Tujina

Splav opravljajo kar s pletilkami

Nairobi, 26. 10. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Keniji je splav nezakonit, če ženska ne prihaja iz bogate družine, ki ima denar za zasebno kliniko. Zaradi neprimernih pripomočkov in nehigienskih pogojev pri splavih tako v mukah umre 35 odstotkov tamkajšnjih žensk.

Med razlogi, da nas je na Zemlji vedno več, približujemo se  številki sedem milijard, je po podatkih Združenih narodov tudi ta, da številne revne ženske ne odločajo same o svojem telesu in o tem, koliko otrok bodo rodile.

Kenija je ena od držav, kjer je to najbolj očitno. Zaradi spolnega nasilja, onemogočenega načrtovanja družine in revščine je 43 odstotkov nosečnosti nezaželenih. Večina teh žensk in deklet nima izbire in morajo roditi. Splav je namreč v večini primerov nezakonit, čeprav je izvrševanje zakonov na tem področju različno glede na sloj, kateremu pripada ženska oz. dekle.

Vsako leto najmanj 2600 kenijskih žensk umre v javnih bolnišnicah, potem ko se odločijo za nezakoniti splav. Veliko več jih umre doma, ne da bi iskale zdravniško pomoč. Okoli 21.000 jih sprejmejo v bolnišnice zaradi zapletov, ki so povezani s splavom.

Ženske nočejo otrok, ker nimajo sredstev, da bi jih vzdrževale.
Ženske nočejo otrok, ker nimajo sredstev, da bi jih vzdrževale. FOTO: Reuters

Najprej zanikal očetovstvo, ko je splavila pa jo je pretepel

Ko je 28-letna Emily leta 2009 ugotovila, da je noseča, je njen fant zanikal očetovstvo in jo zapustil. Bila je brez službe in je že imela sedemletno hčerko Ashley, za katero je morala skrbeti. Prijatelji so ji svetovali, naj prekine nosečnost. Emily je sicer že videla, kaj se lahko zgodi pri splavu, ki ni opravljen strokovno, in zato jo je bilo strah. Po dveh mesecih si je Emily le izposodila denar od prijateljev in obiskala žensko, ki se je ukvarjala z neželenimi prekinitvami nosečnosti.

A očitno je šlo nekaj narobe, saj je Emily ves teden krvavela. Prijatelji so ji prinesli zdravila, ki jim jih je dala ženska, pri kateri je opravila splav. A tudi to ni pomagalo. Odpeljati so jo morali v bolnišnico, kjer jim je uspelo ustaviti krvavitev. Nekdanji fant jo je pretepel, ko je izvedel, da je splavila. "Dejal mi je, da sem morilka, ker sem ubila njegovega otroka," je povedala Emily.

Številne nosečnosti niso zaželene, saj ženske zanosijo zaradi spolnega nasilja.
Številne nosečnosti niso zaželene, saj ženske zanosijo zaradi spolnega nasilja. FOTO: Reuters

Splav opravljajo s pletilkami

Kenija je izredno verna država, kjer cerkev glasno obsoja splav. Ženske, ki splavijo, razen če ni mati v življenjski nevarnosti, so lahko obsojene na sedem let zapora. Ženske iz bogatih družin, ki so bolj izobražene, pa izkoriščajo zdravstvene nasvete, ki dovoljujejo splav v primerih, ko gre za fizično ali psihično stanje matere. To, da lahko opravijo splav, pa mora s podpisom potrditi več zdravnikov.

"V Keniji ne vemo, ali je splav zakonit ali ne. Smo nekje vmes," je povedal eden od zdravnikov, ki sicer opravlja splave. Javne bolnišnice redko omogočajo opravljanje splavov. Več možnosti imajo ženske v zasebnih bolnišnicah, kjer pa morajo plačati okoli 722 evrov. V mednarodni dobrodelni organizaciji Marie Stopes opravijo splav za najmanj 18 evrov. A še ta cena je za večino kenijskih žensk previsoka. Če bi ceno še znižali, bi jih ženske preplavile, je povedal zdravnik organizacije Marie Stopes.
  
