Tujina

Španski kralj: Ne pozabite na brezposelne in mlade

Madrid, 13. 07. 2012 17.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Španska vlada je potrdila napovedane varčevalne ukrepe, zaradi katerih so se pred dnevi odvijali spopadi na španskih ulicah. Tokrat se je odzval tudi kralj Juan Carlos, ki politike opozarja, da nihče ne bi smel biti izključen iz gospodarskega okrevanja, ki si ga vsi želijo in nanj upajo.

Aretacija starejše protestnice.
Aretacija starejše protestnice. FOTO: Reuters
Ko so Španci izvedeli, da je njihova vlada potrdila napovedane varčevalne ukrepe, so se nemudoma množično odpravili na ulice. Med protestniki je bil tudi 81-letni upokojenec in njegova 74-letna soproga.
Ko so Španci izvedeli, da je njihova vlada potrdila napovedane varčevalne ukrepe, so se nemudoma množično odpravili na ulice. Med protestniki je bil tudi 81-letni upokojenec in njegova 74-letna soproga. FOTO: Reuters
Španija je četrto največje gospodarstvo evroobmočja, ki tiči v globoki recesiji. Julija je postala četrta država, ki je po Grčiji, Irski in Portugalski morala zaprositi za finančno pomoč drugih držav z evrom. O dejanski vsoti pomoči in pogojih zanjo se Madrid še pogaja.

Španska vlada je danes potrdila napovedane varčevalne ukrepe v skupni vrednosti 65 milijard evrov, ki jih bo uvedla do leta 2014. Najobsežnejši varčevalni paket v novejši zgodovini države je na ulice poslal več sto javnih uslužbencev.

Ukrepi, ki bi lahko podaljšali recesijo

Obsežni varčevalni ukrepi, za katere analitiki svarijo, da bi lahko recesijo v državi podaljšali za dodatno leto dni, so namenjeni rezanju proračunskega primanjkljaja. Vlada jih je sprejela pod pritiskom drugih članic evroobmočja, ki so Madridu obljubile do 100 milijard evrov pomoči za reševanje problematičnih bank.

Za katere ukrepe gre?

Med ukrepi je zvišanje davka na dodano vrednost s 1. septembrom, ukinitev božičnic za javne uslužbence in zmanjšanje nekaterih davčnih olajšav. Manjša bodo tudi nadomestila za primer brezposelnosti, ministrstva pa bodo morala delovati z manjšimi proračuni.

Finančni minister Cristobal Montoro je danes razkril še, da je vlada ustvarila javni sklad, vreden do 18 milijard evrov, s katerim bo finančno pomagala problematičnim regijam. V sklad bo šest milijard evrov prineslo posojilo nacionalne loterije, preostala sredstva pa bo zagotovila zakladnica.

V sredo so se spopadli protestniki in policisti, ki so pri tem uporabili gumijaste naboje.
V sredo so se spopadli protestniki in policisti, ki so pri tem uporabili gumijaste naboje. FOTO: Reuters

Nove žrtve

Rezi pomenijo nove žrtve za Špance "v enem najbolj travmatičnih, dramatičnih in težkih časov v naši novejši zgodovini", je poudarila namestnica španskega premierja Soraya Saenz de Santamaria. Pozvala je k "enotnosti in odgovornosti" v času, ko je skoraj četrtina španske delovne sile brez zaposlitve.

Ulice Madrida je zavzelo na stotine javnih uslužbencev, ki so protestirali proti varčevalnim ukrepom in na več mestih zaustavili promet. Podobni protesti so se odvijali v Valencii.

Kralj opozarja

Na situacijo se je z enim redkih političnih komentarjev danes odzval tudi španski kralj Juan Carlos. Ta je vlado pozval, naj pri spopadu s krizo ne pozabi na brezposelne in mlade. "Nihče ne bi smel biti izključen iz gospodarskega okrevanja, ki si ga vsi želimo in nanj upamo," je dejal na vladni seji, ki ji ima v skladu z ustavo pravico predsedovati, za kar se sicer redko odloči. "Mislim predvsem na mlade in tiste, ki nimajo zaposlitve in obetov za prihodnost," je dejal kralj.

Tako so španski policisti v sredo obračunavali s protestniki v Madridu.
Tako so španski policisti v sredo obračunavali s protestniki v Madridu. FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mes
14. 07. 2012 11.15
+2
Kralj je dejal ne pozabite na brezposelne in mlade,halo stari kaj se delaš norca iz naroda arogantnež? Takim kot si ti je lahko nakladat pa če že si omenil koga potem bi omenil vse .
hellcat666
14. 07. 2012 10.13
+3
španci so nam lahko vzor. njim vsaj ni vseeno kaj se bo zgodilo v njihovi državi in kažejo svoje nezadovoljstvo.kaj pa mi? mi pa sedimo na varnem v naših hiškah in na forumih bentimo nad državo. narod vstani in na ulice! čas je za revolucijo!
papaaa!
14. 07. 2012 10.24
+2
"...španci so nam lahko vzor..."!? najprej grki, zdaj španci,....
hellcat666
14. 07. 2012 12.13
+0
ljudje. ne vladajoči. in seveda, tudi grki. vsi ki se borijo za svoje pravice.
lnemec
14. 07. 2012 08.36
+7
VOJNA BO VERJEMITE MI. KO BO DO TEGA PRIŠLO BOM PRVO ISKAL VSE PODGANE KI SO MI ZAGRENILI ŽIVLJENJE.IN NESTRPNOST GOR ALI DOL.
glich
14. 07. 2012 00.22
+13
ko država rabi obrožene zamaskirane poliste da obvladajo množico namesto da bi ljudstvu dala glas...
b77
14. 07. 2012 07.24
-3
in živeli od razdejanja kraje in ustrahovanja! ko dobi raja obalast je vojna -konec
sejvam
13. 07. 2012 21.35
+9
A to je un kralj k hod na safari u Afriko slone pobijat???...celo mar mu je za ljudi neverjetno, ali pa samo dobra raklama za javno podobo... to je sedaj vprašanje?
assassin911
14. 07. 2012 01.18
+5
v afriki strelja slone, doma pa kozle. naj se on malo poniža da zgled ostalim...
Googlebot
13. 07. 2012 20.50
+11
na youtubu so dobri posnetki! Samo kaj ko narod gubi proti državi Zakaj policija ščiti politike namesto da bi držali z narodom!?
Kristi1234
14. 07. 2012 00.18
+3