aktivistka Tarana Burke, ki je že pred desetimi leti sprožila to kampanjo v ZDA, je poudarila, da je zdaj pravi trenutek za spremembe, kako gledamo na spolna nadlegovanja. 

Kaj je pokazala anketa? 

Anketa BBC Radio 5 je zajela 2031 odraslih Britancev. 37 odstotkov vprašanih - od tega 53 odstotkov žensk in 20 odstotkov moških - je zatrdilo, da so bili žrtve spolnega nadlegovanja - od neprimernih komentarjev do spolnih napadov na delovnem mestu. Četrtina je dejala, da so bili žrtve žaljivih šal s spolno tematiko, eden od sedmih pa je bil žrtev neprimernega dotikanja. Ena od desetih žensk je bila spolno napadena, navaja BBC. 

In kdo so krivci? Večina žensk (30 odstotkov) je bila tarča nadrejenega ali starejšega sodelavca, ena od desetih žensk pa je zaradi nadlegovanja dala odpoved ali zapustila kraj študija.  

Žrtve tudi moški 

BBC je navedel tudi zgodbo moškega, ki je želel ostati anonimen, kako ga je nadlegovala nadrejena. ''Neprestano je komentirala moj izgled in kako sem oblečen, spraševala me je o tem, kaj mi je všeč na ženskah,'' je dejal in dodal, da so se komentarjem v večinsko ženskem kolektivu nasmejale, sam pa se je počutil zelo neprijetno. Njegova zgodba se je tako končala z depresijo in tesnobo, je še pojasnil za britanski medij. 

Sarah Killcoyne iz Cambridgea pa je za BBC News povedala, da sta jo napadla moška, ko se je še šolala - ko je bila najstnica, jo je napadel šolski učitelj, nato še profesor na kolidžu. 

Po razkritju vseh Weinsteinovih grdobij, za katere on sicer pravi, da so ženske v to privolile, so se s svojimi zgodbami javile tudi številne znane osebnosti, da bi še bolj spodbudile javnost k razkrivanju teh zločinov. 

