Tujina

VIDEO: S hudim naporom ubranili Split, aktivnih še nekaj požarov, pred gasilci negotova noč

Zagreb, 18. 07. 2017 06.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š./N.Š.K./STA
Komentarji
713

Hrvaškim gasilcem je s pomočjo vojske in prostovoljcev uspelo ubraniti Split pred hudim požarom, žal pa ta še vedno ni pogašen. Najhuje je v Strožancu in Podstrani jugovzhodno od Splita. Več sto gasilcev in vojakov je še vedno na terenu, k sreči pa požar ni terjal smrtnih žrtev. Je pa zaradi očitkov, da vojska ni posredovala dovolj zgodaj, svoj odstop ponudil obrambni minister, a ga je Grabar-Kitarovićeva zavrnila.

Več videovsebin
  • Iz SVETA Poškodovanih 80 ljudi
    02:40
    Iz SVETA Poškodovanih 80 ljudi
  • Iz SVETA: V živo iz Splita
    01:05
    Iz SVETA: V živo iz Splita
  • Iz SVETA: Domačini o poteku gašenja
    00:39
    Iz SVETA: Domačini o poteku gašenja
  • Iz SVETA: Pogovor z regijskim poveljnikom Obalno-kraške regije
    03:35
    Iz SVETA: Pogovor z regijskim poveljnikom Obalno-kraške regije
  • Posnetek drona, ki je preletel pogorišče pri Splitu
    02:06
    Posnetek drona, ki je preletel pogorišče pri Splitu
  • Iz 24UR: Ognjena apokalipsa
    03:51
    Iz 24UR: Ognjena apokalipsa
  • Iz 24UR: Ogenj z vseh strani
    02:22
    Iz 24UR: Ogenj z vseh strani
  • Iz 24UR: Dan po katastrofi
    01:01
    Iz 24UR: Dan po katastrofi
  • Iz 24UR: Razsežnosti požara
    01:26
    Iz 24UR: Razsežnosti požara
  • Iz 24UR: Navijači združeni v nesreči
    02:25
    Iz 24UR: Navijači združeni v nesreči

Gasilcem je sinoči pred ognjem uspelo rešiti Split, prav tako na širšem splitskem območju požari večinoma več ne ogrožajo hiš. Poveljnik gasilcev v Splitu Ivan Kovačević je pojasnil, da je zdaj večina gasilcev na območju Strožanca in Podstrane, jugovzhodno od Splita. Ponoči je namreč znova začela pihati burja, prav v smeri tega kraja. Ljudje so svoje premoženje pred ognjem reševali z živo verigo, "oboroženi" z grabljami, motikami in podobnim orodjem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sicer pa je za prebivalci Splita neprespana noč. Gasilci so do zgodnjih jutranjih ur reševali hiše in gospodarske objekte. Eden največjih požarov na območju Dalmacije v zadnjih nekaj desetletjih je zajel območje velikosti 4500 hektarjev. "To je apokalipsa. V 36 letih še nisem videl takšnega ognja, vse kaže, da ga bomo gasili več dni," je po poročanju dnevnik.hr dejal eden od dežurnih gasilcev.

Več pretresljivih izpovedi prizadetih prebivalcev lahko preberete na naslednji povezavi.

Dim, ki se širi zaradi požarov na Hrvaškem, je viden tudi v vesolju.
Dim, ki se širi zaradi požarov na Hrvaškem, je viden tudi v vesolju. FOTO: NASA

Poveljnik splitskih gasilcev je tudi povedal, da stanje sicer ni več tako alarmantno, kot je bilo sinoči, ko je požar grozil stanovanjskim naseljem v vzhodnem delu Splita, da pa marsikje še naprej gori. Trenutno naj bi bilo aktivnih 15 požarov, gasilcem pa največ težav povzroča veter in pa pomanjkanje vode.

Na Hrvaškem poudarjajo, da v požarih nihče ni bil poškodovan, smrtna žrtev, o kateri so poročali nekateri mediji, pa je moški, ki pa ni umrl neposredno zaradi požara, ampak zaradi kapi. Nekaj gasilcev je poiskalo zdravniško pomoč predvsem zaradi dima. Je pa nastala ogromna materialna škoda.

V požarih je bilo poškodovanih okoli 80 ljudi. Večinoma gre za gasilce, ki so utrpeli lažje poškodbe.

