Tujina

V Belgiji migranta posilila delavki v zatočišču, v Kölnu varnostniki nadlegujejo begunke

Köln, 20. 02. 2016 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tokrat so na spolno nadlegovanje v Kölnu opozorile begunke enega izmed tamkajšnjih namestitvenih centrov. Varnostniki, zadolženi za varovanje objekta, naj bi jih pod tušem snemali ter jih silili v spolne odnose. V belgijskem zatočišču Rdečega križa pa sta dva migranta posilila tamkajšnji delavki.

V namestitvenih centrih so postelje postavljene tesno ena ob drugo, tako da ne omogočajo nobene zasebnosti.
V namestitvenih centrih so postelje postavljene tesno ena ob drugo, tako da ne omogočajo nobene zasebnosti. FOTO: AP
Tokrat so na spolno nadlegovanje v Kölnu opozorile begunke in migrantke, ki bivajo v namestitvenem centru, v katerega so začasno spremenili športno dvorano.

Okoli 70 žensk iz namestitvenega centra je obtožila varnostnike, da jih nadlegujejo. Zlorabe so zapisale v pismu, ki so ga odnesle v pisarno urada za migracije.
"Športna dvorana ni za nas nobeno zatočišče, temveč je zapor," so zapisale.  V športni dvorani šole je trenutno nameščenih okoli 200 ljudi.

Prebežniki, ki so nameščeni v tem centru, so sicer napisali dve pismi. V prvem so se vsi skupaj pritožili, da postelje ležijo tesno druga ob drugi brez kakšnih koli zastorov, ki bi nudili vsaj malo zasebnosti, da na hodnikih ležijo smeti, ter da je samo šest stranišč in dve prhi za 200 ljudi, pa še te niso ločene po spolu. Zahtevali so, da njihove prošnje za azil hitreje obdelajo ter da izboljšajo pogoje za življenje v namestitvenem centru.

Drugo pismo pa so napisale ženske, v njem pa so se pritožile, da jih uslužbenci varnostne službe, ki nadzira objekt, snemajo in fotografirajo, ko so pod tušem ali ko dojijo svoje otroke. Varnostniki naj bi ženskam postavljali zasede in jih skušali prepričati v spolne odnose, v pismu trdijo begunke.

Predstavnik varnostnega podjetja Adlerwache Bernhard Deschamps, ki nadzoruje namestitveni center, je svoje uslužbence branil pred obtožbami. "Ogorčen sem nad obtožbami. Prepričan sem, da so popolnoma neutemeljene," je dejal. "Nič nismo slišali o ničemer takšnem. Če bi vedel za en sam primer, bi bil jaz prvi, ki bi šel na policijo," je dejal.

Molenbeek - 4
Molenbeek - 4 FOTO: Reuters

Predstavnik kölnskega sveta za begunce je dejal, da bi bila "katastrofa, če bi se obtožbe izkazale za resnične". Namestitvene centre je pozval, da določijo neodvisno osebo, ki bi sprejemala pritožbe prebivalcev, sicer "ne bo nihče vedel, kaj se tam notri dogaja".

Drugi nemški mediji pa celo poročajo, da naj bi begunke opisale domnevno kriminalno združbo med varnostniki, ki pretihotapijo druge moške v namestitveni center v uniformah varnostnikov, ti pa jih nato nadlegujejo in posiljujejo. Dejale naj bi, da varnostniki čakajo v skupini, da se ženska odpravi na stranišče na obrobje kampa, pri tem pa jo prestrežejo in jo posilijo, drugi v skupini pa gledajo. Nekaj deklet, ki so jih zlorabili, je mladoletnih, naj bi še dejale.

V zatočišču Rdečega križa dve posilstvi v treh dneh

V belgijskem Menenu pa je v zatočišču Rdečega križa prosilec za azil posilil 16-letnico, ki je delala za gostinsko podjetje, ki v zatočišču deli obroke. Ko je 16-letnica odšla v klet, ki je prebežnik sledil in jo tam posilil. O napadu je poročala svojemu šefu, ta pa je obvestil policijo. Migranta so aretirali.

Napad se je zgodil v centru, kjer je Rdeči križ namestil 78 prosilcev za azil. Le dva dni pred tem pa je v istem centru komaj 16-letni Afganistanec posilil mlado dekle, zaposleno v centru. Policija je aretirala tudi njega, dejanje je priznal. Gre za mladoletnika brez spremstva.

Tamkajšnji predstavniki Rdečega križa so zelo zaskrbljeni zaradi tega dogajanja. Da bi preprečili tovrstne napade, organizirajo tečaje spolne vzgoje, kjer migrante učijo, kako naj ravnajo z ženskami. A tudi 16-letnik, ki je posilil mlado delavko, je hodil na te tečaje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3