Na Otoku sta se oglasili tudi poslanki Jess Phillips in Mary Creagh. Phillipsova je za London Evening Standard dejala, da se je pred leti zbudila na zabavi in zalotila svojega šefa, kako jo skuša sleči. Creaghova pa je dejala, da jo je kot sedemletno deklico nadlegovalo 12 dečkov. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emt8000
25. 10. 2017 16.26
+1
Ja, te so bile zelo nadlegovane kot hoolywoodske igralke1!!! Mh,mh! Nehajte že s takimi floskulami!! Zakaj so potem nekatere na delovnem mestu oblečene kot ,da bodo vsak čas noge razširile!!! Dekolteji,mini krila in tako dalje!!! Vsaka od domnevno nadlegovanih bi se lahko lepo branile,če je šlo za zlorabo!!! Po 10 ali 20 letih se spomnijo, da gre za nadlegovanje in zlorabo!!!
Supervillain
25. 10. 2017 15.26
+2
To so ubogi ljudje,ki nimajo v svoji glavi vse pošlihtano in ne znajo biti samo sodelavci,prijatelji in kolegi kjer delajo tako hudo jim je,da rabijo več.
prouhudababa
25. 10. 2017 16.07
Ma ne to...samo če ni nadlegovanje, potem je pa mobing. Nečesa vmes kot da ni, če bi sodil po medijih in njihovem napihovanju problematike.
CIGU MIGU
25. 10. 2017 13.26
+1
ne vem koga kaj briga kdo se s kom daje dol,,tisti ki ne paše pač ne,,samo 90 procentov je za ,zanimivo je tudi to da vse lepotice imajo najgrše tipe,,ne razumem zakaj---prosim za pojasnila...hvaležen bivši playboy
R777
25. 10. 2017 13.23
Je direktor izjavu, da v njegvem podjetju ni spolnega nadlegovanja, ker to kar ima on zaposleno, ne sam da ni vec maldo... to se plodno ni vec
Uporabnik565636
25. 10. 2017 13.23
+2
Iz spodnjih komentarjev lahko sklepam, da je problem v ženskem oblačenju in obnašanju. Ali torej predlagate uvedbo burke? Bo potem mir?
prouhudababa
25. 10. 2017 16.05
Mir bo samo dokler ne bo ona rekla 'ko bi ti vedel, da spodaj nič nimam... Potem pa se bo ves cirkus ponovil.
Mich Diam
25. 10. 2017 13.13
+2
On reče: a b? Ona reče b!
prašek
25. 10. 2017 13.15
+0
prašek
25. 10. 2017 12.59
+2
Vse življenje sem ženske spoštoval. Če je bila lepo oblečena sem jo tudi pohvalil, vendar pa nisem z besedami zašel v kakšen perverzen .... Če ženska želi od moškega kaj več, ste lahko brez skrbi, da bo to znala tudi pokazat ali povedat !
prašek
25. 10. 2017 13.02
+0
Če ima ženska malo krajše krilce, ji pač pohvališ lepe noge, ne glede na to, da ima morebiti grde! Edino kadar sem videl preglobok dekolte, sem vedno pohvalil njen lep popek ! Drug dan je bila normalno oblečena !
bb5a
25. 10. 2017 12.51
+4
Ja če lahk Pahor in Jankovič to počneta, lahk tud ostali... zakaj ne pišete o teh dveh?
Aijn Prenn
25. 10. 2017 12.50
+2
Tole kar se dogaja v evropi s to spolno nedotakljivostjo meji na blaznost in vodi evropo v propad. Ravno tako s tistim bluzenjem o rasizmu in ne vem še čem.
prouhudababa
25. 10. 2017 12.32
+1
Glede na razvoj dogodkov, se bomo očitno morali opremiti z obrazci, katere bomo dali nasprotni strani v podpis. Na obrazcu pa bo morala nasprotna stran točno označiti, kaj vse nam dovoljuje. Če se zadeva razvije, pa se bo potem sklepalo še anekse, da ja nebi slučajno prišlo do kakšnih nesporazumov. Se pa bojim, da bo to podžgalo fovšijo, če se bo sodelavec pohvalil, da mu je sodelavka podpisala, da sme dlje kot tri sekunde gledati v njen dekolte.....
Aijn Prenn
25. 10. 2017 12.48
+1
Dobre komentarje pišeš, treba čestitat.
Berdem
25. 10. 2017 12.25
+3
Smešno. V našem podjetju se sodelavke pritožujejo, da jih premalo nadlegujemo. Sedaj pa ne vemo kako in kaj
brezcasni
25. 10. 2017 12.14
+4
nadlegovanje in ogovarjanje ni eno in isto..sicer pa...ženske vseh starosti hodijo v službo vse bolj dekoltirane,za dober odnos in privilegij so pripravljene tudi flirtat-ne vse ,a veliko njih.Ko pa moški dobi namig ,da bi lahko kaj dobil od nje se naravno odzove in poizskuša do konca......tako je tudi v naravi.Torej spodobna podoba brez zapletanja in brez koristoljubnih manevrov pa bo....