24sata.hr poroča, da so splitskim gasilcem na pomoč prišli kolegi iz drugih delov Hrvaške, zaradi požara pa so angažirali tudi nekaj sto hrvaških vojakov. Prav tako so se za protipožarno obrambo organizirali sami prebivalci, ki so reševali mesto pred požarom. Že od jutra pri gašenju pomaga šest letal za gašenje požarov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz županijskega gasilsko-operativnega centra Split so sporočili, da je v požarih, ki so v preteklih 30 urah zajeli območje od Omiša do Splita, zgorelo 4500 hektarjev gozdov, trave, nizkih rastlin, oljčnih nasadov in sadovnjakov. Hrvaški mediji so poročali o "kataklizmičnih podobah" požara, ki z veliko hitrostjo golta vse pred seboj.

Sinoči se je vnelo tudi splitsko smetišče, zaradi česar se je nad mestom vil oblak črnega dima. Gasilcem ga je uspelo hitro pogasiti.

Zgorelo je tudi več stanovanjskih hiš in drugih objektov. Na posnetkih z območjih, ki jih je zajel požar, je videti tudi številna zažgana osebna in tovorna vozila. Zaradi požara so zaprte nekatere državne in županijske ceste na območju Splita.

Splitski župan Andro Krstičević Opara je povedal, da bodo morali razglasiti stanje elementarne nesreče. Pozval je prebivalce, naj čim manj uporabljajo osebne avtomobile na mestnih vpadnicah, da ne bi ovirali promet gasilcem in policiji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Območje obiskal tudi premier Plenković

Območje, ki so ga prizadeli požari, je danes obiskal tudi hrvaški premier Andrej Plenković. Ocenil je, da so pristojne državne, županijske in mestne službe uspešno medsebojno sodelovale. Kot je dodal, so kljub dramatičnem požaru, ki je ogrožal Split, ocenili, da ni bilo potrebe, da bi za pomoč zaprosili druge države.

Plenković je stopil pred novinarje po seji kriznega štaba v Splitu in se je najprej zahvalil gasilcem, vojakom, policistom, reševalcem in vsem državljanom, ki so sodelovali pri gašenju požarov na območju splitsko-dalmatinske županije. V zadnjih dneh so na tem območju zabeležili 14 požarov. Največji je zajel 14 kilometrov dolgo in štiri kilometre široko območje.

"Verjamem, da bomo iz tega požara, ki se je razširil do Splita, dobili določene izkušnje in izboljšali mehanizme koordinacije pristojnih služb," je še izjavil Plenković.

Policija že preiskuje, ali je možno, da so bili požari podtaknjeni. Dobili so namreč več prijav, da so na območju videli sumljiva vozila s tujimi registrskimi oznakami.

Zavrnil je kritike prebivalstva z ogroženih območij, da se v primeru požarov v okolici Splita javni sistem protipožarne zaščite ni dobro odrezal ter da ni bilo pravočasne pomoči pristojnih javnih služb. Zaradi tega so se morali državljani sami organizirati pri reševanju svojih stanovanjskih in drugih objektov. Pozdravil je samoorganiziranje državljanov in dejal, da je pri tem pomembna koordinacija s tistimi, ki vodijo celotno gasilsko operacijo.

Potrdil je, da je v požarih zgorelo več hiš in gospodarskih objektov ter napovedal, da bo vlada poskusila zagotoviti proračunska sredstva, da bi nadomestila škodo. Omenil je tudi, da je o vzrokih požarov še prezgodaj govoriti, ker policisti še zmeraj ne morejo opraviti celovite preiskave.

Več sto gasilcev je še vedno na terenu, njihove enote pa so okrepili tudi gasilci iz Zagreba in Karlovca.
Več sto gasilcev je še vedno na terenu, njihove enote pa so okrepili tudi gasilci iz Zagreba in Karlovca. FOTO: Nova TV

Obrambni minister ponudil svoj odstop, predsednica odstop zavrnila

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović za razliko od premierja Plenkovića, ki je dejal, da je bil odziv pristojnih služb na ognjeno katastrofo odličen, meni, da je vojska na teren odšla prepozno.

