Tujina

Speleolog ujet v jami

Zagreb, 17. 07. 2011 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na Hrvaškem je 362 metrov pod zemljo speleolog padel v diabetično komo. Njegovi kolegi so mu nudili prvo pomoč, speleolog pa se je po nekaj urah zbudil.

Kot poroča hrvaški portal Dnevnik.hr, je speleolog ujet v jami Kita Gaćešina pri kraju Gračac. Zjutraj je namreč padel v diabetično komo. Jamo je sicer raziskoval skupaj z dvema kolegoma, eden od njiju pa je ob 13.30 prišel na površje in poklical pomoč.

Reševalna ekipa se je v jamo začela spuščati okoli 15.30. Članica ekipe, ki je raziskovala jamo, Ivana Živković je medijem sicer povedala, da se je 40-letnik tik pred prihodom zdravnice zbudil, reševalci pa so nato sporočili, da speleolog nima zunanjih poškodb in da so mu pristojni dali injekcijo inzulina. 

Počuti se bolje, reševanje iz jame pa bo predvidoma trajalo celo noč.

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oleander
18. 07. 2011 02.42
goldfrapp, hvala za razlago. Ampak to pomeni, da je bilo njegovo ravnanje precej neodgovorno, glede na to, da si sladkorni bolniki merimo sladkor tudi večkrat na dan in si količino insulina prilagajamo glede na meritve. Sladkor se namreč ne poveča sam od sebe za tako veliko vrednost, da bi prišel kar v komo, če si daš primeren odmerek insulina in če primerno ješ. Torej pomeni, da nekaj od tega ni naredil. Potem pa šel še v dokal komplicirano jamo.
goldfrapp
17. 07. 2011 18.55
Oleander V komo padeš, če ke koncentracija sladkorja v krvi prevelika. Zarado pomanjkanja insulina, ki omogoča vstop sladkorju v celice, se le ta kopiči v krvi- in to povzroči diabetično komo. Diabetična koma se lahko razvije v nekaj urah do nekaj dneh. Kako hitro se zgodi, je odvisno predvsem od količine inzulina, ki še kroži po krvi. Ketoacidoza se razvije pri diabetikih tipa I praviloma veliko hitreje kot pri diabetikih tipa II, npr. Če si pozabi vbrizgati inzulin.
medomen
17. 07. 2011 18.48
Zadnjič sem gledal film Sanctum, ki je bil baje posnet po resničnih dogodkih. Je za zamislit. Upam da ga bojo rešili.
goldfrapp
17. 07. 2011 18.46
SpeleoBIOLOG če že!!!
Oleander
17. 07. 2011 18.40
Čakaj čakaj, tu pa nekaj ne štima. Sam sem tudi diabetik in iz izkušenj vem, da lahko v komo padeš, če ti sladkor pade pod 3.2. Ampak v tem primeru potrebuješ hrano in ne insulina. Če je stvar tako huda, da se gre za izgubo zavesti, potem sicer obstajajo enekcije, ki sprožijo "proizvodnjo" sladkorja v jetrih. Ampak to vsekakor ni insulin. Insulin povzroči le to, da telo sladkor, ki ga je pri diabetikih običajno preveč, sploh lahko porabi, torej razgradi.
atrax
17. 07. 2011 17.48
Držim pesti da ga rešijo.