Ravno zaradi tega ženske in dekleta nimajo druge izbire, kot da se obrnejo k ljudem, ki opravijo nezakonite splave, pogosto z neprimerno opremo in v nehigienskih pogojih. Velikokrat uporabljajo pletilke ali podobne dolge ostre predmete. Uporabljajo pa tudi metode, ki vključujejo pitje detergentov in drugih čistil ter čezmerno jemanje tablet proti malariji. Zaradi takih splavov umre 35 odstotkov kenijskih žensk

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CrusaderKnight
27. 10. 2011 11.00
+2
V afrko če damo miljardo miljard ne bo nič boljše, denar se bo porabil v kartelih za orožje, droge in sužnje. Najboljše je da se jim pošlje surovine, hrano, vodo, kondome in kontracepcijske tablete, vendar surovin ne marajo, zakaj?!? ker z njimi ne morejo pošteno zaslužiti! So pa tudi sami mal čudni ,komaj sebeb preživi, otoke pa šopa da jih ima pri 30 že 10 komadov! Pa ne rečt da je to se zaradi posilstev, mal čudno bi bilo da te 10 krat v 10 letih posiljo, potem si kriv sam, si v napačni družbi ali pa se zadržuješ na napačnem kraju v napačnem času z dneva v dan. To je nekaj tako kot bi te avto zbil 10 krat na istem mestu, se pravi da si sam kriv, prečkaj cesto drugje!
Wolfera
26. 10. 2011 20.11
+0
sam da ne s krampom pa lopato :D
Redžepi
26. 10. 2011 19.55
+1
A niso pletilke dolge igle za štrikat puloverje?
JezekTekaTeka18
26. 10. 2011 19.41
+0
Narobe svet ... splav bi moral biti obvezen za une tam dol ...
Branka Kos
26. 10. 2011 19.27
+2
Lahko je moškemu spolu komentirat grozne stvari in lahko je biti ''pametn'', če ti že od malega ne grozi, da te bo posilil najmanj en moški, če sploh boš preživela prvo posilstvo (ful deklic namreč umre zaradi tega!). Čisto tipično je pa, da razviti svet komentira take grozne ponavlajoče se dogodke, pa čeprav sami še zdaleč nimamo nič poštimano! Bodimo iskreni, cerkev pa s tem svojim načinom še nikjer na svetu ni nič dobrega dosegla! Me prav zanima kolk let v tej VERNI državi dobijo posiljevalci .. zihr ne 7, ker niso ''nekoga ubili''. Večim od vas se pa očitno predobro godi, da imate v prostem času še čas drugim želet grozote .. Saj vas ali vašega bližnjega mogoče kdaj ulovi kaka grozna stvar, pa boste morda razmišljali tudi o tem, kako težko je tem puncam, k so večinoma žrtve posilstev, pa jim najverjetneje grozi smrt, če splavijo, če pa mogoče ne umrejo, jih pa nagradijo z zaporno kaznijo .. in ni potrebno komentirat, da so v Afriki za časom, ker verjemite mi, pri nas se isto ... dogaja, sam na tak in drugačen način. Lep večer vsem še naprej,
lizing
26. 10. 2011 19.24
+1
glej pilotista men grejo lasje pokonc teb pa zgleda še tist ne več a ne bingl?
Dejvid123
26. 10. 2011 18.53
-1
In pol se čudimo zky je dol tolk folka..
ddmmll
26. 10. 2011 18.25
+2
Naj cerkev raje dal 1promil svojega bogatstva, pa ti ljudje ne bojo tako revni. Kar se tiče splavov, pa naj se raje ukvarjajo z reševanjem pedofilije.
Buco -
26. 10. 2011 18.24
-1
@xbit 26.10.2011, 15:44 25 Če si djed, ko seksaš bodi djed tudi takrat, ko je treba prevzeti odgovornost. Ne pa da takrat postaneš strahopetec. če se ženske sexarjo okol, nej bodo zaščitene, drgač pa noge skup!
