Tujina

Špansko sodišče zaslišalo odstavljeno predsednico katalonskega parlamenta

Barcelona, 09. 11. 2017 20.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Carme Forcadell, odstavljeno predsednico katalonskega parlamenta, so zaslišali na španskem vrhovnem sodišču glede njene vloge pri referendumu o neodvisnosti Katalonije. Povedala je, da deklaracija o samostojnosti ni bila pravno zavezujoča in da kot predsednica parlamenta ni imela pravice, da prepreči galsovanje o tem.

Odstavljena predsednica katalonskega parlamenta Carme Forcadell je danes prišla na špansko vrhovno sodišče na zaslišanje glede njene vloge pri referendumu o neodvisnosti Katalonije. Poleg nje so zaslišali še pet članov katalonskega parlamenta, sodišče pa bo nato odločilo, ali bo zanje odredilo pripor.

Špansko državno tožilstvo je danes sodišče pozvalo, da za predsednico parlamenta in tri poslance odredi pripor, dva pa izpusti, je poročal španski časnik El Pais.

Kot še navaja agencija Reuters, ki je navedla vir s sodišča, je predsednica parlamenta Carme Forcadell na zaslišanju dejala, da deklaracija o samostojnosti, ki jo je katalonski parlament sprejel 27. oktobra, ni bila pravno zavezujoča. Dejala je tudi, da kot predsednica parlamenta ni imela pravice, da bi prepovedala glasovanje o tej deklaraciji.

Že prejšnji teden je višje sodišče zaslišalo devet ministrov odstavljene katalonske vlade, sodnica pa je zanje odredila pripor. Tudi vrhovno sodišče bi lahko danes za člane parlamenta odredilo pripor zaradi obtožb upora in nezakonitega prisvajanja javnih sredstev po razglasitvi samostojnosti Katalonije. Vrhovno sodišče je sicer edino sodišče v državi, ki jih lahko zasliši, saj imajo poslansko imuniteto.

Carme Forcadell, odstavljena predsednica katalonskega parlamenta.
Carme Forcadell, odstavljena predsednica katalonskega parlamenta. FOTO: AP

Zaslišanje članov katalonskega parlamenta je bilo sicer napovedano za prejšnji teden, ko so vsi obtoženi tudi prišli pred sodnika, ki pa je takrat ugodil zahtevi njihovih odvetnikov, da se zaslišanje preloži na danes.

Člane razpuščenega parlamenta sumijo, da so "sledili določeni strategiji za razglasitev samostojnosti", preden je nato katalonski parlament 27. oktobra uradno razglasil samostojnost. Špansko ustavno sodišče je sicer v sredo razveljavilo deklaracijo o samostojnosti.

Pred sodiščem se je danes zbrala manjša skupina protestnikov, ki nasprotuje samostojnosti Katalonije, splošno stavko v sredo pa so označili za "popoln polom".

Španska vlada je 27. oktobra le nekaj ur po glasovanju v katalonskem parlamentu, kjer so deklaracijo o samostojnosti sprejeli z 70 glasovi za in desetimi proti, razpustila regionalni parlament in odstavila katalonsko vlado. Razpisala je tudi nove volitve v Kataloniji, ki bodo 21. decembra.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

igorli
09. 11. 2017 22.01
-1
Veliko vprasanje. Ali je propad osamosvojitve dober ali slab. To je velika dilema.