Zaradi kritik hrvaške predsednice in vrhovne poveljnice hrvaške vojske Kolinde Grabar-Kitarović, češ da bi lahko hrvaška vojska prej posredovala pri gašenju katastrofalnih požarov pri Splitu, je svoj odstop ponudil hrvaški obrambni minister Damir Krstičević, poročajo hrvaški mediji. Grabar-Kitarovićeva bo sicer danes obiskala območje požarov, je pa že sporočila, da odstopa ministra ne bo sprejela, saj dela dobro in ga ne vidi kot morebitnega krivca. Kot je dejala, je krivda na strani tistega, ki odloča, kdaj vpoklicati na pomoč vojsko in ne na strani vojske. 

"Menim, da bi lahko vojska prej prišla na teren. Čeprav niso izurjeni in niso opremljeni kot gasilci, je šlo za požar, za katerega je bila potrebna vsaka roka," je izjavila hrvaška predsednica v Salzburgu po današnjem srečanju s kolegoma iz Avstrije in Slovenije, Alexandrom Van der Bellnom in Borutom Pahorjem.

Krstičević je v ponedeljek prispel v Split, kjer je tudi sam sodeloval pri gašenju požarov. V ponedeljek je na območje požarov prispelo tudi nekaj sto hrvaških vojakov, ki so predvsem zavarovali vojaško raketno bazo v Žrnovnici nedaleč od Splita. Krstičević je dejal, da bo v primeru, če se izkaže, da je bilo posredovanje vojske neustrezno, nemudoma odstopil.

Plenković v bran ministru

Hrvaški premier Plenković je potem na izredni novinarski konferenci na sedežu hrvaške vlade povedal, da Krstičevićevega odstopa ne bo sprejel. Povedal je, da se je z ministrom pogovoril in mu rekel, naj se pomiri. Pohvalil je dosedanje delo ministra, posebej pa tudi njegovo sodelovanje pri organizaciji gašenja požara v Dalmaciji. Upokojeni general Krstičević, ki je tudi podpredsednik hrvaške vlade, velja za enega najbolj tesnih Plenkovićevih sodelavcev.

Posnetki drona, ki razkrivajo razsežnosti požara na pogorišču v neposredni bližini Splita.
Posnetki drona, ki razkrivajo razsežnosti požara na pogorišču v neposredni bližini Splita. FOTO: Nova TV

Plenković je današnjo novinarsko konferenco izkoristil tudi za ostra sporočila hrvaški predsednici, češ, da od kod ji informacije, da je vojska prepozno posredovala, ko tega nihče izmed najbolj odgovornih ljudi, ki so koordinirali protipožarno akcijo ni povedal.

Poudaril je, da obstaja jasna koordinacija postopkov v izrednih razmerah, kot je požar pri Splitu ter da je vojska prispela na pomoč gasilcem, ko je bilo ocenjeno, da bo to potrebno. Pred tem so prišli, da bi pred požarom zavarovali vojaško oporišče v Žrnovnici.

Grabar-Kitarovićeva je sicer še dejala, da bo lahko ocenila delovanje pristojnih služb med požarom, potem ko bo danes obiskala območje med Splitom in Omišem, kjer se od nedelje borijo z velikanskim požarom. Zahtevala je tudi preiskavo vzrokov požarov in načinov, kako so se združili.