Maja Mozgan
26. 10. 2011 17.50
+2
Pa naj cerkev neha že enkrat diktirat, kaj je prav in kaj narobe in naj pustijo bogi narod, da se spravi malo h seb, pa niso žvali!!!
JezekTekaTeka18
26. 10. 2011 17.20
-1
Tko je, ker ... je matriarhat propadel ...
Bibosan
26. 10. 2011 17.11
+1
Tako je, ker odločajo moški.
JezekTekaTeka18
26. 10. 2011 16.26
-1
Baje da so kvačke boljše ...
xbit
26. 10. 2011 15.44
+1
Če si djed, ko seksaš bodi djed tudi takrat, ko je treba prevzeti odgovornost. Ne pa da takrat postaneš strahopetec.
kofetka
26. 10. 2011 15.02
Kaj mislite kako so to delale naše prababice in babice...nič drugače...napredek pač prinese svoje, s tem mislim predvsem na izobraževanje, ki je osnova za vse, da si lahko olajšamo življenje......in tu je "kvaka"...ni problem poslati hrano in zdravniško pomoč v take kraje, le malokdo pa se loti izobraziti ljudi, razen misijonarjev, ki pa vemo, da učijo po cerkvenih merilih, no pa smo spet na začetku kar se tiče splavov
Bor-chee
26. 10. 2011 13.10
Sem tudi moški in ko sem to bral, so se mi kar dlake postavile pokonci. G..ji primitivni! Pa saj me niti nič ne čudi oz. preseneča, ko že sam slišim, kako je fajn v babo "svršit" brez kondoma in da se za ta užitek ne misli noben prikrajšat... Potem, ko pa po 9 mesecih dobiš račun za ta užitek, potem pa "otrok ni moj, jaz ga že nisem naredil, itd...". Smo tukaj kaj boljši!? Marsikateri moški tukaj v Sloveniji je na ravni navadnega cucka oz. ščeneta... In ja, pravih dedov dejansko zmanjkuje. Če si nekaj ušpičil ali naredil, zato tudi odgovarjaj oz. prevzemi odgovornost. Vsaj jaz osebno sem tak. Zato imam med nogami bingl ne pa češpljo. Meni pa en zumbač ne more pridigat o nekih vrednotah in kulturi, če dejansko žensko jemlje kot reproduktivni objekt, pa še par takij zanimivh stvari bi se našlo. Zelo dobro poznam nekoga, ki je par let preživel v Afriki in mi je marsikaj povedal. Pa lep dan
hecate
26. 10. 2011 12.58
+1
...in pol bi eni še pri nas prepovedal splave ob tem jim pa ni jasno da bi jih ženske pač še naprej opravljale ampak namesto v kontroliranih situacijah bi se vrnile pletilke in pol ne da bi mel sam mrtve otroke ampak tud mrtve ženske...prepoved splava nikdar še ni preprečila opravljanje splava!
billie_jean
26. 10. 2011 12.53
+1
Lawyer92: Verjetno imaš prav. S tem, da bi v Sloveniji tudi lahko veljal kakšen podoben zakon!
afrika68
26. 10. 2011 12.41
+1
Katera država je varna kjer ima cerkev pomembno vlogo.Ne poznam jo.
Maruša Šuštar
26. 10. 2011 12.25
Kenija je izredno verna država, kjer ima cerkev pomembno vlogo pri odločanju o splavu. Ženske, ki splavijo, razen če ni mati v življenjski nevarnosti, so lahko obsojene na sedem let zapora. Aha! To pa pove vse! Toliko let zapora za žensko, ki je najbrž tudi mati (in kaj le počne medtem ubogi njen otrok???), za moškega posiljevalca pa nič!! Mogoče ga malce okregajo: ''ti, ti! To pa ni bilo lepo! Ampak saj drugič pa ne boš več, ane?''