prouhudababa
25. 10. 2017 12.10
+9
To z dramatiziranjem okoli nadlegovanja gre po moje v napačne vode. Vedno je vprašanje, kdo 'nadleguje' koga. Povsem isto 'nadlegovanje' je lahko enkrat zaželjeno (tudi sprovocirano!), drugič pa obsojanja vredno. Zdaj smo prišli že do tega, da so celo 'mastni vici' pod vprašajem. Naslednja generacija maminih sinčkov si žensko še pogledati ne bo upala. Koneckoncev, kaj pa je 'osvajanje'? Če ženski tip ne ustreza, je to definitivno nadlegovanje. Samo če mu tega jasno ne pove in ga potem za nameček čez leto ali dve obsodi nadlegovanja, je to navadna hinavščina. 'Sem otrpnila' tu ni noben izgovor. Istočasno pa se ženske pritožujejo, da ni več nobenih 'pravih dedcev', da vsi cincajo in cagajo, noben direktno ne pristopi. Ja zakaj le? Da bo potem obtožen nadlegovanja? Stvari se obračajo. Moški postajajo poženščeni, ženske postajajo nadlegovalke. Samo tu se spet ne izide, ker se jih večina ne bo branila 1x skočiti med rjuhe, o nadlegovanju pa začno govoriti, ko bi ona še kaj več. Vsa stvar se bo ženskam vrnila kot bumerang, ki so ga same zalučale v zrak. In vse samo zato, ker nihče na zna takoj v obraz izreči tiste čarobne besede "NE!".
CyberWorm90
25. 10. 2017 12.18
-2
wse lepo in praw sam delawno mesto se men ne zdi glih najbolj primeren poligon za pecanje žensk : ))
CyberWorm90
25. 10. 2017 12.20
+2
že zarad tega ne k če ti rata kako zapecat jo morš pol gledat doma pa še na šihtu : )))
olimpijaolimpija
25. 10. 2017 12.09
+6
ženske delajo kar jim paše in takrat, ko jim paše... poglejte samo primer... ob zaključku leta, ko podjetja pripravijo zabavo za zaposlene (kako punce proslavljajo z kolegi... samo kaj ne plezajo po njih pijane seveda) in čez tri leta se pa spomni, da je bila posiljena ali pa samo nedlegovana.
Tomaz1980
25. 10. 2017 12.00
-1
Tič naj kar v hlačah ostane, pa jezik za zobmi pa bomo vsi srečno živeli, a ne?. Če ne pa na skret se olajšat ali pa doma malo bolj poskrbet za svojo boljšo polovico!
hepan22fgdfgdfgdfg
25. 10. 2017 11.56
+0
zgleda je to samo nek manever da se vse ANTIFA in antu GUN aktiviste in simpatizerje nekako premami v neko drugo zgodbo, ki se je bodo oprijeli kot pijanc plota in trajbali do onemoglosti, morda celo koga linčali ipd. tko da drage naše RTVjevke, FDVjevke in ostal v JU napočil je čas ko lahko zaj. slehernega (RAZEN ZOKIJA) do amena. samo go ahead and dont stop
Frane Šajn
25. 10. 2017 11.48
+2
Če se stvar konča tako, da ima otipljiv dokaz v kuverti ni nič zato konec koncev ne boli. Hudič je, če se ne pozna.
emilzapata
25. 10. 2017 11.45
+4
sem vprašal kolegico Moskovčanko, če se tudi Moskovčanke tako čutijo ogrožene zaradi moškega nadlegovanja. Pravi da ne, one so bolj jezne, ker moški skoraj več ne opazijo, da sploh obstajajo. Ha, ha.
mallonge
25. 10. 2017 11.41
+0
Pišete o jankoviču? Sirota lahko seksa samo še z izsiljevanjem mamic. Sodišča, tožilstva, varuhinje, odvetniki pa mu služijo kot zvodniki.
ČrniSokol
25. 10. 2017 11.36
-4
Spolno nasilje oz. nadlegovanje je resen problem. PRAVE žrtve spolnega nasilja velikokrat zamolčijo. Tudi jaz sem bil žrtev spolnega nadlegovanja s strani nasilnih žensk in starejših perveznih moških, ki se niso mogle oz. mogli upirat mojim čarom. Nadlegovali so me v trgovini, restavraciji, v služi..,itd..., tudi ko je bila ob meni moja punca, ki je vse to videla.. Pogosto sem se v strahu in žalosti spraševal zakaj ravno jaz, kaj sem jim storil, da se tako nevljudno obnašajo do mene in gledajo name kot na nek seks objekt. Takšni dogodni so pustili resne posledice na moji psihi. Zato pozivam vse PRAVE žrtve(moškega in ženskega spola) naj spregovorijo in obtožijo nasilneže, ki bi morali oz. morajo biti kaznovani!