Tujina

Špansko ustavno sodišče razveljavilo tudi katalonski zakon o odcepitvi

Madrid, 12. 09. 2017 16.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Špansko ustavno sodišče je razveljavilo zakon, ki ga je katalonski parlament sprejel v petek v pripravah na referendum o neodvisnosti 1. oktobra. Zakon bi začel veljati, če bi referendum uspel in naj bi popeljal Katalonijo v neodvisnost.

V Barceloni se je v ponedeljek zbralo blizu milijon ljudi, ki so demonstrirali v prid katalonske neodvisnosti.
V Barceloni se je v ponedeljek zbralo blizu milijon ljudi, ki so demonstrirali v prid katalonske neodvisnosti. FOTO: AP

Špansko ustavno sodišče je danes razveljavilo zakon, ki bi začel veljati, če bi referendum o neodvisnosti 1. oktobra uspel.

Ustavno sodišče je sicer že prejšnji četrtek začasno razveljavilo zakon, ki odpira pot izvedbi referenduma o katalonski neodvisnosti. Razveljavitev velja pet mesecev. Zakon je katalonski parlament sprejel dan pred tem.

Zatem je katalonski parlament v petek sprejel tudi t.i. zakon o odcepitvi, ki opredeljuje pogoje za prehod v katalonsko republiko, neodvisno od kraljevine Španije. Med drugim predvideva izdelavo katalonske ustave in sklic parlamentarnih volitev v naslednjem letu, pa tudi prisvojitev lastnine španske države. Ta zakon bi začel veljati, če bodo na referendumu 1. oktobra Katalonci potrdili neodvisnost regije.

Razveljavitev obeh zakonov na ustavnem sodišču v Madridu je zahtevala španska vlada Mariana Rajoya. Španski premier katalonski regionalni vladi v Barceloni tudi očita, da se "obnaša kot avtokratski režim".

Španska vlada je tudi napovedala, da bo storila vse za preprečitev referenduma. Med drugim je tožilstvo danes naročilo policiji, da zaseže volilne skrinjice in ostali volilni material, ki naj bi ga uporabili pri izvedbi referenduma.

Prav tako je tožilstvo kazensko ovadilo člane katalonske vlade pod vodstvom Carlesa Puigdemonta zaradi državljanske nepokorščine in zlorabe pooblastil in javnih sredstev. Za to je zagroženih do osem let zapora.

A glede na odzive v Barceloni je katalonski vladi očitno povsem vseeno za stališča Madrida. Referendum nameravajo izpeljati ne glede na odločitve ustavnega sodišča. To je danes ponovno potrdil tudi Puigdemont,.

Poleg tega je referendum v ponedeljek dobil močno podporo na množičnih demonstracijah v Barceloni, na katerih se je po ocenah policije zbralo milijon ljudi. V Madridu so že izrazili zaskrbljenost, da bi to lahko okrepilo napetosti v pokrajini.

"Nekateri ljudje si želijo ustvarjati ozračje vojne in podpihujejo konflikt in agresijo," je ocenil španski pravosodni minister Rafael Catala. Ni izključil možnosti, da bi prišlo tudi do kakih izgredov in spopadov na ulicah Katalonije, tako pred kot na dan referenduma.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
12. 09. 2017 21.34
-1
Sedaj bo posredovala ZDA in napadla španijo, zaščitila katalonce pri svoji izbiri. ☺
ToTako
12. 09. 2017 20.46
+12
če lahko Kosovo,lahko tudi Katalonija...
Maxx365
12. 09. 2017 18.46
-1
In v kateri ligi bi potem igrala Barca in Espanyol, verjetno v španski ne več
ni_mi_vse_eno
12. 09. 2017 21.36
+1
to je pa res pomembno. Verjetno jim zato španci ne pustijo samostojnosti. ☺
Salamandros
13. 09. 2017 10.31
res je pa en žogobrc pomemben pri odločitvi za svojo državo? iq -300
290ktober
12. 09. 2017 17.26
+15
Upam ,da Kataloncem uspe!