Gori tudi v Črni gori. BiH in v Italiji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (713)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
18. 07. 2017 22.57
-1
Ljudje, pomagati si moramo. Ko si dežne kapljice pomagajo in se zberejo v oblak, in jih skupaj popelje skupaj nazaj na rodno zemljo. Ljudje smo izguljene dežne kapljice v tem sistemu laži in kraje sedaj. Nujno se moramo zbrati skupaj, ker drugače nas bo odneslo vsakega posebaj "v vesolje"....zemlji pa bomo pustili samo eno veliko uničenje. Zato si tega ne smemo dovoliti, stopiti moramo skupaj v oblak in počistiti to nesnago od napačnega vodenja in kraje ter laži.
113113
18. 07. 2017 22.53
-3
Enkrat ste proti hr, kaj nam delajo, drugič jih zagovarjate???? Mislim, da na tem portalu ni veliko SLO. če pa že hodijo na dopust k njim Pika.
BildiTheEmperor
18. 07. 2017 22.52
-2
Sinhroni napad iz Juga, Vzhoda in Severa,......., in na Balkanu bo vladal 1000 letni mir in blaginja.
Nevzdrzni
18. 07. 2017 22.44
-2
Truthfreedom prav mas glede palice saj dokaz je to kaj se jim zdaj dogaja
TistoPravo
18. 07. 2017 22.41
+3
Slovenski bruto domači dolg znaša 44,5 milijard eurou!!!! Kdo bo to vrnu....
Vrhovni
18. 07. 2017 22.47
-6
JbmTiMt
18. 07. 2017 22.41
+9
gasilec je plemenita oseba. na zalost pa so zapostavljeni
Nevzdrzni
18. 07. 2017 22.47
+1
TruthFreedom
18. 07. 2017 22.34
+22
Ko berem komentarje kako slovenci (z razlogom sem uporabila malo začetnico) privoščite in se naslajate na nesreči drugih, me je sram, da sem Slovenka in, da živim v tako pokvarjeni državi. Resnično s(m)o Slovenci končno pokazali svoj pravi obraz. Slovenci ste (z razlogom nisem uporabila smo) primitiven, škodoželjen, zloben narod (in še bi lahko naštevala). Sploh se ne zavedate kako hitro se lahko situacija obrne. Kako hitro lahko pride tudi pri nas do naravnih nesreč. Kako kmalu vam bi lahko bilo žal za vse zlobne besede in misli. Pišete, da ima vsaka palica dva. Res je. Vendar ne potem jokati, ko nas bo udarila. In glede na hudobijo Slovencev, nas lahko močno udari. Sem pa vesela (kolikor sem slišala), da smo jim tako mi, kot Srbija in Bosna ponudili pomoč. Ker smo tako pokazali, da kljub vsemu premoremo nekaj človečnosti. To, da so pa hrvaški politiki zavrnili pomoč, je njihov "obraz" in njihov problem, ki ga bodo morali rešiti sami. Vendar kljub vsemu... Nekomu želeti slabo, je nekaj najbolj zlobnega kar človeštvo premore. Obstaja pregovor: "Nikoli ne stori drugemu kar ne želiš da bi drug storil tebi." (Konfucij) In seveda tudi ne želi drugemu kar ne želiš da bi drug želel tebi. No... Pa saj imate prav, palica ima res dva konca... Boste že takrat razumeli. Hrvaška srečno, uspešno in predvsem varno želim!
JbmTiMt
18. 07. 2017 22.37
+2
za slovence je kazen ze to da so slovenci. fousija,nerazgledanost ter moznost manipuliranja z njimi so njihove odlike
Nevzdrzni
18. 07. 2017 22.41
-2
Pol pa ne beri komentarov ce ti je slabo! Ni prijetno gledat kaj se tam dogaja ampak socustvujem pa tudi ne z njim ker nas namerno non stop zbadajo in hocejo vse kaj je nasega! Tak se grebejo za štikl vode(dostop do odprtega morja) te pa si naj zaj pol piranskega zaliva vsipajo na dalmacijo.
JbmTiMt
18. 07. 2017 22.32
+2
da ni thompson zapalio dva tri staba
Nevzdrzni
18. 07. 2017 22.46
-3
Vrhovni
18. 07. 2017 22.28
-1
To je zato ker ne izvajajo preventive, v vročih dneh bi morali kanaderji neprekinjeno zalivat gozdove
Madeni
18. 07. 2017 22.09
-5
Tako so organizirani kot v SlovEniji polne pisarne Civilne zaščite sam GOBEC ko pa zagori pa nč od nč..Združena LEVICA pa joče zakaj ne gori SLOVENIJA..
Mogočnež
18. 07. 2017 21.59
-6
Koga briga Hrvaška, ja mogoče bi jim pa pomagala voda iz Piranskega zaliva za gašenje...
HouseBeatz
18. 07. 2017 22.07
+10
Mogoče bi tebi pomagalo, da tvoja družina ostane brez vsega, mogoče bi potem šele videl, kako je to.
Neutrino
18. 07. 2017 21.59
-5
In koga zanima pozar v Hr? Aja polovico Slovencev in cel slovenski politični vrh, ki cez poletje pozabi vse o Hrvaski.
RedDevil20
18. 07. 2017 21.39
+23
Kakorkoli, če jim kdo to privošči. ne glede na to, da so hrvati, to za mene nisi človek, Daj se v njihovo kožo, boš marsikateri spremenil svoje mnenje. Iz srca jim želim, da se vse ok uredi.
HouseBeatz
18. 07. 2017 21.40
+5
111111112
18. 07. 2017 21.33
+15
Katastrofa od katastrofe ampak tukaj zraven je vsekakor višja sila večjih ljudi, zanimivo je dejstvo in zakon na hrvaškem, da katera koli zemlja pogori v bližini večjih mest se lahko ta zemlja iz obdelovalne površine spremeni v gradbenost in tukaj bodo ne dvomno v prihajajočem letu začeli graditi večji ljudje - ljudje ki mislijo, da niso krvavi pod kožo ( apartmaji,luksuzne vile itd). Dejstvo je tudi, da je hrvaški premier odklonil kakršno koli pomoč, jah le zakaj...človek je do tega sveta največja gniloba kar jih obstaja.. No ja, določeni se obanašate do hrvaške kot da so ne vem kaj ampak ljudje, politika je do tega pripeljala, ljudje med sabo so si in si bodo vedno pomagali, ko bo prišlo do problemov, bodi boljši je zlato pravilo! Srečno
vatikan
18. 07. 2017 21.27
-17
Ogenj, strela je ena izmed najlepših stvaritev narave. Nadvse žalostno je, da gori ravno na hrvaškem. Hrvaška ima najlepšo obalo, bolje bi bilo, če bi gorelo na slovenski obali. Potem ne bi bilo toliko škode, ker slovenska obala je kratka in majhna, posledično se da ogenj hitro pogasiti..
JanzeLjj
18. 07. 2017 21.40
+8
Saj od janševika drugega ne moreš pričakovati... :)))
PadliAngel
18. 07. 2017 21.24
+17
Pa zakaj ne zaprosijo za mednarodno pomoč? Pa prileteli bi dol iz Slovenije, Madžarske, Avstrije. Še Srbi bi sigurno prišli. Ne razumem no. Je vredno čakat pa gledat te razjokane pa obupane ženske po tv?
nemski_ovcar
18. 07. 2017 21.29
+8
po mojem ker so preponosni, da bi koga kaj prosili
111111112
18. 07. 2017 21.37
+4
Nemski ovcar verjemi, da ljudje dolih si neznosno želijo kakršne koli pomoč a kaj k eno človek na položaju države odloča nad vsem, je to normalno, ma v takšnih primerih nikakor..zakaj pa je tako, pa sem malce višje opisal situacijo, ki drži kot pribita
heello
18. 07. 2017 21.17
+8
Določeni osebki pišejo komentarje na ravni čobanov, žalostno....
lipov list
18. 07. 2017 21.09
-4
Briga me za Hrvaško.
heello
18. 07. 2017 21.15
+7
Tebe še zase ne briga, ne, da bi te za koga drugega....., ne joči, ko bo tebe kaj doletelo....., hitro pride kaj...
HouseBeatz
18. 07. 2017 21.29
+1
take kot si ti, bi bilo potrebno sterilizirat
HouseBeatz
18. 07. 2017 21.36
+6
Prvo kot prvo, to so naši sosedje s katerimi imamo dobre odnose. Pusti ti politične bedarije, jaz se s sosedi hrvati zelo dobro razumem in vedno smo si znali med vasmi pomagati. To niso ekonomski migranti, ki z določenim namenom, če na to namiguješ, prehajajo v evropo. to so naši sosedje, "brati", nekdo, ki je bil z nami včasih del države in ko preberem take bedaste komentarje, mi je čisto jasno, zakaj naša država vse bolj tone v ekonomsko krizo itd
Profesormarck
18. 07. 2017 21.38
+1
Tam me ne vidjo..druge države so boljše,bolj poceni,pa še prijaznejše...pozneje v jeseni pa bomo zopet slišali,kak je slovenček najslabši gost.Zakaj se jim pa vedno tako zamerte slovencljni???
JbmTiMt
18. 07. 2017 21.05
+5
hrvaska je dalec dalec za razvitimi evropskimi drzavami kar se tice gasilstva in pozarne varnosti. pozarne cone se urejajo v zimskem casu.
SDS_je_poden
18. 07. 2017 21.10
+4
Nekaj bo že držalo, vendar imajo po celem primorju največ borovih gozdov, ki jih je izredno težko pogasiti.
srebrnibreg
18. 07. 2017 21.31
+4
Največ težav naredi burja in nedostopen teren. Za tisto grmovje sicer ni velike škode le hiše in ljudje naj ostanejo celi.
lalalala1343
18. 07. 2017 20.45
-6
Ravno mi je za Hrvaško.